Suunto har lansert Suunto Run – en ny lettvekts pulsklokke rettet mot løpere. Noe er nytt, men dette er definitivt ikke årets mest spennende pulsklokke.
Høsten 2023 lanserte Suunto sitt nye flaggskip Suunto Race. Den påfølgende sommeren fulgte de opp med en mindre og rimeligere modell, Suunto Race S, som faktisk var bedre enn toppmodellen på mange områder.
Nå – mindre enn et år senere – lanserer selskapet en enda mindre og lettere modell til en enda lavere pris.
Suunto Run tar sikte på å konkurrere mot lette og budsjettvennlige modeller som COROS PACE 3, COROS PACE Pro, Garmin Forerunner 165 Music og Garmin Forerunner 265, men får hard konkurranse i dette segmentet.
Suunto Race S står fremdeles frem som en meget konkurransedyktig klokke ettersom den kombinerer solid byggekvalitet, en lyssterk og flott skjerm, god batteritid, innebygde kart og rikelig med treningsfunksjoner til en attraktiv pris (4190 kr). Suunto Run kutter prisen med 1300 kroner, men den kutter også en hel del fra storebroren.
Klokken er tilgjengelig i fargene Lime, Frost Gray, Coral Orange og All Black, og kommer med en 22 mm utskiftbar reim i vevd nylon. Prisen er 2890 kr.




Først av alt det positive. Suunto Run er lett. Klokken er produsert i fiberforsterket polymer med en bezel i rustfritt stål, pakker inn en 1,3″ AMOLED-skjerm (46 mm diameter / 600 nits) beskyttet av Gorilla Glass, opptil 12 dager batteritid i smartklokkemodus og opptil 20 timer i beste GNSS-innstilling, og veier kun 36 gram med tilhørende nylonrem.
Dersom du virkelig ønsker å pushe grensene, kan den holde i opptil 120 timer i batterisparemodus, men dette anbefales ikke ettersom det går kraftig utover presisjonen.
Vi snakker med andre ord om en klokke som er såpass lett at du knapt merker den på hånden, selv om den fremdeles ikke er lettest i klassen. Nevnte COROS PACE 3 veier kun 31 gram, COROS PACE PRO veier 37 gram, Garmin Forerunner 165 veier 39 gram, mens den soleklart beste klokken i dette feltet – Garmin Forerunner 265 – veier 47 gram.
Uansett, vekten er lav, og tykkelsen er slanket til det ytterste. Suunto Run måler kun 11,5 mm, og markerer seg dermed som en av det tynneste pulsklokkene på markedet.
Til sammenligning med Suunto Race S er byggekvaliteten enklere (plast i både urkasse og bezel vs. plast og rustfritt stål), det er langt færre sportsmoduser (35 vs 100+), ingen mulighet for Suunto Plus, ingen kart, og batteritiden er kortere (laderen er ny). Begge klokkene er vanntett ned til 50 meter.
Du får fremdeles mulighet til navigasjon via brødsmuleruting, enkel ruteplanlegging gjennom Suunto App Suunto sin omfattende Trenings- og restitusjonsanalyse i samarbeid med profilerte TrainingPeaks, løpskraft målt fra håndleddet, et helt nytt verktøy for planlegging av maratonløp, et nytt og enklere brukergrensesnitt, og ikke minst en helt ny pulssensor.
Nytt brukergrensesnitt og nye funksjoner
Den nye maraton-funksjonen er for øvrig allerede tilgjengelig på flere av Suunto sine eksisterende klokker gjennom SuuntoPlus RaceTime, men vil da ta opp en av to ledige plasser for å utvide klokkens funksjoner. På Suunto Run er dette integrert som en egen modus. Maraton-modusen viser deg hva løpetiden din ville vært på 5 km, 10 km, halvmaraton og maraton med din nåværende fart. Ettersom Suunto Run mangler SuuntoPlus, er flere av funksjonene som tidligere har vært integrert i SuuntoPlus nå gjort om til egne moduser for SuuntoRun.
For løpere er det en ny Metronom-funksjon som både bruker lyd og vibrering slik at du enklere kan holde riktig tempo under løp, og Suunto Run støtter nå Voice Feedback uten at det må gå gjennom Suunto App som var nødvendig tidligere. Det er også mulig å sette opp påminnelser om å innta væske, næring, etc..
Det nye brukergrensesnittet er lett gjenkjennelig fra tidligere Suunto-modeller, men er bygget opp på nytt. Du kan feste opptil seks ulike widgeter som du blar deg gjennom ved å sveipe opp/ned, eller skroller gjennom ved å dreie på den roterbare kronen. Den tidligere Body Resource-widgeten er byttet ut til fordel for en ny Recovery Index som bruker info fra HRV, søvn og TSB (Training Stress Balance). Denne scoren er dynamisk oppdateres gjennom dagen basert på hvor aktiv du er.
I tillegg til Recovery Index har Suunto lagt til en ny widget for Pusteøvelser der du kan sette en timer for guidede pusteøvelser.

Sistnevnte er kanskje det mest spennende med klokken ettersom Suunto i lang tid har slitt med å levere gode pulsmålinger, men nærmet seg med fjorårets Suunto Race S. Akkurat hvor god den er vil jeg komme tilbake til i testen senere i sommer.
Som nevnt er det ingen kart, men klokken byr på sving-for-sving veiledning ved import av løyper fra ruteplanleggeren Komoot, samt når du oppretter løyper i Suunto App. Suunto har vært kjent for å levere høy presisjon på posisjonering, og forhåpentligvis gjelder det samme for Suunto Run ettersom den benytter samme Sony GPS-chipen som Race S med støtte for Multiband-GPS i tillegg til GLONASS, GALILEO, QZSS og BEIDOU.
Suunto Run byr på grunnleggende smartfunksjoner som støtte for smartvarsler, mulighet til å kontrollere musikken på mobilen, enkle widgets som værmelding, alarmer og tidtakere, en enkel lommelykt som bruker skjermens maksstyrke, støtte for Bluetooth-kompatible sensorer som pulssensor og trådløse ørepropper, samt 4 GB intern lagring for deg som ønsker å lytte til musikk ved å legge inn godt gamle mp3-filer. Dette må utrolig nok gjøres via PC.
Og det var vel egentlig Suunto Run kort oppsummert. Klokken er tilgjengelig for salg i USA fra 13.mai, men blir ikke tilgjengelig i det europeiske markedet før 3.juni. Prisen er satt til 2890 kr.


Jeg skal være forsiktig med å uttale meg om et produkt før det har vært til test, men ut i fra hvordan Suunto Run presenterer seg på papiret, så ser det i hvert fall ikke ut som årets mest spennende modell. Det gjenstår å se hvordan det nye brukergrensesnittet og den nye pulssensoren presterer i praksis, og så får konklusjonen komme når alle plusser og minuser er lagt sammen.
Og helt til slutt. Suunto Run kommer i en egen versjon i Kina som inkluderer støtte for kontaktløs betaling via Alipay. Om du skulle finne på å flytte til Kina i løpet av sommeren, vil du med andre ord få litt mer for pengene.
Test kommer.
I mellomtiden kan du ta en kikk på disse aktuelle artiklene:
- Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke
- Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene