Visste du dette om Garmin?

19. april, 2024 (oppdatert 19. april 2024)

Featured image for “Visste du dette om Garmin?”

Gjennom snart 35 år har Garmin stått for både innovasjon og revolusjon innen GPS-teknologi og treningselektronikk. Her er noen spennende fakta du sannsynligvis ikke var klar over!

Garmin, etablert i 1989 av Gary Burrell og Min Kao, er en ledende produsent av GPS-teknologi og forbrukerelektronikk. De første årene het selskapet «ProNav», før det senere ble omdøpt til «Garmin» – oppkalt etter de to grunnleggerne.

Gjennom årene har selskapet lansert flere banebrytende produkter som har påvirket både forbruker- og profesjonelle markeder. Her er en oversikt over noen av de mest bemerkelsesverdige produktlanseringene fra Garmin:

PS: Feil kan forekomme. Det var ikke verdens enkleste jobb å finne nøyaktige årstall…


GPS 100 (1990): Garmins første produkt, GPS 100, ble designet for sjøfart og var en bærbar GPS-mottaker. Den var kompakt, hadde lavt strømforbruk og var en av de første kommersielt tilgjengelige GPS-enhetene.

GPS 95 (1993): GPS 95 var Garmins første flynavigasjonssystem. Den kombinerte GPS-teknologi med en brukervennlig og kompakt design, og ble raskt populær blant private piloter.

StreetPilot (1998): StreetPilot var Garmins første bilnavigasjonssystem. Denne enheten introduserte veiposisjonering og taleveiledning til GPS-markedet og hjalp Garmin med å etablere seg som en ledende aktør innen bilnavigasjon.

eTrex (2000): eTrex-serien er Garmins mest populære håndholdte GPS-enheter for friluftsentusiaster. Den kompakte designen, brukervennligheten og holdbarheten har gjort eTrex til et favorittvalg for turgåere, jegere og geocachere.

Forerunner 101 (2003): Forerunner 101 var Garmins første GPS-klokke, designet spesielt for løpere og sportsentusiaster. Den inkluderte funksjoner som hastighet, tid og avstandsmåling, samt en enkel ruteplanlegger.

G1000 (2004): Garmin G1000 er et integrert flyinstrumentssystem som gir piloter en kombinasjon av GPS-navigasjon, kommunikasjon, værdata, terrengvarsling og trafikkovervåking. Dette systemet har blitt standard i mange småfly og revolusjonerte glasscockpit-teknologien.

nüvi-serien (2005): nüvi-serien er en serie med bærbare bilnavigasjonsenheter som kombinerer GPS-teknologi med underholdningsfunksjoner som MP3-spiller og bildevisning. nüvi-enhetene introduserte også flere funksjoner som ekte 3D-kart og trafikkvarsler.

GPSMAP 60CSx (2006): GPSMAP 60CSx var en avansert, håndholdt GPS-enhet som inkluderte høyoppløselig fargeskjerm, barometrisk høydemåler og elektronisk kompass. Den ble raskt populær blant friluftsfolk og profesjonelle kartbrukere.

Edge-serien (2006): Edge-serien er sykkelcomputere med GPS-teknologi som hjelper syklister med å analysere ytelsen sin og navigere på veiene. Funksjonene inkluderer hastighet, avstand, tid, høyde, puls og tråkkfrekvens.

Approach (2009): Approach-serien er GPS-enheter og klokker designet spesielt for golfere. De inkluderer funksjoner som avstandsmåling til flagget, kurskart, statistikksporing og slaganalyse. Disse produktene hjelper golfere med å forbedre spillet sitt og navigere på banen.

Garmin Fenix (2012): Fenix-serien er avanserte GPS-multisportsklokker designet for eventyrlystne utendørsentusiaster og idrettsutøvere. Klokkene har funksjoner som GPS-navigasjon, barometrisk høydemåler, elektronisk kompass, pulsmåling, treningsmetrikker og smartvarsler. Fenix-klokkene er populære blant løpere, turgåere, syklister, triatleter og fjellklatrere.

D2 (2013): D2 er en pilotklokke med GPS-navigasjon og avionikkfunksjoner som NEXRAD-værradar, METAR-data og flyplassinformasjon. Dette produktet er spesielt nyttig for piloter og luftfartsentusiaster.

Garmin VIRB (2013): VIRB er Garmins actionkamera-serie som kombinerer høykvalitets videoopptak med GPS og sensorer for å gi rike data om brukerens aktiviteter. Disse kameraene kan synkronisere data som hastighet, høyde, G-krefter og hjertefrekvens med videofiler, noe som gir en mer detaljert og engasjerende visning av brukerens opplevelser.

Garmin Vivosmart (2014): Vivosmart er en serie med aktivitetssporere som kombinerer funksjoner som skrittelling, søvnovervåking, kaloriforbrenning, pulsmåling og smartvarsler i et slankt og diskret design. Disse enhetene er populære blant forbrukere som ønsker en enkel måte å holde oversikt over helse- og treningsmål.

Garmin Drive (2016): Garmin Drive er en serie med bilnavigasjonsenheter som inkluderer funksjoner som talestyrt navigasjon, trafikkinformasjon i sanntid, varsler om fotobokser og punkter av interesse. Disse enhetene tilbyr også førervarsler som forbedrer sikkerheten ved å advare om skarpe svinger, skoleområder og veikryss.

inReach (2017): Garmin kjøpte DeLorme og deres inReach-teknologi i 2016 og lanserte deretter sin egen inReach-serie med satellittkommunikasjonsenheter. Disse enhetene gir brukerne muligheten til å sende og motta tekstmeldinger, få tilgang til værdata og dele posisjonen sin via Iridium-satellittnettverket, selv i områder uten mobildekning.

Garmin Instinct (2018): Instinct er en robust GPS-klokke designet for de som elsker friluftsliv og eventyr. Den har en svært holdbar design og inkluderer funksjoner som GPS-navigasjon, barometrisk høydemåler, elektronisk kompass, pulsmåling og smartvarsler.

Garmin MARQ (2019): MARQ-serien er en samling av luksuriøse GPS-smartklokker som kombinerer funksjonaliteten til Garmins multisportsklokker med premium materialer og design. Hver klokke i serien er skreddersydd for en spesifikk livsstil eller aktivitet, som seiling, flyging, motorsport, fjellklatring og golf.

Garmin Overlander (2019): Overlander er et robust, all-terrain GPS-navigasjonssystem designet for eventyrlystne sjåfører og overlanding-entusiaster. Den inkluderer detaljerte topografiske kart, veikart, off-road navigasjon, og integrasjon med inReach for satellittkommunikasjon.

Garmin Autoland (2020): Garmin Autoland er en banebrytende nødlandingsfunksjon som er en del av Garmins G3000 og G5000 avionikk-systemer. Dette systemet er designet for å ta kontroll over et fly automatisk i nødsituasjoner, for eksempel hvis piloten blir bevisstløs. Autoland søker etter nærmeste egnede flyplass, planlegger en rute og lander flyet trygt på egen hånd.

Garmin GPSMAP 67 (2020): GPSMAP 67-serien er en GPS-navigasjonsenhet spesielt designet friluftsliv. Den har en stor og lyssterk 6,2-tommers skjerm, integrerte kart og WiFi, Bluetooth, m.m..

Descent Mk2 (2020): Descent Mk2 er en avansert dykkerklokke som kombinerer GPS-navigasjon, multisportfunksjoner og dykkerlogging. Den inkluderer funksjoner som dykkeplanlegging, dykkecomputer, oksygenmetningsovervåking og dybdealarm.

Garmin Venu Sq (2020): Venu Sq er en rimelig GPS-smartklokke som kombinerer helse- og treningsfunksjoner med smartvarsler og kontaktløs betaling. Klokken inkluderer pulsmåling, søvnovervåking, stressmåling og pustefrekvens, samt over 20 forhåndsinstallerte sportsapper/aktivitetsprofiler.

Garmin Instinct Solar (2020): Instinct Solar er en oppgradert versjon av den originale Instinct-klokken og inkluderer solcelleladingsteknologi. Dette forbedrer batterilevetiden betydelig og gir brukere enda større frihet til å utforske uten å bekymre seg for lading.

Garmin Forerunner 745 (2020): Forerunner 745 er en avansert GPS-triatlonklokke designet for seriøse idrettsutøvere og trenere. Den inkluderer avanserte treningsfunksjoner som pulsmåling, løpsdynamikk, treningsbelastning, VO2 max-estimater og treningsanbefalinger. Klokken er også kompatibel med Garmins Running Dynamics Pod og HRM-Pro pulsbånd.

Garmin Varia RVR315 og RTL515 (2020): Varia RVR315 og RTL515 er radar- og baklysprodukter som er designet for å øke syklistsikkerheten. De oppdager og varsler syklister om kjøretøy som nærmer seg bakfra og gir også sjåfører synlighet til syklister på veien.

Garmin Lily (2021): Lily er en stilig og kompakt smartklokke designet spesielt for kvinner. Den har en slank design og inneholder funksjoner som pulsmåling, søvnovervåking, menstruasjonssyklusregistrering, stressmåling og smartvarsler.

Garmin Rally (2021): Rally er en serie med kraftmålere for syklister som er designet for å forbedre ytelse og trening. Disse pedalbaserte kraftmålerne er tilgjengelige i forskjellige versjoner for landevei, terreng og grus-sykling og gir nøyaktig kraftdata, kadens og sykkelanalyse.

Garmin Descent Mk2i (2021): Descent Mk2i er en oppgradert versjon av Descent Mk2-dykkerklokken og inkluderer integrert luftintegrering for å overvåke gassflaskeinformasjon og gjenværende dykketid direkte på håndleddet

Garmin Venu 2 Plus (2022): Venu 2 Plus er Garmin sin første smartklokke med innebygd taleassistent og ikke minst EKG-funksjon.

Garmin Fenix 7 (2022): Fenix 7 er den første Fenix-modellen med touchskjerm. Klokken byr i tillegg på avanserte trenings- og navigasjonsfunksjoner.

Garmin epix (Gen 2) (2022): epix (Gen 2) er en kraftig oppgradert versjon av den første epix-modellen lansert i 2015. epix (Gen 2) er i utgangspunktet en Fenix 7 med AMOLED-skjerm og en fullspekket frilufts- og treningsklokke.

Garmin Forerunner 955 (2022): Forerunner 955/955 Solar var den første Forerunner-modellen med touchskjerm. Forerunner 955 kommer også i en modell med solcellelading, og gir det meste fra Fenix- og Epix-serien i en rimeligere innpakning.

Garmin Instinct Crossover (2022): Instinct Crossover er den første GPS-klokken med både en digital skjerm og analoge visere. Klokken byr ellers på avanserte trenings- og navigasjonsfunksjoner, ekstrem robusthet og lang batteritid.

Garmin Forerunner 265/965 (2023): Forerunner 265 og Forerunner 965 er de første Forerunner-modellene med AMOLED-skjerm. I tillegg har de blant annet innebygd løpskraft og avansert løpsdynamikk.

Garmin Fenix 7 Pro (2023): Fenix 7 Pro-serien er ingen enorm oppgradering fra Fenix 7, men introduserer en integrert LED-lykt for samtlige størrelser, en ny ELEVATE 5 pulssensor, samt nye treningsfunksjoner som Endurance Score og Hill Score.

Garmin epix Pro (Gen 2) (2023): epix Pro (Gen 2) tar epix-serien et steg videre og introduserer to nye størrelser slik at serien består av 42 mm, 47mm og 51 mm. I tillegg får epix Pro (Gen 2) modellene integrert LED-lykt, en ny ELEVATE 5 pulssensor, samt nye treningsfunksjoner som Endurance Score og Hill Score.

Garmin Venu 3 (2023): Venu 3 er selskapets nyeste og mest velutstyrte fitnessklokke, og kombinerer egenskaper fra en moderne smartklokke med en tradisjonell pulsklokke. Venu 3 introduserer også en ny «søvn coach», og ikke minst nye aktivitetsprofiler for rullestolbrukere.

Det er så klart mange flere spennende produkter som har blitt lansert, og modellene over er kun et lite utvalg.


Hva blir det neste?

Er det en ting som er sikkert, så er det at Garmin stopper ikke utvikling her. Tradisjonelt har det vært en fast syklus på når nye produkter har blitt lansert, men de siste årene har selskapet skrudd opp tempoet noe voldsomt, og både nye produkter og ny teknologi finner sted.

Gjennom historien har Garmin lansert en rekke innovative produkter som har revolusjonert bruken av GPS-teknologi i forskjellige sektorer, fra sjøfart og luftfart til friluftsliv, sport og bilnavigasjon. Med kontinuerlig innovasjon og forbedring av produktene sine, forblir Garmin en ledende aktør innen GPS- og forbrukerelektronikkmarkedet. Og vi kan bare glede oss til alt i har i vente.


Del gjerne:

Featured image for “Strava lanserer Dark Mode, Family Plan, Athlete Intelligence og mye mer”
17. mai 2024 | Blogg

Strava lanserer Dark Mode, Family Plan, Athlete Intelligence og mye mer

Strava har lansert en rekke nye funksjoner som utvider og forbedrer den allerede populære plattformen, og i tillegg gjør den rimeligere for familier.
Les mer
Featured image for “COROS lanserer COROS PACE 3 Retro Edition”
16. mai 2024 | Blogg

COROS lanserer COROS PACE 3 Retro Edition

COROS har lansert COROS PACE 3 Retro Edition – inspirert av 80-talls design, men fullpakket av nymotens teknologi.
Les mer
Featured image for “Polar lanserer ny reim som åpner for kontaktløs betaling”
15. mai 2024 | Blogg

Polar lanserer ny reim som åpner for kontaktløs betaling

Polar har lansert en «betalingsreim» (en silikonreim med innebygd NFC-teknologi) som gjør det mulig å betale med klokken- uansett om den er ny eller gammel.
Les mer
Featured image for “Oura Ring er nå tilgjengelig for salg i Norge”
14. mai 2024 | Blogg

Oura Ring er nå tilgjengelig for salg i Norge

Den populære og kjente smart ringen «Oura Ring» er nå tilgjengelig for salg i Norge. I første omgang er salget eksklusivt hos Elkjøp.
Les mer
Featured image for “Huawei lanserer oppgradert Huawei Watch 4 Pro”
8. mai 2024 | Blogg

Huawei lanserer oppgradert Huawei Watch 4 Pro

Huawei utvider flaggskip-serien Watch 4 Pro med Watch 4 Pro Space Edition med nytt design og ny pulssensor, og tilbyr en ny farge av Watch GT 4 i Green Edition.
Les mer
Featured image for “Nyhet: COROS VERTIX 2S”
25. april 2024 | Blogg

Nyhet: COROS VERTIX 2S

COROS lanserer sitt nye flaggskip COROS VERTIX 2S i tre stilfulle farger, ny og mer nøyaktig GPS, og det som skal være markedets mest nøyaktige pulssensor.
Les mer
Featured image for “Stor oppdatering gir en rekke COROS-klokker nye funksjoner”
23. april 2024 | Blogg

Stor oppdatering gir en rekke COROS-klokker nye funksjoner

COROS fortsetter å gjøre klokkene smartere og mer konkurransedyktige. Denne oppdateringen gir en rekke nye treningsfunksjoner og forenkler aktivitetsskjermen.
Les mer
Featured image for “Visste du dette om Garmin?”
19. april 2024 | Blogg

Visste du dette om Garmin?

Garmin har stått for både innovasjon og revolusjon innen GPS-teknologi og treningselektronikk. Her er noen spennende fakta du sannsynligvis ikke var klar over!
Les mer
Featured image for “Premium-kartene Garmin Outdoor Maps+ er nå tilgjengelig i Europa”
17. april 2024 | Blogg

Premium-kartene Garmin Outdoor Maps+ er nå tilgjengelig i Europa

Garmin tilbyr detaljerte og flotte kart for en stort utvalg av klokker og bærbare enheter. Nå er endelig premium-kartene Outdoor Maps+ tilgjengelig i Europa.
Les mer
Featured image for “Nyhet: HOKA Skyward X”
17. april 2024 | Blogg

Nyhet: HOKA Skyward X

HOKA Skyward X er selskapets desidert mest dempede sko til nå, og overtar for den populære Bondi som den nye komfortkongen.
Les mer
Featured image for “Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting”
15. april 2024 | Blogg

Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting

Flere og flere pulsklokker/smartklokker kommer med forhåndsinstallerte kart for enklere navigering. Her er det (viktige) du må vite før du velger modell.
Les mer
Featured image for “Dette er nye Garmin Connect – Mer personlig og oversiktlig!”
29. mars 2024 | Blogg

Dette er nye Garmin Connect – Mer personlig og oversiktlig!

Garmin Connect i ny drakt er både mer personlig og mer oversiktlig. I løpet av året er dette hva som venter deg når du åpner Garmin Connect!
Les mer