Test: Salomon Sonic 5 Balance

28. juli, 2022 (oppdatert 17. august 2023)

Featured image for “Test: Salomon Sonic 5 Balance”

Langt i fra den mykeste, men likevel fabelaktig! Faktisk er det den kontante og faste følelsen du får med Salomon Sonic 5 Balance som gjør den så god. 

De har stått for noen av de bestselgende og mest populære terrengskoene i en årrekke, og de siste årene har franskmennene vist at de også har litt å bidra med på asfalten. Salomon har etterhvert fått en solid line-up med asfaltsko i stallen, og Salomon Sonic 5 Balance er kanskje de mest allsidige.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Salomon Sonic 5 Balance – Allsidig arbeidshest

Dette er skoen for deg som foretrekker løpesko med moderat og fast demping, en tight passform, og et bruksområde som strekker seg fra en rask 5 km, en middels hard 10 km, til en rask halvmaraton. Løper du mye og er vant til fast demping, vil du sannsynligvis ha stor glede av Salomon Sonic 5 Balance også gjennom et fullt maraton, men vær oppmerksom på at dette langt i fra tilhører de rene komfort-skoene.

Noe av det som overrasker positivt med Salomon Sonic 5 Balance, er hvilke underlag den skinner på. Asfalt er selvinnlysende, men den kompakte og slitesterke Contagrip-sålen i blåst gummi, sørger for at skoene også trives godt på fine stier og i lett terreng – for ikke å nevne vått og sleip underlag. Salomon har ikke laget noen nye terrengsko, men det er åpenbart at de har brukt noe av kunnskapen fra terrenglinjen når de utviklet Salomon Sonic 5 Balance. De er velvillige til å bli med deg overalt.

Salomon Sonic 5 Balance

Contagrip-sålen i blåst gummi har høy slitestyrke og sitter godt på nesten alle typer underlag.

Den relativt tighte overdelen i tynt meshmateriale sørger for å holde foten på plass samtidig som det slipper ut overskuddsvarme og tillater foten å puste, mens hælkappen er godt polstret for å beskytte akillesen samtidig som den holder foten sikkert på plass. Den bakerste delen av skoen er stivet opp slik at du får god støtte dersom du har behov for det.

Hvis det er et frustrasjonsmoment med Sonic 5, så er det innersålen. Denne klarer på et merkelig vis å jobbe seg bakover i skoen og ender opp med å gli opp bak hælen. Det anbefales derfor å bytte ut denne med noen andre, for denne holder ikke lenge.

Rask, fast, kontant

Mellomsålen består av Salomon sin egen Optivibe-teknologi, en kombinasjon av to lag skum. Det ene laget har som hovedjobb å dempe slagene som oppstår under landing, mens det andre laget skal sørge for energireturen og at kraften bidrar til å drive deg fremover. Det er ingen hokuspokus-materialer, eller karbonplater. Salomon Sonic 5 Balance er enkelt konstruert, og droppet på 8 mm gir akkurat nok hjelp til at løpesteget går litt lettere, men ikke mer enn at du må gjøre jobben selv. Vekten på drøye 260 gram er absolutt godkjent for en sko med såpass allsidige egenskaper, og den lave sålehøyden bidrar til følelsen av en enda lettere sko.

Ønsker du en enda raskere sko anbefales det å se på Salomon Aero Volt. Test av denne finner du her:
Test: Salomon Aero Volt

Har du løpt i Salomon sine terrengsko tidligere, så vil du kjenne igjen mye av den samme følelsen. Det er den samme faste dempingen vi finner i sko som S/Lab Ultra 3, Ultra Glide og Sense Ride 4. Du får god kontakt med underlaget, og det er lett å kjenne responsen fra skoen i det du trykker i fra. Bare husk at dette er ikke en sko som gir føttene dine massasje i 42 kilometer dersom du trenger det. Denne skal hjelpe deg raskest mulig i mål, samtidig som den gir nok demping til at du orker å fullføre.

Det eneste du bør være obs på med både denne og flere av Salomon sine sko, er at innersålen har en tendens til å skli bakover. Det er et merkelig problem Salomon ikke helt klarer å løse, og det kan anbefales å bytte ut med en annen såle.


Tilgjengelighet

Salomon Sonic 5 Balance er tilgjengelig i både herre- og damemodell i et stort utvalg størrelser og varierende farger. Sonic-serien finnes også i en litt mer dempet sko, Salomon Sonic 5 Confidence, dog kun til herre. Tidligere fantes det også en «Accelerate»-modell som var beregnet for kortere distanser og raskere løp.

Passformen er relativt romslig, og det anbefales å gå for den vanlige størrelsen din.

Fakta:
Hæl/forfot: 28 mm/ 20 mm
Dropp: 8 mm
Vekt: 266 gram / 236 gram

Konklusjon

Salomon Sonic 5 Balance
Salomon Sonic 5 Balance

Product Name: Salomon Sonic 5 Balance

Brand: Salomon

Offer price: 1500

Currency: NOK

Konklusjon

Den er verken mykest eller mest responsiv, men Salomon Sonic 5 Balance tilbyr en super miks av fast og god demping, passe snert og lekenhet, og et imponerende bredt bruksområde både når det gjelder underlag og ulike distanser. Kombinasjonen av EndoFit og SensiFit på innsiden sørger for en trygg passform og høy komfort, og den romslige plassen i front gir godt med boltreplass til tærne.

Salomon Sonic 5 Balance leverer en fin løpesko som er raskt nok til intervaller, og tøff nok til å stå lengre distanser. Er du allerede glad i terrengskoene fra Salomon, er det absolutt verdt å prøve denne.

Overall
91%
91%

Pros

  • Utrolig allsidig.
  • Fast og god demping.
  • Puster godt.
  • Bred og allsidig passform.
  • Godt grep på de fleste underlag.
  • Slitesterk.

Cons

  • For «fast» og hard for enkelte.
  • Middels respons.
  • Løs innersåle.

Del gjerne:

Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
20. februar 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke”
5. februar 2024 | Guider & anbefalinger

Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke

Mer enn 100 modeller testet! Ny pulsklokke, men vet ikke hvilken du skal velge? Denne guiden og gigantiske testen kan forhåpentligvis gjøre valget lettere.
Les mer
Featured image for “Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle”
24. juli 2023 | Guider & anbefalinger

Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle

Hvilken tredemølle er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Her får du svar på alt du trenger å vite, samt gode kjøpsanbefalinger.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar”
9. juni 2023 | Garmin

Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar

Garmin Fenix 7 Pro-serien tar Fenix-serien enda et steg videre med en ny LED-lykt og bedre pulssensor. «Pro»-utgaven er en minimal, men viktig oppdatering.
Les mer
Featured image for “Romaskin – Guide og anbefalinger”
23. november 2021 | Guider & anbefalinger

Romaskin – Guide og anbefalinger

Hvilken romaskin er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Denne guiden gir deg svar på alt du trenger å vite, samt gode kjøpsanbefalinger!
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Novablast 4”
5. februar 2024 | Løpesko

Test: ASICS Novablast 4

ASICS Novablast 4 gjør bestselgeren enda stødigere og mer komfortabel å løpe i, samtidig som den tar viktige steg mot bærekraft og miljøet.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 26”
12. januar 2024 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Nimbus 26

ASICS GEL-Nimbus 26 retter opp det lille som var feil med Nimbus 25 og serverer den samme gode og komfortable løpeskoen med enda bedre grep.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Cumulus 25”
6. oktober 2023 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Cumulus 25

Årets ASICS GEL-Cumulus 25 er totalt fornyet og mer spennende enn noen gang. Cumulus 25 gir deg komforten fra Nimbus til en enda lavere pris.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Aero Volt”
17. august 2023 | Løpesko

Test: Salomon Aero Volt

Salomon Aero Volt er løpeskoene for deg som ønsker en lett, rask og komfortabel allrounder som passer til alt fra intervaller til lengre økter.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 30”
31. juli 2023 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Kayano 30

ASICS GEL-Kayano 30 markerer 30-års jubileet til en av ASICS sine mest populære modeller. Her er det mye nytt, og aldri har Kayano føltes bedre!
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Sky 7”
15. juli 2023 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Sky 7

Mizuno Wave Sky 7 tilhører selskapets mest dempede løpesko og har egenskaper som appellerer til deg som ønsker maksimal demping, høy komfort og god respons.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider 27”
23. juni 2023 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rider 27

Mizuno Wave Rider 27 introduserer en helt ny overdel og er sannsynligvis den aller beste «Wave Rider»-modellen som har eksistert i dens 25 år lange historie.
Les mer