Test: Salomon Sonic 5 Balance

28. juli, 2022 (oppdatert 29. april 2024)

Featured image for “Test: Salomon Sonic 5 Balance”

Langt i fra den mykeste, men likevel fabelaktig! Faktisk er det den kontante og faste følelsen du får med Salomon Sonic 5 Balance som gjør den så god. 

De har stått for noen av de bestselgende og mest populære terrengskoene i en årrekke, og de siste årene har franskmennene vist at de også har litt å bidra med på asfalten. Salomon har etterhvert fått en solid line-up med asfaltsko i stallen, og Salomon Sonic 5 Balance er kanskje de mest allsidige.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Salomon Sonic 5 Balance – Allsidig arbeidshest

Dette er skoen for deg som foretrekker løpesko med moderat og fast demping, en tight passform, og et bruksområde som strekker seg fra en rask 5 km, en middels hard 10 km, til en rask halvmaraton. Løper du mye og er vant til fast demping, vil du sannsynligvis ha stor glede av Salomon Sonic 5 Balance også gjennom et fullt maraton, men vær oppmerksom på at dette langt i fra tilhører de rene komfort-skoene.

Noe av det som overrasker positivt med Salomon Sonic 5 Balance, er hvilke underlag den skinner på. Asfalt er selvinnlysende, men den kompakte og slitesterke Contagrip-sålen i blåst gummi, sørger for at skoene også trives godt på fine stier og i lett terreng – for ikke å nevne vått og sleip underlag. Salomon har ikke laget noen nye terrengsko, men det er åpenbart at de har brukt noe av kunnskapen fra terrenglinjen når de utviklet Salomon Sonic 5 Balance. De er velvillige til å bli med deg overalt.

Salomon Sonic 5 Balance
Contagrip-sålen i blåst gummi har høy slitestyrke og sitter godt på nesten alle typer underlag.

Den relativt tighte overdelen i tynt meshmateriale sørger for å holde foten på plass samtidig som det slipper ut overskuddsvarme og tillater foten å puste, mens hælkappen er godt polstret for å beskytte akillesen samtidig som den holder foten sikkert på plass. Den bakerste delen av skoen er stivet opp slik at du får god støtte dersom du har behov for det.

Hvis det er et frustrasjonsmoment med Sonic 5, så er det innersålen. Denne klarer på et merkelig vis å jobbe seg bakover i skoen og ender opp med å gli opp bak hælen. Det anbefales derfor å bytte ut denne med noen andre, for denne holder ikke lenge.


Rask, fast, kontant

Mellomsålen består av Salomon sin egen Optivibe-teknologi, en kombinasjon av to lag skum. Det ene laget har som hovedjobb å dempe slagene som oppstår under landing, mens det andre laget skal sørge for energireturen og at kraften bidrar til å drive deg fremover. Det er ingen hokuspokus-materialer, eller karbonplater. Salomon Sonic 5 Balance er enkelt konstruert, og droppet på 8 mm gir akkurat nok hjelp til at løpesteget går litt lettere, men ikke mer enn at du må gjøre jobben selv. Vekten på drøye 260 gram er absolutt godkjent for en sko med såpass allsidige egenskaper, og den lave sålehøyden bidrar til følelsen av en enda lettere sko.

Ønsker du en enda raskere sko anbefales det å se på Salomon Aero Volt. Test av denne finner du her:
Test: Salomon Aero Volt

Har du løpt i Salomon sine terrengsko tidligere, så vil du kjenne igjen mye av den samme følelsen. Det er den samme faste dempingen vi finner i sko som S/Lab Ultra 3, Ultra Glide og Sense Ride 4. Du får god kontakt med underlaget, og det er lett å kjenne responsen fra skoen i det du trykker i fra. Bare husk at dette er ikke en sko som gir føttene dine massasje i 42 kilometer dersom du trenger det. Denne skal hjelpe deg raskest mulig i mål, samtidig som den gir nok demping til at du orker å fullføre.

Det eneste du bør være obs på med både denne og flere av Salomon sine sko, er at innersålen har en tendens til å skli bakover. Det er et merkelig problem Salomon ikke helt klarer å løse, og det kan anbefales å bytte ut med en annen såle.


Tilgjengelighet

Salomon Sonic 5 Balance er tilgjengelig i både herre- og damemodell i et stort utvalg størrelser og varierende farger. Sonic-serien finnes også i en litt mer dempet sko, Salomon Sonic 5 Confidence, dog kun til herre. Tidligere fantes det også en «Accelerate»-modell som var beregnet for kortere distanser og raskere løp.

Passformen er relativt romslig, og det anbefales å gå for den vanlige størrelsen din.


Fakta:
Hæl/forfot: 28 mm/ 20 mm
Dropp: 8 mm
Vekt: 266 gram / 236 gram


Konklusjon

Salomon Sonic 5 Balance
Salomon Sonic 5 Balance

Product Name: Salomon Sonic 5 Balance

Brand: Salomon

Offer price: 1500

Currency: NOK

Konklusjon

Den er verken mykest eller mest responsiv, men Salomon Sonic 5 Balance tilbyr en super miks av fast og god demping, passe snert og lekenhet, og et imponerende bredt bruksområde både når det gjelder underlag og ulike distanser. Kombinasjonen av EndoFit og SensiFit på innsiden sørger for en trygg passform og høy komfort, og den romslige plassen i front gir godt med boltreplass til tærne.

Salomon Sonic 5 Balance leverer en fin løpesko som er raskt nok til intervaller, og tøff nok til å stå lengre distanser. Er du allerede glad i terrengskoene fra Salomon, er det absolutt verdt å prøve denne.

Overall
91%
91%

Pros

  • Utrolig allsidig.
  • Fast og god demping.
  • Puster godt.
  • Bred og allsidig passform.
  • Godt grep på de fleste underlag.
  • Slitesterk.

Cons

  • For «fast» og hard for enkelte.
  • Middels respons.
  • Løs innersåle.

Del gjerne:

Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 31”
21. juni 2024 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Kayano 31

ASICS GEL-Kayano 31 viderefører den gode dempingen og trygge plattformen fra Kayano 30 og oppgraderes med en ny og bedre overdel og enda bedre grep.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Phantasm 2”
15. juni 2024 | Løpesko

Test: Salomon Phantasm 2

Salomon Phantasm 2 henter inspirasjon fra superskoen i S/Lab-serien og leverer en rask og velbalansert løpesko til trening og konkurranse.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Aero Glide 2”
12. juni 2024 | Løpesko

Test: Salomon Aero Glide 2

Salomon Aero Glide 2 viderefører den gode allrounderskoen fra første generasjon, og gjør den enda mer komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug Eli RB9X”
22. mai 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: Icebug Eli RB9X

Icebug Eli RB9X er så komfortabel og elegant at du gleder deg til å ta den på å bruke mest mulig gjennom sommerhalvåret.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Kawana 2”
16. mai 2024 | Løpesko

Test: HOKA Kawana 2

HOKA Kawana 2 tar allsidigheten som gjorde forgjengeren så populær, og forbedrer viktige punkter som gjør den enda mer komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS METASPEED Sky Paris”
6. mai 2024 | Løpesko

Test: ASICS METASPEED Sky Paris

ASICS METASPEED Sky Paris og Edge Paris er ikke bare lett, leken og rask, men de hjelper deg også til å perfeksjonere løpesteget- uansett hva slags løper du er.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Transport”
8. april 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: HOKA Transport

HOKA Transport forener stabiliteten fra en tursko, komforten fra en gåsko, og street skoens stil, i en modell som kan brukes til det aller meste.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Cielo X1”
18. mars 2024 | Løpesko

Test: HOKA Cielo X1

HOKA Cielo X1 er selskapets beste løpesko designet for høy hastighet og komfort, og en enda mer flytende løpeopplevelse.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2

Mizuno Wave Rebellion Flash 2 er en lett, leken og rask allrounder løpesko for daglig trening og konkurranse – uansett distanse.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2

Mizuno Wave Rebellion Pro 2 er ikke bare lynrask, men også en av de mest ikoniske løpeskoene på markedet – på godt og vondt.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Novablast 4”
5. februar 2024 | Løpesko

Test: ASICS Novablast 4

ASICS Novablast 4 gjør bestselgeren enda stødigere og mer komfortabel å løpe i, samtidig som den tar viktige steg mot bærekraft og miljøet.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 26”
12. januar 2024 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Nimbus 26

ASICS GEL-Nimbus 26 retter opp det lille som var feil med Nimbus 25 og serverer den samme gode og komfortable løpeskoen med enda bedre grep.
Les mer