Test: Dynafit Alpine DNA 2

6. juni, 2024 (oppdatert 16. juli 2024)

Featured image for “Test: Dynafit Alpine DNA 2”

Dynafit Alpine DNA 2 leverer en lett, rask, godt dempet, allsidig og tøff sko som umiddelbart legger lista for en av årets beste og mest allsidige terrengsko.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Dynafit – Fra ski til alt mulig

Dynafit var lenge mest kjent for å lage lette og allsidige randoneski, men gjennom årene har de vokst til å lage produkter til en rekke aktiviteter der terrengløp sammen med ski er de største satsingsområdene.

Dynafit Alpine DNA 2 er som navnet sier den andre generasjonen i Alpine DNA-familien, og har i år blitt oppgradert med både en ny mellomsåle, en responsiv Pebax-plate, tynnere og lettere overdel, og en ny Vibram Megagrip Litebase yttersåle.

Forbedringer i Dynafit Alpine DNA 2:

  • Økt komfort: Skoen har fått en mer romslig forfot for å gi mer plass til tærne når de svulmer opp under lange løp. Den har også en mykere mellomsåle for bedre demping og komfort.
  • Ny overdel: Overdelen er nå tynnere og lettere slik at skoen puster bedre og blir mer komfortabel i bruk.
  • Ny Pebax-plate: Pebax-platen bidrar til økt respons og vridningsstabilitet.
  • Ny Speed Lacing: Doble hurtigjustering lisser gjør det enkelt å ta skoen på/av, samtidig som det reduserer trykket på lesten.
  • Ny yttersåle: Vibram Megagrip Litebase yttersålen erstatter Vibram Megagrip for økt lavere vekt.

Overdel

Dynafit Alpine DNA 2 har et karakteristisk utseende med fargekombinasjoner som hinter om en rask og aggressiv sko, mens den kraftige overdelen og tykke mellomsålen vitner om en sko som tåler juling.

Overdelen er produsert i maskinert mesh og består delvis av to lag der et tynnere og pustende nettinglag sitter innerst mot foten, mens er kraftigere TPU-lignende materiale sitter ytterst for å benytte mot skarpe steiner og slag/rifter fra utsiden. Kombinasjonen sørger for en sko med overraskende gode pusteegenskaper, samtidig som den gir masse støtte og beskyttelse.

Lissene er av typen hurtiglisser der du trekker i to snorer for å stramme skoen, og deretter gjemmer de unna i en liten lomme mellom tungen og en ekstra «klaff» som hindrer lissene i å hekte seg fast i gjenstander under løp. En smart liten hempe gjør det enkelt å løsne lissene ved å trekke i toppen av den. Strammingen fungerer stort sett bra, men lissene kunne med fordel vært noe kortere, og du må passe på å trekke i riktig ende fra hver av de to snorene.

Rundt ankelen er skoen ekstra polstret for å sikre god komfort og godt fothold, mens den øverste delen er elastisk slik at den legger seg inntil foten for å hindre rusk og småstein i å trenge inn. I front er skoen er ekstra beskyttet med en tåkappe (Ballistic Bumper) for å hindre ødelagte tær om du sparker inn i steiner.


Mellomsåle

En av de største nyhetene for Dynafit Alpine DNA 2 er den nye Speed+ mellomsålen- en PEBAX-blanding som kombinerer gode dempeegenskaper samtidig som den opprettolder god respons og lav vekt. I tillegg har Dynafit utstyrt skoen med en X-formet Pebax-plate som bidrar til ekstra respons og vridningsstabilitet, og ikke minst fungerer som en steinplate mot underlaget.

Mens Dynafit Ultra 100 (testet her) først og fremst laget for å beskytte føttene under langløp, så er Dynafit Alpine DNA 2 en mer allround-sko som også takler korte til mellomlange distanser der du ønsker å øke tempoet. På innsiden finner vi en uttagbar Ortholite innersåle (DNA Volume Reducer) som bidrar til ytterligere komfort ved å fungere som et ekstra lag demping, samtidig som den puster godt å motvirker klamme sko.

Skoene har et lavere stack (sålehøyde) med 26/20 mm vs. Ultra 100 sine 32/26 mm, mens droppet på 6 mm er det samme og bidrar til en balansert sko som fungerer både på kompakt underlag og mer teknisk krevende underlag. Dempingen på Ultra 100 var/er imponerende god, men Alpine DNA 2 står ikke mye tilbake. Her får du masser av komfort, og det er null problem å bruke denne skoen på typiske ultraløp. I tillegg er den langt mer leken enn sin slektning, noe som delvis skyldes det mer responsive skummet, men også den ekstra platen.

Vekten på 260 gram er nesten overraskende lav med tanke på hvor godt beskyttet skoen er, og selv om det finnes sko som er lettere, så er de sjelden like godt dempet og beskyttet som Dynafit Alpine DNA 2. Den lave vekten merkes godt når du ønsker å øke tempoet, men også på lengre distanser der en tyngre sko gjerne oppleves treg og ja, tung…, når milene drar seg til. VJ MAXx 2 er en av favorittskoene mine i 2024, men Dynafit Alpine DNA 2 har kanskje overtatt denne plassen, for dempingen er så mye bedre.

Rocker-formen på yttersålen bidrar også til at skoen ruller lettere gjennom løpesteget og forenkler stegavviklingen, samtidig som den er liten nok til å hindre at skoen blir ustabil.


Yttersåle

Yttersålen på Dynafit Alpine DNA 2 er oppgradert fra Vibram Megagrip til Vibram Megagrip Litebase gummi. Vibram Megagrip er kjent for å levere noe av det beste grepet på løpesko i dag, og det samme gjelder Litebase-sålen. Forskjellen mellom de to er at Litebase-sålen reduserer tykkelsen med 50% og dermed oppnår en vektreduksjon på 30% sammenlignet med standard såler. Grepet og mønsteret er det samme som på Ultra 100 (som benytter Megagrip), men vekten er lavere på bekostning av redusert slitestyrke. Dette bør uansett ikke være noen bekymring ettersom DNA 2 ser ut til å levere meget god slitestyrke.

Mønsteret er todelt med 12 relativt store og trekant-formede knaster vinklet bakover på bakre del av skoen, et åpent område under mellomfoten, og 19 knaster i samme mønster, men vinklet fremover, fra mellomfoten og frem til tåspissen. Samtlige knaster har en dybde på 4 mm selv om de er av varierende størrelse.

Knastene er store og tette nok til å fungere godt på kompakt underlag, som for eksempel steiner og fjell, og du kan fint løpe på grus og asfalt. De fremoverrettede trekant-knastene på forfoten sørger for gode klatreegenskaper, samtidig som de motsatt vinklede knastene på bakfoten gir tilsvarende godt grep når du løper nedover.


Opplevelse og bruk

Dynafit Alpine DNA 2 ligner Ultra 100 i utseende, men oppleves raskere og mer leken. Det responsive skummet og den ekstra Pebax-platen bidrar til økt energiretur, samtidig som den reduserte vekten gjør Alpine DNA 2 til en sko som er lettere å løpe raskt med. Den gode beskyttelsen sørger samtidig for at du kan regne med en sko som både tåler juling fra røft terreng, samtidig som den tar vare på føttene dine om du er uheldig å sparke inn i harde gjenstander på veien.

Den sikre passformen gjør skoen bedre egnet for krevende terreng enn Dynafit Ultra 100, selv om den fremdeles kan bli litt ustabil dersom du løper i en skrå fjellside der skoen krever en tight passform og veldig støttende overdel slik at du ikke «sklir» utenfor mellomsålen. Her blir Alpine DNA 2 litt for voluminøs, og du er bedre tjent med en sko som VJ MAXx 2 (testet her) som er bedre i teknisk krevende terreng, men til gjengjeld ikke like godt dempet. Dynafit Alpine DNA 2 vinner derimot på en mer komfortabel overdel. Et godt alternativ er Scarpa Golden Gate 2 ATR (testet her) og ASICS Fuji Speed 3 (testet her) som begge byr på topp komfort og svært allsidige egenskaper.

Grepet er derimot strålende, og Dynafit Alpine DNA 2 sitter godt på neste alle typer underlag. Den ekstra «gamasjen» rundt ankelen fremstår ved første øyekast som en gimmick, men er utrolig velkommen ettersom den hindrer rusk i å trenge inn i skoen. Det samme gjelder hurtigsnøringen og den smarte beskyttelsen som hindrer lissene i å hekte seg fast i gjenstander underveis.

Alt i alt fungerer Dynafit Alpine DNA 2 som en meget god og allsidig terrengsko som fungerer godt til både korte og lengre distanser. Den vil også kunne erstatte en vanlig fjellsko i sommerhalvåret, og det har overraskende nok blitt min personlige favoritt så langt i 2024.


Tilgjengelighet og passform

Dynafit Alpine DNA 2 har en veiledende pris på 2799 kr, og er tilgjengelig i unisex-utgave i stort antall størrelser i fargene Nimbus/Black Out og Pink Glo/Black Out.

Dynafit er kjent for å være små i numrene, og det samme gjelder for Dynafit Alpine DNA 2. Personlig bruker jeg sko i str. 29.5 cm, men Dynafit Alpine DNA 2 krever et helt nummer større og ender på 30,5 cm.

Passformen er middels bred i både mellomfot forfot/tåboks, og det er kun lengden som er litt ute og kjører. Volumet er relativt stort, men rundt ankelen sitter skoen meget godt.


Fakta

  • Hæl/forfot: 26 mm / 24 mm
  • Dropp: 6 mm
  • Vekt : 260 g

Konklusjon


Dynafit Alpine DNA 2
Dynafit Alpine DNA 2

Product Name: Dynafit Alpine DNA 2

Brand: Dynafit

Offer price: 2799

Currency: NOK

Konklusjon

Dynafit Alpine DNA 2 overrasker stort, og leverer en imponerende allsidig og god terrengsko som takler alt fra korte til lange turer i både høyt og lavt tempo. Speed+ sålen kombinert med Pebax-platen bidrar til god demping, respons og lekenhet, mens den lave vekten og luftige overdelen gjør at skoen føles raskt og lettløpt.

Dynafit har samtidig klart å bevare en kraftig og godt beskyttet overdel, en smart «gamasje-lignende» konstruksjon ved ankelen som hindrer rusk i å trenge inn, og et lissesystemet som fungerer ypperlig (hurtigsnøring). Vibram Megagrip Litebase yttersålen gir som alltid godt grep på variert underlag, og bidrar til både gode klatreegenskaper og et godt feste når du løper nedover.

Det eneste du kun bli overrasket over er hvor små skoene er i størrelsen, så det gjelder å ha tunga rett i munnen å kjøpe minst ett nummer større enn vanlig. Ellers blir skoen noe ustabil når du begir deg ut i veldig teknisk krevende terreng, eller løper i fjellskråninger. Foruten om dette er det lite å utsette på skoen, og Dynafit leverer en av de mest spennende terrengskoene jeg har testet.

Dynafit sitt slagord er «Speed Up», og Alpine DNA 2 lever opp til navnet.

Overall
94%
94%

Pros

  • Godt beskyttet og pustende overdel.
  • Sikker passform med godt fothold.
  • Smart og velfungerende strammesystem.
  • «Gamasje» rundt ankelen hindrer rusk i å trenge inn.
  • God demping og responsiv mellomsåle.
  • Meget godt grep.
  • Gode allround-egenskaper.

Cons

  • Noe ustabil i teknisk krevende terreng.

Del gjerne:

Featured image for “Test: HOKA Mach X 2”
31. august 2024 | Løpesko

Test: HOKA Mach X 2

HOKA Mach X 2 tar egenskaper fra flaggskipet Cielo X1, tryggheten fra Mach 6, og lokker med en rask og komfortabel supersko som kan brukes til både hverdag og konkurranse.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Superblast 2”
25. august 2024 | Løpesko

Test: ASICS Superblast 2

ASICS Superblast 2 tar egenskaper fra toppmodellene og pakker det inn i en lett, responsiv og utrolig komfortabel og allsidig løpesko.
Les mer
Featured image for “Test: New Balance Propel FuelCell V4”
12. august 2024 | Løpesko

Test: New Balance Propel FuelCell V4

New Balance FuelCell Propel V4 kombinerer et mykt og responsivt skum med en fleksibel og stabiliserende TPU-plate i markedets kanskje rimeligste platesko.
Les mer
Featured image for “Test: VJ IRock +”
3. august 2024 | Sko

Test: VJ IRock +

VJ IRock + tar det gode grepet og de gode egenskapene fra Irock 4 og pakker det inn i en bredere sko med en mer komfortabel og allsidig passform.
Les mer
Featured image for “Test: On Cloudultra 2”
1. august 2024 | Sko

Test: On Cloudultra 2

On Cloudultra 2 byr på en komfortabel passform, en fast og responsiv mellomsåle, og godt grep på variert underlag, i en elegant og minimalistisk innpakning.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Mach 6”
26. juli 2024 | Løpesko

Test: HOKA Mach 6

HOKA Mach 6 tar en meget god løpesko et viktig steg videre ved å introdusere en ny og bedre overdel og mellomsåle, samt en langt mer slitesterk yttersåle.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider 28”
23. juli 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rider 28

Mizuno Wave Rider 28 viderefører den gode opplevelsen fra Rider 27, legger til en mer dempet og responsiv mellomsåle, og leverer den beste Rider-utgaven til nå.
Les mer
Featured image for “Test: La Sportiva Bushido II GTX”
19. juli 2024 | Sko

Test: La Sportiva Bushido II GTX

La Sportiva Bushido II GTX er verken lettest eller raskest, men er likevel en fantastisk komfortabel, trygg og solid terrengsko- perfekt for norsk natur!
Les mer
Featured image for “Test: Scarpa Golden Gate 2 ATR”
16. juli 2024 | Sko

Test: Scarpa Golden Gate 2 ATR

Scarpa Golden Gate 2 ATR byr på førsteklasses egenskaper i en lett, rask, godt dempet og leken terrengsko. I tillegg er den solid og byr på topp grep.
Les mer
Featured image for “Test: Scarpa Spin Planet”
12. juli 2024 | Sko

Test: Scarpa Spin Planet

Scarpa Spin Planet er ikke bare laget på naturens premisser. Den klarer også å levere topp komfort, god beskyttelse og stabilitet, og overbevisende godt grep.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon S/Lab Phantasm 2”
9. juli 2024 | Løpesko

Test: Salomon S/Lab Phantasm 2

Salomon S/Lab Phantasm 2 er selskapets første virkelige supersko og leverer en imponerende, rask og lettløpt sko med et prisvinnende design!
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Neo Vista”
2. juli 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Neo Vista

Mizuno Neo Vista er skoen som får deg til å føle at du kan løpe dobbelt så langt som du noen gang tidligere har gjort, og gir begrepet «komfort» en ny mening.
Les mer