Test: HOKA Tecton X – Dobbel karbon, dobbel moro!

30. mai, 2022 (oppdatert 5. april 2024)

Featured image for “Test: HOKA Tecton X – Dobbel karbon, dobbel moro!”

Leken, lett, lynrask og lekker. Drømmer du om å fly gjennom terrenget som om du hadde springfjærer i beina? HOKA Tecton X kan være skoen som gjør deg til Strava-legende på de røffeste segmentene.

Ingressen sier det meste. HOKA har laget mange gode terrengsko de siste årene, og både HOKA Zinal og HOKA Torrent 2 har fått mye skryt av undertegnede. HOKA Tecton X setter likevel ny standard.

Elon Musk kan få jobbe så mye han vil for selvkjørende Tesla-er, men HOKA Tecton X er det nærmeste du kommer en «selvløpende sko».HOKA Tecton X – En sko som vekker oppsikt

Oppkalt etter jordens tektoniske plater og bygget på de samme prinsipper er HOKA med sin Tecton X fast bestemt på å bli lagt merke til i markedet av terrengsko.

Den ser ikke ut som den typiske HOKA-skoen med tykkere såle enn den feiteste Pavlova-kaken. HOKA Tecton X er både slank og lett, og med en vekt på 240 gram og kun 4 mm dropp, legger den til rette for en sko som gir følelsen av å være i ett med terrenget.

HOKA Tecton X bygger på en helt ny mellomsåle bestående av en dobbel ProFlyX mellomsåle (HOKA sitt letteste og mest responsive materiale) med et mykt skum øverst, og et hardere og mer responsivt nederst.

I skoen sitter også to karbonplater som ligger uavhengig og parallellt ved siden av hverandre i hele skoens lengde. Dette er HOKA sine første terrengsko med karbon, og platene skal bidra til en mykere en mer responsiv sko i variert terreng.

Se for deg hvordan jordens tektoniske plater glir over/under hverandre, og tenk at dette også er tanken bak de to platene i HOKA Tecton X.

Overdelen består av et ettlags Jacquard-mesh som sikrer høy slitestyrke og god støtte, samtidig som det tillater skoen å puste godt. Tungen er delvis sydd inn i skoen slik at den holder seg på plass uten å bevege seg, samtidig som den hindrer småstein og rusk i å trenge inn.

Snøringen strekker seg nesten helt frem til tuppen slik at du får strammet skoen godt rundt fotbladet. Lissene ligger helt flatt og nærmest skjult sammen med tungen slik at de ikke hekter i kvist og kvast.

Hælkappen er minimalistisk, men likevel godt polstret og holder foten trygt på plass. Fremst på skoen finnes en tåkappe som hindrer tærne i å bli knust til pinneved om du sparker inn i stein og røtter.


Yttersåle – Grep og slitestyrke

Yttersålen består av Vibram Megagrip Litebase. Dette er den samme gummiblandingen som ble brukt i HOKA Zinal, men HOKA Tecton X har noe større mellomrom mellom de 4 mm høye knastene, samt flere knaster på sidene under mellomfoten.

Selve mellomfoten er nærmest fri for knaster og danner et X-formet mønster som fungerer som en flex-grop.

For å gjøre stegavviklingen lettere og å gi skoen en mer rullende følelse, har HOKA gitt Tecton X en lett rockertupp (avrunding i front). Rockertuppen hjelper virkelig til å gjøre skoen raskere, og den er akkurat passe stor uten at det går ut over skoens balanse.

I starten fremsto sålen glatt på våt stein og kompakt underlag, men etter å ha brukt de flere turer, har inntrykket blitt endret. Det er vel heller ikke uvanlig at gummien trenger litt «innkjøring» når skoen kommer rett fra fabrikk. HOKA Tecton X biter godt i fra seg og sitter trygt på et stort spekter av underlag og forhold.

Aller best trives den når det er tørt og fast, og ren gjørme er vanskelig. Totalt sett klarer HOKA Tecton X seg imponerende godt, og ønsker du en sko med bedre grep på løsere underlag, bør du vurdere HOKA Torrent 2 som har en annen type såle med større knaster.


Passform og bruk

HOKA er normale i størrelsen, og skoen oppleves medium til medium bred over hele lesten. Det er relativt god plass til tærne i front, men er du tilhenger av sko med ekstra rom til hovne tær, kan du med fordel vurdere å gå opp et halvt nummer.

Skoen er bygget på en relativt bred platform, og oppleves derfor stødig og trygg på kompakt og flatt underlag. I teknisk krevende terreng vil HOKA Torrent 2 og HOKA Zinal gi mer kontroll og bedre feste. Tross lav vekt er Tecton X en ganske kraftig sko, og for noen vil den nok føles som «litt mye» sko under føttene for de raskeste turene, eller der du ønsker maksimal kontakt/føling med underlaget.

Tecton X markedsføres som en «racingsko», men samtidig en terrengsko som skal kunne «stå distansen». Tecton X legger seg dermed midt mellom HOKA Challenger som er en mer dempet sko med fokus på komfort, og HOKA Zinal som er en enda mer rendyrket racingsko.

Det er betydelig mer demping i Tecton X enn Zinal, noe som blant annet skyldes Tecton X sin stackhøyde (høydeforskjell mellom yttersåle og innersåle) på 33 mm/29 mm vs. Zinal sine 22 mm/18mm. Lander du på hæl, føles Tecton X velsignede myk. Lander du på mellomfot, eller forfot, vil skoen nærmest drive deg fremover og spare deg for unødvendig bruk av krefter.

Personlig har jeg ingen problemer med å bruke HOKA Tecton X over mange mil og timer, selv på hard underlag. Det doble laget med ProFly X skum i mellomsålen byr på høy komfort, og karbonplatene vil i tillegg til å gjøre skoen mer responsiv, bidra til å redusere trykket fra stein og ujevnt underlag. For mange vil nok HOKA Tecton X fungere fint som en typisk «door to trail» sko.


NB:
HOKA i Norge selges og distribueres av Run Norge. HOKA.com selger også til Norge gjennom deres internasjonale nettside. Disse er direkte konkurrent til Run Norge, og det anbefales å kjøpe HOKA hos en norsk forhandler som har fått levert sko fra Run Norge.


Fakta:
– Hæl/forfot: 33 mm/29 mm
– Dropp (herre/dame): 5 mm/5 mm
– Vekt (herre/dame): 240 g/196 g


Konklusjon

HOKA Tecton X
Hoka Tecton X

Product Name: HOKA Tecton X

Brand: HOKA

Offer price: 2699

Currency: NOK

Konklusjon

Det skal ikke være billig å være dedikert terrengløper, men velger du å svi at drøye 2500 kr på HOKA Tecton X, så får du til gjengjeld fantastisk mye løpeglede tilbake.

HOKA Tecton X overbeviser under varierende forhold og over et stort spekter av distanser. Den er rask, lett, aggressiv, og likevel godt dempet og komfortabel.

Du kommer garantert til å se mange av denne skoen i ultraløp og terrengløp fremover.

Overall
90%
90%

Pros

  • Lett, raskt og aggressiv!
  • God demping.
  • Imponerende respons.
  • God støtte og beskyttelse.
  • Luftig, fleksibel og komfortabel overdel.
  • Yttersåle med godt grep og høy slitestyrke.

Cons

  • De stive karbonplatene reduserer følelsen av kontakt med underlaget.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Icebug Eli RB9X”
22. mai 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: Icebug Eli RB9X

Icebug Eli RB9X er så komfortabel og elegant at du gleder deg til å ta den på å bruke mest mulig gjennom sommerhalvåret.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Kawana 2”
16. mai 2024 | Løpesko

Test: HOKA Kawana 2

HOKA Kawana 2 tar allsidigheten som gjorde forgjengeren så populær, og forbedrer viktige punkter som gjør den enda mer komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: VJ MAXx2”
8. mai 2024 | Sko

Test: VJ MAXx2

VJ MAXx2 byr på en ekstremt veldempet og responsiv mellomsåle, kombinerer med kanskje verdens beste yttersåle, og leverer en nydelig totalpakke av en løpesko!
Les mer
Featured image for “Test: ASICS METASPEED Sky Paris”
6. mai 2024 | Løpesko

Test: ASICS METASPEED Sky Paris

ASICS METASPEED Sky Paris og Edge Paris er ikke bare lett, leken og rask, men de hjelper deg også til å perfeksjonere løpesteget- uansett hva slags løper du er.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Genesis”
2. mai 2024 | Sko

Test: Salomon Genesis

Salomon Genesis er kanskje den morsomste og mest allsidige terrengskoen fra Salomon til nå. Genesis er ikke bare rask, men også imponerende komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: VJ Lightspeed”
11. april 2024 | Sko

Test: VJ Lightspeed

VJ Lightspeed er sannsynligvis en av de beste terrengskoene for deg som ønsker en sko for høy presisjon, ekstremt grep, lav vekt og god respons.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Transport”
8. april 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: HOKA Transport

HOKA Transport forener stabiliteten fra en tursko, komforten fra en gåsko, og street skoens stil, i en modell som kan brukes til det aller meste.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug Pytho6 RB9X”
4. april 2024 | Sko

Test: Icebug Pytho6 RB9X

Icebug Pytho6 RB9X byr på en trygg og god passform, god stabilitet og løpsfølelse og godt grep på nesten alle typer underlag.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Cielo X1”
18. mars 2024 | Løpesko

Test: HOKA Cielo X1

HOKA Cielo X1 er selskapets beste løpesko designet for høy hastighet og komfort, og en enda mer flytende løpeopplevelse.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Trabuco 12”
18. mars 2024 | Sko

Test: ASICS GEL-Trabuco 12

ASICS GEL-Trabuco 12 gjør en av fjorårets bestselgende terrengsko enda litt bedre. Her får du både god løpsfølelse og høy komfort i en allsidig løpesko.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2

Mizuno Wave Rebellion Flash 2 er en lett, leken og rask allrounder løpesko for daglig trening og konkurranse – uansett distanse.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2

Mizuno Wave Rebellion Pro 2 er ikke bare lynrask, men også en av de mest ikoniske løpeskoene på markedet – på godt og vondt.
Les mer