Test: HOKA Tecton X – Dobbel karbon, dobbel moro!

30. mai, 2022 (oppdatert 12. august 2023)
Featured image for “Test: HOKA Tecton X – Dobbel karbon, dobbel moro!”

Leken, lett, lynrask og lekker. Drømmer du om å fly gjennom terrenget som om du hadde springfjærer i beina? HOKA Tecton X kan være skoen som gjør deg til Strava-legende på de røffeste segmentene.

Ingressen sier det meste. HOKA har laget mange gode terrengsko de siste årene, og både HOKA Zinal og HOKA Torrent 2 har fått mye skryt av undertegnede. HOKA Tecton X setter likevel ny standard.

Elon Musk kan få jobbe så mye han vil for selvkjørende Tesla-er, men HOKA Tecton X er det nærmeste du kommer en «selvløpende sko».Kjøp hos Antonsport.no
Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

HOKA Tecton X – En sko som vekker oppsikt

Oppkalt etter jordens tektoniske plater og bygget på de samme prinsipper er HOKA med sin Tecton X fast bestemt på å bli lagt merke til i markedet av terrengsko.

Den ser ikke ut som den typiske HOKA-skoen med tykkere såle enn den feiteste Pavlova-kaken. HOKA Tecton X er både slank og lett, og med en vekt på 240 gram og kun 4 mm dropp, legger den til rette for en sko som gir følelsen av å være i ett med terrenget.

HOKA Tecton X bygger på en helt ny mellomsåle bestående av en dobbel ProFlyX mellomsåle (HOKA sitt letteste og mest responsive materiale) med et mykt skum øverst, og et hardere og mer responsivt nederst.

I skoen sitter også to karbonplater som ligger uavhengig og parallellt ved siden av hverandre i hele skoens lengde. Dette er HOKA sine første terrengsko med karbon, og platene skal bidra til en mykere en mer responsiv sko i variert terreng.

Se for deg hvordan jordens tektoniske plater glir over/under hverandre, og tenk at dette også er tanken bak de to platene i HOKA Tecton X.

Overdelen består av et ettlags Jacquard-mesh som sikrer høy slitestyrke og god støtte, samtidig som det tillater skoen å puste godt. Tungen er delvis sydd inn i skoen slik at den holder seg på plass uten å bevege seg, samtidig som den hindrer småstein og rusk i å trenge inn.

Snøringen strekker seg nesten helt frem til tuppen slik at du får strammet skoen godt rundt fotbladet. Lissene ligger helt flatt og nærmest skjult sammen med tungen slik at de ikke hekter i kvist og kvast.

Hælkappen er minimalistisk, men likevel godt polstret og holder foten trygt på plass. Fremst på skoen finnes en tåkappe som hindrer tærne i å bli knust til pinneved om du sparker inn i stein og røtter.


Yttersåle – Grep og slitestyrke

Yttersålen består av Vibram Megagrip Litebase. Dette er den samme gummiblandingen som ble brukt i HOKA Zinal, men HOKA Tecton X har noe større mellomrom mellom de 4 mm høye knastene, samt flere knaster på sidene under mellomfoten.

Selve mellomfoten er nærmest fri for knaster og danner et X-formet mønster som fungerer som en flex-grop.

For å gjøre stegavviklingen lettere og å gi skoen en mer rullende følelse, har HOKA gitt Tecton X en lett rockertupp (avrunding i front). Rockertuppen hjelper virkelig til å gjøre skoen raskere, og den er akkurat passe stor uten at det går ut over skoens balanse.

I starten fremsto sålen glatt på våt stein og kompakt underlag, men etter å ha brukt de flere turer, har inntrykket blitt endret. Det er vel heller ikke uvanlig at gummien trenger litt «innkjøring» når skoen kommer rett fra fabrikk. HOKA Tecton X biter godt i fra seg og sitter trygt på et stort spekter av underlag og forhold.

Aller best trives den når det er tørt og fast, og ren gjørme er vanskelig. Totalt sett klarer HOKA Tecton X seg imponerende godt, og ønsker du en sko med bedre grep på løsere underlag, bør du vurdere HOKA Torrent 2 som har en annen type såle med større knaster.


Passform og bruk

HOKA er normale i størrelsen, og skoen oppleves medium til medium bred over hele lesten. Det er relativt god plass til tærne i front, men er du tilhenger av sko med ekstra rom til hovne tær, kan du med fordel vurdere å gå opp et halvt nummer.

Skoen er bygget på en relativt bred platform, og oppleves derfor stødig og trygg på kompakt og flatt underlag. I teknisk krevende terreng vil HOKA Torrent 2 og HOKA Zinal gi mer kontroll og bedre feste. Tross lav vekt er Tecton X en ganske kraftig sko, og for noen vil den nok føles som «litt mye» sko under føttene for de raskeste turene, eller der du ønsker maksimal kontakt/føling med underlaget.

Tecton X markedsføres som en «racingsko», men samtidig en terrengsko som skal kunne «stå distansen». Tecton X legger seg dermed midt mellom HOKA Challenger som er en mer dempet sko med fokus på komfort, og HOKA Zinal som er en enda mer rendyrket racingsko.

Det er betydelig mer demping i Tecton X enn Zinal, noe som blant annet skyldes Tecton X sin stackhøyde (høydeforskjell mellom yttersåle og innersåle) på 33 mm/29 mm vs. Zinal sine 22 mm/18mm. Lander du på hæl, føles Tecton X velsignede myk. Lander du på mellomfot, eller forfot, vil skoen nærmest drive deg fremover og spare deg for unødvendig bruk av krefter.

Personlig har jeg ingen problemer med å bruke HOKA Tecton X over mange mil og timer, selv på hard underlag. Det doble laget med ProFly X skum i mellomsålen byr på høy komfort, og karbonplatene vil i tillegg til å gjøre skoen mer responsiv, bidra til å redusere trykket fra stein og ujevnt underlag. For mange vil nok HOKA Tecton X fungere fint som en typisk «door to trail» sko.


NB:
HOKA i Norge selges og distribueres av Run Norge. HOKA.com selger også til Norge gjennom deres internasjonale nettside. Disse er direkte konkurrent til Run Norge, og det anbefales å kjøpe HOKA hos en norsk forhandler som har fått levert sko fra Run Norge.


Fakta:
Hæl/forfot: 33 mm/29 mm
Dropp (herre/dame): 5 mm/5 mm
Vekt (herre/dame): 240 g/196 g


Konklusjon


Kjøp hos Antonsport.no
HOKA Tecton X
Hoka Tecton X

Product Name: HOKA Tecton X

Brand: HOKA

Offer price: 2699

Currency: NOK

Konklusjon

Det skal ikke være billig å være dedikert terrengløper, men velger du å svi at drøye 2500 kr på HOKA Tecton X, så får du til gjengjeld fantastisk mye løpeglede tilbake.

HOKA Tecton X overbeviser under varierende forhold og over et stort spekter av distanser. Den er rask, lett, aggressiv, og likevel godt dempet og komfortabel.

Du kommer garantert til å se mange av denne skoen i ultraløp og terrengløp fremover.

Overall
90%
90%

Pros

  • Lett, raskt og aggressiv!
  • God demping.
  • Imponerende respons.
  • God støtte og beskyttelse.
  • Luftig, fleksibel og komfortabel overdel.
  • Yttersåle med godt grep og høy slitestyrke.

Cons

  • De stive karbonplatene reduserer følelsen av kontakt med underlaget.

Del gjerne:

Featured image for “Test: ASICS Fuji Speed 2”

Test: ASICS Fuji Speed 2

ASICS Fuji Speed 2 er japanernes raskeste terrengsko i produktlinjen, og kan i tillegg varte opp med god demping, godt…
Featured image for “Test: INOV-8 Roclite Pro G 400 GTX V2”

Test: INOV-8 Roclite Pro G 400 GTX V2

Inov-8 Roclite Pro G 400 GTX kombinerer lav vekt, høy robusthet, god stabilitet og komfort i en perfekt balansert sko…
Featured image for “Test: Hoka Challenger 7 GTX”

Test: Hoka Challenger 7 GTX

Jakter du en løpesko som tar deg fra fra fjord til fjell? Enten du skal gå, løpe eller begge deler…
Featured image for “Test: HOKA Zinal 2”

Test: HOKA Zinal 2

HOKA Zinal 2 bringer oppdateringer som gjør den lettere og raskere enn sin forgjenger, og en passform som er noe…
Featured image for “Test: VJ Ultra 2”

Test: VJ Ultra 2

VJ Ultra 2 er selskapets arbeidshest for dagene der du ønsker komfort, god beskyttelse, sikker passform og ikke minst suverent…
Featured image for “Test: VJ Irock 3”

Test: VJ Irock 3

VJ Irock 3 byr på så godt grep at det nesten får deg til å ta sjanser du ikke burde.…
Featured image for “Test: VJ Speedhiker”

Test: VJ Speedhiker

VJ SpeedHiker tar lekenheten og vekten fra en terrengsko, kombinerer det med stødigheten og beskyttelsen fra en fjellsko, og serverer…
Featured image for “Test: Salomon Aero Volt”

Test: Salomon Aero Volt

Salomon Aero Volt er løpeskoene for deg som ønsker en lett, rask og komfortabel allrounder som passer til alt fra…
Featured image for “Test: VJ MAXx”

Test: VJ MAXx

Der andre terrengsko må gi tapt, kan VJ MAXx by på trygt og godt grep. Dette er en av de…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 30”

Test: ASICS GEL-Kayano 30

ASICS GEL-Kayano 30 markerer 30-års jubileet til en av ASICS sine mest populære modeller. Her er det mye nytt, og…
Featured image for “Test: Inov-8 TrailFly G 270 V2”

Test: Inov-8 TrailFly G 270 V2

Inov-8 TrailFly G 270 V2 oppdaterer storselgeren fra 2020 med en helt ny overdel og forbedret passform. Denne skoen kan…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Sky 7”

Test: Mizuno Wave Sky 7

Mizuno Wave Sky 7 tilhører selskapets mest dempede løpesko og har egenskaper som appellerer til deg som ønsker maksimal demping,…
Featured image for “Test: Salomon Pulsar Trail Pro 2”

Test: Salomon Pulsar Trail Pro 2

Salomon Pulsar Trail Pro 2 er en minimal oppdatering fra forgjengeren, men fortsetter å være den raske og gode terrengskoen…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider 27”

Test: Mizuno Wave Rider 27

Mizuno Wave Rider 27 introduserer en helt ny overdel og er sannsynligvis den aller beste «Wave Rider»-modellen som har eksistert…
Featured image for “Test: Salomon Glide Max TR”

Test: Salomon Glide Max TR

Enten du er nybegynner, eller en erfaren løper – Salomon Glide Max TR er en terrengsko du gleder deg til…
Featured image for “Test: Salomon Aero Glide”

Test: Salomon Aero Glide

Salomon Aero Glide er en komfortabel, moro, leken og rask løpesko, og gir deg en selvtillitsboost bare av å ta…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Trabuco 11”

Test: ASICS GEL-Trabuco 11

ASICS GEL-Trabuco 10 var en av fjorårets beste terrengløpesko. Årets ASICS GEL-Trabuco 11 forbedret på flere områder, og enda mer…
Featured image for “Test: HOKA Speedgoat 5 GTX”

Test: HOKA Speedgoat 5 GTX

HOKA sin bestselgende terrengsko ikler seg GORE-TEX membran og appellerer til tur- og løpeglade som ønsker en vanntett og trygg…