Test: HOKA Tecton X – Dobbel karbon, dobbel moro!

30. mai, 2022 (oppdatert 24. desember 2023)

Featured image for “Test: HOKA Tecton X – Dobbel karbon, dobbel moro!”

Leken, lett, lynrask og lekker. Drømmer du om å fly gjennom terrenget som om du hadde springfjærer i beina? HOKA Tecton X kan være skoen som gjør deg til Strava-legende på de røffeste segmentene.

Ingressen sier det meste. HOKA har laget mange gode terrengsko de siste årene, og både HOKA Zinal og HOKA Torrent 2 har fått mye skryt av undertegnede. HOKA Tecton X setter likevel ny standard.

Elon Musk kan få jobbe så mye han vil for selvkjørende Tesla-er, men HOKA Tecton X er det nærmeste du kommer en «selvløpende sko».



Kjøp Hoka Tecton X
Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

HOKA Tecton X – En sko som vekker oppsikt

Oppkalt etter jordens tektoniske plater og bygget på de samme prinsipper er HOKA med sin Tecton X fast bestemt på å bli lagt merke til i markedet av terrengsko.

Den ser ikke ut som den typiske HOKA-skoen med tykkere såle enn den feiteste Pavlova-kaken. HOKA Tecton X er både slank og lett, og med en vekt på 240 gram og kun 4 mm dropp, legger den til rette for en sko som gir følelsen av å være i ett med terrenget.

HOKA Tecton X bygger på en helt ny mellomsåle bestående av en dobbel ProFlyX mellomsåle (HOKA sitt letteste og mest responsive materiale) med et mykt skum øverst, og et hardere og mer responsivt nederst.

I skoen sitter også to karbonplater som ligger uavhengig og parallellt ved siden av hverandre i hele skoens lengde. Dette er HOKA sine første terrengsko med karbon, og platene skal bidra til en mykere en mer responsiv sko i variert terreng.

Se for deg hvordan jordens tektoniske plater glir over/under hverandre, og tenk at dette også er tanken bak de to platene i HOKA Tecton X.

Overdelen består av et ettlags Jacquard-mesh som sikrer høy slitestyrke og god støtte, samtidig som det tillater skoen å puste godt. Tungen er delvis sydd inn i skoen slik at den holder seg på plass uten å bevege seg, samtidig som den hindrer småstein og rusk i å trenge inn.

Snøringen strekker seg nesten helt frem til tuppen slik at du får strammet skoen godt rundt fotbladet. Lissene ligger helt flatt og nærmest skjult sammen med tungen slik at de ikke hekter i kvist og kvast.

Hælkappen er minimalistisk, men likevel godt polstret og holder foten trygt på plass. Fremst på skoen finnes en tåkappe som hindrer tærne i å bli knust til pinneved om du sparker inn i stein og røtter.


Yttersåle – Grep og slitestyrke

Yttersålen består av Vibram Megagrip Litebase. Dette er den samme gummiblandingen som ble brukt i HOKA Zinal, men HOKA Tecton X har noe større mellomrom mellom de 4 mm høye knastene, samt flere knaster på sidene under mellomfoten.

Selve mellomfoten er nærmest fri for knaster og danner et X-formet mønster som fungerer som en flex-grop.

For å gjøre stegavviklingen lettere og å gi skoen en mer rullende følelse, har HOKA gitt Tecton X en lett rockertupp (avrunding i front). Rockertuppen hjelper virkelig til å gjøre skoen raskere, og den er akkurat passe stor uten at det går ut over skoens balanse.

I starten fremsto sålen glatt på våt stein og kompakt underlag, men etter å ha brukt de flere turer, har inntrykket blitt endret. Det er vel heller ikke uvanlig at gummien trenger litt «innkjøring» når skoen kommer rett fra fabrikk. HOKA Tecton X biter godt i fra seg og sitter trygt på et stort spekter av underlag og forhold.

Aller best trives den når det er tørt og fast, og ren gjørme er vanskelig. Totalt sett klarer HOKA Tecton X seg imponerende godt, og ønsker du en sko med bedre grep på løsere underlag, bør du vurdere HOKA Torrent 2 som har en annen type såle med større knaster.


Passform og bruk

HOKA er normale i størrelsen, og skoen oppleves medium til medium bred over hele lesten. Det er relativt god plass til tærne i front, men er du tilhenger av sko med ekstra rom til hovne tær, kan du med fordel vurdere å gå opp et halvt nummer.

Skoen er bygget på en relativt bred platform, og oppleves derfor stødig og trygg på kompakt og flatt underlag. I teknisk krevende terreng vil HOKA Torrent 2 og HOKA Zinal gi mer kontroll og bedre feste. Tross lav vekt er Tecton X en ganske kraftig sko, og for noen vil den nok føles som «litt mye» sko under føttene for de raskeste turene, eller der du ønsker maksimal kontakt/føling med underlaget.

Tecton X markedsføres som en «racingsko», men samtidig en terrengsko som skal kunne «stå distansen». Tecton X legger seg dermed midt mellom HOKA Challenger som er en mer dempet sko med fokus på komfort, og HOKA Zinal som er en enda mer rendyrket racingsko.

Det er betydelig mer demping i Tecton X enn Zinal, noe som blant annet skyldes Tecton X sin stackhøyde (høydeforskjell mellom yttersåle og innersåle) på 33 mm/29 mm vs. Zinal sine 22 mm/18mm. Lander du på hæl, føles Tecton X velsignede myk. Lander du på mellomfot, eller forfot, vil skoen nærmest drive deg fremover og spare deg for unødvendig bruk av krefter.

Personlig har jeg ingen problemer med å bruke HOKA Tecton X over mange mil og timer, selv på hard underlag. Det doble laget med ProFly X skum i mellomsålen byr på høy komfort, og karbonplatene vil i tillegg til å gjøre skoen mer responsiv, bidra til å redusere trykket fra stein og ujevnt underlag. For mange vil nok HOKA Tecton X fungere fint som en typisk «door to trail» sko.


NB:
HOKA i Norge selges og distribueres av Run Norge. HOKA.com selger også til Norge gjennom deres internasjonale nettside. Disse er direkte konkurrent til Run Norge, og det anbefales å kjøpe HOKA hos en norsk forhandler som har fått levert sko fra Run Norge.


Fakta:
Hæl/forfot: 33 mm/29 mm
Dropp (herre/dame): 5 mm/5 mm
Vekt (herre/dame): 240 g/196 g


Konklusjon


Kjøp Hoka Tecton X
HOKA Tecton X
Hoka Tecton X

Product Name: HOKA Tecton X

Brand: HOKA

Offer price: 2699

Currency: NOK

Konklusjon

Det skal ikke være billig å være dedikert terrengløper, men velger du å svi at drøye 2500 kr på HOKA Tecton X, så får du til gjengjeld fantastisk mye løpeglede tilbake.

HOKA Tecton X overbeviser under varierende forhold og over et stort spekter av distanser. Den er rask, lett, aggressiv, og likevel godt dempet og komfortabel.

Du kommer garantert til å se mange av denne skoen i ultraløp og terrengløp fremover.

Overall
90%
90%

Pros

  • Lett, raskt og aggressiv!
  • God demping.
  • Imponerende respons.
  • God støtte og beskyttelse.
  • Luftig, fleksibel og komfortabel overdel.
  • Yttersåle med godt grep og høy slitestyrke.

Cons

  • De stive karbonplatene reduserer følelsen av kontakt med underlaget.

Del gjerne:

Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
20. februar 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke”
5. februar 2024 | Guider & anbefalinger

Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke

Mer enn 100 modeller testet! Ny pulsklokke, men vet ikke hvilken du skal velge? Denne guiden og gigantiske testen kan forhåpentligvis gjøre valget lettere.
Les mer
Featured image for “Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle”
24. juli 2023 | Guider & anbefalinger

Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle

Hvilken tredemølle er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Her får du svar på alt du trenger å vite, samt gode kjøpsanbefalinger.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar”
9. juni 2023 | Garmin

Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar

Garmin Fenix 7 Pro-serien tar Fenix-serien enda et steg videre med en ny LED-lykt og bedre pulssensor. «Pro»-utgaven er en minimal, men viktig oppdatering.
Les mer
Featured image for “Romaskin – Guide og anbefalinger”
23. november 2021 | Guider & anbefalinger

Romaskin – Guide og anbefalinger

Hvilken romaskin er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Denne guiden gir deg svar på alt du trenger å vite, samt gode kjøpsanbefalinger!
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Novablast 4”
5. februar 2024 | Løpesko

Test: ASICS Novablast 4

ASICS Novablast 4 gjør bestselgeren enda stødigere og mer komfortabel å løpe i, samtidig som den tar viktige steg mot bærekraft og miljøet.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 26”
12. januar 2024 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Nimbus 26

ASICS GEL-Nimbus 26 retter opp det lille som var feil med Nimbus 25 og serverer den samme gode og komfortable løpeskoen med enda bedre grep.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug Pytho6 BUGrip”
27. desember 2023 | Sko

Test: Icebug Pytho6 BUGrip

Icebug Pytho6 BUGrip byr på spikerfeste på snø, is og holkeføre, og i tillegg en komfortabel, sikker og allsidig passform.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug NewRun BUGrip”
9. desember 2023 | Sko

Test: Icebug NewRun BUGrip

Icebug NewRun BUGrip er en «asfaltsko» i vinterdrakt, og som skapt for deg som liker å løpe ute på snø- og islagt vei i vinterhalvåret.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider GTX”
6. desember 2023 | Sko

Test: Mizuno Wave Rider GTX

GORE-TEX favoritten har fått ny overdel og yttersåle og er enda bedre enn tidligere. Mizuno Wave Rider GTX er ikke bare en god løpesko, men også en god tursko.
Les mer
Featured image for “Test: VJ Sarva ACE”
27. november 2023 | Sko

Test: VJ Sarva ACE

VJ Sarva ACE tar komforten fra en vanlig løpesko, hiver inn 17 pigger i karbonstål, en myk mellomsåle, sikker passform og byr på sikkert grep og høy komfort.
Les mer
Featured image for “Test: Piggsko fra Icebug – Sikkert grep på glatta”
19. november 2023 | Sko

Test: Piggsko fra Icebug – Sikkert grep på glatta

På jakt etter piggsko for å holde deg trygt på beina i vinter? Da bør du sjekke ut Icebug Adak ReWool BUGrip, Icebug Speed 2 BUGrip og Icebug Pace3 BUGrip GTX.
Les mer