Gentler Streak – Gjør Apple Watch til en treningsveileder

6. februar, 2023 (oppdatert 23. mai 2023)

Featured image for “Gentler Streak – Gjør Apple Watch til en treningsveileder”

Slutt å lure på når du trenger hvile og når kroppen er klar for å trene. Gentler Streak forteller deg alt du behøver å vite.

Apple Watch er en fantastisk klokke, og ikke minst treningspartner! Med introduksjonen av en oppgradert treningsapp i watchOS 9 tok Apple Watch et stort steg på veien mot å utfordre de store pulsklokke produsentene som Garmin, Polar, Suunto og COROS.

For Apple Watch kan det meste, og den er i stand til å registrere mer enn de fleste er klar over. Det eneste Apple Watch mangler som ville gjort den til en «killer» helse- og treningsklokke, er avansert trenings- og restitusjonsanalyse. Heldigvis, «det finnes en app for det!». Og her kommer Gentler Streak inn.

Gentler Streak gir nemlig Apple Watch superkrefter. Den tar alt av data klokken registrerer, mater det inn i avanserte algoritmer og analyserer hvordan trening og aktivitet påvirker kroppen din. Alt oppsummeres enkelt i en «trendlinje» som forteller deg om du trener for lite, for mye, eller om du er i balanse for å opprettholde nåværende form.


Apple kan pushe deg for hardt

Apple har bestandig tatt helse seriøst, og de siste årene har de fokusert mer og mer på trening og outdoor. Med lanseringen av Apple Watch Ultra viste selskapet at de virkelig mener alvor i kampen om å vinne treningsfolket, men selv om kokken både er større og kraftigere enn den originale Apple Watch, så byr den ikke på veldig mye nytt ellers.

Apple Watch er et fantastisk verktøy for å motivere til bevegelse og aktivitet. Ved å bevege deg et visst antall timer med en viss intensitet hver eneste dag, vil du lukke de kjente «ringene» i Appel sitt gjenkjennelige aktivitetshjul. En ring for intensitetsminutter/trening, en ring for antall timer du står, og en ring for totalt kaloriforbruk fra aktive kalorier.

Etterhvert som du klarer å lukke aktivitetsringene, vil du oppnå en «belønning», og jo flere påfølgende dager du klarer dette, jo lengre blir «streak»-en, eller… rekkefølgen med sammenhengende dager der du har vært aktiv. Dersom du en enkelt dag ikke fullfører ringene, så brytes den gode rekken og du må begynne på nytt. Og Mosjon-appen er så klart brutal nok til å hele tiden vise hvor mange dager på rad du har klart å opprettholde den gode flyten, og når den eventuelt brytes.

Det er mye bra med de tre aktivitetsringene, men også noe negativt. Hva om du er syk? På reise? Eller skadet? De situasjonene der du er fullstendig hindret fra å være i aktivitet. De dagene der du ligger langflat i senga med både covid, influensa, omgangssyke og brukket fot, de dagene gir Apple Watch blanke f* i at du ikke er i stand til å innfri minstemålet i Mosjon-appen, og klokke vil fortsette og oppfordre deg til å være aktiv. Brutalt, men sant. For det er disse dagene der du behøver å ta det med ro, og mer trening kan i verste fall gjøre situasjonen verre.

På dette området er pulsklokkeprodusenter som Garmin, Polar og Suunto mye bedre, og takket være avanserte algoritmer er de i stand til å avgjøre hvorvidt kroppen er klar for mer trening, eller om den bør prioritere hvile. Her er det mange faktorer som spiller inn, og alt fra tidligere aktivitet, trening, puls, hjertevariabilitet, stress, søvn, etc., er med på å avgjøre hva som er best i enhver situasjon. Når kroppen trenger hvile, vil ikke klokken pushe deg til å overstige en grense du ikke bør krysse. Apple er som nevnt god til mye, men har fullstendig ignorert dette området.


Gentler Streak – trening- og restitusjon slik det bør være

Gentler Streak – det ligger i navnet. En «snillere» form for å holde «streaken», eller «rekken», som Apple Watch oppfordrer til. Gentler Streak vil også oppmuntre deg til å trene og være aktiv for å opprettholde formen og å ha en viss progresjon, men i motsetning til Apple sin tilnærming, tillater Gentler Streak å ta pauser.

De dagene der du er syk, dagene der du er ekstra sliten fordi kroppen har gått gjennom noen heftige treningsøkter dagene i forkant, eller de dagene der du er på reise hele dagen og ikke får tid til å legge inn jobben som kreves – det er disse dagene Gentler Streak lar deg opprettholde den gode «streaken» uten at det bryter noen som helst trend.

Gentler Streak tenker ikke kun her og nå, men langsiktig formutvikling. Appen kan lastes ned til iPhone og fungerer fint å bruke med hvilken som helst pulsklokke så lenge du har satt den opp til å synkronisere data med Apple Health, men den beste opplevelsen får du ved å benytte Apple Watch. Appen henter info fra Apple Health, og jo mer du bruker klokken, desto bedre blir beregningene fra algoritmene til Gentler Streak.


Se formkurve og formutvikling

Hovedskjermen på både klokke- og mobil appen viser dagens formkurve på en tredelt linje der venstre siden indikerer lite belastning, høyre siden mye belastning, og midt mellom er optimal belastning for en god formutvikling. Det geniale er at appen hver dag vil gi deg 3-5 anbefalte treningsøkter basert på nåværende treningsstauts, der klokken både anbefaler intensitetssoner, samt guider deg gjennom hele økten. For hver av øktene vil du se hvordan de påvirker linjen for formutvikling. Du kan også selv velge å «flytte» deg bortover på linjen for å se hvilken økt klokken anbefaler.


Tilpass treningsvisningen på Apple Watch

I appen kan du tilpasse pulssoner fritt etter eget ønske å velge om du ønsker å bruke makspuls, hjertereserve eller laktat terskel. Når du åpner Gentler Streak på klokken vil du først se trendlinjen, og deretter de foreslåtte treningsøktene. Under disse finner du et stort utvalg aktivitetsprofiler.

Under en treningsøkt kan du velge mellom ulike visningstyper der du selv får mulighet til å velge datafelter. Øverst på skjermen vil klokken alltid vise pulssoner du befinner deg i, og sveiper du til venstre får du tilgang til musikk kontroller. Gentler Streak har også mulighet til å gi deg tilbakemelding om treningen underveis, samt påminnelse om å avslutte en økt dersom du har glemt det.


Studer treningsøkten

Etter å ha avsluttet en treningsøkt kan du studere den i detaljer i Gentler Streak appen på telefonen, eller i den vanlige «Mosjon» appen fra Apple. Gentler Streak viser alt av info som klokken registrerer, kart over ruten dersom GPS har vært i bruk, detaljert info om hver runde (kilometer), samt grafisk visning av puls, høyde og hastighet.

Slik ser oppsummeringen ut på Apple Watch etter endt økt:


Enkel og forståelig

Noe av det beste med Gentler Streak er det enkle brukergrensesnittet. Dette er først og fremst en app og tjeneste som retter seg mot «den jevne mosjonist», og ikke topptrente utøvere som sikter mot å prestere på høyt nivå. Her er trenings- og restitusjonsanalysen fra Garmin og Polar bedre verktøy.

Under fanen «Aktiviteter» kan du se statistikk over alle øktene dine basert på uker, måneder, år, eller «alle økter». Her får du oversikt over total treningstid, aktive kalorier (forbruk), distanse og akkumulert høyde.

En litt moro sak er de små faktaene som dukker opp sammen med statistikken. For eksempel forteller appen under oppsummeringen for desember 2022 at «Under aktiviteter pumpet hjertet ditt 52 779 liter blod, som er det samme som 1055 575 580,9 dråper».

I tillegg finner du en rekke interessante artikler, tips og motiverende artikler/oppskrifter i appen. Her er det ikke snakk om lange og tungleste saker, men korte og «rett på saker» som tar maks 1 minutt å pløye gjennom. Det gir faktisk en liten vekker om hvor mye info man kan få med selv ved hjelp av få ord.


Alt har sin pris

Gentler Streak er gratis å laste ned, men full funksjonalitet får du først ved å betale for Premium-utvagen. Abonnementet kan tegnes månedlig for 95 kr, 12 måneder for 609 kr, eller «livstid» for 1490 kr. Dette inkluderer også familiedeling slik at alle i en familiegruppe kan dra nytte av fordelene med Gentler Streak. Prisen er ganske stiv, men samtidig er Gentler Streak kapabel til å motivere selv et sovedyr til å være mer aktiv. Og aktivitet er investering i helsen!

Premium-utgaven gir deg følgende fordeler:

  • 10 dagers trend med «snikkikk» i hvordan formen kommer til å bli fremover i tid dersom du fortsetter med dagens aktivitetsnivå.
  • Daglige foreslåtte treningsøkter basert på nåværende form.
  • Mulighet til å sette «status» fra aktiv til syk, pause, skadet. Dette vil fjerne kurven som viser formutviklingen slik at du ikke trenger å stresse med å opprettholde trenden.
  • Detaljert statistikk over alle treningsøkter tilbakelagt tilbake i tid, samt mulighet til å sammenligne inneværende periode med en tidligere periode.
  • Innsiktsfulle artikler fra eksperter. Nyttige tips. Sunne oppskrifter. Med mer…

Gentler Streak kan lastes ned her:


Last ned Gentler Streak

Få også med deg artikkelen med anbefalinger til noen av de beste trenings- og outdoor appene til Apple Watch.


Del gjerne:

Featured image for “Dette er nye Garmin Connect – Mer personlig og oversiktlig!”
29. mars 2024 | Blogg

Dette er nye Garmin Connect – Mer personlig og oversiktlig!

Garmin Connect i ny drakt er både mer personlig og mer oversiktlig. I løpet av året er dette hva som venter deg når du åpner Garmin Connect!
Les mer
Featured image for “Nyhet: Huawei FreeClip”
27. mars 2024 | Blogg

Nyhet: Huawei FreeClip

Huawei lanserer et helt nytt og unikt produkt som skal revolusjonere open-ear trådløse ørepropper. Her er Huawei FreeClip.
Les mer
Featured image for “Oppdatering: Jabra Elite 10 og Elite 8 Active har blitt enda bedre!”
27. mars 2024 | Blogg

Oppdatering: Jabra Elite 10 og Elite 8 Active har blitt enda bedre!

To av selskapets beste trådløse ørepropper, Jabra Elite 10 og Jabra Elite 8 Active, har nå fått enda bedre støydemping, HearThrough og samtalekvalitet.
Les mer
Featured image for “COROS inngår samarbeid med Jakob Ingebrigtsen”
20. mars 2024 | Blogg

COROS inngår samarbeid med Jakob Ingebrigtsen

COROS Wearables har kunngjort et nytt samarbeid med olympisk mester Jakob Ingebrigtsen. Ingebrigtsen er nå en av mange verdenskjente atleter i COROS-familien.
Les mer
Featured image for “Nyhet: Polar Grit X2 Pro”
20. mars 2024 | Blogg

Nyhet: Polar Grit X2 Pro

Polar har lansert en ny flaggskipmodell – Polar Grit X2 Pro – deres desidert tøffeste pulsklokke gjennom selskapets 45 år lange historie.
Les mer
Featured image for “Nyhet: Samsung Galaxy Fit 3”
18. mars 2024 | Blogg

Nyhet: Samsung Galaxy Fit 3

Samsung har annonsert sin nyeste og rimelige aktivitetsmåler – Samsung Galaxy Fit 3. Dette er en solid oppgradering fra forrige generasjon og et viktig produkt for selskapet.
Les mer
Featured image for “Garmin oppdaterer til automatisk registrering av nedtrappingspuls”
11. mars 2024 | Blogg

Garmin oppdaterer til automatisk registrering av nedtrappingspuls

Garmin har i det stille oppdatert flere av sine klokker med automatisk registrering av nedtrappingspuls for enklere bruk, og bedre synlighet.
Les mer
Featured image for “Samsung Galaxy Ring – Alt vi vet om smartringen til nå!”
2. mars 2024 | Blogg

Samsung Galaxy Ring – Alt vi vet om smartringen til nå!

Smartringer har i løpet av få år blitt svært populære produkter, og endelig har Samsung avslørt deres første smartring – Samsung Galaxy Ring.
Les mer
Featured image for “Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av”
27. februar 2024 | Blogg

Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av

Eier du en nyere Garmin-klokke? Hvis du ikke allerede er kjent med dette trikset, er det stor sannsynlighet for at det er noe du vil bruke mye fremover.
Les mer
Featured image for “Derfor bør du velge Garmin Vivoactive 5”
19. februar 2024 | Blogg

Derfor bør du velge Garmin Vivoactive 5

Garmin Vivoactive 5 byr på flere av selskapets mest populære funksjoner til en attraktiv pris. Her er 30 grunner til å velge Vivoactive 5 som din neste klokke.
Les mer
Featured image for “Derfor bør du velge Garmin Venu 3”
9. februar 2024 | Blogg

Derfor bør du velge Garmin Venu 3

Garmin Venu 3 er en av markedets beste klokke for aktivitets- og helsesporing, og i tillegg byr den på en rekke treningsfunksjoner og smartklokkefunksjoner.
Les mer
Featured image for “Huawei lanserer ny farge av Huawei Watch GT 4”
5. februar 2024 | Blogg

Huawei lanserer ny farge av Huawei Watch GT 4

Huawei Watch GT 4 Rainforest Green GMT er Huawei sin nyeste modell og viser at selskapet tar bærekraft og miljøbevissthet på alvor.
Les mer