Dette er gjennomsnittlig HRV for ulike aldre og kjønn

29. januar, 2024 (oppdatert 3. juni 2024)

Featured image for “Dette er gjennomsnittlig HRV for ulike aldre og kjønn”

Studie viser hvordan HRV endrer seg med alder, kjønn og sykdom, og hva gjennomsnitlig HRV-verdi er for ulike kjønn og aldersgrupper.

HRV – hjertevariabilitet kort forklart

Hjertevariabilit er definert som «variasjonen i tidsintervallet mellom påfølgende hjerteslag» og måles i millisekunder (omtales ofte som i R-R-intervaller). HRV gjenspeiler forholdet mellom det sympatiske (fight/flight, aktivert) og det parasympatiske (hvile og fordøyelse) delene av det autonome nervesystemet.

Kort oppsummert kan vi si følgende om HRV:

  • Høyere HRV er assosiert med parasympatisk dominans i det autonome nervesystemet – et tegn på at kroppen din er i hvile-og-fordøyelse modus, har generelt god kondisjon og restitusjon.
  • Lavere HRV er assosiert forhøyet sympatisk aktivitet i det autonome nervesystemet – en tegn på stress, sykdom, nedsatt restitusjon, etc. (fight or flight).

HRV er individuelt og påvirkes av mange ulike faktorer, både eksterne og interne. Ytre faktorer som søvn, alkohol, koffein, stress og trening, kan du selv ta grep om. Interne faktorer som alder, kjønn og genetikk er utenfor din kontroll. Merk at det er normalt at HRV synker under det normale området i en dag eller to etter en svært anstrengende innsats.


Studie viser gjennomsnittlig HRV for ulike grupper

En 2019-studie publisert i tidsskriftet European Journal of Preventive Cardiology undersøkte hva gjennomsnittlig HRV-verdi er for ulike aldersgrupper og kjønn.

Studien hadde som mål å gi referanseverdier for HRV basert på befolkningen, avledet fra 10-sekunders elektrokardiogram – både ukorrigert og korrigert for hjertefrekvens – fra en stor befolkningsprøve med et bredt aldersspenn. Data fra over 84 000 deltakere i Lifelines Cohort Study i Nederland ble analysert, mens personer med kardiovaskulære sykdommer, hypertensjon, diabetes, fedme og visse medikamentbruk, ble utelukket.

Aldersspesifikke sentilkurver for HRV-indekser (RMSSD og cRMSSD) ble estimert for kvinner og menn separat, og viste generelle trender med avtagende HRV med alderen til rundt 60 år, etterfulgt av stabilisering eller lett økning.

Studien viser kjønnsforskjeller i HRV, der kvinner hadde høyere medianverdier for RMSSD enn menn i visse aldersgrupper, spesielt under reproduktive år.

Hvis du har benyttet Garmin Health Snapshot til å måle HRV, vil du finne en oversikt over verdiene i denne linken. Disse kan du bruke til å sammenligne med resultatet i tabellen under som viser oversikten for gjennomsnittlig HRV i ulike aldersgrupper og for ulike kjønn. Dersom du benytter mobiltelefon anbefales det å trykke på bildet og zoome deg inn for å se de ulike verdiene:


Garmin HRV - Dette er gjennomsnittlig HRV for ulike aldre og kjønn
Kilde: https://www.researchgate.net/publication/335722579_Reference_values_of_heart_rate_variability_from_10-second_resting_electrocardiograms_the_Lifelines_Cohort_Study

Kilde


Del gjerne:

Featured image for “Apple Maps sykkelruter er nå tilgjengelig på Apple Watch”
13. juli 2024 | Blogg

Apple Maps sykkelruter er nå tilgjengelig på Apple Watch

Apple har lansert sykkelruter i Norge. Du kan nå få sving-for-sving sykkelanvisninger for ruter som inkluderer sykkelstier, sykkelfelt og sykkelvennlige veier.
Les mer
Featured image for “Samsung Galaxy Ring – Den mest avanserte smart ringen på markedet?”
10. juli 2024 | Blogg

Samsung Galaxy Ring – Den mest avanserte smart ringen på markedet?

Samsung har endelig dratt sløret av deres første smart ring – Samsung Galaxy Ring. Nå skal fokuset på helse og trening være større enn noen gang.
Les mer
Featured image for “Samsung Galaxy Buds 3 og Buds 3 Pro – Den største oppdateringen til nå”
10. juli 2024 | Blogg

Samsung Galaxy Buds 3 og Buds 3 Pro – Den største oppdateringen til nå

Samsung Galaxy Buds 3 og Galaxy Buds 3 Pro har nylig blitt lansert, og de representerer en betydelig oppgradering i Samsungs serie av trådløse ørepropper.
Les mer
Featured image for “Nyhet: Samsung Galaxy Watch 7 og Watch Ultra”
10. juli 2024 | Blogg

Nyhet: Samsung Galaxy Watch 7 og Watch Ultra

Samsung har lansert deres neste generasjon smartklokker – Samsung Galaxy Watch 7 og Galaxy Watch Ultra. Er dette klokkene som skal sette Wear OS på kartet?
Les mer
Featured image for “COROS – Juli oppdatering: Sikkerhetsvarsler, gruppesporing, m.m.”
9. juli 2024 | Blogg

COROS – Juli oppdatering: Sikkerhetsvarsler, gruppesporing, m.m.

COROS lanserer flere nye funksjoner inkludert sikkerhetsvarsling, gruppesporing, navigasjonsforbedringer, forenklet FTP-test på sykkel, m.m.
Les mer
Featured image for “Samsung lanserer ny BioActive sensor for mer nøyaktige helsemålinger”
8. juli 2024 | Blogg

Samsung lanserer ny BioActive sensor for mer nøyaktige helsemålinger

Samsung fortsetter å innovere innen digital helse med den nyeste generasjonen av sin BioActive sensor, som kommer til den neste Galaxy Watch.
Les mer
Featured image for “COROS APEX 2 Pro – Nå i fargen Dusty Pink”
2. juli 2024 | Blogg

COROS APEX 2 Pro – Nå i fargen Dusty Pink

COROS APEX 2 Pro er nå tilgjengelig i fargen Dusty Pink – en hyllest til de fortryllende fargene som preger himmelen over ulike sand-, jord- og steinlandskap.
Les mer
Featured image for “Garmin Edge 1050 – Første sykkelcomputer med LED-skjerm”
25. juni 2024 | Blogg

Garmin Edge 1050 – Første sykkelcomputer med LED-skjerm

Garmin lanserer Edge 1050 – Den første sykkelcomputeren med en krystallklar LED-skjerm, samt innebygd høyttaler for trenings- og navigasjonsvarsler, m.m..
Les mer
Featured image for “Nyhet: Suunto Race S – Årets budsjettvinner?”
25. juni 2024 | Blogg

Nyhet: Suunto Race S – Årets budsjettvinner?

Suunto Race S er en solid oppgradering fra forgjengeren Suunto Race, i et mindre og lettere design, og til en enda bedre pris!
Les mer
Featured image for “COROS gjør det tryggere å trene alene med ny stor oppdatering”
21. juni 2024 | Blogg

COROS gjør det tryggere å trene alene med ny stor oppdatering

COROS lanserer en rekke nye funksjoner for sine pulsklokker, inkludert sikkerhetsvarsling, gruppesporing og en enklere FTP test for sykkel.
Les mer
Featured image for “Shokz inngår samarbeid med maratonstjernen Eliud Kipchoge”
19. juni 2024 | Blogg

Shokz inngår samarbeid med maratonstjernen Eliud Kipchoge

Shokz, kjent for sine avanserte open ear-hodetelefoner, har annonsert et storstilt samarbeid med den dobbelte olympiske maratonvinneren, Eliud Kipchoge.
Les mer
Featured image for “Nyhet: Suunto Ocean – Kombinert pulsklokke og dykkercomputer”
18. juni 2024 | Blogg

Nyhet: Suunto Ocean – Kombinert pulsklokke og dykkercomputer

Suunto Ocean kombinerer funksjonaliteten til en dykkecomputer med egenskapene til en pulsklokke og gjør den til et ideelt verktøy til både dykking og trening.
Les mer