PAT – Et glemt, men nyttig helseparameter?

28. desember, 2023 (oppdatert 1. april 2024)

Featured image for “PAT – Et glemt, men nyttig helseparameter?”

EKG-sensoren i Polar Vantage V3 åpner for å registrere det ganske spennende og potensielt nyttig helseparameteret PAT. Her er det du må vite.

Den nyeste «sensorpakken» fra Polar (foreløpig kun tilgjengelig i Polar Vantage V3) har fått navnet Polar Elixir og inkluderer en ny pulssensor (Polar Precision Prime Gen 4), SpO2-sensor, hudtemperatursensor og EKG-sensor.

EKG-sensoren er ikke medisinsk godkjent slik som EKG-funksjonen på blant annet Apple Watch, Samsung Galaxy Watch og Google Watch Pixel 2, og kan ikke brukes til å utføre en tradisjonell EKG-måling. Derimot har den andre bruksområder som faktisk er ganske nyttige. EKG-sensoren åpner blant annet for å kunne utføre en Ortostatisk Test uten behov for en brystmontert pulsmåler, noe som utvilsomt forenkler test-prosessen som bør utføres minst to ganger i uken dersom du ønsker å få de beste resultatene.

Kort fortalt er Polar Ortostatisk Test en test som kan hjelpe deg med å overvåke balansen mellom trening og restitusjon ved å måle pulsen og pulsvariabiliteten. I tillegg vil EKG-målingen vise gjennomsnittlig puls, hjertevariabilitet (HRV), R-R intervaller (variasjonen i tidsintervallet mellom to påfølgende hjerteslag), PAT ved sammentrekning og PAT ved hvile.


PAT – Pulse Arrival Time

PAT, eller «Pulse Arrival Time» (puls ankomsttid) er tidsforsinkelsen mellom den elektriske aktiviteten til hjertet og ankomsten av pulsbølgen perifert. Det vil si; hvor lang tid det tar for pulsen å reise fra hjertet til et annet sted i kroppen, for eksempel hånden, eller øret.

PAT måles vanligvis ved å bruke et elektrokardiogram (ECG) for å registrere hjerteslaget, og et fotopleysmogram/optisk pulsmåling (PPG) for å registrere pulsbølgen. PAT kan brukes til å estimere blodtrykket ettersom det er sammenheng mellom PAT og puls bølgehastighet (PWV), som er hastigheten som pulsbølgen beveger seg med gjennom arteriene. Jo høyere blodtrykket er, desto raskere er PWV, og jo kortere er PAT. PAT kan også være relatert til andre kardiovaskulære risikofaktorer.

I tillegg måler EKG-sensoren HRV (hjertefrekvensvariabilitet) og PWV (puls bølgehastighet) – to mål for hjerte- og karsystemet. HRV er variasjonen i tiden mellom hvert hjerteslag, og reflekterer balansen mellom det sympatiske og parasympatiske nervesystemet. PWV er hastigheten som pulsbølgen beveger seg gjennom arteriene, og reflekterer stivheten i blodkarene. HRV og PWV er relatert til hverandre, og begge er påvirket av alder, blodtrykk, diabetes, stress, trening og andre faktorer.

HRV og PWV kan måles ved hjelp av ulike metoder, som EKG og fotopleysmografi (PPG). EKG registrerer de elektriske signalene som styrer hjertets sammentrekninger, mens PPG bruker et lite LED-lys som skinner gjennom huden og registrerer blodvolumet i blodårene. HRV og PWV kan gi informasjon om hjertets tilstand, risiko for hjerte- og karsykdommer, og effekten av ulike intervensjoner.


Hvor nyttig er det?

Polar har faktisk ikke brukt noe ressurser på å markedsføre PAT som en egen funksjon, så sannsynligvis er dette parameter som er relativt «nytt og usikkert hvor mye kan brukes i helsesammenheng, men det er likevel mye som tyder på at det kan være en begynnelse på hvordan pulsklokker og smartklokker kan måle blodtrykk uten behov for tredjeparts sensorer og utstyr. Nyere Samsung Galaxy Watch klokker kan også måle blodtrykk, men krever kalibrering mot en blodtrykksmansjett en gang i måneden.

Dersom Polar kan videreutvikle PAT-funksjonen å integrere det i klokken på en måte som gir brukeren bedre innsikt i egen helse og blodtrykk, så kan det være et nyttig mål for mange. I følge LHL antas det at ca. 15 prosent av den voksne befolkningen i Norge har en behandlingstrengende høyt blodtrykk, og 7–800 000 mennesker står på blodtrykkssenkende behandling.

Så kort oppsummert; PAT er kanskje et glemt helseparameter, men det kan likevel ha en viktig betydning. Det blir i det minst spennende å se om Polar klarer å gjøre enda mer ut av det.


Del gjerne:

Featured image for “Strava lanserer Dark Mode, Family Plan, Athlete Intelligence og mye mer”
17. mai 2024 | Blogg

Strava lanserer Dark Mode, Family Plan, Athlete Intelligence og mye mer

Strava har lansert en rekke nye funksjoner som utvider og forbedrer den allerede populære plattformen, og i tillegg gjør den rimeligere for familier.
Les mer
Featured image for “COROS lanserer COROS PACE 3 Retro Edition”
16. mai 2024 | Blogg

COROS lanserer COROS PACE 3 Retro Edition

COROS har lansert COROS PACE 3 Retro Edition – inspirert av 80-talls design, men fullpakket av nymotens teknologi.
Les mer
Featured image for “Polar lanserer ny reim som åpner for kontaktløs betaling”
15. mai 2024 | Blogg

Polar lanserer ny reim som åpner for kontaktløs betaling

Polar har lansert en «betalingsreim» (en silikonreim med innebygd NFC-teknologi) som gjør det mulig å betale med klokken- uansett om den er ny eller gammel.
Les mer
Featured image for “Oura Ring er nå tilgjengelig for salg i Norge”
14. mai 2024 | Blogg

Oura Ring er nå tilgjengelig for salg i Norge

Den populære og kjente smart ringen «Oura Ring» er nå tilgjengelig for salg i Norge. I første omgang er salget eksklusivt hos Elkjøp.
Les mer
Featured image for “Huawei lanserer oppgradert Huawei Watch 4 Pro”
8. mai 2024 | Blogg

Huawei lanserer oppgradert Huawei Watch 4 Pro

Huawei utvider flaggskip-serien Watch 4 Pro med Watch 4 Pro Space Edition med nytt design og ny pulssensor, og tilbyr en ny farge av Watch GT 4 i Green Edition.
Les mer
Featured image for “Nyhet: COROS VERTIX 2S”
25. april 2024 | Blogg

Nyhet: COROS VERTIX 2S

COROS lanserer sitt nye flaggskip COROS VERTIX 2S i tre stilfulle farger, ny og mer nøyaktig GPS, og det som skal være markedets mest nøyaktige pulssensor.
Les mer
Featured image for “Stor oppdatering gir en rekke COROS-klokker nye funksjoner”
23. april 2024 | Blogg

Stor oppdatering gir en rekke COROS-klokker nye funksjoner

COROS fortsetter å gjøre klokkene smartere og mer konkurransedyktige. Denne oppdateringen gir en rekke nye treningsfunksjoner og forenkler aktivitetsskjermen.
Les mer
Featured image for “Visste du dette om Garmin?”
19. april 2024 | Blogg

Visste du dette om Garmin?

Garmin har stått for både innovasjon og revolusjon innen GPS-teknologi og treningselektronikk. Her er noen spennende fakta du sannsynligvis ikke var klar over!
Les mer
Featured image for “Premium-kartene Garmin Outdoor Maps+ er nå tilgjengelig i Europa”
17. april 2024 | Blogg

Premium-kartene Garmin Outdoor Maps+ er nå tilgjengelig i Europa

Garmin tilbyr detaljerte og flotte kart for en stort utvalg av klokker og bærbare enheter. Nå er endelig premium-kartene Outdoor Maps+ tilgjengelig i Europa.
Les mer
Featured image for “Nyhet: HOKA Skyward X”
17. april 2024 | Blogg

Nyhet: HOKA Skyward X

HOKA Skyward X er selskapets desidert mest dempede sko til nå, og overtar for den populære Bondi som den nye komfortkongen.
Les mer
Featured image for “Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting”
15. april 2024 | Blogg

Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting

Flere og flere pulsklokker/smartklokker kommer med forhåndsinstallerte kart for enklere navigering. Her er det (viktige) du må vite før du velger modell.
Les mer
Featured image for “Dette er nye Garmin Connect – Mer personlig og oversiktlig!”
29. mars 2024 | Blogg

Dette er nye Garmin Connect – Mer personlig og oversiktlig!

Garmin Connect i ny drakt er både mer personlig og mer oversiktlig. I løpet av året er dette hva som venter deg når du åpner Garmin Connect!
Les mer