Nyhet: Garmin Vivoactive 5

21. september, 2023 (oppdatert 1. desember 2023)

Featured image for “Nyhet: Garmin Vivoactive 5”

Garmin Vivoactive 5 gir deg selskapets mest etterspurte funksjoner for helse- og aktivitetssporing kombinert med nyttige treningsfunksjoner til en lavere pris.

Garmin Vivoactive 5 erstatter den fire år gamle Vivoactive 4 og Vivoactive 4S, og blir selskapets rimeligste smartklokke som skal konkurrere med populære modeller som Apple Watch SE, Samsung Galaxy Watch, Fitbit Sense 2, etc..

Vivoactive 5 ser ut til å levere en solid pakke til prisen på 3749,-, selv om det begynner å bli frustrerende mange ulike modeller fra amerikanerne… I utgangspunktet er Vivoactive 5 svært lik den nylanserte Venu 3, men mangler noen funksjoner som for mange kan være avgjørende. Til gjengjeld er prisen en god del lavere.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Garmin Vivoactive 5 – Dette er nytt

Garmin Vivoactive 5 introduserer en rekke nye funksjoner, men fjerner også noen. Den største nyheten er uten tvil AMOELD-skjermen som er den samme vi finner i nylanserte Garmin Venu 3. I motsetning til forrige modell som var tilgjengelig i to størrelser; Vivoactive 4 med 1,3″ skjerm (45 mm) og Vivoactive 4S med 1,1″ skjerm (40 mm), kommer Vivoactive 5 i kun en «mellomstørrelse» med 1,2″ skjerm (42 mm).

Selv om størrelsen er omtrent identisk, veier Vivoactive 5 betraktelig mindre enn sin forgjenger (36 gram vs. 50,4 gram/40 gram). Der forgjengeren hadde rammemateriale i stål, benytter Vivoactive 5 anodisert aluminium som har lavere egenvekt. Klokken består ellers av fiberforsterket polymer og et relativt sterkt Corning Gorilla Glass 3. Ellers er det 20 mm hurtigutløsningsremmer slik at du enkelt kan bytte reimer.

AMOLED-skjermen er identisk den som benyttes i Garmin sine andre AMOLED-modeller, og får animasjoner og farger til å fremstå mye penere enn tidligere MIP-skjerm. Sammenlignet med tidligere har brukergrensesnittet blitt oppdatert slik at menyene er mye ryddigere og enklere å navigere. I motsetning til Venu 3 som har touchskjerm og tre knapper, er det kun to knapper på Garmin Vivoactive 5.

Noen av de viktigste oppdateringene hva gjelder design, batteritid og brukergrensesnitt er som følger:

 • Ny størrelse; 1,2″ (42 mm)
 • AMOLED-skjerm (390 x 390 px)
 • Økt batteritid: Opptil 11 dager i Smartklokkemodus. Opptil 21 timer med GPS.
 • Mulighet for å vise bilder (kun Android).
 • Oppgradert brukergrensesnitt.
 • Tilgang til snarveier (favoritt widgets).
 • Mulighet til å veksle mellom stor og mindre font/skriftstørrelse.
 • Forbedret lommelyktfunksjon (bruker maks lysstyrke) med mulighet for å velge mellom hvitt og rødt lys.

Batteritid

Til tross for at Garmin Vivoactive 5 kommer med en langt mer strømkrevende AMOLED-skjerm enn Vivoactive 4, så har faktisk batteritiden økt betraktelig. I smartklokkemodus skal klokken vare opptil 11 dager, og med GPS aktivert kan du vente opptil 21 timer. Merk at dette er med standard skjerm som i utgangspunktet er «av», men som «våkner» og lyser opp når du hever armen, trykker på skjermen eller en knapp.

Velger du å benytte «alltid-på-skjerm» hele tiden reduseres batteritiden betraktelig (opptil 5 dager i smartklokkemodus). Lysstyrken vil også ha en innvirkning, og her kan du velge mellom tre nivåer. Dette er uansett imponerende tall for en så liten og lett klokke.

Vivoactive 5Vivoactive 4Vivoactive 4S
Glass-
materiale
Corning® Gorilla® Glass 3Corning® Gorilla® Glass 3Corning® Gorilla® Glass 3
Ramme-
materiale
Anodisert aluminiumRustfritt stålRustfritt stål
Deksel-
materiale
Fiberforsterket polymerFiberforsterket polymerFiberforsterket polymer
Reimer20 mm22 mm18 mm
Størrelse (mm)42,2 x 42,2 x 11,145.1 x 45.1 x 12.840 x 40 x 12.7
Skjerm1,2″ AMOLED1,3″ MIP1,1″ MIP
Oppløsning390 x 390 px260 x 260 px218 x 218 px
Vekt36 g50,5 g40 g
BatteritidSmartklokkemodus:
opptil 11 dager (5 dager
i alltid på-modus). Opptil 21 timer med GPS.
Smartklokkemodus: opptil 8 dager
GPS-modus med musikk: opptil 6 timer
Smartklokkemodus: opptil 7 dager
GPS-modus med musikk: opptil 5 timer

Smartklokkefunksjoner

Garmin Vivoactive 5 inkluderer alle smartklokkefunksjonene som Garmin er kjent for, som kontaktløs betaling gjennom Garmin Pay, mulighet for offline streaming av musikk via Spotify eller Deezer (4 GB lagring), støtte for mottak av smartvarsler, besvare/avvise samtaler via klokken, mulighet til å laste ned enkle apper via Garmin IQ Store, samt musikkontroller på klokka for musikk du spiller av på telefonen, sikkerhets- og sporingsfunksjon, en kraftig lykt som fungerer ved aktivere maks lysstyrke på skjermen, og ikke minst alle mulige alarmer og tidtakere.

Dersom du benytter en Android-telefon har du mulighet til å se bildemeldinger direkte på klokken, og du kan besvare tekstmeldinger rett fra klokken ved hjelp av forhåndsskrevne meldinger i Garmin Connect, eller via et tastatur på klokken. iOS-brukere kan «bare» lese smartvarsler (også emojier).


Nye helsefunksjoner

Garmin introduserer en rekke nye helsefunksjoner og speiler omtrent det vi så komme med Garmin Venu 3. Den viktigste nyheten for en stor gruppe mennesker er støtten for rullestolmodus.

Dersom du benytter rullestol vil du kunne aktivere rullestolmodus som gjør at klokken vil registrere dytt i stedet for skritt, samt inkludere dytt- og håndsykkelaktiviteter med forhåndsbelastede treningsøkter, animerte treningsøkter for styrke, kondisjonstrening, HIIT, pilates og yoga, og utfordringer som er spesifikke for rullestolbrukere.

Av andre viktige funksjoner finner vi:

 • Ny søvn-coach: Gir en søvnvurdering og personlig veiledning om hvor mye søvn som anbefales for deg. 
 • «Nap detection»: Registrer hvile- og høneblunder gjennom dagen, samt forteller deg hvilke fordeler kroppen din får ut av dem. Du kan også få forslag til hvor lange de bør være, samt tid på dagen.
 • Forbedret Body Battery med detaljert visning av hva og hvor mye ulike faktorer påvirker deg.
 • HRV Status: Viser hvordan stress, aktivitet, søvn og trening påvirker din generelle helse og restitusjon.
 • Jetlag-rådgiverMorgenrapport og en ny Daglig oppsummering.
 • Veiledede meditasjonsøvelser hjelper deg å redusere stress og å forbedre søvnen.
 • Varsler ved unormal puls (lav/høy) og unormalt høyt stressnivå.

Garmin har med andre ord gjort «premium-funksjonen» HRV Status tilgjengelig på en klokke i et lavere prissegment, og jeg kan endelig besvare 9/10 mailer med at «Garmin Vivoactive 5 er den rimeligste modellen med støtte for HRV Status og Body Battery». (Ja, det kommer vanvittig mange forespørsler om dette…).

Garmin Vivoactive 5 byr også på en søvn coach som gir en søvnvurdering og personlig veiledning om hvor mye søvn som anbefales for deg. Klokken vil holde oversikt over de ulike søvnstadiene, høneblunder (naps) og andre viktige data som oksygenmetning (PulsOx) og hjertefrekvensvariabilitet (HRV-status), og anbefalingene kan endres i løpet av dagen.

En annen nyhet er muligheten for å registrere hvile- og høneblunder fortløpende gjennom dagen. Klokken vil gi tilbakemelding om hvilke fordeler kroppen din får ut av dem, du kan se hvordan de påvirker Body Battery, og du kan få forslag til hvor lange de bør være, samt når på dagen det er best å ta en blund.

Det er likevel en ting du bør være klar over. Garmin har merkelig nok fjernet barometeret slik at klokken ikke lenger er i stand til å telle etasjer/høydemeter gjennom dagen. Den vil fremdeles telle høydemeter når du registrerer en treningsøkt utendørs med GPS, men du vil ikke se de direkte på klokken som et datafelt underveis – kun som et sammendrag i Garmin Connect etterpå. Akkurat dette er litt kjedelig valg ettersom registrering av høydemeter betyr mye for en stor brukergruppe, og det hadde ikke kostet Garmin mye å inkludere dette…

En ny Jetlag rådgiver skal hjelpe deg å redusere effektene av jetlag når du reiser, mens «veiledede meditasjonsøvelser» gir deg guidede øvelser for hvordan du kan bruke pusteøvelser for å redusere stress å forbedre søvnen.

Ellers byr Garmin Vivoactive 5 på omfattende helse- og aktivitetsmåling som inkluderer blant annet overvåkning av puls, hjertevariabilitet (HRV), stressnivå, Body Battery (kroppsressurser/energinivå i løpet av dagen), oksygenmetningen i blodet, kaloriforbruk, skritt, intensitetsminutter, antall pust, temperatur, samt detaljert søvnanalyse som bryter ned søvnen i tid i ulike søvnfaser og gir deg en søvnscore basert på nattens søvn. Klokken vil også estimere kondisjonsalder og VO2-maks nivå.


Nye treningsfunksjoner

Garmin Vivoactive 5 introduserer flere aktivitetsprofiler, blant annet svømming utendørs, og teller totalt over 30 ulike aktivitetsprofiler, og gir tilgang til 1600 gratis treningsøkter og treningsprogrammer gjennom Garmin Connect, og ikke minst treningsplaner og veiledning fra Garmin Coach.

Vivoactive 5 oppgraderes også med «muskelvarmekart» som viser hvilke muskler du trener under en styrketreningsøkt, men fjerner derimot de animerte styrkeøvelsene som var på Vivoactive 4 og nesten alle Garmin-klokker lansert de siste årene.

 • Oppgradert til ELEVATE 4 pulssensor (fremdeles ikke ELEVATE 5 som er den nyeste).
 • Ny aktivtetsprofil: Svømming åpent hav, en rekke rullestol-vennlige aktivitetsprofiler.
 • Estimert restitusjonstid etter en treningsøkt.
 • Mulighet til å oppgi opplevd anstrengelse og innsats etter en treningsøkt.
 • Mulighet til å opprette intervaller direkte på klokka.
 • Visning av muskelvarmekart.

ELEVATE 4 pulssensoren ligger til grunn for alle målinger som puls, oksygenmetning, stress, delvis søvn, m.m., og har vist seg å være en av de beste pulssensorene på markedet. Garmin oppgraderte en rekke modeller med sin nyeste ELEVATE 5 sensor i sommer, og det er derfor litt kjedelig at Vivoactive 4 «kun» får den forrige generasjonen.

Når det er sagt så ligger det meste til rette for god presisjonen i de fleste situasjoner, men det utelukker muligheten for potensielle EKG-muligheter i fremtiden… Om du ønsker enda bedre pulsmålinger kan Vivoactive 4 pares med en ekstern pulssensor, og også med en kompatibel elsykkel dersom du ønsker det.

Vivoactive-modellene mangler den avanserte trenings- og restitusjonsanalysen(Training Load Pro) som du får på Fenix/epix/Forerunner, men klokken gir deg en tilbakemelding om treningsfordel, samt en restitusjonsrådgiver, slik at du får bedre forståelse av hvordan hver treningsøkt påvirker kroppen din og hvor lenge du trenger å restituere etterpå. I tillegg vil du etter hver treningsøkt kunne gi en personlig vurdering av opplevd innsats, å registrere hvor tøft du opplevde treningen og hvordan du følte deg.


Forbedret GPS

Garmin Vivoactive 5 har også en oppgradert GPS til multi-GNSS chip. Dette betyr at klokken støtter signaler fra flere satellittsystemer og dermed har større sannsynlighet for å levere gode målinger i krevende situasjoner. Tidligere har du måttet velge mellom å bruke et av de tre satellittsystemene GPS, Glonass og Galileo.

Multi-GNSS vil sannsynligvis føre til at klokken blir raskere til å innhente satellittsignalet å være klar til bruk når du skal trene.


Pris og tilgjengelighet

Garmin Vivoactive 5 er tilgjengelig for salg fra lanseringsdatoen 20.september til en anbefalt utsalgspris på 3749 kr. Vivoactive 5 er tilgjengelig i fire ulike farger; lavendel, sort, hvit/beige og blå.

Oppdatert: Test: Garmin Vivoactive 5Del gjerne:

Featured image for “Strava lanserer Dark Mode, Family Plan, Athlete Intelligence og mye mer”
17. mai 2024 | Blogg

Strava lanserer Dark Mode, Family Plan, Athlete Intelligence og mye mer

Strava har lansert en rekke nye funksjoner som utvider og forbedrer den allerede populære plattformen, og i tillegg gjør den rimeligere for familier.
Les mer
Featured image for “COROS lanserer COROS PACE 3 Retro Edition”
16. mai 2024 | Blogg

COROS lanserer COROS PACE 3 Retro Edition

COROS har lansert COROS PACE 3 Retro Edition – inspirert av 80-talls design, men fullpakket av nymotens teknologi.
Les mer
Featured image for “Polar lanserer ny reim som åpner for kontaktløs betaling”
15. mai 2024 | Blogg

Polar lanserer ny reim som åpner for kontaktløs betaling

Polar har lansert en «betalingsreim» (en silikonreim med innebygd NFC-teknologi) som gjør det mulig å betale med klokken- uansett om den er ny eller gammel.
Les mer
Featured image for “Oura Ring er nå tilgjengelig for salg i Norge”
14. mai 2024 | Blogg

Oura Ring er nå tilgjengelig for salg i Norge

Den populære og kjente smart ringen «Oura Ring» er nå tilgjengelig for salg i Norge. I første omgang er salget eksklusivt hos Elkjøp.
Les mer
Featured image for “Huawei lanserer oppgradert Huawei Watch 4 Pro”
8. mai 2024 | Blogg

Huawei lanserer oppgradert Huawei Watch 4 Pro

Huawei utvider flaggskip-serien Watch 4 Pro med Watch 4 Pro Space Edition med nytt design og ny pulssensor, og tilbyr en ny farge av Watch GT 4 i Green Edition.
Les mer
Featured image for “Nyhet: COROS VERTIX 2S”
25. april 2024 | Blogg

Nyhet: COROS VERTIX 2S

COROS lanserer sitt nye flaggskip COROS VERTIX 2S i tre stilfulle farger, ny og mer nøyaktig GPS, og det som skal være markedets mest nøyaktige pulssensor.
Les mer
Featured image for “Stor oppdatering gir en rekke COROS-klokker nye funksjoner”
23. april 2024 | Blogg

Stor oppdatering gir en rekke COROS-klokker nye funksjoner

COROS fortsetter å gjøre klokkene smartere og mer konkurransedyktige. Denne oppdateringen gir en rekke nye treningsfunksjoner og forenkler aktivitetsskjermen.
Les mer
Featured image for “Visste du dette om Garmin?”
19. april 2024 | Blogg

Visste du dette om Garmin?

Garmin har stått for både innovasjon og revolusjon innen GPS-teknologi og treningselektronikk. Her er noen spennende fakta du sannsynligvis ikke var klar over!
Les mer
Featured image for “Premium-kartene Garmin Outdoor Maps+ er nå tilgjengelig i Europa”
17. april 2024 | Blogg

Premium-kartene Garmin Outdoor Maps+ er nå tilgjengelig i Europa

Garmin tilbyr detaljerte og flotte kart for en stort utvalg av klokker og bærbare enheter. Nå er endelig premium-kartene Outdoor Maps+ tilgjengelig i Europa.
Les mer
Featured image for “Nyhet: HOKA Skyward X”
17. april 2024 | Blogg

Nyhet: HOKA Skyward X

HOKA Skyward X er selskapets desidert mest dempede sko til nå, og overtar for den populære Bondi som den nye komfortkongen.
Les mer
Featured image for “Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting”
15. april 2024 | Blogg

Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting

Flere og flere pulsklokker/smartklokker kommer med forhåndsinstallerte kart for enklere navigering. Her er det (viktige) du må vite før du velger modell.
Les mer
Featured image for “Dette er nye Garmin Connect – Mer personlig og oversiktlig!”
29. mars 2024 | Blogg

Dette er nye Garmin Connect – Mer personlig og oversiktlig!

Garmin Connect i ny drakt er både mer personlig og mer oversiktlig. I løpet av året er dette hva som venter deg når du åpner Garmin Connect!
Les mer