Test: Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3

11. september, 2022 (oppdatert 16. februar 2024)
Featured image for “Test: Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3”

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 byr på lydkvalitet i ypperste klasse, effektiv støydemping og komfortabel passform. Men er tredje generasjon MOMENTUM TW verdt prisen?

Sennheiser har et av de sterkeste navnene innen lydprodukter, og har høstet mengder av lovord for både 1. og 2. generasjon MOMENTUM. Jeg har testet et lite hav av ørepropper, men dette er den første modellen i MOMENTUM-serien. Er det noe som er sikkert, så er det at Sennheiser fortjener all den skryt de kan få for god lyd, men øreproppene er fremdeles ikke perfekte tross den stive prisen.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3
Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3

Product Name: Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3

Brand: Sennheiser

Offer price: 2789

Currency: NOK

Konklusjon

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 følger opp et allerede svært godt sett trådløse ørepropper, og forbedrer de på flere områder takket være et mindre ladeetui, støtte for trådløs lading, støtte for høyoppløst lyd (aptX Adaptive), bedre støydemping og enkelt og greit fantastisk lydkvalitet.

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 er likevel ikke perfekte, for ladeetuiet er for stort til at du kan oppbevare det umerkelig i lommen, de mangler støtte for Multipoint, og prisen er høy. Likevel, har du først prøvd Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3, så er de vanskelig å legge bort. Og det må være et godt tegn.

Er du glad i god lyd og ønsker et sett trådløse ørepropper som fungerer til alt, så er Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 verdt sin pris.

Overall
85%
85%

Pros

 • Komfortabel passform.
 • 4 par silikonpropper + 3 par vinger.
 • Lang batteritid + trådløs lading.
 • Fantastisk lydkvalitet.
 • Ok støydemping. God til å eliminere vindsus.
 • Super betjening.
 • Hver propp kan brukes alene.
 • Tåler svette og regn. Bedre egnet til trening.
 • Støtter høyoppløst lyd (aptX Adaptive).

Cons

 • Stort ladeetui.
 • Mangler støtte for Multipoint.
 • Litt tungvint å bytte mellom enheter.
 • Høy pris.

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 – Dette er nytt

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2 var allerede en av markedets mest lovpriste trådløse ørepropper, og Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 forbedrer disse på flere områder. Nytt fra forrige modell er:

 • Mindre ladeetui (men fremdeles stort).
 • Støtte for trådløs lading (Qi-standarden).
 • Nytt design på øreproppene. Mer firkantet.
 • Ekstra medfølgende vinger.
 • Forbedret støydemping. Adaptiv støydemping som tilpasser seg omgivelsene.
 • Støtte for aptX Adaptive-codec.
 • Oppgradert til Bluetooth 5.2 (fra Bluetooth 5.1).
 • Lavere pris, 2790,- vs. 3190,-

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 – Design

Det er ingen tvil om at Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 oser kvalitet, og selve designet er forenelig med den høye prisen. Ladeetuiet er trukket i tekstil, og den magnetiske lukkingen holder proppene godt på plass. Selve øreproppene har fått det samme litt firkantete designet som sportsutgaven Sennheiser Sport True Wireless og CX-serien, med store touchpaneler på yttersiden.

I front sitter en USB-C ladeport og et lite LED-lys med variabel farge indikerer gjenstående batteritid. Til tross for all sin eleganse er etuiet stort, og det er sannsynligvis ikke noe du tar med deg i lommen. Det positive er at Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 nå byr på trådløs lading og bevarer den lange batteritiden tross et mindre etui. Merkelig nok har vekten økt fra 58 gram til 66,4 gram, mens vekten på selve øreproppene har blitt slanket fra 6 gram per propp til 5,8 gram.

Øreproppene ligner som nevnt CX-serien til Sennheiser, og er ganske store og kantete. Sennheiser har heldigvis vært rause med tilbehøret og sender med tre ekstra sett silikonpropper (str. XS, S, M og L), og ikke minst to sett med flate vinger (tre sett totalt) som gir bedre feste i ørekanalen. Vingene er ikke de tradisjonelle som fester seg i ørekanalen, men en mindre utgave som likevel gir bedre feste. Dette er utvilsomt nyttig dersom du bruker proppene til trening, eller generelt når du er i aktivitet.

Når du finner den riktige kombinasjonen av silikonpropper og vinger så er passformen virkelig komfortabel, og selv etter flere timers bruk er det ingen nevneverdig ubehag å spore.

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 er IPX4-sertifisert og tåler svette og regn, men du bør unngå å miste de i vann, eller å vaske de under rennende vann.


Batteritid og tilkobling

Selve proppene skal holde i 7 timer på en lading, mens ladeetuiet gir tre ekstra ladinger slik at det er totalt 28 timer. Det er over snittet, selv om det ikke er best i klassen.

Det skal likevel mye til for å gå tom for batteri ettersom hurtigladingen sørger for at 10 minutter lading holder til en times bruk. En fullading tar rundt 1.5 time. I tillegg fungerer proppene uavhengig av hverandre slik at du kan bruke enten høyre eller venstre propp mens den andre lader etuiet. Det er altså ikke lenger én masterpropp som krever tilkobling hele tiden.

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 har fått oppgradert Bluetooth-standarden fra 5.1 til 5.2, og skal i teorien være mer stabil og ha forbedret rekkevidde. Dessverre er det fremdeles ingen støtte for Multipoint som lar deg koble til to enheter samtidig, og du må inn i Smart Control appen for å velge enheten du skal være tilkoblet hver gang du ønsker å bytte. For å bytte enhet må du gjøre det fra den enheten som er koblet til øreproppene ved å gå inn i «Kontroll» for øreproppene, å deretter velge avspillingsenhet. Merk at første gang du parer øreproppene til en ny enhet, så gjør du det via appen der de automatisk dukker opp. Du trenger ikke gå inn i innstillingene for Bluetooth og koble til der først.

Lydkodekene som støttes er den samme listen på SBC, AAC, aptX™, men det er nå også støtte for aptX adaptive™ med variabel bitrate. Dette vil gi enda bedre lydkvaliteten til enheter som støtter denne standarden, og ikke minst for ørene som er gode nok til å høre forskjellen… Lydkvaliteten er uansett veldig god.


Støydemping

Sennheiser har oppgradert den aktive støydempingen og gjort den Adaptiv, som betyr at de automatisk justerer nivået på støydempingen etter omgivelsene du befinner deg i. Dette gjøres ved hjelp av en kombinasjon av tre mikrofoner og avanserte algoritmer. Det er ingen måte å justere graden av støydempingen på manuelt, så her er det enten «på» eller «av».

Støydempingen er relativt god og klarer å eliminere de lavere frekvensene, mens høyere frekvenser lettere slipper gjennom. Som regel er det vanskelig å dekke hele skalaen, og ulike modeller har sine styrker og svakheter. Det som faktisk overrasker positivt med Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3, er «Vindumodus» som kan aktiveres for å eliminere vindsuset som oppstår når du for eksempel sykler eller løper i høy hastighet.

Dette er nesten et uungåelig problem med trådløse ørepropper, noe også disse øreproppene sliter med, men med «Vindumodus» aktivert så klarer de å filtrere vekk susingen veldig godt. Når det er sagt så er det merkelig at det ikke er en del av den standard støydempingen, for det påvirker ikke lydkvaliteten i nevneverdig grad…

HearThrough og «Soner»
I tillegg til støydempingen kan du aktivere «Omgivelseslyd» (Transparency Mode) som vil slippe inn lyd fra omgivelsene samtidig som musikken fortsetter i bakgrunnen. Omgivelseslyd kan brukes i to ulike moduser; Med musikk og Pause musikk. Førstnevnte fortsetter å spille musikken i bakgrunnen samtidig som det slipper inn lyd fra omgivelsene (graden av lyd som slipper inn kan justeres), mens sistnevnte pauser musikken fullstendig. Du kan også slå den helt av, og da er det minimalt med vindsus.

Begge modusene fungerer bra, men det oppstår en del susing når du aktiverer omgivelseslyd med høy grad av lydgjennomtrengning. Her lønner deg seg å skru ned lydinnslipp til maksimalt 50%.

I Smart Control appen kan du sette opp ulike «Soner» der du lagrer forhåndsdefinerte innstillinger som automatisk aktiveres når nærmer deg den aktuelle sonen (krever stedstilgang for å fungere optimalt). Eksempelvis kan du aktivere omgivelseslyd for arbeidsplassen, støydemping for pendleturen, og et basstungt lydbilde og delvis omgivelseslyd for treningsturen.


Betjening og tilpasning

Er det noe nesten alle andre produsenter bør lære av Sennheiser, så er det hvordan man lager kontroller på trådløse ørepropper. For her er Sennheiser fenomenalt gode.

Hver av proppene støtter både ett, to og tre trykk, samt hold. Med andre ord kan du få fire ulike funksjoner på hver ørepropp, og du kan fritt velge hvilken handling hver av de skal utføre. Det samme gjelder for hvilken handling de skal utføre ved innkommende anrop og under en samtale. Touchpanelet er også akkurat passe sensitivt slik at de responderer raskt når du trykker lett på de, og har nok motstand til at du ikke kommer borti ved et uhell. Touchkontrollen kan deaktiveres fullstendig dersom du ikke er komfortabel med det, og betjeningen foregår da fra appen.

For hvert trykk som registreres vil du høre en diskre varseltone som indikerer at du faktisk har trykket en eller flere ganger. Dette er veldig praktisk slik at du vet om proppene oppfattet trykket eller ikke. Varslene kan deaktiveres om du synes det blir forstyrrende.

Sennheiser har husket å inkludere Smart Pause som automatisk pauser musikken når du fjerner en propp fra øret, og starter den igjen når du setter den tilbake eller trykker play på den gjenværende øreproppen.

Og så klart støtter kan du bruke øreproppene til å aktivere telefonens innebygde taleassistent. Som standard trykker du lett på høyre ørepropp tre ganger, og taleassistenten aktiveres umiddelbart, men oppsettet kan som nevnt endres.


Lydkvalitet

Er det en ting som frustrerer med Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3, så er det at lydkvaliteten er så god at det er vanskelig å legge de fra seg. Hvordan vi oppfatter lyd er forskjellig, men selv en fullstendig tonedøv og rytmeløs person ville latt seg overbevise av Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3.

Den innebygde 3-trinns equalizeren som (kun) lar deg justere Bass, Mellomtone og Treble, er langt i fra verdens beste, og den enkle lyttetesten som lar deg velge mellom tre ulike lydbilder i tre ulike omganger, og deretter oppretter et skreddersydd lydbilde basert på dette, er heller ikke veldig overbevisende. Men det er heller ikke nødvendig.

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 låter så velbalansert, så kraftfullt og så rent, at det ikke behøves store justeringer for å skape den magien som nettopp Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 er i stand til. Så snart du finner kombinasjonen av riktig størrelse på proppene og finnene og får justert øreproppene så de sitter godt i øret, er det som å forsvinne inn i en konsertverden. Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 byr på et lydbilde som tar deg gjennom hele spekteret, og selv om du skulle finne på å leke DJ ved å trekke i de ulike spakene på equalizeren, så skal det godt gjøres å ødelegge lydbildet.

Sennheiser lar deg samtidig velge blant seks forhåndsinnstilte lydbilder (presets); Rock, Pop, Dance, Hip Hop, Classical og Movie, samt at du kan aktivere «Bass Boost» som forsterker bassen, og «Podcast» som fremhever stemmer. Å aktivere ekstra bass kan føre til at resten av lydbildet blir litt utvisket, men det avhenger igjen av sangen. Som regel har den vanlige signaturlyden til Sennheiser vært det beste alternativet.

En egentlig ubetydelig detalj, men likevel kjekk for lydnerder, er at du i appen kan se hvilken lydkodek du benytter. Benytter du en enhet som støtter aptX™ Adaptive kodeken vil du maksimalt ut av lyden å høre enda mer detaljer.


Samtalekvalitet

De tre mikrofonene på hver ørepropp skal ikke bare bidra til støydemping for eget bruk, men også komme til nytte under samtale. Sennheiser hevder at øreproppene er optimalisert for at mottakeren skal høre deg klart og tydelig, men det er en sannhet med modifikasjoner. Så lenge det ikke er betydelig bakgrunnsstøy eller vind, så vil mottakeren høre deg klart og tydelig, men så snart det drar seg til med forstyrrende lyder og vind i bakgrunnen, vil det forplante seg videre til samtalepartneren. Lyden er krystallklar og god for deg, men det er ikke alltid det viktigste.


Er Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 verdt prisen?

Prisen du må betale for god lyd trenger ikke å være høy, men når du først har prøvd Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 og går tilbake til det du tidligere trodde var god lyd, så kan du begynne å lure på hva du skal si om lyden på Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3. Det er som nevnt ett problem med de; De er nesten umulig å legge bort. Er du glad i å lytte til musikk og setter pris på god virkelig god lyd, jevnt over god støydemping og en komfortabel passform, så er Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 verdt sin pris. Husk også at de har gått ned i pris fra forrige generasjon.

Derimot er de ikke perfekte, og mangelen på Multipoint er et frustrasjonsmoment, samt at ladeetuiet er for stort til at det er praktisk å ta de med i en bukselomme på farten. Det er heller ikke til å komme vekk i fra at prisen er høy, og at konkurransen i dette prissjiktet er stor.

Uansett, Sennheiser har gjort en solid jobb, men til neste generasjon kan de rette opp i de nevnte «feilene», og dermed gjøre seg selv en stor tjeneste i kampen om å bli «kongen av trådløse ørepropper».


Konklusjon


Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3
Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3

Product Name: Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3

Brand: Sennheiser

Offer price: 2789

Currency: NOK

Konklusjon

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 følger opp et allerede svært godt sett trådløse ørepropper, og forbedrer de på flere områder takket være et mindre ladeetui, støtte for trådløs lading, støtte for høyoppløst lyd (aptX Adaptive), bedre støydemping og enkelt og greit fantastisk lydkvalitet.

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 er likevel ikke perfekte, for ladeetuiet er for stort til at du kan oppbevare det umerkelig i lommen, de mangler støtte for Multipoint, og prisen er høy. Likevel, har du først prøvd Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3, så er de vanskelig å legge bort. Og det må være et godt tegn.

Er du glad i god lyd og ønsker et sett trådløse ørepropper som fungerer til alt, så er Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 verdt sin pris.

Overall
85%
85%

Pros

 • Komfortabel passform.
 • 4 par silikonpropper + 3 par vinger.
 • Lang batteritid + trådløs lading.
 • Fantastisk lydkvalitet.
 • Ok støydemping. God til å eliminere vindsus.
 • Super betjening.
 • Hver propp kan brukes alene.
 • Tåler svette og regn. Bedre egnet til trening.
 • Støtter høyoppløst lyd (aptX Adaptive).

Cons

 • Stort ladeetui.
 • Mangler støtte for Multipoint.
 • Litt tungvint å bytte mellom enheter.
 • Høy pris.

Del gjerne:

Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og…
Featured image for “Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke”

Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke

Mer enn 100 modeller testet! Ny pulsklokke, men vet ikke hvilken du skal velge? Denne guiden og gigantiske testen kan…
Featured image for “Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle”

Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle

Hvilken tredemølle er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Her får du svar på alt…
Featured image for “Romaskin – Guide og anbefalinger”

Romaskin – Guide og anbefalinger

Hvilken romaskin er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Denne guiden gir deg svar på alt…
Featured image for “Test: Blue Ice Yagi 35l”

Test: Blue Ice Yagi 35l

Blue Ice Yagi 35l er resultatet av en kompisgjeng med klatrere, skikjørere og alpinister, som gikk sammen for å lage produktene…
Featured image for “Test: Mountain Equipment Compressor 3/4 Pant”

Test: Mountain Equipment Compressor 3/4 Pant

Mountain Equipment Compressor 3/4 Pant er den perfekte isolasjonsbuksen for deg som trenger litt ekstra varme i den kaldeste delen…
Featured image for “Test: Garmin Forerunner 165 Music”

Test: Garmin Forerunner 165 Music

Garmin sin rimeligste løpeklokke i Forerunner-serien har vokst til å bli en fullverdig pulsklokke. Dette er klokken for deg som…
Featured image for “Test: Arc’teryx Alpha SV Jacket”

Test: Arc’teryx Alpha SV Jacket

Arc’teryx Alpha SV Jacket er skalljakken som tar deg gjennom de tøffeste turene og situasjonene, og det mest ekstreme været,…
Featured image for “Test: Mountain Equipment Earthrise Hooded Jacket”

Test: Mountain Equipment Earthrise Hooded Jacket

Mountain Equipment Earthrise Hooded Jacket er både varm og god, ser bra ut, og er laget på 100% resirkulert materialer…
Featured image for “Test: HOVERAir X1”

Test: HOVERAir X1

HOVERAir X1 er kanskje den mest geniale lille dronen og følgesvennen du kan ta med deg uten at den verken…
Featured image for “Test: ASICS Novablast 4”

Test: ASICS Novablast 4

ASICS Novablast 4 gjør bestselgeren enda stødigere og mer komfortabel å løpe i, samtidig som den tar viktige steg mot…
Featured image for “Test: Skogstad Breakulen Skalljakke”

Test: Skogstad Breakulen Skalljakke

Skogstad Breakulen Skalljakke beviser at god kvalitet og funksjonalitet ikke behøver å koste skjorta. Breakulen Skalljakke leker med langt dyrere…
Featured image for “Test: Garmin Lily 2”

Test: Garmin Lily 2

Garmin har lansert oppfølgeren til den moteriktige klokken Garmin Lily. Garmin Lily 2 er designet for kvinner og kombinerer stilsikkerhet…
Featured image for “Test: Samsung Galaxy S24 Ultra – «Alt-mulig-telefonen»”

Test: Samsung Galaxy S24 Ultra – «Alt-mulig-telefonen»

Samsung Galaxy S24 Ultra er «alt-mulig-telefonen» som James Bond skulle hatt. Her får du egentlig alt og enda litt mer,…
Featured image for “Test: Osprey Talon 11”

Test: Osprey Talon 11

Osprey Talon 11 står frem som en juvel blant jungelen av lette og praktisk tur- og løpesekker. Dette sekken leverer…
Featured image for “Test: Skogstad Utvik Pile Fleece jakke”

Test: Skogstad Utvik Pile Fleece jakke

Skogstad Utvik Pile Fleece jakke er varm, god og utrolig myk. I tillegg egner den seg like godt til tur…
Featured image for “Test: Garmin HRM-Fit pulsmåler for kvinner”

Test: Garmin HRM-Fit pulsmåler for kvinner

Garmin HRM-Fit er selskapets første pulsbelte designet for kvinner og kan være et produkt som vil gjøre en forskjell for…
Featured image for “Test: Garmin Descent Mk3i”

Test: Garmin Descent Mk3i

Garmin Descent Mk3i gjør dykkingen både mer spennende og tryggere, og byr på enda flere muligheter over vann. Descent Mk3i…
Featured image for “Test: Skogstad Salen Light dunjakke”

Test: Skogstad Salen Light dunjakke

Skogstad Salen Light dunjakke byr på en lett og varmende dunjakke i et flott design til en god pris. Og…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 26”

Test: ASICS GEL-Nimbus 26

ASICS GEL-Nimbus 26 retter opp det lille som var feil med Nimbus 25 og serverer den samme gode og komfortable…
Featured image for “Test: Skogstad Tryvann turbukse”

Test: Skogstad Tryvann turbukse

Skogstad Tryvann turbukse…