Test: Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3

11. september, 2022 (oppdatert 23. mai 2023)
Featured image for “Test: Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3”

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 byr på lydkvalitet i ypperste klasse, effektiv støydemping og komfortabel passform. Men er tredje generasjon MOMENTUM TW verdt prisen?

Sennheiser har et av de sterkeste navnene innen lydprodukter, og har høstet mengder av lovord for både 1. og 2. generasjon MOMENTUM. Jeg har testet et lite hav av ørepropper, men dette er den første modellen i MOMENTUM-serien. Er det noe som er sikkert, så er det at Sennheiser fortjener all den skryt de kan få for god lyd, men øreproppene er fremdeles ikke perfekte tross den stive prisen.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Kjøp hos HiFiklubben.no

Kjøp hos Komplett.no
Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3
Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3

Product Name: Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3

Brand: Sennheiser

Offer price: 2789

Currency: NOK

Konklusjon

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 følger opp et allerede svært godt sett trådløse ørepropper, og forbedrer de på flere områder takket være et mindre ladeetui, støtte for trådløs lading, støtte for høyoppløst lyd (aptX Adaptive), bedre støydemping og enkelt og greit fantastisk lydkvalitet.

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 er likevel ikke perfekte, for ladeetuiet er for stort til at du kan oppbevare det umerkelig i lommen, de mangler støtte for Multipoint, og prisen er høy. Likevel, har du først prøvd Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3, så er de vanskelig å legge bort. Og det må være et godt tegn.

Er du glad i god lyd og ønsker et sett trådløse ørepropper som fungerer til alt, så er Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 verdt sin pris. Og de kan virkelig anbefales.

Overall
88%
88%
 • Passform - 90%
  90%
 • Lydkvalitet - 95%
  95%
 • Batteritid - 90%
  90%
 • Støydemping - 85%
  85%
 • Verdi for pengene - 80%
  80%

Pros

 • Komfortabel passform.
 • 4 par silikonpropper + 3 par vinger.
 • Lang batteritid + trådløs lading.
 • Fantastisk lydkvalitet.
 • Ok støydemping. God til å eliminere vindsus.
 • Super betjening.
 • Hver propp kan brukes alene.
 • Tåler svette og regn. Bedre egnet til trening.
 • Støtter høyoppløst lyd (aptX Adaptive).

Cons

 • Stort ladeetui.
 • Mangler støtet for Multipoint.
 • Litt tungvint å bytte mellom enheter.
 • Høy pris.

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 – Dette er nytt

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2 var allerede en av markedets mest lovpriste trådløse ørepropper, og Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 forbedrer disse på flere områder. Nytt fra forrige modell er:

 • Mindre ladeetui (men fremdeles stort).
 • Støtte for trådløs lading (Qi-standarden).
 • Nytt design på øreproppene. Mer firkantet.
 • Ekstra medfølgende vinger.
 • Forbedret støydemping. Adaptiv støydemping som tilpasser seg omgivelsene.
 • Støtte for aptX Adaptive-codec.
 • Oppgradert til Bluetooth 5.2 (fra Bluetooth 5.1).
 • Lavere pris, 2790,- vs. 3190,-

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 – Design

Det er ingen tvil om at Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 oser kvalitet, og selve designet er forenelig med den høye prisen. Ladeetuiet er trukket i tekstil, og den magnetiske lukkingen holder proppene godt på plass. Selve øreproppene har fått det samme litt firkantete designet som sportsutgaven Sennheiser Sport True Wireless og CX-serien, med store touchpaneler på yttersiden.

I front sitter en USB-C ladeport og et lite LED-lys med variabel farge indikerer gjenstående batteritid. Til tross for all sin eleganse er etuiet stort, og det er sannsynligvis ikke noe du tar med deg i lommen. Det positive er at Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 nå byr på trådløs lading og bevarer den lange batteritiden tross et mindre etui. Merkelig nok har vekten økt fra 58 gram til 66,4 gram, mens vekten på selve øreproppene har blitt slanket fra 6 gram per propp til 5,8 gram.

Øreproppene ligner som nevnt CX-serien til Sennheiser, og er ganske store og kantete. Sennheiser har heldigvis vært rause med tilbehøret og sender med tre ekstra sett silikonpropper (str. XS, S, M og L), og ikke minst to sett med flate vinger (tre sett totalt) som gir bedre feste i ørekanalen. Vingene er ikke de tradisjonelle som fester seg i ørekanalen, men en mindre utgave som likevel gir bedre feste. Dette er utvilsomt nyttig dersom du bruker proppene til trening, eller generelt når du er i aktivitet.

Når du finner den riktige kombinasjonen av silikonpropper og vinger så er passformen virkelig komfortabel, og selv etter flere timers bruk er det ingen nevneverdig ubehag å spore.

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 er IPX4-sertifisert og tåler svette og regn, men du bør unngå å miste de i vann, eller å vaske de under rennende vann.


Batteritid og tilkobling

Selve proppene skal holde i 7 timer på en lading, mens ladeetuiet gir tre ekstra ladinger slik at det er totalt 28 timer. Det er over snittet, selv om det ikke er best i klassen.

Det skal likevel mye til for å gå tom for batteri ettersom hurtigladingen sørger for at 10 minutter lading holder til en times bruk. En fullading tar rundt 1.5 time. I tillegg fungerer proppene uavhengig av hverandre slik at du kan bruke enten høyre eller venstre propp mens den andre lader etuiet. Det er altså ikke lenger én masterpropp som krever tilkobling hele tiden.

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 har fått oppgradert Bluetooth-standarden fra 5.1 til 5.2, og skal i teorien være mer stabil og ha forbedret rekkevidde. Dessverre er det fremdeles ingen støtte for Multipoint som lar deg koble til to enheter samtidig, og du må inn i Smart Control appen for å velge enheten du skal være tilkoblet hver gang du ønsker å bytte. For å bytte enhet må du gjøre det fra den enheten som er koblet til øreproppene ved å gå inn i «Kontroll» for øreproppene, å deretter velge avspillingsenhet. Merk at første gang du parer øreproppene til en ny enhet, så gjør du det via appen der de automatisk dukker opp. Du trenger ikke gå inn i innstillingene for Bluetooth og koble til der først.

Lydkodekene som støttes er den samme listen på SBC, AAC, aptX™, men det er nå også støtte for aptX adaptive™ med variabel bitrate. Dette vil gi enda bedre lydkvaliteten til enheter som støtter denne standarden, og ikke minst for ørene som er gode nok til å høre forskjellen… Lydkvaliteten er uansett veldig god.


Støydemping

Sennheiser har oppgradert den aktive støydempingen og gjort den Adaptiv, som betyr at de automatisk justerer nivået på støydempingen etter omgivelsene du befinner deg i. Dette gjøres ved hjelp av en kombinasjon av tre mikrofoner og avanserte algoritmer. Det er ingen måte å justere graden av støydempingen på manuelt, så her er det enten «på» eller «av».

Støydempingen er absolutt god og klarer å eliminere de lavere frekvensene, mens høyere frekvenser lettere slipper gjennom. Som regel er det vanskelig å dekke hele skalaen, og ulike modeller har sine styrker og svakheter. Det som faktisk imponerer med Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3, er «Vindumodus» som kan aktiveres for å eliminere vindsuset som oppstår når du for eksempel sykler eller løper i høy hastighet. Dette er nesten et uungåelig problem med trådløse ørepropper, noe også disse øreproppene sliter med, men med «Vindumodus» aktivert så klarer de å filtrere vekk susingen imponerende godt. Når det er sagt så er det merkelig at det ikke er en del av den standard støydempingen, for det påvirker ikke lydkvaliteten i nevneverdig grad…

HearThrough og «Soner»
I tillegg til støydempingen kan du aktivere «Omgivelseslyd» (Transparency Mode) som vil slippe inn lyd fra omgivelsene samtidig som musikken fortsetter i bakgrunnen. Omgivelseslyd kan brukes i to ulike moduser; Med musikk og Pause musikk. Førstnevnte fortsetter å spille musikken i bakgrunnen samtidig som det slipper inn lyd fra omgivelsene (graden av lyd som slipper inn kan justeres), mens sistnevnte pauser musikken fullstendig. Du kan også slå den helt av, og da er det minimalt med vindsus.

Begge modusene fungerer bra, men det oppstår en del susing når du aktiverer omgivelseslyd med høy grad av lydgjennomtrengning. Her lønner deg seg å skru ned lydinnslipp til maksimalt 50%.

I Smart Control appen kan du sette opp ulike «Soner» der du lagrer forhåndsdefinerte innstillinger som automatisk aktiveres når nærmer deg den aktuelle sonen (krever stedstilgang for å fungere optimalt). Eksempelvis kan du aktivere omgivelseslyd for arbeidsplassen, støydemping for pendleturen, og et basstungt lydbilde og delvis omgivelseslyd for treningsturen.


Betjening og tilpasning

Er det noe nesten alle andre produsenter bør lære av Sennheiser, så er det hvordan man lager kontroller på trådløse ørepropper. For her er Sennheiser fenomenalt gode.

Hver av proppene støtter både ett, to og tre trykk, samt hold. Med andre ord kan du få fire ulike funksjoner på hver ørepropp, og du kan fritt velge hvilken handling hver av de skal utføre. Det samme gjelder for hvilken handling de skal utføre ved innkommende anrop og under en samtale. Touchpanelet er også akkurat passe sensitivt slik at de responderer raskt når du trykker lett på de, og har nok motstand til at du ikke kommer borti ved et uhell. Touchkontrollen kan deaktiveres fullstendig dersom du ikke er komfortabel med det, og betjeningen foregår da fra appen.

For hvert trykk som registreres vil du høre en diskre varseltone som indikerer at du faktisk har trykket en eller flere ganger. Dette er veldig praktisk slik at du vet om proppene oppfattet trykket eller ikke. Varslene kan deaktiveres om du synes det blir forstyrrende.

Sennheiser har husket å inkludere Smart Pause som automatisk pauser musikken når du fjerner en propp fra øret, og starter den igjen når du setter den tilbake eller trykker play på den gjenværende øreproppen.

Og så klart støtter kan du bruke øreproppene til å aktivere telefonens innebygde taleassistent. Som standard trykker du lett på høyre ørepropp tre ganger, og taleassistenten aktiveres umiddelbart, men oppsettet kan som nevnt endres.


Lydkvalitet

Er det en ting som frustrerer med Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3, så er det at lydkvaliteten er så god at det er vanskelig å legge de fra seg. Hvordan vi oppfatter lyd er forskjellig, men selv en fullstendig tonedøv og rytmeløs person ville latt seg overbevise av Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3.

Den innebygde 3-trinns equalizeren som (kun) lar deg justere Bass, Mellomtone og Treble, er langt i fra verdens beste, og den enkle lyttetesten som lar deg velge mellom tre ulike lydbilder i tre ulike omganger, og deretter oppretter et skreddersydd lydbilde basert på dette, er heller ikke veldig overbevisende. Men det er heller ikke nødvendig.

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 låter så velbalansert, så kraftfullt og så rent, at det ikke behøves store justeringer for å skape den magien som nettopp Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 er i stand til. Så snart du finner kombinasjonen av riktig størrelse på proppene og finnene og får justert øreproppene så de sitter godt i øret, er det som å forsvinne inn i en konsertverden. Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 byr på et lydbilde som tar deg gjennom hele spekteret, og selv om du skulle finne på å leke DJ ved å trekke i de ulike spakene på equalizeren, så skal det godt gjøres å ødelegge lydbildet.

Sennheiser lar deg samtidig velge blant seks forhåndsinnstilte lydbilder (presets); Rock, Pop, Dance, Hip Hop, Classical og Movie, samt at du kan aktivere «Bass Boost» som forsterker bassen, og «Podcast» som fremhever stemmer. Å aktivere ekstra bass kan føre til at resten av lydbildet blir litt utvisket, men det avhenger igjen av sangen. Som regel har den vanlige signaturlyden til Sennheiser vært det beste alternativet.

En egentlig ubetydelig detalj, men likevel kjekk for lydnerder, er at du i appen kan se hvilken lydkodek du benytter. Benytter du en enhet som støtter aptX™ Adaptive kodeken vil du maksimalt ut av lyden å høre enda mer detaljer.


Samtalekvalitet

De tre mikrofonene på hver ørepropp skal ikke bare bidra til støydemping for eget bruk, men også komme til nytte under samtale. Sennheiser hevder at øreproppene er optimalisert for at mottakeren skal høre deg klart og tydelig, men det er en sannhet med modifikasjoner. Så lenge det ikke er betydelig bakgrunnsstøy eller vind, så vil mottakeren høre deg klart og tydelig, men så snart det drar seg til med forstyrrende lyder og vind i bakgrunnen, vil det forplante seg videre til samtalepartneren. Lyden er krystallklar og god for deg, men det er ikke alltid det viktigste.


Er Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 verdt prisen?

Prisen du må betale for god lyd trenger ikke å være høy, men når du først har prøvd Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 og går tilbake til det du tidligere trodde var god lyd, så kan du begynne å lure på hva du skal si om lyden på Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3. Det er som nevnt ett problem med de; De er nesten umulig å legge bort. Er du glad i å lytte til musikk og setter pris på god virkelig god lyd, jevnt over god støydemping og en komfortabel passform, så er Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 verdt sin pris. Husk også at de har gått ned i pris fra forrige generasjon.

Derimot er de ikke perfekte, og mangelen på Multipoint er et frustrasjonsmoment, samt at ladeetuiet er for stort til at det er praktisk å ta de med i en bukselomme på farten. Det er heller ikke til å komme vekk i fra at prisen er høy, og at konkurransen i dette prissjiktet er stor.

Uansett, Sennheiser har gjort en solid jobb, men til neste generasjon kan de rette opp i de nevnte «feilene», og dermed gjøre seg selv en stor tjeneste i kampen om å bli «kongen av trådløse ørepropper».


Konklusjon


Kjøp hos HiFiklubben.no

Kjøp hos Komplett.no
Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3
Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3

Product Name: Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3

Brand: Sennheiser

Offer price: 2789

Currency: NOK

Konklusjon

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 følger opp et allerede svært godt sett trådløse ørepropper, og forbedrer de på flere områder takket være et mindre ladeetui, støtte for trådløs lading, støtte for høyoppløst lyd (aptX Adaptive), bedre støydemping og enkelt og greit fantastisk lydkvalitet.

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 er likevel ikke perfekte, for ladeetuiet er for stort til at du kan oppbevare det umerkelig i lommen, de mangler støtte for Multipoint, og prisen er høy. Likevel, har du først prøvd Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3, så er de vanskelig å legge bort. Og det må være et godt tegn.

Er du glad i god lyd og ønsker et sett trådløse ørepropper som fungerer til alt, så er Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 verdt sin pris. Og de kan virkelig anbefales.

Overall
88%
88%
 • Passform - 90%
  90%
 • Lydkvalitet - 95%
  95%
 • Batteritid - 90%
  90%
 • Støydemping - 85%
  85%
 • Verdi for pengene - 80%
  80%

Pros

 • Komfortabel passform.
 • 4 par silikonpropper + 3 par vinger.
 • Lang batteritid + trådløs lading.
 • Fantastisk lydkvalitet.
 • Ok støydemping. God til å eliminere vindsus.
 • Super betjening.
 • Hver propp kan brukes alene.
 • Tåler svette og regn. Bedre egnet til trening.
 • Støtter høyoppløst lyd (aptX Adaptive).

Cons

 • Stort ladeetui.
 • Mangler støtet for Multipoint.
 • Litt tungvint å bytte mellom enheter.
 • Høy pris.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire”

Test: Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire

Hva skjer når du tar de beste egenskapene fra tre av selskapets beste klokker, og kombinerer de i en? Svaret…
Featured image for “Test: Rab Cinder sykkelbekledning”

Test: Rab Cinder sykkelbekledning

Veletablerte Rab har kastet seg over en nytt segment og lansert en egen kolleksjon for sykkelbekledning. Og ikke overraskende har…
Featured image for “Test: Quad Lock – Smarte mobilfester til enhver anledning!”

Test: Quad Lock – Smarte mobilfester til enhver anledning!

Leter du etter tilbehør som kan forvandle mobilen din til alt fra en sykkelcomputer, GPS til et semi-actionkamera? Da bør…
Featured image for “Test: HOKA Speedgoat 5 GTX”

Test: HOKA Speedgoat 5 GTX

HOKA sin bestselgende terrengsko ikler seg GORE-TEX membran og appellerer til tur- og løpeglade som ønsker en vanntett og trygg…
Featured image for “Test: OnePlus Nord Buds 2”

Test: OnePlus Nord Buds 2

OnePlus Nord Buds 2 overrasker stort med god lyd, imponerende støydemping, grei batteritid og en sjokkerende lav pris. Her får…
Featured image for “Test: Helly Hansen Traverse Boot HT”

Test: Helly Hansen Traverse Boot HT

Med Helly Hansen Traverse Boot HT viser det norske selskapet at de kan mye mer enn å «bare» produsere klær.…
Featured image for “Test: Hoka Tecton X 2”

Test: Hoka Tecton X 2

HOKA Tecton X 2 er en lekker oppdatering av en allerede svært god terrengsko. Med denne kan du sette nye…
Featured image for “Test: Icebug Aura RB9X”

Test: Icebug Aura RB9X

Icebug Aura RB9X er langt i fra raskest, men den er utrolig komfortabel, myk og allsidig, og ikke minst produsert…
Featured image for “Nyhet: Suunto Vertical”

Nyhet: Suunto Vertical

Suunto har lansert Suunto Vertical – selskapets første dedikerte pulsklokke med innebygde kart og solcellelading. Og enorm batteritid.…
Featured image for “Test: Apple AirPods Pro 2 (2.gen)”

Test: Apple AirPods Pro 2 (2.gen)

Apple AirPods Pro 2 tar støydempingen til et nytt nivå, forbedrer lydkvaliteten og øker batteritiden.…
Featured image for “Test: Salomon X Ultra 4 Gore-Tex”

Test: Salomon X Ultra 4 Gore-Tex

Salomon X Ultra 4 Gore-Tex er for deg som ønsker en stødig og solid tursko til bruk året rundt. Dette…
Featured image for “Test: HOKA Speedgoat 5”

Test: HOKA Speedgoat 5

HOKA sin bestselgende terrengsko beviser hvorfor den er elsket og lovprist blant løpere på alle nivåer. Dette er et råskinn…
Featured image for “Test: Salomon Sense Ride 5”

Test: Salomon Sense Ride 5

Salomon Sense Ride 4 var en av Salomon sine største suksesser, og nå er oppfølgeren klar for å utforske alle verdens…
Featured image for “Test: Booster E massasjepistol”

Test: Booster E massasjepistol

Booster E er en enkel, men kraftig og god massasjepistol med flott design, topp funksjonalitet og høy brukervennlighet.…
Featured image for “Test: Garmin Instinct 2X Solar”

Test: Garmin Instinct 2X Solar

Med Garmin Instinct 2X Solar har Instinct-serien blitt voksen. Dette er klokken for deg som ønsker en Fenix, men ikke…
Featured image for “Test: Garmin Forerunner 965”

Test: Garmin Forerunner 965

Den er stor og råsterk, men likevel tynn og lett – Garmin Forerunner 965 er alt en bunnsolid multisportklokke skal…
Featured image for “Test: JBL Live Flex”

Test: JBL Live Flex

JBL Live Flex leverer selskapets største lyddrivere og beste støydemping, men passformen har alt å si for om disse blir…
Featured image for “Test: Jabra Elite 4”

Test: Jabra Elite 4

Jabra Elite 4 er selskapets innstegsmodell fullpakket med funksjoner for en aktiv hverdag. Her er får du virkelig valuta for…