Test: Salomon S/Lab Ultra Jacket

3. juli, 2024 (oppdatert 3. juli 2024)

Featured image for “Test: Salomon S/Lab Ultra Jacket”

Salomon S/Lab Ultra Jacket er en lett, kraftig og gjennomtenkt vanntett løpejakke for dagene der du trenger ekstra beskyttelse og aktivitetsnivået er høyt.

Salomon har i løpet av årene tilbudt en rekke ulike vanntette løpejakker i ulike varianter, og selv om det uten tvil er Bonatti Waterproof-serien som er den mest populære, så har de alltid hatt en enda heftigere variant på toppen av produktlinjen.

Både i fjor og året før har disse jakkene benyttet GORE-TEX SHAKEDRY til fordel for Salomon sin egen Pertex Shield som blir brukt i Bonatti-serien, men i år skjer det forandringer.

Salomon har ikke gått ut med hvorfor de har gått bort fra SHAKEDRY, men det er allmenn kjent at membranen ikke innehold helt miljøvennlige stoffer. Det er med andre ord all grunn til å kutte den ut å erstatte den med noe som er mer miljøvennlig og som fungerer godt.

Den utgåtte modellen Salomon BONATTI GORE-TEX SHAKEDRY er for øvrig testet her.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Salomon S/Lab Ultra Jacket

Salomon S/Lab Ultra Jacket er en lett, gjennomtenkt og velutstyrt løpejakke skreddersydd for deg som løper uansett vær og forhold. Selv om Salomon først og fremst har laget jakken for løping, så fungerer den også godt som en lett regnjakke/vindjakke for fjellturer i sommerhalvåret der du ønsker å pakke så lett som mulig.

Som nevnt så har Salomon gått bort i fra ShakeDry-membranen og erstattet den med sin egen Salomon Pertex Shield. Denne membranen er gjennomprøvd etter mange års bruk og forbedringer, og er både vanntett og relativt pustende. Salomon og oppgir en vannsøyle på 10 000 mm og pusteevne på 50 000 gr/m2. Med andre ord så er ikke Pertex Shield like vanntett som de fleste GORE-TEX membraner, men den skal puste like bra.

I motsetning til de tynnere Salomon Bonatti Waterproof-jakkene så er Salomon S/Lab Ultra Jacket en trelags jakke med en langt kraftigere membran. Den minner slik sett mer om en tradisjonell skalljakke, men er både tynnere og lettere, og den tar minimalt med plass når den pakkes sammen. Passformen er kroposnær og gir topp bevegelsesfrihet, så det er lett å forstå at dette er en jakke skreddersydd for løping og aktiviteter i høyt tempo.


Smart lufteløsning og kompatibel med sekk

Salomon var tidlig ute med å designe jakkene slik at de var behagelige å bruke sammen med en løpesekk, og senere har flere produsenter tatt etter ideen.

Ved å sy ekstra materiell inn i ryggen har du plass til å bruke jakken over en løpesekk slik at innholdet i sekken unngår å bli vått når det regner, samtidig som jakken ikke strammer unødvendig på grunn av det ekstra volumet.

Salomon har også videreført en annen smart funksjon som etterhvert har blitt populær blant konkurrerende merker- Smart Vent, en liten klaff øverst ved brystet som kan kneppes opp/igjen å holde jakken på plass selv om du løper med glidelåsen åpen. Dette er gjør det mye lettere slippe ut overskuddsvarme og hjelper til med bedre luftsirkulasjon, noe som kommer ekstra godt med på Salomon S/Lab Ultra Jacket ettersom membranen er noe tykkere enn vanlige vanntette løpejakker.


Funksjonell og gjennomtenkt

Salomon S/Lab-serien har alltid vært produkter der det legges ned litt ekstra arbeid, noe som også reflekteres i den høye prisen. Passformen er kroppsnær slik at jakken ikke fanger unødvendig mye vind på dager der det blåser mye, samtidig som bevegeligheten er meget god og gir rom for å veive fritt med armene, samt bruke en stram løpevest/sekk utenpå jakken om du ønsker det. Jakken er også lang slik at den dekker over hoften og isolerer litt ekstra.

Rundt midjen er det et elastisk bånd på innsiden av jakken som sørger for at den holder seg helt tett inntil hoften, og i de lange ermene er det elastiske mansjetter med tommelhull som gjør at ermene holder seg nede uten å gli opp. Begge disse «ekstra» godene er lett å sette pris på når temperaturen kryper nedover, eller regnet melder sin ankomst.

Det eneste som mangler, er noe så simpelt som en lomme. Du må med andre ord belage deg på å oppbevare mobil og eventuelle nøkler et annet sted når du skal ut på løpetur.

Jakken har en forsterket og forhøyet krage med to knapper som også gir muligheten for å ha glidelåsen åpen ned til brystet samtidig som kragen er lukket. På hver side av kragen er det en kraftig strammesnor som brukes for å tilpasse hetten som for øvrig er tettsittende slik at den ikke fanger vind når du løper i kraftig motvind. Denne fungerer mye bedre enn hetten på Salomon Bonatti Trail WP Jacket (testet her).

Ellers finner vi refleksdetaljer i logoer på både venstre og høyre arm/skulder, bak på armene og på ryggen. Det er ingen lomme på utsiden, men en romslig glidelåslomme på venstre innside .


Pris og tilgjengelighet

Salomon S/Lab Ultra Jacket har en veiledende utsalgspris på 3500 kr,-. Jakken er tilgjengelig i to ulike farger; Deep Black og Night Sky, og i størrelser fra 2XS til 2XL. S/Lab Ultra er en unisex-modell.

Ønsker du et lettere alternativ så kan både nevnte Salomon Bonatti Trail WP, og ASICS Fujitrail Waterproof Jacket, anbefales. Sistnevnte er nok faktisk hakket bedre med en mer tettsittende hette som ikke fanger like mye vind. Et siste godt alternativ er Inov-8 Stormshell Waterproof Jacket (testet her), eller den noe kraftigere Inov-8 VENTURELITE Jacket (testet her).


Fakta

 • Vekt: 240 gram
 • Passform: Kroppsnær
 • Materiale: Pertex™ Shield, Ripstop / (10K/50K)

Se også: Skallbekledning – Skalljakke – Guide og anbefalinger


Konklusjon


Salomon S/Lab Ultra Jacket
Salomon S/Lab Ultra Jacket

Product Name: Salomon S/Lab Ultra Jacket

Brand: Salomon

Offer price: 3500

Currency: NOK

Konklusjon

Salomon S/Lab Ultra Jacket er en lett, kraftig og gjennomtenkt vanntett skalljakke for dagene der du trenger ekstra beskyttelse og aktivitetsnivået er høyt.

Salomon har lang tradisjon med å lage funksjonelle løpejakker, og det er tydelig at Salomon S/Lab Ultra Jacket er «laget av løpere for løpere». Den kroppsnære passformen, det smarte elastiske båndet rundt midjen, de lange ermene med elastiske mansjetter, den tettsittende hetten, de mange refleksene og den smarte luftemuligheten i front, er alle små detaljer som sammen utgjør en meget god totalpakke. Jakken byr på god vanntetthet og gode pusteegenskaper.

Salomon S/Lab Ultra Jacket kommer med en høy pris, og det finnes mange gode alternativer til omtrent halve prisen. Likevel, S/Lab Ultra Jacket skiller seg derimot ut med å være både kraftige enn de aller fleste, og gjør jobben meget godt. Det eneste som mangler er en lomme…

Overall
90%
90%

Pros

 • Lav vekt, men likevel kraftig.
 • Meget god bevegelighet.
 • Kraftig og god krage i front.
 • God hette med stramming både foran og bak.
 • Elastisk bånd i midjen og i elastiske mansjetter som holder jakken på plass.
 • Smart lufteløsning i front.
 • Refleksdetaljer rundt hele jakken.
 • Romslig brystlomme.
 • Stramming i midjen. Tommelhulløsning.
 • Refleksdetaljer rundt hele jakken.

Cons

 • Ingen lommer.
 • Noe høy pris.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Helly Hansen Roam Wind Jacket”
15. juli 2024 | Bekledning

Test: Helly Hansen Roam Wind Jacket

Helly Hansen Roam Wind Jacket er en lett og pakkbar vindjakke med vannavvisende behandling, gode pusteegenskaper, og topp bevegelsesfrihet.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon S/Lab Ultra Jacket”
3. juli 2024 | Bekledning

Test: Salomon S/Lab Ultra Jacket

Salomon S/Lab Ultra Jacket er en lett, kraftig og gjennomtenkt vanntett løpejakke for dagene der du trenger ekstra beskyttelse og aktivitetsnivået er høyt.
Les mer
Featured image for “Test: Rab Phantom Waterproof Pull-On”
28. juni 2024 | Bekledning

Test: Rab Phantom Waterproof Pull-On

Rab Phantom Waterproof Pull-On er jakken du tar med deg som en fast del av turutstyret uten at du merker at den er der. Og likevel kan den være livreddende.
Les mer
Featured image for “Test: Skinfit Rofan Zip-Off Pants”
25. juni 2024 | Bekledning

Test: Skinfit Rofan Zip-Off Pants

Skinfit Rofan Zip-Off Pants er uten tvil de mest komfortable og allsidige buksene jeg har testet noen gang. Disse er verdt hver krone.
Les mer
Featured image for “Test: Rab Momentum Pants”
11. juni 2024 | Bekledning

Test: Rab Momentum Pants

Rab Momentum Pants er så komfortabel og allsidig at den sklir rett inn på liste over noen av de beste buksene jeg har testet. En ny turbukse favoritt.
Les mer
Featured image for “Test: Rab Xenair Alpine Light Jacket (2024)”
10. juni 2024 | Bekledning

Test: Rab Xenair Alpine Light Jacket (2024)

Rab Xenair Alpine Light Jacket er så liten og lett, og likevel så varm og god, at den fortjener en plass på kroppen eller i sekken hver eneste tur året rundt.
Les mer
Featured image for “Test: Helly Hansen Vika Pants 2.0”
24. april 2024 | Bekledning

Test: Helly Hansen Vika Pants 2.0

Helly Hansen Vika Tur Pants 2.0 er en lett og slitesterk turbukse med smarte detaljer, designet for god bevegelighet og et stort bruksområde.
Les mer
Featured image for “Test: Helly Hansen Verglas Micro Shell Jacket”
24. april 2024 | Bekledning

Test: Helly Hansen Verglas Micro Shell Jacket

Helly Hansen Verglas Micro Shell Jacket er en kompakt og lett skalljakke til både tur og hverdags, og så liten at du alltid får plass til den i sekken.
Les mer
Featured image for “Test: Arc’teryx Beta Lightweight Jacket”
18. april 2024 | Bekledning

Test: Arc’teryx Beta Lightweight Jacket

Lettvekts jakken Arc’teryx Beta Lightweight Jacket har blitt enda lettere, mer komfortabel, og mer miljøvennlig, men en ting hindrer den fra i å være perfekt.
Les mer
Featured image for “Test: Devold Running Merino Tights”
17. april 2024 | Bekledning

Test: Devold Running Merino Tights

Devold Running Merino Tights byr på gode temperaturregulerende egenskaper og høy komfort, og er et godt alternativ til deg som ikke liker tradisjonelle tights.
Les mer
Featured image for “Test: Devold Running Merino 130 Zip-Neck”
1. april 2024 | Bekledning

Test: Devold Running Merino 130 Zip-Neck

Devold viser at de kan kunsten å foredle ulla på best mulig måte. Devold Running Merino 130 Zip-Neck byr på topp komfort og alt en god ulltrøye skal være.
Les mer
Featured image for “Test: Devold Running Merino 130 Shirt”
1. april 2024 | Bekledning

Test: Devold Running Merino 130 Shirt

Devold Running Merino 130 Shirt er enkelt og greit utrolig myk og komfortabel, og leverer alt det en tynn og god ullskjorte skal gjøre.
Les mer