Test: Rab Mythic G Jacket

29. februar, 2024 (oppdatert 29. februar 2024)

Featured image for “Test: Rab Mythic G Jacket”

Ekstremt lav vekt, minimalt volum, og høy varmeeffekt. Rab Mythic G Jacket er sannsynligvis en av de råeste lettvekts dunjakkene på markedet.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Rab Mythic G Jacket

Jeg har testet enormt mange dunjakker gjennom årene, men Rab Mythic G Jacket er sannsynligvis den mest unike jakken jeg har testet. Rab har et godt rykte på seg for å produsere kvalitets produkter, og som «Master of insulation» er det et ubestridt faktum at de kan å foredle dun.

Rab Mythic G Jacket er helt spesiell. Så spesiell at jeg brukte lang tid på å «godta» at den faktisk var så varm som den er, til tross for at vekten er så lav. At Mythic G Jacket også mottok ISPO Awards 2022 for innovativt design/funksjon understreker jakkens kvaliteter.

«TILT» – ekstra varme, lavere vekt

Rab Mythic-serien består av fire ulike modeller med ulik fyllgrad (fill power). Tre av de bruker den samme dunkvaliteten på 900 fill power, mens det nyeste tilskuddet Rab Mythic G Jacket benytter hele 1000 fill power med europeisk gåsedun. Det er den ypperste kvaliteten du kan få. Enkelt forklart kan vi si at «jo høyere fill power en dunjakke har, desto mindre fyll er nødvendig for å opprettholde et høyt varmenivå – og desto lavere vekt/mindre volum».


Fyllgraden er ikke spesielt høy, kun 127 gram i str. M), men varmeeffekten er likevel høy. Mye av dette skyldes at jakken har en spesiell TILT-fôring (Thermo Ionic Lining Technology) som reflekterer kroppsvarmen din tilbake til deg. TILT-fôr består av et tynt lag av metallbelegg som reflekterer kroppsvarmen tilbake til brukeren, noe som reduserer varmetapet med opptil 30%.

TILT-fôr er også kroppskartlagt, det vil si at det er plassert i soner der det er mest behov for varme, og fraværende i soner der det er mer behov for pusteevne og komfort. Dette gir bedre komfort og termoregulering. TILT-fôr er en av grunnene til at Rab Mythic G Jacket er en av de letteste og varmeste dunjakkene på markedet. I tillegg benytter Rab Mythic G Jacket en gjennomsydd konstruksjon som reduserer vekten og forbedrer pusteevnen og bevegeligheten.

I motsetning til resten av jakken i Mythic-serien er ikke dunet i Mythic G behandlet den fluorkarbonfrie DWR-behandlingen (durable water repellent) som gjør det mer motstandsdyktig mot fuktighet. Den er heller ikke vindtett, men Pertex Quantum-stoffet blokkerer likevel effektivt mot vinden. Stoffet er mykt og behagelig mot huden og den glatte overflaten gjør det lett å ta av/på lag over eller under jakken. Yttermembranen er behandlet med fluorkarbonfri DWR-behandling som gir en viss vannavvisning, men den er ikke vanntett og bør ikke brukes i kraftig regn eller snø.


Passform og dealjer

Hetten på Rab Mythic G Jacket er i likhet med resten av jakken fylt med dun og har en delvis elastisk åpning med en avstivet brem som beskytter ansiktet ditt mot vær og vind. Den gjør jobben akkurat slik en god hette skal, og både isolerer og beskytter samtidig som den ikke hindrer synet. Passformen er såpass light at du vil nok ikke få denne over en skihjelm, men du får skihjelmen under hetten.

Passformen er normal/kroppsnær, men med plass til et ekstra lag under. Undertegnede er 188 cm høy og 58 kg, og bruker str. S i det meste av bekledning, noe som også gjelder for Rab Mythic G Jacket. Ermene er forhåndsbøyd og artikulerte for bedre tilpasning og bevegelsesfrihet, mens enhåndsjusterig i siden før det enkelt å stramme jakken. Glidelåsen i front er en solid YKK VISLON-glidelås med en fleeceforet hakebeskytter. Jakken er ellers utstyrt med to glidelåslommer på sidene.


Bruksområder

Rab Mythic G Jacket fungerer godt alene som et ytterplagg, som et ekstra varmende lag under en skalljakke/softshelljakke, og ikke minst som en overtrekksjakke over en skalljakke. Varmeffekten er svært høy til en så liten og lett dunjakke å være, selv om du ikke får den samme effekten som en kraftigere og tyngre jakke med høyere fill power og en kraftig/vindtett membran.

Til tross for det minimalistiske uttrykket og den tynne membranen har jakken vist seg å vøre slitesterk og robust. Yttermembranen i 7D Atmos nylon ripstop brukes i noen av selskapets letteste produkter og byr på høy slitestyrke og svært lav vekt. Du trenger med andre ord ikke å være mer redd for rifter i Mythic G Ultra Jacket enn i en hvilken som helst annen dunjakke.


Tilgjengelighet og passform

Passformen er som nevnt kroppsnær, medium lang (stopper ca. ved hoften), og kragen dekker opp til haken. Ermene har grei lengde og er elastiske mansjetter som hindrer kald luft i å sive inn. Det anbefales å gå for din vanlige størrelse.

Rab Mythic G Jacket er tilgjengelig i herre- og damemodell i tre ulike farger hver.


Fakta:

 • Vekt: 277 g / str. M
 • Dunkvalitet (CUIN): 1000FP European Goose Down.
 • Fyllvekt: 127g / str. M
 • Yttermembran: 7D Atmos™ nylon ripstop (23gsm) with fluorocarbon-free DWR
 • Innermembran: 7D ripstop nylon with Thermo Ionic Lining Technology (TILT) (23gsm)
 • Best bruksområde: Alpinisme, klatring, allround, hverdags

Av andre dunjakker i samme familie finnes Rab Mythic Alpine Light, Rab Mythic Alpine og Rab Mythic Ultra. Alle er i utganspunktet samme jakke, men med ulike grad av dun/fyll. Den tynneste modellen, Mythic Alpine Light, bruker også PrimaLoft Gold på utsatte steder.


Konklusjon


Rab Mythic G Jacket
Rab Mythic G Jacket

Product Name: Rab Mythic G Jacket

Brand: Rab

Offer price: 6499

Currency: NOK

Konklusjon

Rab Mythic G Jacket er sannsynligvis en av de råeste lettvekts dunjakkene på markedet . Mythic G Jacket er designet for å levere maksimal varme med minimal vekt, og er ideell for ultralett friluftsliv året rundt.

Til tross for fokuset på ekstrem minimalisme er jakken like perfekt for høstlige fjellturer og klatreturer, som vinterlige turer. Mythic G Jacket kan også brukes til sommer- og mellomsesongalpinisme, og den lave vekten og minimalistiske volumet, gjør at du kan ta den med deg i sekken overalt.

Det finnes egentlig ingenting negativt å si om Rab Mythic G Jacket, og det er lett å forstå hvorfor den har gjort seg fortjent til ISPO Award for sine unike egenskaper. Jakken kommer med en høy pris, men den er fremdeles verdt sin vekt.

Overall
92%
92%

Pros

 • Ekstremt lett.
 • Svært komprimerbar.
 • God hette som følger hodets bevegelser.
 • Romslige lommer.
 • Stramming i midjen.
 • 1000 fillpower serverer det ypperste av dunkvalitet.
 • TILT-fôr gir ekstra varmeende effekt.
 • Pakkpose medfølger.

Cons

 • Ingen spesielle.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Arc’teryx Beta Lightweight Jacket”
18. april 2024 | Bekledning

Test: Arc’teryx Beta Lightweight Jacket

Lettvekts jakken Arc’teryx Beta Lightweight Jacket har blitt enda lettere, mer komfortabel, og mer miljøvennlig, men en ting hindrer den fra i å være perfekt.
Les mer
Featured image for “Test: Devold Running Merino Tights”
17. april 2024 | Bekledning

Test: Devold Running Merino Tights

Devold Running Merino Tights byr på gode temperaturregulerende egenskaper og høy komfort, og er et godt alternativ til deg som ikke liker tradisjonelle tights.
Les mer
Featured image for “Test: Devold Running Merino 130 Zip-Neck”
1. april 2024 | Bekledning

Test: Devold Running Merino 130 Zip-Neck

Devold viser at de kan kunsten å foredle ulla på best mulig måte. Devold Running Merino 130 Zip-Neck byr på topp komfort og alt en god ulltrøye skal være.
Les mer
Featured image for “Test: Devold Running Merino 130 Shirt”
1. april 2024 | Bekledning

Test: Devold Running Merino 130 Shirt

Devold Running Merino 130 Shirt er enkelt og greit utrolig myk og komfortabel, og leverer alt det en tynn og god ullskjorte skal gjøre.
Les mer
Featured image for “Test: Rab Mythic Alpine Light Jacket”
26. mars 2024 | Bekledning

Test: Rab Mythic Alpine Light Jacket

Rab Mythic Alpine Light Jacket er en lett og varm dunjakke perfekt for turene og dagene der du ønsker litt ekstra varme uten at det tar ekstra plass og vekt.
Les mer
Featured image for “ASICS Fujitrail – Lett og funksjonell løpebekledning”
17. mars 2024 | Bekledning

ASICS Fujitrail – Lett og funksjonell løpebekledning

ASICS varter opp med lett og funksjonell løpebekledning til de varme sommerdagene. Herlig komfort, god lufting og smarte detaljer!
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Fujitrail Waterproof Jacket”
14. mars 2024 | Bekledning

Test: ASICS Fujitrail Waterproof Jacket

ASICS Fujitrail Waterproof Jacket byr på høy komfort og god værbeskyttelse for både løpere og turgåere. En løpejakke som er lett å like.
Les mer
Featured image for “Test: Skogstad Horgaletten skallbukse”
13. mars 2024 | Bekledning

Test: Skogstad Horgaletten skallbukse

Skogstad Horgaletten skallbukse er en solid, veldesignet og gjennomtenkt skallbukse. Denne holder vær og vind ute – uansett årstid.
Les mer
Featured image for “Test: Rab Mythic G Jacket”
29. februar 2024 | Bekledning

Test: Rab Mythic G Jacket

Rab Mythic G Jacket er ekstremt lett og kompakt, overraskende varm og beskyttende, myk og komfortabel, og leverer kanskje markedets råeste lettvekts dunjakke.
Les mer
Featured image for “Test: Mountain Equipment Compressor 3/4 Pant”
23. februar 2024 | Bekledning

Test: Mountain Equipment Compressor 3/4 Pant

Mountain Equipment Compressor 3/4 Pant er den perfekte isolasjonsbuksen for deg som trenger litt ekstra varme i den kaldeste delen av året.
Les mer
Featured image for “Test: Arc’teryx Alpha SV Jacket”
18. februar 2024 | Bekledning

Test: Arc’teryx Alpha SV Jacket

Arc’teryx Alpha SV Jacket er skalljakken som tar deg gjennom de tøffeste turene og situasjonene, og det mest ekstreme været, og likevel fremstår som ny etterpå.
Les mer
Featured image for “Test: Mountain Equipment Earthrise Hooded Jacket”
15. februar 2024 | Bekledning

Test: Mountain Equipment Earthrise Hooded Jacket

Mountain Equipment Earthrise Hooded Jacket er både varm og god, ser bra ut, og er laget på 100% resirkulert materialer og dunfyll.
Les mer