Test: Rab Phantom Waterproof Pull-On

28. juni, 2024 (oppdatert 15. juli 2024)

Featured image for “Test: Rab Phantom Waterproof Pull-On”

Rab Phantom Waterproof Pull-On er jakken du tar med deg som en fast del av turutstyret uten at du merker at den er der. Og likevel kan den være livreddende.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Rab Phantom Waterproof Pull-On

Rab Phantom Waterproof Pull-On skiller seg først og fremst ut med en ekstremt lav vekt og kompakthet. Med en vekt på kun 86 gram i str. M, er den en av de letteste vanntette 2,5-lags jakkene på markedet, noe som gjør den ideell for lange løp eller fjellturer hvor vektminimering er avgjørende.

Det tynne materialet tillater at jakken kan pakkes ned i en liten lomme som vrenges og omfavner jakken, og den kompakte størrelsen sørger for at den enkelt kan oppbevares i en løpevest, lomme eller sekk, slik at du alltid kan ha den med deg uten å måtte tenke over det.

Passformen er kroppsnær med ekstra lengde bak for å dekke over hoftene, og i midjen er det elastisk bånd som sørger for at jakken holder seg inntil kroppen. Ermene er lange og har elastiske mansjetter som gjør det enkelt å lete fram pulsklokka når du trenger å sjekke den.


Vanntetthet og pusteegenskaper

Til tross for den lave vekten og det kompakte designet, tilbyr Phantom Waterproof Pull-On god beskyttelse. Samtlige sømmer er teipet, og Pertex Shield+ 2.5L stoffet med en vannsøyle på 20 000 mm holder deg tørr under regnskyll. Innsiden av glidelåsen i front har også innvendig værbeskyttelse for at det ikke skal trenge gjennom. I løpet av testperioden har jeg tilgode å bli våt, selv under korte perioder med relativt intensiv nedbør. Skulle det derimot regne over lengre tid, så vil det nok til slutt trenge gjennom.

I motsetning til mange vanntette jakker tilbyr Rab Phantom også overraskende god pusteevne. Pertex-membranen har en pusteevne på 20 000 g/m2 / 24 t, og selv om mange jakker briljerer med langt høyere tall, så er realiteten ofte noe annet.

Som med alle vanntette jakker kan du likevel ikke forvente den samme pusteevnen som en lett vindjakke uten en vanntett membran. Under svært høy aktivitet på varmere dager så er det uungåelig og unngå kodens- spesielt ettersom Rab Phantom ikke har mer lufting annet enn en glidelås ned til brystkassen. Her hadde det vært mye bedre om jakken hadde en fullengde glidelås og mulighet til å løpe med jakken delvis åpen slik som ASICS Fujitrail Waterproof Jacket (testet her) og Salomon Bonatti Trail Waterproof Jacket (testet her).


Det mindre bra

Rab Phantom Waterproof Pull-On imponerer altså med svært lav vekt og kompakthet, samt gode vanntette egenskaper, men den har også sine ulemper.

For å tyne vekten til det ytterste har Rab droppet alt som kan minne om lommer, og selv hetten er fri for justeringsmuligheter. Til tross for at den har et elastisk bånd på innsiden, og en avstivet kant slik at vannet renner ned til siden i stedet for rett ned i ansiktet, så er den såpass stor at den fanger vind og blåser av når du løper i motvind.

Til gjengjeld skal Rab ha skryt for at de faktisk har inkludert en hette i det hele tatt, noe On valgte å droppe da de lagde sannsynligvis verdens letteste vindtette og vannavstøtende løpejakke – On Zero Jacket som er testet her.


Bruksområde

Rab Phantom Waterproof Pull-On er en jakke som fortjener å bli med på enhver tur, enten du skal ut å løpe, på tur i fjellet eller skogen, eller til og med en enkel bytur. Den lave vekten og det kompakte designet gjør at den kan bli med over alt uten å gjøre seg merkbar før du behøver den.

Det anbefales derimot ikke å basere seg på Rab Phantom Waterproof Pull-On som den eneste regnjakken på turer der det er fare for mye og kraftig regn. Selv om membranen evner å holde en god del vann ute, så vil det etterhvert trenge gjennom. Den tynne membranen er heller ikke godt egnet for bruk i terreng der du til stadighet vil komme i konflikt med greiner og gjenstander som vil rive og slite i jakken.

Rab tilbyr også det de kaller Rab Promise der de tilbyr reparasjon eller erstatning dersom noen av klærne eller utstyret skulle svikte som følge av feil fra produsentens side. Skader forårsaket av slitasje eller feilaktig vedlikehold kan repareres mot en rimelig avgift.


Pris og tilgjengelighet

Rab Phantom Waterproof Pull-On har en veiledende pris på 2799 kr, og legger seg dermed høyt på prisstigen. Pull-On jakken er tilgjengelig i både herre- og damemodell i flere farger og et stort antall størrelser.

To alternativer:


Tekniske spesifikasjoner:

 • Vekt: ca. 86 g (herrestørrelse M).
 • Materiale: 7D Pertex® Shield 2,5L-stoff med elastikk.
 • Vanntetthet/pusteevne: HH: 20 000 mm / MVTR: 20 000 g/m2 / 24 t
 • Annet: Hette, elastisk midje og mansjetter, glidelås til brystet, refleksdetaljer 360 grader, pakkes i egen lomme.

Konklusjon


Rab Phantom Waterproof Pull-On
Rab Phantom Waterproof Pull-On

Product Name: Rab Phantom Waterproof Pull-On

Brand: Rab

Offer price: 2799

Currency: NOK

Konklusjon

Rab Phantom Waterproof Pull-On er først og fremst ekstremt lett og kompakt og slik sett det ideelle plagget for å kunne være med på enhver tur som en sikkerhetstiltak dersom været skulle skifte å slå om til grått og vått.

Jakken har også en god passform som følger kroppen og som gjør at du nesten glemmer at du har på jakken, og ikke minst pusteegnskaper som er bedre enn mange vanntette jakker i samme klasse.

Men, Rab Phantom Waterproof Pull-On mangler lommer, og ettersom hetten ikke har justeringsmuligheter blir den forvandlet til en vindfanger så snart du retter kroppen mot vinden. Prisen på 2799 kr er også i overkant mye, og du skal være forsiktig med det tynne materiale når du løper i skogen.

På en måte er Rab Phantom Waterproof Pull-On det perfekte plagget som burde vært i enhver sekk som et sikkerhetstiltak, men på den annen side så finnes det mange alternativer som er både bedre og billigere som rene løpejakker og lette turjakker.

Velger du å kjøpe Rab Phantom Waterproof Pull-On, så får du en god jakke, men du vet samtidig hva du går glipp av.

Overall
80%
80%

Pros

 • Ekstremt lett og pakkbar.
 • Flott passform med ekstra lengde bak og lange ermer.
 • Imponerende vanntett.
 • Kan pakkes i egen lomme.
 • Refleksdetaljer 360 grader.

Cons

 • Ingen fullengde glidelås.
 • Savner stramming i hetten.
 • Ingen lommer.
 • Høy pris.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Helly Hansen Roam Wind Jacket”
15. juli 2024 | Bekledning

Test: Helly Hansen Roam Wind Jacket

Helly Hansen Roam Wind Jacket er en lett og pakkbar vindjakke med vannavvisende behandling, gode pusteegenskaper, og topp bevegelsesfrihet.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon S/Lab Ultra Jacket”
3. juli 2024 | Bekledning

Test: Salomon S/Lab Ultra Jacket

Salomon S/Lab Ultra Jacket er en lett, kraftig og gjennomtenkt vanntett løpejakke for dagene der du trenger ekstra beskyttelse og aktivitetsnivået er høyt.
Les mer
Featured image for “Test: Rab Phantom Waterproof Pull-On”
28. juni 2024 | Bekledning

Test: Rab Phantom Waterproof Pull-On

Rab Phantom Waterproof Pull-On er jakken du tar med deg som en fast del av turutstyret uten at du merker at den er der. Og likevel kan den være livreddende.
Les mer
Featured image for “Test: Skinfit Rofan Zip-Off Pants”
25. juni 2024 | Bekledning

Test: Skinfit Rofan Zip-Off Pants

Skinfit Rofan Zip-Off Pants er uten tvil de mest komfortable og allsidige buksene jeg har testet noen gang. Disse er verdt hver krone.
Les mer
Featured image for “Test: Rab Momentum Pants”
11. juni 2024 | Bekledning

Test: Rab Momentum Pants

Rab Momentum Pants er så komfortabel og allsidig at den sklir rett inn på liste over noen av de beste buksene jeg har testet. En ny turbukse favoritt.
Les mer
Featured image for “Test: Rab Xenair Alpine Light Jacket (2024)”
10. juni 2024 | Bekledning

Test: Rab Xenair Alpine Light Jacket (2024)

Rab Xenair Alpine Light Jacket er så liten og lett, og likevel så varm og god, at den fortjener en plass på kroppen eller i sekken hver eneste tur året rundt.
Les mer
Featured image for “Test: Helly Hansen Vika Pants 2.0”
24. april 2024 | Bekledning

Test: Helly Hansen Vika Pants 2.0

Helly Hansen Vika Tur Pants 2.0 er en lett og slitesterk turbukse med smarte detaljer, designet for god bevegelighet og et stort bruksområde.
Les mer
Featured image for “Test: Helly Hansen Verglas Micro Shell Jacket”
24. april 2024 | Bekledning

Test: Helly Hansen Verglas Micro Shell Jacket

Helly Hansen Verglas Micro Shell Jacket er en kompakt og lett skalljakke til både tur og hverdags, og så liten at du alltid får plass til den i sekken.
Les mer
Featured image for “Test: Arc’teryx Beta Lightweight Jacket”
18. april 2024 | Bekledning

Test: Arc’teryx Beta Lightweight Jacket

Lettvekts jakken Arc’teryx Beta Lightweight Jacket har blitt enda lettere, mer komfortabel, og mer miljøvennlig, men en ting hindrer den fra i å være perfekt.
Les mer
Featured image for “Test: Devold Running Merino Tights”
17. april 2024 | Bekledning

Test: Devold Running Merino Tights

Devold Running Merino Tights byr på gode temperaturregulerende egenskaper og høy komfort, og er et godt alternativ til deg som ikke liker tradisjonelle tights.
Les mer
Featured image for “Test: Devold Running Merino 130 Zip-Neck”
1. april 2024 | Bekledning

Test: Devold Running Merino 130 Zip-Neck

Devold viser at de kan kunsten å foredle ulla på best mulig måte. Devold Running Merino 130 Zip-Neck byr på topp komfort og alt en god ulltrøye skal være.
Les mer
Featured image for “Test: Devold Running Merino 130 Shirt”
1. april 2024 | Bekledning

Test: Devold Running Merino 130 Shirt

Devold Running Merino 130 Shirt er enkelt og greit utrolig myk og komfortabel, og leverer alt det en tynn og god ullskjorte skal gjøre.
Les mer