Garmin Fenix 7 Pro vs Garmin Fenix 7 – Hva er forskjellen?

13. juni, 2023 (oppdatert 4. mars 2024)

Featured image for “Garmin Fenix 7 Pro vs Garmin Fenix 7 – Hva er forskjellen?”

På utkikk etter ny pulsklokke og lurer på forskjellen mellom Garmin Fenix 7 og Garmin Fenix 7 Pro? Her får en rask gjennomgang av likheter og ulikheter.

Garmin lanserte Fenix 7-serien i januar 2022, og allerede i slutten av mai 2023 så den sin oppfølger i Garmin Fenix 7 Pro. Heldigvis (for de som allerede eier en Fenix 7) så er det ikke snakk om store oppdateringer, og kort oppsummert kan vi si at «så godt som alt er likt, med to større unntak der Fenix 7 Pro-familien er oppgradert med følgende»:

 • En ny og forbedret pulssensor.
 • LED-lykt er nå inkludert på alle tre størrelsene mot kun den største Fenix 7-modellen.

Foruten om dette vil alle funksjoner som er ny for Garmin Fenix 7 Pro også komme til Garmin Fenix 7. Med andre, alle klokkene i Fenix 7/7 Pro serien er gjennomført dedikerte pulsklokker med alt du kan tenke deg av funksjoner for å overvåke egen helse/aktivitet og trening.

Garmin Fenix 7 serien
Garmin Fenix 7 familien
Garmin Fenix 7 Pro familien
Garmin Fenix 7 Pro familien

Istedenfor å ramse opp alle funksjoner for de to klokkene, så oppsummerer denne artikkelen de rene og enkle fakta. Dersom du ønsker en grundig gjennomgang av Garmin Fenix 7 og Garmin Fenix 7 pro, finner du det i disse testene:


Garmin Fenix 7 vs. Garmin Fenix 7 Pro – Modeller, design, byggekvalitet

 • Garmin Fenix 7-serien og Garmin Fenix 7 Pro-serien kommer i tre størrelser; 42 mm, 47mm og 51 mm. Disse går under navnene Fenix 7S/7S Pro, Fenix 7/Fenix 7 Pro og Fenix 7X/Fenix 7X Pro.
 • Totalt teller det 34 ulike modeller der størrelse, byggematerialer og farger skiller de ulike modellene.
 • Garmin Fenix 7-serien og Garmin Fenix 7 Pro-serien har identiske funksjoner, størrelse, vekt, batteritid og brukeropplevelse.
 • Alle de nye funksjonene som kommer med Fenix 7 Pro-serien (Endurance Score, Hill Score, nye aktivitetsprofiler, delvis oppgradert brukergrensesnitt) kommer til Fenix 7 i en programvareoppdatering.

Garmin Fenix 7 introduserte solcellelading på Fenix-serien for første gang, og gjorde det mulig å oppnå enda bedre batteritid enn tidligere. Modellene med solcelle koster noe mer, og det samme gjelder for modellene som benytter titanium i klokkehuset og safirglass over skjermen. Garmin har derfor gjort det mulig å velge blant en rekke ulike modeller der de kan oppsummeres som følger:

 • Garmin Fenix 7 og Fenix 7S er tilgjengelig med tre ulike skjermer; Standard, Power Glass og Sapphire Solar. Standard-linse er produsert i Corning Gorilla Glass, Power Glass har innebygd solcellepanel i skjermen som gjør det mulig å utvide batteritiden ved å lade på sollys, mens Sapphire Solar-utgaven gjør det samme, men glasset er forsterket med safirglass for å være mer motstandsdyktig mot riper.
 • Garmin Fenix 7X og Garmin Fenix 7X Pro er kun tilgjengelig i Power Solar og Sapphire Solar modeller (ingen Standard modell).
 • Garmin Fenix 7 Pro modellene lader raskere (ca. 60 min vs 120 min).
 • Som standard kommer samtlige modeller med silikonreim påmontert, mens enkelte mer eksklusive utgaver benytter lær-/skinnreim, eller en lenke i titanium.

Ny pulssensor på Garmin Fenix 7 Pro

Helt siden den kom på markedet har ELEVATE 4.0 pulssensoren vært regnet for å være en av de beste – om ikke best – pulssensorene på markedet. Med nye ELEVATE 5.0 tar Garmin det enda et steg videre. Den 5.generasjonen har fått et nytt design med flere grønne LED-dioder fordelt over en større overflate. Diameteren på selve sensoren er også større og den har kort forklart bedre kontakt med hudoverflaten. Legg merke til de fire ekstra led-lysene i hjørnene på ELEVATE 5 sensoren til venstre på bildet under. Under «vanlig» hverdagsbruk benyttes kun de to LED-diodene i midten, mens de fire ekstra LED-diodene først aktiveres når du starter en aktivitet (antageligvis for å optimalisere batteritiden).

Både ELEVATE 4 og ELEVATE 5 gir meget gode pulsmålinger, men ELEVATE 5 kan ha en liten fordel under utfordrende situasjoner som styrketrening, HIIT, eller andre aktiviteter med mye armbevegelser.

En annen fordel i favør ELEVATE 5 er muligheten for kunne utføre EKG-målinger når og dersom dette blir godkjent i Europa. I USA er dette allerede på plass.

Multibånd-GNSS og på alle Pro-modeller

Alle Fenix 7/7 Pro modellene har støtte for kart og innebygd lagring, men nytt for «Pro»-serien er at samtlige modeller har støtte for multibånd-GNSS og 32 GB lagring (ikke lenger forbeholdt Sapphire-modellene). For Fenix 7 er det kun Sapphire-modellene som har støtte for multibånd-GNSS/32 GB lagring, mens «Standard» modellene støtter multi-GNSS og 16 GB lagring.

Merk at for alle Fenix 7/7 Pro modeller er det kun Sapphire-modellene som leveres med kart forhåndslastet – og det er da snakk om kart fra » din lokale region» (Europa, Nord-Amerika, Sør-Amerika, etc.). For «Standard»-modellen må du selv laste inn kartene.

En annen nyhet er støtten for Garmin Outdoor Maps+; premium kart med høyere detaljnivå. Dette er allerede tilgjengelig på blant annet Garmin Fenix 7 og er slik sett ikke helt nytt, men Garmin har begynt å markedsføre det i større grad med lanseringen av de to nye «Pro»-modellene.

Skjerm og lesbarhet

Skjermen på Garmin Fenix 7 og Garmin Fenix 7 Pro-serien er i utgangspunktet den samme MIP-skjermen med god lesbarhet og kontrast takket være det transflektive belegget – spesielt i sterkt sollys – men Pro-modellene har dog fått noe forbedret kontrast og lesbarhet. På Garmin Fenix 7 består hoveddelen av skjermen av et panel med 10% evne til å absorbere sollys, mens en smal ring i ytterkanten av skjermen består av 100% solcelle. Belegget med 10% solcelle gjør at skjermen kan være litt vanskeligere å se enn på modellene uten solcelle, og Garmin har derfor fjernet dette på Pro-modellen. Batteritiden er likevel den samme.

Endurance Score og Hill Score – nye funksjoner

To av nyhetene for «Pro»-serien er Garmin Endurance Score (Utholdenhetspoengsum) og Garmin Hill Score (Bakkepoengsum). Disse metrikken er en slags videreutvikling av «Utholdenhet i sanntid / Real Time Stamina» som hele tiden viser hvor mye ressurser du har tilgjengelig basert på intensiteten på treningen der og da. Både Endurance Score og Hill Score kommer til Fenix 7.

Garmin Endurance Score (utholdenhetspoengsum) indikerer din generelle evne til å opprettholde fysisk aktivitet over lengre tid. Målingen er dynamisk og beregnes ved hjelp av ulike faktorer som aktivitetsvarighet, intensitet, hastighet, kraft, VO2 maks, alder, kjønn, BMI og aktivitetsnivå. Scoren varierer fra 0 til 100 og sammenlignes med andre i din angitte alders- og kjønnsgruppe.

Garmin Hill Score (bakkepoengsum) måler kapasiteten din for løping i oppoverbakke, og vurderer fremgangen din over tid basert på kondisjonsberegningen og treningshistorikken din. Den måler løpsstyrken din i bratte stigninger og utholdenheten din i lange stigninger og gir deg en poengsum som er basert på ytelsen din over tid.


Alt som kommer til Garmin Fenix 7

Tilnærmet alle funksjoner som er ny med introduksjonen av Fenix 7 Pro kommer også til Fenix 7. Kort oppsummert:

 • «Live» kartlag for vær under vær-widget: Vær-widgeten viser et kart med «live» overlegg som viser været (skyer, nedbør, vind).
 • Endurance Score (Utholdenhetspoengsum): Ny funksjon for utholdenhetspoeng som kombinerer treningsdata fra alle dine aktiviteter for å hjelpe deg å forstå hvordan trening påvirker din generelle utholdenhet.
 • Hill Score (Bakkepoengsum): Måler løpsstyrken/utholdenheten din under motbakker og måler fremgangen din over tid. Scoren baserer seg på hastighet og høydeendring.
 • Up Ahead Map Integration: Få et øyeblikks bevissthet for utvalgte POI-sjekkpunkter foran som nå er lagt over på kartet – for eksempel hjelpestasjoner – under et løp.
 • Load Ratio: Analyserer balansen mellom utøverens kortvarige- og langvarige belastning.
 • Avansert løpsdynamikk: Klokken måler nå avansert løpsdynamikk som kadens, skrittlengde, tid med bakkekontakt og mer direkte på håndleddet – uten behov for app eller tilbehør.
 • 30 nye aktivitetsprofiler: Primært «Lagsporter» som fotball, landhockey, volleyball, racketsport, m.m.. Men også Obstacle Racing (Hinderløp).
 • Unified Training Status (TrueUp 2.0): I tillegg til å synkroniser fysiologiske data som skritt, kalorier, intensitetsminutter, søvn, treningshistorikk, treningsstatus, treningsbelastning, m.m.– inkluderes nå Training Readiness, HRV, HRV Status og mer – mellom utvalgte Garmin-enheter.

Pris og tilgjengelig

Ettersom Garmin Fenix 7 har vært på markert i over ett år, har den allerede falt betraktelig i pris. Det samme gjelder Fenix 7 Pro modelljernbane.
Garmin Fenix 7 Pro modellene starter på samme pris som Fenix 7-serien gjorde ved lansering, men er i skrivende stund noe dyrere. Merk at veiledende pris fra Garmin stadig varierer ettersom de priser produktene ut fra dollar-kursen. Her er prisene da artikkelen ble skrevet:

 • Garmin Fenix 7S Standard Edition: 7 599 – 7699,-
 • Garmin Fenix 7/7S Standard Edition: 7 699,-
 • Garmin Fenix 7X Solar Edition: 9 999,-
 • Garmin Fenix 7/7S Sapphire Edition: 10 599,-
 • Garmin Fenix 7X Pro Sapphire Edition: 11 799,-
 • Garmin Fenix 7/7S Pro Solar Edition: 9 999,-
 • Garmin Fenix 7X Pro Solar Edition: 11 199,-
 • Garmin Fenix 7/7S Pro Sapphire Edition: 11 199,-
 • Garmin Fenix 7X Pro Sapphire Edition: 12 399,-

Merk at både Garmin Fenix 7 og Garmin Fenix 7 Pro modellene er tilgjengelig i mer eksklusive utgaver med lær-/skinnreim, eller lenke i titanium. Disse er noe mer kostbar.


Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar
Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar

Product Name: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar

Brand: Garmin

Offer price: fra 10 499

Currency: NOK

Konklusjon

Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar viderefører alt det gode fra Fenix 7-serien, tilføyer en ny og bedre pulssensor, solcellepanel på alle modellene, og ikke minst den geniale LED-lykten som tidligere kun var tilgjengelig på Fenix 7X.

Med forrige lansering av Fenix 7 og epix (Gen 2) fant Garmin en vinnerformel som de har fortsatt å bygge på, og de leverer en klokke som ikke bare tåler mye og røft bruk, men også er i stand til å spore/registrere alt du måtte foreta deg – uansett aktivitet.

Enten du er ute etter en pulsklokke for å overvåke egen helse, om du er en aktiv og treningsglad mosjonist, eller topptrent utøver som konkurrerer på høyt nivå, så vil Garmin Fenix 7 Pro-modellene bistå deg på veien som en god treningskamerat, støttespiller og veileder. Eier du en Fenix 7 fra før og ikke ser behovet for LED-lykten, er det liten grunn til å oppgradere. Men dersom du er i markedet for en ny pulsklokke, bør Fenix 7 Pro være på radaren.

Overall
96%
96%
 • Brukervennlighet - 100%
  100%
 • Treningsfunksjoner - 95%
  95%
 • Batteritid - 100%
  100%
 • Programvare (nett/mobil) - 100%
  100%
 • Optisk pulsmåling - 95%
  95%
 • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 95%
  95%
 • Verdi for pengene - 85%
  85%

Pros

 • Lav vekt, slank profil, behagelig passform.
 • Tre størrelser; 42 mm, 47 mm, 51 mm.
 • Touchskjerm + 5 knapper.
 • Solcellelading inkludert på alle modeller.
 • Vanvittig batteritid.
 • Enkelt brukergrensesnitt.
 • Smartfunksjoner: Garmin Pay (trådløs betaling), smartvarsler, offline streaming av musikk via Spotify/Deezer, tilgang til tredjeparts apper.
 • TopoActive-kart for hele verden kan lastes ned via WiFi.
 • Multibånd-GNSS med nøyaktig sporing og rask oppkobling + SatIQ-teknologi.
 • Imponerende god pulssensor + oksygenmetning i blodet.
 • Integrert løpskraft og løpsdynamikk direkte i klokken.
 • Avansert trenings- og restitusjonsanalyse.
 • Nøyaktig og omfattende aktivitetsmåling.
 • Støtter et hav av aktivitetsprofiler.
 • Enormt mange nyttige treningsverktøy.
 • HRV Status og Training Readiness forteller om kroppen er mottakelig for trening, og når og hvor hardt du kan trene.
 • Animerte styrkeøvelser direkte på klokka.
 • Gratis dynamiske treningsprogrammer, samt treningsøkter.
 • Sikkerhets- og sporingsfunksjon via tilkobling til mobilen.
 • Oversiktlig og rikholdig app og nettjeneste.

Cons

 • MIP-skjerm har sine fordeler og ulemper, og kan være vanskelig å se i svak belysning.
 • Savner trådløs lading, mikrofon/høyttaler.
 • Foreløpig ingen EKG.
 • Hvor er LTE-alternativet?
Garmin Fenix 7 Sapphire Solar
Garmin Fenix 7 Sapphire Solar

Product Name: Garmin Fenix 7 Sapphire Solar

Brand: Garmin

Offer price: fra 7599 - 14149

Currency: NOK

Konklusjon

Garmin Fenix 7 – serien står igjen som en liten revolusjon blant multisportklokkene. Fenix 7-serien er så kraftig, så full av funksjoner, så ekstremt allsidig, og så enkel i bruk, at de troner øverst på en suveren førsteplass der neste pallplass starter på nummer 10.

Med støtte for Multi-Band GNSS i Sapphire-modellene, TopoActive-kart for hele verden, en meget god optisk pulssensor, et hav av nyttige treningsfunksjoner og aktivitetsprofiler, avansert trenings- og restitusjonsanalyse som hjelper deg å trene/hvile riktig, og et brukergrensesnitt som gjør betjeningen til en lek, innfrir Garmin Fenix 7 på samtlige områder. Det hadde kanskje vært enklere for Garmin og oppsummere hva klokken ikke har i produktbeskrivelsen, enn å forklare alt den faktisk har å tilby.

Hvis du sitter på gjerdet og vurderer å bytte ut en aldrende pulsklokke, eller allerede eier en Fenix 6 Pro og ønsker å oppleve hvordan touchskjermen kan nesten revolusjonere bruken av en klokke alene, så kan du med god grunn hoppe ned fra gjerdet å kjøpe nye Garmin Fenix 7 Sapphire Solar. Dette er ikke bare et rått treningsverktøy, men en verdifull treningskamerat.

Overall
96%
96%
 • Brukervennlighet - 100%
  100%
 • Treningsfunksjoner - 95%
  95%
 • Batteritid - 100%
  100%
 • Programvare (nett/mobil) - 95%
  95%
 • Optisk pulsmåling - 90%
  90%
 • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 95%
  95%
 • Verdi for pengene - 95%
  95%

Pros

 • Robust design, men likevel elegant.
 • TopoActive-kart for hele verden.
 • Enkelt brukergrensesnitt.
 • Meget responsiv og god touchskjerm + 5 knapper.
 • Kommer i tre ulike størrelser (42mm, 47mm og 51mm).
 • Innebygd lagring for musikk/offline streaming av Spotify.
 • Trådløs betaling (Garmin Pay).
 • Lang batteritid.
 • Multi-Band GNSS gir utrolig nøyaktig satellittsporing.
 • Lynrask til å finne satellittsignalet.
 • ELEVATE 4.0 pulssensoren er meget god. Måler også oksygenmetning i blodet.
 • Integrert løpskraft uten behov for eksterne sensorer.
 • Avansert trenings- og restitusjonsanalyse for siste 28 dager.
 • Støtter et hav av aktivitetsprofiler.
 • Sikkerhets- og sporingsfunksjon via tilkobling til mobilen.
 • Oversiktlig og rikholdig app og nettjeneste (Garmin Connect)
 • Enormt mange nyttige treningsverktøy som kan hjelpe deg å bli bedre til å løpe, sykle, svømme, etc..
 • Real-Time Stamina viser deg hele tiden hvor mye ressurser du har tilgjengelig ved på basert på intensiteten på treningen der og da.
 • Animerte styrkeøvelser direkte på klokka. HIIT-trening med mange ulike treningsformer.
 • Gratis treningsprogrammer, treningsøkter og dynamiske treningsprogrammer som endrer seg ut i fra din personlige formutvikling.
 • Meget nøyaktig aktivitetsmåling (skritt, søvn, energiressurser, stress, m.m.).
 • God støtte for smartvarsler, samt tilgang til små apper som utvider klokkens funksjonalitet.
 • Lommelykt på Garmin Fenix 7X modellene.

Cons


Del gjerne:

Featured image for “Apple Maps sykkelruter er nå tilgjengelig på Apple Watch”
13. juli 2024 | Blogg

Apple Maps sykkelruter er nå tilgjengelig på Apple Watch

Apple har lansert sykkelruter i Norge. Du kan nå få sving-for-sving sykkelanvisninger for ruter som inkluderer sykkelstier, sykkelfelt og sykkelvennlige veier.
Les mer
Featured image for “Samsung Galaxy Ring – Den mest avanserte smart ringen på markedet?”
10. juli 2024 | Blogg

Samsung Galaxy Ring – Den mest avanserte smart ringen på markedet?

Samsung har endelig dratt sløret av deres første smart ring – Samsung Galaxy Ring. Nå skal fokuset på helse og trening være større enn noen gang.
Les mer
Featured image for “Samsung Galaxy Buds 3 og Buds 3 Pro – Den største oppdateringen til nå”
10. juli 2024 | Blogg

Samsung Galaxy Buds 3 og Buds 3 Pro – Den største oppdateringen til nå

Samsung Galaxy Buds 3 og Galaxy Buds 3 Pro har nylig blitt lansert, og de representerer en betydelig oppgradering i Samsungs serie av trådløse ørepropper.
Les mer
Featured image for “Nyhet: Samsung Galaxy Watch 7 og Watch Ultra”
10. juli 2024 | Blogg

Nyhet: Samsung Galaxy Watch 7 og Watch Ultra

Samsung har lansert deres neste generasjon smartklokker – Samsung Galaxy Watch 7 og Galaxy Watch Ultra. Er dette klokkene som skal sette Wear OS på kartet?
Les mer
Featured image for “COROS – Juli oppdatering: Sikkerhetsvarsler, gruppesporing, m.m.”
9. juli 2024 | Blogg

COROS – Juli oppdatering: Sikkerhetsvarsler, gruppesporing, m.m.

COROS lanserer flere nye funksjoner inkludert sikkerhetsvarsling, gruppesporing, navigasjonsforbedringer, forenklet FTP-test på sykkel, m.m.
Les mer
Featured image for “Samsung lanserer ny BioActive sensor for mer nøyaktige helsemålinger”
8. juli 2024 | Blogg

Samsung lanserer ny BioActive sensor for mer nøyaktige helsemålinger

Samsung fortsetter å innovere innen digital helse med den nyeste generasjonen av sin BioActive sensor, som kommer til den neste Galaxy Watch.
Les mer
Featured image for “COROS APEX 2 Pro – Nå i fargen Dusty Pink”
2. juli 2024 | Blogg

COROS APEX 2 Pro – Nå i fargen Dusty Pink

COROS APEX 2 Pro er nå tilgjengelig i fargen Dusty Pink – en hyllest til de fortryllende fargene som preger himmelen over ulike sand-, jord- og steinlandskap.
Les mer
Featured image for “Garmin Edge 1050 – Første sykkelcomputer med LED-skjerm”
25. juni 2024 | Blogg

Garmin Edge 1050 – Første sykkelcomputer med LED-skjerm

Garmin lanserer Edge 1050 – Den første sykkelcomputeren med en krystallklar LED-skjerm, samt innebygd høyttaler for trenings- og navigasjonsvarsler, m.m..
Les mer
Featured image for “Nyhet: Suunto Race S – Årets budsjettvinner?”
25. juni 2024 | Blogg

Nyhet: Suunto Race S – Årets budsjettvinner?

Suunto Race S er en solid oppgradering fra forgjengeren Suunto Race, i et mindre og lettere design, og til en enda bedre pris!
Les mer
Featured image for “COROS gjør det tryggere å trene alene med ny stor oppdatering”
21. juni 2024 | Blogg

COROS gjør det tryggere å trene alene med ny stor oppdatering

COROS lanserer en rekke nye funksjoner for sine pulsklokker, inkludert sikkerhetsvarsling, gruppesporing og en enklere FTP test for sykkel.
Les mer
Featured image for “Shokz inngår samarbeid med maratonstjernen Eliud Kipchoge”
19. juni 2024 | Blogg

Shokz inngår samarbeid med maratonstjernen Eliud Kipchoge

Shokz, kjent for sine avanserte open ear-hodetelefoner, har annonsert et storstilt samarbeid med den dobbelte olympiske maratonvinneren, Eliud Kipchoge.
Les mer
Featured image for “Nyhet: Suunto Ocean – Kombinert pulsklokke og dykkercomputer”
18. juni 2024 | Blogg

Nyhet: Suunto Ocean – Kombinert pulsklokke og dykkercomputer

Suunto Ocean kombinerer funksjonaliteten til en dykkecomputer med egenskapene til en pulsklokke og gjør den til et ideelt verktøy til både dykking og trening.
Les mer