Test: Garmin Enduro 2

28. august, 2022 (oppdatert 7. desember 2023)

Featured image for “Test: Garmin Enduro 2”

Garmin Enduro 2 er den ultimate klokken for deg som søker (ekstremt) lang batteritid, solid byggekvalitet, og alt som finnes av treningsfunksjoner og fancy verktøy. Den eneste klokken som er i nærheten, er Garmin sin egen Garmin Fenix 7X Sapphire.

Hvis Garmin Fenix 7X Sapphire var kongen av pulsklokker, så er Garmin Enduro 2 hersker i et keiserrike som dekker hele kloden. Garmin Enduro 2 er alt som Fenix 7X Sapphire allerede er, men med en overdose av RedBull og superenergi. Det er 1.5 år siden den originale Garmin Enduro ble lansert, og den nye modellen er så ulik den første at det ikke engang er vits i å nevne alt som skiller de.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Garmin Enduro 2
Garmin Enduro 2

Product Name: Garmin Enduro 2

Brand: Garmin

Offer price: 11849

Currency: NOK

Konklusjon

Med Garmin Enduro 2 tar Garmin absolutt alt de har og smeller det inn i et stor, men lett og relativt kompakt klokke. Skjermen er stor og lettlest, funksjonene er flere enn du noen gang vil få bruk for, og den ekstreme batteritiden gjør at du bør sette en sporingsbrikke på laderen for å vite hvor du har den.

Den nye SatIQ-funksjonen sørger for at klokken automatisk finner den beste GPS-innstillingen for å maksimere batteritiden uten at det går ut over posisjonsnøyaktigheten, og det meste fra GPS-målinger, til pulsmålinger og skrittelling, søvn, stress, etc., er imponerende nøyaktig. Garmin gjorde store fremskritt med introduksjonen av Fenix 7-serien tidligere i år, for så å lansere Forerunner 955 noen måneder senere. Med Garmin Enduro 2 tar de toppmodellen i Fenix 7-serien å gjør den enda litt bedre, og brukeropplevelsen og brukervennligheten perfeksjoneres.

Garmin Enduro 2 har likevel ett stort minus, og det er prisen. Det virker som at Garmin øker prisen for hver modell som lanseres, og med så få betydelige oppdateringer i hardwaren fra modell til modell, er det ingen grunn til at prisen skal krype oppover. Sitter du på en Fenix 7X i dag og føler deg snurt over at Garmin lanserer en enda bedre modell, så er det ingen grunn til å oppgrader. Er du derimot på jakt etter en ny alt-i-ett-klokke, så har Garmin Enduro 2 alt du kan drømme om.

Overall
94%
94%
  • Treningsfunksjoner - 95%
    95%
  • Batteritid - 100%
    100%
  • Programvare - 95%
    95%
  • Optisk pulsmåling - 90%
    90%
  • GNSS (nøyaktighet på sporing) - 95%
    95%
  • Verdi for pengene - 90%
    90%

Pros

  • Robust byggekvalitet.
  • Ekstrem batteritid.
  • Kraftig og god LED-lykt.
  • Støtte for streaming av musikk + intern lagring.
  • Trådløs betaling, god støtte for smartvarsler og tilpasning av urskive.
  • Perfeksjonert nøyaktig GPS-målinger.
  • Nøyaktig pulsmåling og aktivitetsmåling.
  • Integrert løpskraft og løpsdynamikk direkte i klokken.
  • Leveres med to reimer.
  • Et hav av treningsfunksjoner.
  • Avansert trenings- og restitusjonsanalyse.
  • Svært gode kart gratis for hele verden.
  • Avansert navigering.
  • Åpen for en rekke tredjepartsapper.
  • Støtter både ANT+, Bluetooth og WiFi.
  • Enkel betjening (touch + knapper) og brukergrensesnitt.

Cons

  • For dyr.

Der første generasjon Enduro manglet alt det gode fra Fenix-serien, som kart, WiFi og musikkfunksjon, har oppfølgeren rettet opp i alt dette. Garmin Enduro 2 har nemlig ALT som Fenix 7X Sapphire har, og i tillegg kommer den med lengre batteritid, en dobbelt så kraftig LED-lykt og flere nye funksjoner. En (takknemlig) ting er at Garmin Enduro 2 kommer i kun en enkelt utgave sammenlignet med Garmin Fenix 7 som kommer i hele 22 ulike varianter. Hva gjelder størrelse er de to klokkene identisk bortsett fra at Enduro 2 er 0,7 mm tykkere.

Hvis du lurer på hva Garmin Fenix 7 er i stand til, så kan du finne en grundig gjennomgang av klokken i denne testen. Garmin har også lansert oppfølgeren til Fenix 7 – Garmin Fenix 7 Pro. Her finner du testen: Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Oversikt


Garmin Enduro 2 – Dette er nytt

Med utgangspunkt i alt som Garmin Fenix 7X Sapphire har å by på, som blant annet inkluderer Multi-Band GNSS, kart, musikk, WiFi, Garmin Pay trådløs betaling, 1,4″ stor touchskjerm, 32 GB lagring, et hav av treningsfunksjoner, m.m.. Merk at Fenix 7, Epix 2 og Forerunner 955 vil få de fleste av disse funksjonene gjennom oppdateringer.

  • Økt batteritid: Opptil 40% lengre enn i forrige modell.
    Opptil 34/46 dager i smartklokkemodus uten/ med solcellelading. Opptil 110/150 timer uten/med solcellelading i GPS-modus. Opptil 68/81 timer uten/med solcellelading i Multi-Band GNSS modus.
  • SatIQ-teknologi: Klokken vil automatisk skifte mellom de ulike satellittmodusene for å optimalisere batteritiden samtidig som det byr på best mulig posisjonsnøyaktighet.
  • Kraftigere LED-lykt: Dobbelt så kraftig LED-lykt som lykten på Garmin Fenix 7X Sapphire.
  • Flere aktivitetsprofiler: En rekke nye aktivitetsprofiler.
  • NextFork kartveiledning: NextFork kartveiledning viser distansen til neste veidele og navnet på ruten foran deg.
  • Automatisk hviletidtaker: Beregner automatisk tiden du er i ro på hvilestasjoner. På vanlig Enduro måtte man starte/stoppe funksjonen for at klokken skulle beregne tiden. På Garmin Enduro 2 vil klokken automatisk starte pausetidtakeren, samt gjenoppta treningsmodus når du beveger deg.
  • Høydejustert tempo: Høydejustert tempo (GAP – Grade Adjusted Pace)) hjelper deg å finne riktig tempo i varierende terreng ved å vise tempoet som tilsvarer løping i flatt terreng.
  • Byggekvalitet: Fiberforsterket polymer med bakre deksel i titanium. Deksel i titanium. Sapphire-linse. Medfølger to reimer; en lett elastisk nylomrem og en silikonrem.
  • Ny pris: 12 199,- vs. 9599,-

Oppdatering av eldre klokker

De nye funksjonene som lanseres med Garmin Enduro 2 vil også komme til flere av Garmin sine multisportklokker i tiden som kommer. Noen er faktisk allerede tilgjengelig gjennom Garmin sitt beta-program, så dersom du eier en Garmin Fenix 7, kan du allerede nå teste flere av disse funksjonene.


Garmin Enduro 2 – Mer av alt

Garmin Enduro 2 tilhører ultraløp-linjen til Garmin og retter seg mot de som søker lengst mulig batteritid og et best mulig verktøy i en lettest mulig innpakning. Med lett, menes ikke «lett» som i «Forerunner-lett», men så lett du kan få en såpass kraftig klokke. Verken Enduro 2 eller Fenix 7X er klokker for små håndledd, så har du tynne håndledd bør du vurdere Fenix 7/7S dersom du ønsker en solid og god klokke.

Selve klokkehuset er bygget i titanium, mens linsen er forsterket med Power Sapphire (safirglass med solcellelading). Utseendemessig er den tilnærmet identisk med Garmin Fenix 7X Sapphire, og det er kun 0,7 mm som skiller tykkelsen, samt den ikoniske gulfargen på start/stopp knappen og i ytterkant av skjermen.

For å slanke vekten leveres Garmin Enduro 2 med to reimer; en lettvekts nylonreim, og en tradisjonell silikonreim. Nylonreimen er hele 20 gram lettere enn silikonreimen og sørger for at totalvekten ikke overstiger mer enn 70 gram – hele 19 gram lettere enn Fenix 7X Sapphire med silikonreim. Kun klokkehuset veier 64 gram mot Fenix 7X Sapphire sine 61 gram.

Nylonreimen er utrolig komfortabel og har en slags elastisitet som gjør at klokken sitter rundt håndleddet uten å trykke. Verdt å merke er at de kun kommer i en lengde, og har du tynne håndledd kan ide faktisk bli litt lange slik at de to endene overlapper. Reimen blir våt når du dusjer/svømmer/etc., men den tørker heldigvis raskt.

Hva gjelder betjening har du nå muligheten til å velge mellom kun knapper (3 på venstre side og 2 på høyre), eller knapper i kombinasjon med touchskjermen. Touchskjermen er meget god og responsiv, og kan deaktiveres for ulike aktiviteter dersom det er ønskelig. Tar du en dusj med klokken på armen kan det skje mye rart dersom skjermen får ta styringa, så det kan være lurt å deaktivere berøringen før neste julevask.

Dobbelt så kraftig LED-lykt

LED-lykten som var forbeholdt X-modellen i Fenix 7-serien har funnet veien til Garmin Enduro 2, og er nå dobbelt så kraftig. Lyset har flere moduser der den blant annet kan blinke i takt med løpsfrekvensen din, blinke i ulike intervaller og hastighet, samt lyse rødt. LED-lykten i Garmin Fenix 7X Sapphire var imponerende god, og den nye lykten i Enduro 2 er merkbart bedre. Lykte-magien på Enduro 2 kan faktisk berge deg dersom du mørkner ute på tur, og kommer altfor ofte til nytte til små hverdagslige gjøremål. Og til alle som har en hytte eller er vant til å sove i telt og må opp på natten… ja, da er LED-lykten en god venn.

Under vises et eksempel på lysstyrken.

Ekstrem batteritid

Batteritiden er det største salgsargumentet for Garmin Enduro 2. Garmin hevder den har nok krefter til å holde 34 dager i smartklokkemodus (46 dager med solcelle), 110 timer i GPS-modus (150 timer med solcelle), og vanvittige 111 dager (555 dager med solcelle) i batterisparemodus. Til sammenligning holder Fenix 7X Sapphire 28 dager i smartklokkemodus (37 dager med solcelle) og 89 timer (122 timer med solcelle) i GPS-modus.

COROS VERTIX 2 er kanskje det nærmeste vi kommer en reell konkurrent på batteritid med sine 60 dager i smartklokkemodus og 140 timer i GPS-modus, men COROS har på langt nær like mange funksjoner som Garmin-klokkene og har noe kunstig lang batteritid i smartklokkemodus ettersom de reduserer samplingfrekvensen på pulsen til hvert 10.sekund (kan endres til hvert sekund mot redusert batteritid).

Første generasjon Garmin Enduro leverte opptil 50 dager i smarklokkemodus (65 dager med solcelle), men holdt «kun» 70 timer (80 timer med solcelle) i GPS-modus.

Alt dette virker kanskje uvesentlig, men det er vesentlig fordi Garmin Enduro 2 handler først og fremst om heftig batteritid uten å gi avkall på de funksjonene som gjør denne klokken hyperaktuell for ultraløpere, triatlonutøvere og andre brukere som ønsker «alt» en pulsklokke kan tilby.


Smartere og bedre GPS-funksjon

Garmin Enduro 2 har fått den samme Airoha AG3335M chippen med støtte for Multi-GNSS som både Fenix 7, Epix 2, Instinct 2 og Forerunner 255/955. I tillegg introduserer kommer klokken med SatIQ-teknologi som gir klokken en ekstra fordel. SatIQ sørger for at klokken automatisk bytter mellom de ulike satellittmodusene for å optimalisere batteritiden samtidig som det byr på best mulig posisjonsnøyaktighet.

Dersom du befinner deg i et område med god dekning for GPS-signaler, vil klokken sannsynligvis benytte «Kun GPS». Beveger du deg her til et område med mer krevende terreng og flere hindringer, skifter klokken sannsynligvis over til «Alle satellittsystemer». Dersom ikke dette er nok, går den over til «Alle satellittsystemer og multibånd». På denne måten vil tiden sørge for å bruke minst mulig batteri uten at det går på bekostning av nøyaktigheten.

Nøyaktigheten på Garmin Enduro 2 er like latterlig god som på Garmin Fenix 7, Epix 2, Forerunner 955 og Forerunner 255 – alle klokkene som benytter Airoha’s AG3335M chippen. Med «Alle satellittsystemer og multibånd» aktivert, har som regel klokken etablert satellittkontakt før du er ute av døren. Den nye SatIQ-funksjonen bidrar også utvilsomt til å forbedre batteritiden, og det ser ikke ut til å påvirke presisjonen på navigeringen nevneverdig. Du vil nok oppnå litt bedre nøyaktighet dersom du kjører beste GNSS-modus hele tiden, men da vil til gjengjeld batteritiden reduseres betraktelig.

Garmin har tidligere slitt litt med nøyaktige høydemålinger, men her har de heldigvis tatt grep. Det kan riktignok bli enda litt bedre. Klokken foretar auto-kalibrering basert på det barometriske trykket, men det aller sikreste er å kalibrere manuelt før hver tur. Det merkelige er at selv med GPS-koordinater og god kontakt med satellittene, klarer ikke alltid klokken(e) å holde en stabil høydemåling uten å vise feil. Her er COROS noe bedre med tilnærmet korrekte høydemålinger hele tiden.

Treningsfunksjoner og aktivitetsmåling

Garmin Enduro 2 kommer så klart med alle de samme trenings- og restitusjonsfunksjonene vi finner på Garmin Fenix 7 og Garmin Forerunner 955. Da testen ble lansert (august 2022) manglet flere av funksjonene, men flere programvareoppdateringer har i ettertid sørget for å stappe klokka full av flere av funksjonene som manglet.

Enduro 2 kan blant annet varte opp med HRV Status som viser siste natts gjennomsnittlige HRV status, og sammenligner snittet for de siste 7 dagene med en grunnlinje for de siste 3-15 ukene. Et avvik fra grunnlinjen kan indikere sykdom, overtrening, stress, etc.. Training Readiness som gir deg et konkret mål på hvor mottakelig kroppen din er for trening til enhver tid ved å bruke en skala fra 0-100, og ikke minst Training Status 2.0 – en forbedret utgave av Garmin sin velkjente trenings- og restitusjonsanalyse som nå stemmer mye bedre enn tidligere beregninger. Deltar du regelmessig i konkurranser kan du ha glede av Race Widget – En dedikert widget som viser info om et kommende event, blant annet løypeprofil, værmelding (når det nærmer seg), aktuelle treningstips, estimert sluttid, daglige treningsforslag, m.m..

Enduro 2 registrerer alt av skritt, distanse, høyde, intensitetsminutter, puls, oksygenmetning i blodet, stressnivå, Body Battery, hudtemperatur, søvn, respirasjonsrate, hydreringstap, m.m.. Alt dette klarer den med god nøyaktighet, og en morgenrapport vil hver morgen gi en raskt oversikt overs nattens søvn, restitusjonstatus, HRV Status, dagens vær, kalender og skrittmål.

ELEVATE 4.0 sensoren er svært god til å måle puls på håndleddet, men det er likevel verdt å merke seg at en større og tyngre klokke er mer utsatt for feilmålinger, så dersom du ønsker best mulig presisjon bør du bruke et pulsbelte.

Den kanskje mest nyttige funksjonen er Body Battery som ved å måle pulsvariasjoner, stress, søvn og aktivitet, beregner hvor mye energi du har tilgjengelig. Body Battery måles på en skala fra 0-100 der 100% indikerer fulle batterier og at du er klar til trening. Søvnmålingen er relativt nøyaktig og klokken bruker total søvntid, tid i ulike søvnfaser og våkentid, til å beregne en søvnscore for hver natt. Den vil derimot ikke registrere små dupper i løpet av dagen. Skrittmåleren er også meget nøyaktig, og klarer å registrere skritt selv om du skulle trille en barnevogn eller klippe gress (ja det er mange som lurer på dette…).

Klokken vi i tillegg estimere en kondisjonsalder, VO2 maks, melkesyreterskel og terskelwatt (FTP), samt varsle om unormal puls. Føler du deg über-overvåket, kan du velge å skru av de fleste funksjonene.

Daglige foreslåtte treningsøkter viser daglige foreslåtte treningsøkter for en uke fremover, og tar hensyn til kommende eventer.

Funksjonen Akutt belastning holder oversikt over hvor hardt du har trent de siste syv dagene, mens Kronisk treningsbelastning tar for seg belastning på lengre sik og viser den akkumulerte TRIMP-verdien for de siste 28 dager. I motsetning til Akutt belastning er denne ikke avtakende, og regner all belastning de siste 4 ukene og forteller deg om treningen er produktiv eller nedbrytende. Belastningsgraden forenkles ved hjelp av Load Ratio som analyserer balansen mellom den akutte- (kortvarige) og kroniske (langvarige) belastningen og varsler deg i situasjoner der belastningen endrer seg for raskt.

For å få et raskt overblikk over egen helse vil Garmin Health Snapshot i løpet av en 2 minutters seanse måle viktige parametre som puls, HRV (hjertevariabilitet), oksygenmetning, respirasjonsrate og stress.

Garmin Enduro 2 har også en egen «Jetlag rådgiver». Jetlag-appen finnes både på klokken og telefonen, og lar deg se hvor mye Jetlag du kan forvente deg under en reise, samtidig som den vil gi anbefalinger om søvnmengde og lettere treningsbelastning.

Laget for alle typer aktiviteter

Garmin Enduro 2 kommer med en mengde aktivitetsprofiler for alle mulige utendørs og innendørs aktiviteter, støtte for multisport, og muligheten til å tilpasse enhver aktivitetsprofil med ønskelige dataskjermer og datafelter med opptil 8 datafelter per dataskjerm. Det geniale er at hver aktivitetsprofil er satt opp med de datafeltene som er mest relevant for den aktuelle aktiviteten, og enkelte profiler måler flere avanserte parametre som du ikke var klar over var mulig – perfekt for syklister, løpere, syklister, svømmere, skikjørere, toppturgåere, surfere, m.m.. Mer om dette kan du lese under Avanserte aktivitetsprofiler.

Andre nyttige treningsfunksjoner er PaceProVirtual Partner/Racer, Real-Time Stamina, Ytelseskondisjon, Intervall med store tilpassningsmuligheter, Visual Race Predictor og Strava Live Segments som serverer deg favoritt-segmentene direkte på klokka.

Løpskraft og løpsdynamikk direkte i klokken.

Garmin Enduro 2 støtter direkte måling av løpskraft uten behov for eksterne sensorer. Løpskraften er såkalt «native», som indikerer at det er integrert i klokken/programvaren på samme måte som puls, distanse, tid, etc.. Det er egne datafelter for løpskraft, egne varsler, kraftsoner, og treningsprogrammer lagt opp etter trening med løpskraft.

Klokken måler også avansert løpsdynamikk som kadens, skrittlengde, tid med bakkekontakt og mer direkte på håndleddet – uten behov for app eller tilbehør. De samme målingene får du også dersom du bruker et kompatibelt Garmin-pulsbelte.

Power Guide for syklister

I tillegg oppdateres Garmin Enduro 2 med en ny Power Guide for syklister – en slags ekvivalent til PacePro for løpere. Denne funksjonen ble først introdusert på sykkelcomputeren Garmin Edge 1040, men nå får du det direkte på klokka. Med Power Guide kan du legge opp en forhåndsbestemt plan for hvordan du på best mulig måte skal disponere kreftene underveis i en bestemt løype. Du oppgir din nåværende FTP, og klokken vil automatisk beregne hvordan du best mulig skal fordele kreftene gjennom en forhåndsbestemt rute.

Når du setter opp en Power Guide kan du selv justere om du ønsker å øke, eller redusere innsatsnivået, og Garmin Connect beregner automatisk hvor lang tid du vil bruke på å gjennomføre ruten. Underveis på turen vil klokken veilede deg å vise hvilket wattnivå du bør ligge på.

For deg som liker styrketrening vil du kunne følge Treningsanimasjoner – video-veiledede treningsøkter utført av små animerte figurer. Dette gjelder også for HIIT, Yoga og Pilates. I Garmin Connect appen kan du velge blant en rekke varierte treningsøkter som videre kan lastes ned på klokken som videre veileder deg gjennom hele økta.

Når du benytter Styrke funksjonen vil klokken automatisk gjenkjenne og registrere ulike styrkeøvelser, sett og repetisjoner. Antallet reps/sett og øvelser stemmer sjelden nøyaktig, men klokken gjør en godkjent jobb. Eventuelle feil kan korrigeres i appen.

Høydejusterte tempomålinger

Garmin Enduro 2 er den første klokken fra Garmin som tilbyr høydejustert tempomåling. Høydejustert tempo (GAP – Grade Adjusted Pace)) hjelper deg å finne riktig tempo i varierende terreng ved å vise tempoet som tilsvarer løping i flatt terreng. Dette er et svært nyttig mål som både Suunto, COROS og Strava allerede tilbyr.

Automatisk hviletidtaker

Garmin Enduro 2 kommer også med en ny og oppdatert Automatisk hviletidtaker som automatisk beregner tiden du er i ro på hvilestasjoner. På vanlig Enduro, og ikke minst Fenix 7, måtte/må man manuelt starte/stoppe funksjonen for at klokken skulle beregne tiden. På Garmin Enduro 2 vil klokken automatisk starte pausetidtakeren, samt gjenoppta treningsmodus når du beveger deg. Funksjonen er forbeholdt aktivitetsprofilen «Ultraløp».

Før den siste oppdateringen var funksjonen heller dårlig, men dette har heldigvis Garmin løst slik at den nå fungerer som forventet. Den automatiske hviletidtakeren klarer raskt å identifisere pauser, og bruker 3-4 sekunder på gjenopptatt økta. Hvis du ikke stoler på den automatiske funksjonen, kan du fremdeles trigge aktiveringen manuelt, og du kan endre automatisk pause til å aktiveres når du reduserer tempoet til under en bestemt hastighet. Husk da at du må starte økta igjen når du begynner å bevege deg, hvis ikke vil ikke klokka registrere noe annet enn pausen.

Et annet alternativ er å la være og aktivere pause når du stopper, og heller basere deg på funksjonen Løpe-/gå-/stådeteksjon som automatisk registrer når du går, løper og står i løpet av økta, og viser dette inndelt som intervaller.

Når økta er over vil klokka og Garmin Connect vise en «Totaltid», «Aktiv tid», «Medgått tid», «Løpetid», «Gåtid» og «Inaktiv tid». Klokka vil med andre ord ikke stoppe når den automatiske pauseregistreringen inntreffer, men fortsette i bakgrunnen samtidig som skjermen viser deg lengden på den aktuelle pausen.

Kart og navigering

Garmin Enduro 2 kommer forhåndsinstallert med detaljerte TopoActive kart for Europa (området du kjøpte klokken i), og i likhet med Fenix 7/Epix 2/Forerunner 955/m.m. kan du laste ned kart for hele verden gratis og direkte til klokken uten å gå omveien gjennom Garmin Express (programvaren for PC).

Med kart og detaljert og nøyaktig ruteveiledning retter Enduro 2 opp i den kanskje største mangelen til første generasjon Enduro, og kombinasjonen med touchskjerm gjør dette til en uslåelig kombinasjon for navigering. I tillegg til kartene fra Garmin står du fritt til å importere tredjeparts kart, importere ruter fra ulike apper og tjenester, samt benytte direkte integrasjon med populære apper som Wikiloc, Komoot, Strava, m.m..

NextFork og nyttige funksjoner for navigering

Garmin Enduro 2 introduserer NextFork – en funksjon som gjør det enda litt lettere å bruke navigeringen på klokken. NextFork kartveiledning viser distansen og navnet på ruten foran deg, og skal bidra til å redusere risikoen for at du navigerer feil.

NextFork er automatisk aktivert og ingenting du trenger å tenke på. Navnet på nærmeste løype/kryss/interessepunkt på løypen foran deg dukker automatisk opp på skjermen. Funksjonen er absolutt nyttig, og litt moro ettersom kartet viser navn på steder du sannsynligvis ikke var klar over hadde et navn.

Av andre nyttige funksjoner finner vi blant annet ClimbPro som automatisk viser detaljert info om motbakker/nedoverbakker på en rute du følger, Rundt meg som viser aktuelle interresepunkter i nærheten, Løyper med rundreise som automatisk oppretter løyper basert på de mest brukte rutene i området du befinner deg, samt Lenger fremme som hele tiden viser de neste interessepunktene foran deg med navn og avstand.

Og for å legge til side all tvil; Garmin Enduro 2 kommer med innebygd kompass, barometer med stormvarsel, termometer, gyroskop, akselerasjonsmåler, støtte for både Bluetooth og ANT+, samt WiFi for sømløs synkronisering av aktiviteter og oppdatering av programvare.

Smartklokkefunksjoner

Garmin Enduro 2 er først og fremst et batterimonster med et hav av trenings- og navigeringsfunksjoner, men Garmin har også sørget for å presse inn (nesten) alt de kan by på av smartfunksjoner.

Her får du trådløs betaling via Garmin Pay, mulighet til å strømme offline spillelister fra Spotify, Deezer eller Amazon Music, motta smartvarsler (mulighet til å svare med forhåndsskrevne meldinger dersom du har Android), laste ned ulike widgeter/apper fra Garmin sin egen app-butikk Connect IQ Store, samt nyttige apper som værmelding, kalender, soloppgang/solnedgang, temperatur, m.m..

I utvalget av apper finnes det også en stor mengde urskiver som lar deg tilpasse klokken til å passe din stil, samtidig som du kan ta i bruk egne bilder som bakgrunn. Ved å holde inne på et datafelt på urskiven, hopper du elegant inn i oversikten/widgeten som viser mer detaljert info. En pen detaljer som er verdt å merke seg er muligheten for å sortere de ulike widgetene i mapper. Du kan velge å la de ligge i kun mappen de tilhører, eller både i mappen og i listen over widgeter. Hver mappe kan tildeles et navn og et ikon.

Enduro 2 har ingen innebygd høyttaler eller mikrofon slik som Garmin Venu 2 Plus, så musikken må spilles av via trådløse ørepropper/høyttaler, og samtaler kan kun besvares/avvises.

Andre nyttige funksjoner, spesielt for ultraløpere, er Hendelsesregistrering som lar deg sende et varsel til utvalgte kontakter dersom du skulle ha behov for hjelp. Funksjonen kan trigges automatisk ved at klokken registrerer et fall/kræsj og at du ikke gjenopptar aktiviteten, eller manuelt ved å holde inne Power-knappen.

Ved å aktivere Livetrack og sanntidsdeling av aktiviteter, kan du la utvalgte kontakter følge deg på kartet underveis i en treningsøkt/konkurranse.

Garmin Connect

Garmin Connect er Garmin sin tjeneste for innsamling av data, analyse og muligheter for å gjøre innstillinger for både klokke og synkronisering mot ulike tredjeparts tjenester. Garmin Connect er tilgjengelig som både en nettside og app, og er et kraftig verktøy som i stor grad kan tilpasses brukerens eget ønske. For noen som aldri har brukt Garmin-klokker kan appen ved første øyekast virke litt overveldende, men den er lett å lære seg og byr på enormt mye spennende og nyttig info. Her kan du se all info fra forrige treningstur, all aktivitet (og inaktivitet) i løpet av dagen, samt historisk oversikt, trender, og hvordan du ligger ann sammenlignet med andre i samme aldersgruppen og kjønn.

Takket være Sync Settings kan alt av innstillinger, dataskjermer og datafelter settes opp i Garmin Connect og synkroniseres til klokken. Du kan også gjøre dette på klokken dersom du ikke har telefonen tilgjengelig.

Ønsker du å bruke Garmin Enduro 2 i rotasjon med en annen Garmin-klokke eller sykkelcomputer som Garmin Edge 1040, så vil funksjonen Physio TrueUp sørge for å synkronisere alt av aktivitet-, trenings- og helsedata på tvers av enhetene.

Dette imponerer

Det som utvilsomt imponerer mest er den (ekstremt) gode batteritiden, samt den robuste byggekvaliteten som nærmest er bygget for daglig pendling mellom Marianergropen og Mount K2. I tillegg er det fantastisk å se at Garmin endelig har lansert en programvare som virker 100 % ferdig og ikke er preget av mye barnesykdommer og småfeil.

På dette området skuffet Garmin Forerunner 955 stort ettersom mange av de feilene som var til stede ved lansering.

Dette kan bli bedre

Først og fremst, hva er poenget med enda en modell? Med lanseringen av Garmin Fenix 7 i vinter var det ingen tvil om hvilken klokke som var toppmodellen. Siden den gang har selskapet lansert både Forerunner 955, Tactix 7 og Enduro 2 – alle klokker med de samme, eller flere funksjoner. Hvis man ønsker å forvirre kjøperne, så følger man oppskriften til Garmin, men dersom man vil gjøre produktlinjen mer ryddig og oversiktlig, så hadde Fenix 7X vært den klokken Enduro 2 er i dag, eller da den ble lansert. Garmin bør uten tvil slanke utvalget av klokker, for nå begynner det å bli veldig mange like modeller, men med minimale forskjeller i programvaren.

NB: Følgende er rettet gjennom en programvareoppdatering:
Garmin kunne også forbedret førstegangsoppsettet av klokkene. Til tross for at undertegnede har fem ulike Garmin-klokker (Fenix 7, Epix 2, Forerunner 955, Forerunner 255, Instinct 2), må hver enkelt klokke settes opp fra scratch hver gang det kobles en ny klokke til Garmin kontoen. Her burde det være mulig å lagre/gjenopprette innstillingene fra en klokke til en annen bare ved å logge inn på den samme Garmin-kontoen.

En LTE-versjon av Garmin Enduro 2 kunne vært spennende, ikke for å sende meldinger å ringe i hytt og pine, men med mulighet for å kontakte nødtjenesten. Det er jo nettopp denne typen brukere som (dessverre) kan ha nytte for denne funksjonen. Garmin har allerede en slik klokke i produktlinjen – Garmin Forerunner 945 LTE (se test her), men denne har svært begrenset batteritid. LTE-funksjonen trekker så klart ned batteritiden, men en ekstra utgave av Enduro 2 burde være mulig å få til, spesielt med tanke på at det er hele 22 ulike Fenix 7-modeller…

Helt til slutt. Prisen begynner å bli drøy. Både Fenix, Epix og Enduro bruker mer eller mindre det samme skallet, og det er programvaren som i størst grad skiller de (pluss skjermen på Epix 2). Likevel, prisen øker for hver generasjon klokker som lanseres. Byggekvaliteten er absolutt solid, men Garmin er ikke alene om å tilby solide klokker. Både COROS og Polar tilbyr hardføre klokker med sine respektive VERTIX 2 og Grit X Pro, og disse koster mye (veldig, veldig, veldig mye) mindre enn både Fenix 7 – serien, Epix 2 og Enduro 2.

NB: Garmin lanserte oppfølgeren til Epix 2; Garmin epix Pro (Gen 2) i mai 2023. Her er test av Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire.

Til slutt må jeg nevne Polar Vantage V3 som markerer et stort skille for det tradisjonsrike selskapet, og er uten tvil den beste pulsklokken gjennom deres over 45 år lange historie. Her får du for første gang i en Polar-klokke innebygde kart, og en flott AMOLED-skjerm.

Verken COROS eller Polar har i nærheten av like mange funksjoner som Garmin, men det burde ikke være antallet funksjoner som trekker opp prisen så voldsomt. COROS VERTIX 2 koster i skrivende stund 7300 kr, og selskapet fortsetter å oppdatere klokken med nye funksjoner ca. annenhver måned. Kanskje vil de til slutt ta igjen forspranget til Garmin? Det er stort, men mulig.

Konklusjon


Garmin Enduro 2
Garmin Enduro 2

Product Name: Garmin Enduro 2

Brand: Garmin

Offer price: 11849

Currency: NOK

Konklusjon

Med Garmin Enduro 2 tar Garmin absolutt alt de har og smeller det inn i et stor, men lett og relativt kompakt klokke. Skjermen er stor og lettlest, funksjonene er flere enn du noen gang vil få bruk for, og den ekstreme batteritiden gjør at du bør sette en sporingsbrikke på laderen for å vite hvor du har den.

Den nye SatIQ-funksjonen sørger for at klokken automatisk finner den beste GPS-innstillingen for å maksimere batteritiden uten at det går ut over posisjonsnøyaktigheten, og det meste fra GPS-målinger, til pulsmålinger og skrittelling, søvn, stress, etc., er imponerende nøyaktig. Garmin gjorde store fremskritt med introduksjonen av Fenix 7-serien tidligere i år, for så å lansere Forerunner 955 noen måneder senere. Med Garmin Enduro 2 tar de toppmodellen i Fenix 7-serien å gjør den enda litt bedre, og brukeropplevelsen og brukervennligheten perfeksjoneres.

Garmin Enduro 2 har likevel ett stort minus, og det er prisen. Det virker som at Garmin øker prisen for hver modell som lanseres, og med så få betydelige oppdateringer i hardwaren fra modell til modell, er det ingen grunn til at prisen skal krype oppover. Sitter du på en Fenix 7X i dag og føler deg snurt over at Garmin lanserer en enda bedre modell, så er det ingen grunn til å oppgrader. Er du derimot på jakt etter en ny alt-i-ett-klokke, så har Garmin Enduro 2 alt du kan drømme om.

Overall
94%
94%
  • Treningsfunksjoner - 95%
    95%
  • Batteritid - 100%
    100%
  • Programvare - 95%
    95%
  • Optisk pulsmåling - 90%
    90%
  • GNSS (nøyaktighet på sporing) - 95%
    95%
  • Verdi for pengene - 90%
    90%

Pros

  • Robust byggekvalitet.
  • Ekstrem batteritid.
  • Kraftig og god LED-lykt.
  • Støtte for streaming av musikk + intern lagring.
  • Trådløs betaling, god støtte for smartvarsler og tilpasning av urskive.
  • Perfeksjonert nøyaktig GPS-målinger.
  • Nøyaktig pulsmåling og aktivitetsmåling.
  • Integrert løpskraft og løpsdynamikk direkte i klokken.
  • Leveres med to reimer.
  • Et hav av treningsfunksjoner.
  • Avansert trenings- og restitusjonsanalyse.
  • Svært gode kart gratis for hele verden.
  • Avansert navigering.
  • Åpen for en rekke tredjepartsapper.
  • Støtter både ANT+, Bluetooth og WiFi.
  • Enkel betjening (touch + knapper) og brukergrensesnitt.

Cons

  • For dyr.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Garmin Forerunner 165 Music”
20. februar 2024 | Garmin

Test: Garmin Forerunner 165 Music

Garmin sin rimeligste løpeklokke i Forerunner-serien har vokst til å bli en fullverdig pulsklokke. Dette er klokken for deg som vil ha god valuta for pengene.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Lily 2”
31. januar 2024 | Garmin

Test: Garmin Lily 2

Garmin har lansert oppfølgeren til den moteriktige klokken Garmin Lily. Garmin Lily 2 er designet for kvinner og kombinerer stilsikkerhet og funksjonalitet.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin HRM-Fit pulsmåler for kvinner”
16. januar 2024 | Garmin

Test: Garmin HRM-Fit pulsmåler for kvinner

Garmin HRM-Fit er selskapets første pulsbelte designet for kvinner og kan være et produkt som vil gjøre en forskjell for en stor gruppe brukere.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Descent Mk3i”
16. januar 2024 | Garmin

Test: Garmin Descent Mk3i

Garmin Descent Mk3i gjør dykkingen både mer spennende og tryggere, og byr på enda flere muligheter over vann. Descent Mk3i er en dykkercomputer på steroider.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Quatix 7 Pro”
3. januar 2024 | Garmin

Test: Garmin Quatix 7 Pro

Garmin Quatix 7 Pro gjør livet på sjøen både tryggere, enklere og morsommere. Garmin sin nyeste multisportklokke for marint bruk er enhver båtførers bestevenn.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Vivoactive 5”
18. oktober 2023 | Garmin

Test: Garmin Vivoactive 5

Garmin Vivoactive 5 gir deg selskapets mest etterspurte funksjoner for helse- og aktivitetssporing kombinert med nyttige treningsfunksjoner til en lavere pris.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Venu 3”
8. september 2023 | Garmin

Test: Garmin Venu 3

Garmin Venu 3 tar selskapets populære smartklokke et steg nærmere å være den perfekte «hybridklokken» for helse- og aktivitetssporing, trening og hverdag.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Venu 3”
8. september 2023 | Garmin

Test: Garmin Venu 3

Garmin Venu 3 tar selskapets populære smartklokke et steg nærmere å være den perfekte «hybridklokken» for helse- og aktivitetssporing, trening og hverdag.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar”
9. juni 2023 | Garmin

Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar

Garmin Fenix 7 Pro-serien tar Fenix-serien enda et steg videre med en ny LED-lykt og bedre pulssensor. «Pro»-utgaven er en minimal, men viktig oppdatering.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire”
7. juni 2023 | Garmin

Test: Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire

Hva skjer når du tar de beste egenskapene fra tre av selskapets beste klokker, og kombinerer de i en? Svaret er Garmin Epix Pro Sapphire. Her får du alt.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Instinct 2X Solar”
12. april 2023 | Garmin

Test: Garmin Instinct 2X Solar

Med Garmin Instinct 2X Solar har Instinct-serien blitt voksen. Dette er klokken for deg som ønsker en Fenix, men ikke vil bruke mer enn halvparten av pengene.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Forerunner 965”
12. april 2023 | Garmin

Test: Garmin Forerunner 965

Den er stor og råsterk, men likevel tynn og lett – Garmin Forerunner 965 er alt en bunnsolid multisportklokke skal være, og enda litt mer.
Les mer