Test: Icebug Pytho6 RB9X

4. april, 2024 (oppdatert 11. april 2024)

Featured image for “Test: Icebug Pytho6 RB9X”

Icebug Pytho6 RB9X byr på en trygg og god passform, god stabilitet og løpsfølelse og godt grep på nesten alle typer underlag.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Icebug Pytho6 RB9X

Icebug er mest kjent for å lage piggsko, men det svenske selskapet kan langt mer enn å bare leke med pigger. Icebug er spesielt kjent for to ulike såler; BUGrip-sålen har innebygde dynamiske pigger som kan tilpasse seg ulike typer terreng, mens RB9X-sålen er laget av en spesiell gummiblanding som gir høy friksjon uten pigger.

Begge sålene er designet for å forbedre løpeopplevelsen og sikkerheten på is, snø, vått og tørt underlag. Hvilken såle du bør velge avhenger av personlige preferanser og behov. Noen fordeler og ulemper med hver såle er:

 • BUGrip-sålen gir ekstra godt grep på is og hardpakket snø, men kan oppleves hard og ikke minst støyende ved løping på asfalt. BUGrip-sålen egner seg desidert best på vinteren.
 • RB9X-sålen gir godt grep på vått og sleipt underlag, men kan være mindre effektiv på is. Til gjengjeld er sålen svært slitesterk, og den har bedre egenskaper for løping året rundt.

Icebug Pytho6 er en populær modell som er tilgjengelig i tre ulike modeller; Icebug Pytho6 BUGrip med pigger, Icebug Pytho6 BUGrip GTX med pigger og GORE-TEX, og Icebug Pytho6 RB9X som er piggfri.

Alle de tre modellene bygger på den samme plattformen. og har fokus på komfort og trygghet. Sammenlignet med BUGrip-varianten med pigger så er vekten på Pytho6 RB9X ca. 40 gram lavere per sko. Passformen er middels bred med en romslig tåboks som tillater litt tykkere sokker og bevegelse i front. For en tightere passform kan du med fordel gå ned en halv størrelse.


Overdel – Vannavstøtende og slitesterk

Overdelen består av Putek-mesh som ikke er helt vanlig å se på løpesko, men som viser seg å ha noen egenskaper det er verdt å sette pris på. Materialet er relativt stivt, og fremstår i første omgang som alt annet enn komfortabelt. Når du setter foten ned i skoen endrer derimot opplevelsen seg totalt, og du kjenner umiddelbart hvor godt skoen sitter rundt hælen og vristen, og nærmest låser fotbladet fast i skoen.

Rundt hele skoen strekker det seg en sølebeskytter som skal beskytte foten under løping i teknisk terreng, men den sørger hovedsaklig for å hindre vann i å trenge inn når du løper eller går på sølete stier, samt at den hjelper til å stabilisere skoen.

Den gode sideveis støtten sørger i tillegg for at du kan sidestille foten i skrått terreng uten å bekymre deg for å «skli» utenfor sålen slik du risikerer å gjøre med løpesko med mykere overdeler. Etter litt tids bruk så myker den også noe opp slik at den føles mykere og mer fleksibel, samtidig som den puster godt og bidrar til følelsen av en rask løpesko.

Materialet er også vannavstøtende og svært slitesterk, og klarer å holde vekten nede selv når skoen blir gjennomvåt. Icebug Pytho6 RB9X egner seg derfor ikke kun til terrengløping, men også til aktiviteter som swinrun der du kombinerer løping og svømming i samme aktivitet.

Icebug Pytho6 RB9X har også en liten tåkappe som skal beskytte tærne om du er uheldig og sparker inn i steiner eller røtter, men denne kunne gjerne vært litt større og dekket mer på sidene av forfoten. Slik den er nå, så dekkes kun de fremste tærne, og du kjenner godt om du sparker borti noe hardt med siden av foten.


Mellomsåle – Demping og respons

Mellomsålen består av EVA som ikke er veldig spennende i seg selv, men det er fast, slitesterkt og påvirkes i liten grad av kulde. Dempingen er helt middels, mens responsen nærmest er fraværende. Sammenlignet med sko som ASICS Fuji Speed 2 og VJ Lightspeed så oppleves Icebug Pytho6 RB9X nærmest død, og du får ingenting gratis når du løper verken flatt eller motbakker. Ved løping på mykt underlag er det likevel mer enn nok demping og komfort.

For ekstra trygghet er sålen avstivet sideveis slik at du får god kontakt med underlaget når du sparker i fra, samt støtte sideveis når du løper. Refleks på baksiden og i logoene på siden gjør det lettere å bli sett i mørket.


Yttersåle og grep

Det som virkelig får Icebug Pytho6 RB9X til å skinne, er den utrolig grepsvillige RB9X-yttersålen. Det er flere og flere produsenter som har imponert med godt grep de siste sesongene, blant annet nevnte ASICS og VJ, men Icebug står ikke tilbake for noe. Her sitter du virkelig som klistret til alt fra våt steiner og kvister til løsere underlag der gjørme sniker seg inn. Til og med snø og kald og frossen is. Selve gummiblandingen står for det meste av magien, men skoen har også en grovmønstret såle som bidrar til det ekstra gode grepet på løst underlag.

I likhet med det meste av skoen er det brukt resirkulert materiale i yttersålen. 15% av Icebug Pytho6 RB9X sin yttersåle består av resirkulert gummi.


Stort fokus på bærekraft

Icebug har et stort fokus på bærekraft og benytter en stor mengde resirkulert materiale i alt fra mellomsåle, fôr på innsiden, lisser og innleggssåle. RB9X yttersålen inneholder 15% resirkulert gummi, mens mellomsålen er laget av 20 BLOOM Form EVA som er laget av alger fra gjengrodde innsjøer. Innsiden av hælen og tåbekskytter er produsert i 60% resirkulert plastikk hvorav 11-12% er fra resirkulerte nylon fiskegarn.


Opplevelse og bruk

Icebug Pytho6 RB9X er en todelt opplevelse. Før du får på deg skoen så fremstår den alt annet enn appellerende, men når du først får den på deg så er det en sko som virkelig ønsker å komme ut i terrenget på mer krevende underlag for å vise hva den er i stand til å levere. Den sikre passformen, men likevel litt merkelige overdelen, den gode sideveis støtten og det virkelig gode grepet, bidrar til at du kan føle deg trygg nesten samme hvor du løper.

Mellomsålen er et tveegget sverd ettersom den gir helt grei med demping, men veldig lite respons sammenlignet med mer moderne løpesko. Her må nok det litt kjedelige EVA-materialet ta en del av skylda. Det var det samme vi så med VJ i fjor, frem til det år byttet ut EVA med den nye mellomsålematerialet SuperFOAMance som byr på langt bedre demping året enn tidligere.

Icebug Pytho6 RB9X klarer likevel å levere en god løpsopplevelse, og den lave sålehøyden sørger for god kontakt med underlaget. Og apropos kontakt med underlaget – Icebug Pytho6 RB9X har ingen steinplate, så når du løper på steinete og hardt underlag, vil du kjenne trykk på undersiden av foten som etterhvert kan bli ubehagelig.

Droppet på 9 mm oppleves mindre enn det faktisk er, og bidrar til at skoen fungerer fint til både løping og vanlig gåturer. Du kan godt bruke Icebug Pytho6 RB9X som en erstatning for en kraftigere fjellsko om du skal på fjellturer, eller andre gåturer i sommerhalvåret.

Ønsker du en lettere og raskere sko som er svært godt dempet og responsiv, da anbefales VJ Lightspeed (testet her). Denne vil garantert overraske mange.


Passform og tilgjengelighet

Icebug Pytho6 RB9X er middels bred, men noe lang og romslig i tåboksen. Ønsker du en mer tettsittende passform så kan du med fordel gå ned ett halvt nummer.

Icebug Pytho6 RB9X er tilgjengelig i herre- og damemodell.


En oversikt over alle løpesko som er testet på Pulssonen.no finner du her. Ønsker du en kraftigere tursko/gåsko med pigger, så kan du sjekke disse skoene som er testet fra Icebug tidligere.


Fakta

Icebug Pytho6 RB9X

 • Dropp (herre/dame): 9 mm
 • Vekt (herre/dame): 280 g / 225 g

Konklusjon


Icebug Pytho6 RB9X
Icebug Pytho6 RB9X

Product Name: Icebug Pytho6 RB9X

Brand: Icebug

Offer price: 1699

Currency: NOK

Konklusjon

Icebug Pytho6 RB9X er verken mykest, lettest eller mest responsiv, men den har likevel kvaliteter som gjør den til en meget god terrengsko for alle som er ute etter en trygg og god sko med suverent grep.

RB9X-yttersålen står for det meste av magien, men også den noe litt stive og merkelige overdelen sørger for å gi skoen stabilitet og trygghet som du garantert vil sette pris på. Totalopplevelsen resulterer i en rask og sikker terrengsko med god løpsfølelse til variert terreng, og som i tillegg fungerer godt til vanlige gåturer i fjell og mark.

Overall
85%
85%

Pros

 • Romslig og komfortabel passform.
 • God sideveis støtte.
 • Vannavstøtende overdel som puster godt.
 • Refleksdetaljer på sidene og bak.
 • Suverent grep på nesten alle typer underlag.
 • Utstrakt bruk av resirkulert materiale.

Cons

 • Minimal respons.
 • Litt liten tåbeskytter.
 • Fraværet av steinplate gjør at du kjenner spisse steiner gjennom sålen.

Del gjerne:

Featured image for “Test: VJ Lightspeed”
11. april 2024 | Sko

Test: VJ Lightspeed

VJ Lightspeed er sannsynligvis en av de beste terrengskoene for deg som ønsker en sko for høy presisjon, ekstremt grep, lav vekt og god respons.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Transport”
8. april 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: HOKA Transport

HOKA Transport forener stabiliteten fra en tursko, komforten fra en gåsko, og street skoens stil, i en modell som kan brukes til det aller meste.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug Pytho6 RB9X”
4. april 2024 | Sko

Test: Icebug Pytho6 RB9X

Icebug Pytho6 RB9X byr på en trygg og god passform, god stabilitet og løpsfølelse og godt grep på nesten alle typer underlag.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Cielo X1”
18. mars 2024 | Løpesko

Test: HOKA Cielo X1

HOKA Cielo X1 er selskapets beste løpesko designet for høy hastighet og komfort, og en enda mer flytende løpeopplevelse.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Trabuco 12”
18. mars 2024 | Sko

Test: ASICS GEL-Trabuco 12

ASICS GEL-Trabuco 12 gjør en av fjorårets bestselgende terrengsko enda litt bedre. Her får du både god løpsfølelse og høy komfort i en allsidig løpesko.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2

Mizuno Wave Rebellion Flash 2 er en lett, leken og rask allrounder løpesko for daglig trening og konkurranse – uansett distanse.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2

Mizuno Wave Rebellion Pro 2 er ikke bare lynrask, men også en av de mest ikoniske løpeskoene på markedet – på godt og vondt.
Les mer
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
18. februar 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Novablast 4”
5. februar 2024 | Løpesko

Test: ASICS Novablast 4

ASICS Novablast 4 gjør bestselgeren enda stødigere og mer komfortabel å løpe i, samtidig som den tar viktige steg mot bærekraft og miljøet.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 26”
12. januar 2024 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Nimbus 26

ASICS GEL-Nimbus 26 retter opp det lille som var feil med Nimbus 25 og serverer den samme gode og komfortable løpeskoen med enda bedre grep.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug Pytho6 BUGrip”
27. desember 2023 | Sko

Test: Icebug Pytho6 BUGrip

Icebug Pytho6 BUGrip byr på spikerfeste på snø, is og holkeføre, og i tillegg en komfortabel, sikker og allsidig passform.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug NewRun BUGrip”
9. desember 2023 | Sko

Test: Icebug NewRun BUGrip

Icebug NewRun BUGrip er en «asfaltsko» i vinterdrakt, og som skapt for deg som liker å løpe ute på snø- og islagt vei i vinterhalvåret.
Les mer