Test: Arc’teryx Beta SL Jacket

28. november, 2024 (oppdatert 1. desember 2024)

Featured image for “Test: Arc’teryx Beta SL Jacket”

Arc’teryx Beta SL Jacket er den samme lette og gode skalljakken som fjorårets Arc’teryx Beta Lightweight Jacket, og den eneste forskjellen er et nytt navn.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


For et år siden lanserte Arc’teryx modellen Arc’teryx Beta Lightweight Jacket i en revidert utgave. I år er endrer modellen navn til Arc’teryx Beta SL Jacket, mens jakken er den samme gode jakken som jeg anbefalte i fjor.

Arc’teryx Beta SL Jacket bevarer med andre ord de samme egenskapene fra tidligere, og hører til blant de letteste og beste allround skalljakkene i sin klasse.

Hvis du noen gang har tenkt over navnevalget til Arc’teryx, vil du raskt merke at en del navnebetegnelser går igjen. De ulike modellene hører til en bestemt familie, og de to bokstavene i slutten av navnet indikerer produktets funksjon. For Arc’teryx Beta AR Jacket gjelder følgende:

  • Beta: Allsidig: høy teknisk ytelse for varierte aktiviteter og forhold.
  • LT (Lightweight): Svært lette og robuste plagg med god beskyttelse, samtidig som de byr på god holdbarhet.
  • LT (Superlight): Superlette materialer og design, der lav vekt og pakkvennlighet er prioritert framfor holdbarhet.
  • AR (Allround): Værbeskyttelse og materialer med høy ytelse, med vekt på allsidige egenskaper som takler forskjellige aktiviteter.
  • Alpha: Lette, minimalistiske klatre- og alpinprodukter som beskytter mot forholdene i høyfjellet.
  • SV (Stygt vær): De mest holdbare materialene og den beste værbeskyttelsen for langvarig bruk i ekstra krevende forhold.

Fakta

  • Yttermembran: 3L 40dx70d GORE-TEX ePE with C-KNIT™ backer technology, plain weave recycled nylon, Jet Dyed, FC0-DWR
  • Passform: Kroppsnær. Ekstra lengde bak.
  • Vekt: 340 g (str. M)

Materialer

Arc’teryx Beta SL Jacket er laget med en kombinasjon av 40d- og 70d GORE-TEX der 70 Denier brukes i mer utsatte områder som skuldre, armer og hette, mens 40 Denier gir lavere vekt for resten av jakken. Innsiden av jakken består av GORE-TEX C-KNIT som øker pusteevnen, samtidig som det er mykere og lager mindre støy.

Materialkombinasjonen sikrer både lav vekt og holdbarhet, der str. M i herremodellen veier kun 340 gram, mens damemodellen veier rundt 300 gram. Dette gjør Arc’teryx Beta SL Jacket til den letteste jakken i Arc’teryx’ Beta-serien, og et godt valg for deg som ønsker en lett og pakkbar jakke som fungerer over et bredt bruksområde.


GORE-TEX membranen i Arc’teryx Beta SL Jacket er produsert i den nyeste GORE-TEX ePE-membranen som er helt fri for miljøskadelige kjemikalier samtidig som den benytter en karbonfri DWR impregnering.

Jakken opprettholder samme gode pusteevnen som modellen med den tidligere GORE-TEX membranen, og den samme høyye vannsøylen på 28 000 mm. Slitestyrken er dog noe lavere, og du må være forberedt på å reimpregnere membranen med jevne mellomrom for å opprettholde vanntettheten. Så lenge du impregnerer jakken med jevne mellomrom (avhengig av bruk), så vil den fremdeles holde deg tørr og varm.


Passform

Som nevnt i tidligere tester så er nettopp passformen noe av det som har gjort Arc’teryx Beta SL Jacket til en av favorittjakkene mine.

Arc’teryx har generelt en litt romslig passform, men Beta SL Jacket har en noe mer kroppsnær fasong, selv om den fortsatt er romslig nok til at du kan ha flere lag under. Lengden er også god, med en forlenget rygg som dekker hoftene og ermer som går over håndledddet. Jakken har et ergonomisk design som sikrer god bevegelsesfrihet og komfort, med muligheter for stramming både i livet og nederst på ermene (Velcro®-stropper), slik at du enkelt kan justere passformen etter behov.

Undertegnede er 188 cm, veier 59 kg, og har lengre armer og bein enn gjennomsnittet. Til vanlig bruker jeg størrelse Small i de fleste klær, og det sammen gjelder for Beta SL Jacket. I Beta AR StormHood Jacket og Alpha SC Jacket bruker jeg derimot størrelse XS, men dette skyldes at de har en noe romsligere passform.


Arc’teryx Beta SL Jacket er ikke langt i fra perfekt, men mangler en toveis-glidelås i front. Dette er dessverre sjelden å se på skalljakker, noe som er merkelig ettersom det er nyttig for både ventilasjon og ved skifte av klær. Glidelåsen fortjener likevel skryt ettersom den er kraftig og godt konstruert slik at risikoen for at den henger seg opp og skaper problemer er nærmest fraværende.

Arc’teryx SL Jacket er noe mer komfortabel i bruk enn de to kraftigere Arc’teryx-modellene. Stoffet er mer fleksibelt, innsiden er mykere og glattere, og den lager mindre lyd enn den typiske raslingen du ofte får fra kraftigere GORE-TEX-materialer.


Lommer og hette

Jakken er utstyrt med to håndlommer som er plassert høyt nok til å være kompatible med bruk av ryggsekk eller klatresele. Håndlommene har WaterTight™-glidelåser, som gir god beskyttelse mot vann, selv om de ikke er helt vanntette. I tillegg har jakken en innvendig brystlomme som er praktisk for oppbevaring av gjenstander som må holdes unna vann.

Arc’teryx Beta SL Jacket kommer med en stor og justerbar hjelmkompatibel StormHood-hette som gir god beskyttelse mot krevende værforhold. Hetten har flere justeringsmuligheter slik at passformen kan tilpasses etter behov, og dermed gir full bevegelsesfrihet og synlighet. Hetten har også en laminert kant som holder hetten oppe og sørger for at regnet renner ned på siden

Ellers har jakken en høy krage som dekker godt opp mot nesen, og innsiden er fôret med en myk hakebeskyttelse i børstet, mikrosemsket skinn.

For ekstra ventilering er det toveis glidelåser under ermene slik at du kan justere de selv når du bærer sekk.


Recco-reflektor

I likhet med forrige modell inkluderer Arc’teryx Beta SL Jacket en innebygd RECCO-reflektor. Recco® reflektor (plassert i overarmen), som er en teknologi designet for å hjelpe redningspersonell med å lokalisere folk i nød under snøskred eller andre redningsoperasjoner. Dette er en passiv sikkerhetsfunksjon som ikke krever batteri, og som kan være en livreddende faktor under ekstreme forhold, spesielt for de som driver med vinterfjellklatring eller off-piste ski.


Bruksområder

Arc’teryx Beta SL Jacket er designet for et bredt spekter av utendørsaktiviteter, inkludert fotturer, sykling, fjellturer, og til og med fjelløping – egentlig alt du ønsker, bortsett fra de mest ekstreme aktivitetene som innebærer sterk slitasje på yttermembranen.

Jakken er imponerende lett, tar minimalt med plass, og robust nok til moderat krevende forhold. Den tynne membranen gjør at den ikke gir noe særlig isolasjon, og den egner seg ikke for ekstrembruk og klatring der jakken stadig gnisser mot fjellveggen. Arc’teryx Beta SL Jacket derimot perfekt for deg som ønsker en pålitelig skalljakke for tre-sesongers bruk, hvor lav vekt og værbeskyttelse er prioritet. Undertegnede har også brukt denne jakken på store deler av vinteren, så lenge det ikke er hundre minusgrader.


Arc’teryx Beta SL Jacket vs. Arc’teryx Lightweight Jacket (2022-modell)

Som nevnt er Arc’teryx Beta SL Jacket den samme jakken som fjorårets Arc’teryx Beta Lightweight Jacket, men med et nytt navn. Fjorårets modell introduserte derimot noen store forandringer sammenlignet med den tidligere Lightweight-modellen, hvorav følgende var nytt:

  • Gore-Tex ePE-membran: I motsetning til Beta Lightweight (2022), som brukte PFAs, er den nye Beta SL Jacket laget med en GORE-TEX ePE-membran uten disse «evighetskjemikaliene».
  • FC0-DWR: Nye Beta SL Jacket bruker FCO-DWR behandling istedenfor DWR som har bært brukt tidligere. FCO-DWR er i motsetning til DWR helt karbonfri, og dermed mer miljøvennlig.
  • Lavere vekt: Den nye modellen veier omslag 40 gram mindre enn forrige Beta SL Jacket, som gir fordeler i form av bærbarhet og komfort, samt evnen til å komprimeres.

God garanti og service

I fokuset på økt bærekraft jobber også Arc’teryx for å lage produkter som varer i mange år slik at du ikke behøver å kjøpe ny jakke like ofte. Arc’teryx tilbyr også meget god garanti og et reparasjonsprogram som gjør det mulig å reparere jakker som er skadet, og dermed bidrar til å forlenge levetiden til jakken. Om ikke jakka kan repareres, får du gjerne ny jakke – noe undertegnede selv har fått erfare med en tre år gammel jakke.


Alternativer

Ønsker du en kraftigere jakke er det først og fremst naturlig å se på Arc’teryx Beta AR Jacket (testet her) som tar i bruk en kraftige yttermembran og tåler enda mer juling og nedbør. Jakken er fremdeles lett, men materialet er merkbart stivere enn på Arc’teryx Beta SL Jacket.

Et annet alternativ er Arc’teryx Alpha SV Jacket (testet her). Denne jakken hører til Arc’teryx sin røffeste produktserie og er laget for å tåle alt fra heftige stormer til timesvis med klatring der jakken kontinuerlig blir utfordret av spisse steiner som ønsker å ødelegge den. Alpha SV Jacket har også byttet ut de to håndlommene med to brystlommer som i større grad er kompatibelt med en klatresele.

En nesten like kraftig jakke som Alpha SV, og minst like varm takket være den tykkere membranen, er Helly Hansen Odin 9 Worlds 3.0 Shell Jacket (testet her). Passformen er ikke helt på høyde med Arc’teryx, men du får meget god beskyttelse, samtidig som at prisen er noe lavere.

Om du ønsker et rimelig alternativ anbefales det å sjekke ut Skogstad Breakulen Skalljakke som er testet her. Her får du virkelig god valuta for pengene, og det er egentlig ingen utpregede feil med jakken.


Konklusjon



Arc'teryx Beta SL Jacket
Arc'teryx Beta SL Jacket

Product Name: Arc'teryx Beta SL Jacket

Brand: Arc'teryx

Offer price: 5499

Currency: NOK

Konklusjon

Arc’teryx Beta SL Jacket gjør alt en lett og allsidig allround-skalljakke skal gjøre. Beta SL Jacket stenger nedbør ute, samtidig som den puster godt, og er lett nok til å kunne ta med deg i sekken uten av den merkes

Du får også to store sidelommer, en innvendig brystlomme, gode stramme- og justeringsmuligheter, samt en passform som gir deg fullstendig frihet.

Prisen på 5500 kr er heller ikke verst med tanke på allsidigheten til jakken. Bare husk at du må reimpregnere membranen med jevne mellomrom. Det er prisen du må betale for å ta vare på miljøet, og en pris som er verdt å betale…

Overall
90%
90%

Pros

  • Lett! Og veldig komprimerbar.
  • Vanntett og vindtett.
  • Puster godt.
  • Romslige sidelommer pluss innerlomme.
  • Stramming i livet og nederst på armene
  • God passform med plass til ekstra klær.
  • Meget god bevegelighet.
  • Lufting med dobbelglidelås under ermene.
  • Laget av bærekraftige materialer.

Cons

  • Savner dobbeltglidelås i front.
  • For svak justeringsmulighet på hetten i front.
  • Krever hyppig reimpregnering.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Fjällräven Keb Agile Winter Trousers”
3. desember 2024 | Bekledning

Test: Fjällräven Keb Agile Winter Trousers

Fjällräven Keb Agile Winter Trousers er lett å bli glad i når temperaturen synker og du behøver en varm og solid bukse som gjør jobben.
Les mer
Featured image for “Test: Arc’teryx Beta SL Jacket”
28. november 2024 | Bekledning

Test: Arc’teryx Beta SL Jacket

Arc’teryx Beta SL Jacket er den samme lette og gode skalljakken som fjorårets Arc’teryx Beta Lightweight Jacket, og den eneste forskjellen er et nytt navn.
Les mer
Featured image for “Test: Skogstad Losnedal”
25. november 2024 | Bekledning

Test: Skogstad Losnedal

Skogstad Losnedal er en varm, kompakt og allsidig PrimaLoft-jakke som egner seg like godt til bruk alene som under en skalljakke for ekstra isolasjon.
Les mer
Featured image for “Test: Arc’teryx Beta Insulated Jacket”
18. november 2024 | Bekledning

Test: Arc’teryx Beta Insulated Jacket

Arc’teryx Beta Insulated Jacket er jakken for deg som ønsker allsidigheten til en skalljakke, men med ekstra isolasjon, uten at det går på bekostning av vekt.
Les mer
Featured image for “Test: Bergans Fløyen Outdoor Tights”
10. november 2024 | Bekledning

Test: Bergans Fløyen Outdoor Tights

Bergans Fløyen Outdoor Tights er nesten alt en perfekt turtights skal være. Med ekstra kort/lang beinlengde kan den være en perfekt match for enda flere.
Les mer
Featured image for “Test: Helly Hansen Odin 9 Worlds 3.0 Shell Jacket”
26. august 2024 | Bekledning

Test: Helly Hansen Odin 9 Worlds 3.0 Shell Jacket

Helly Hansen Odin 9 Worlds 3.0 Shell Jacket byr på mengder av beskyttelse, og er et plagg som tåler mye bruk og juling. Men for noen blir det kanskje for mye.
Les mer
Featured image for “Test: Helly Hansen Roam Wind Jacket”
15. juli 2024 | Bekledning

Test: Helly Hansen Roam Wind Jacket

Helly Hansen Roam Wind Jacket er en lett og pakkbar vindjakke med vannavvisende behandling, gode pusteegenskaper, og topp bevegelsesfrihet.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon S/Lab Ultra Jacket”
3. juli 2024 | Bekledning

Test: Salomon S/Lab Ultra Jacket

Salomon S/Lab Ultra Jacket er en lett, kraftig og gjennomtenkt vanntett løpejakke for dagene der du trenger ekstra beskyttelse og aktivitetsnivået er høyt.
Les mer
Featured image for “Test: Rab Phantom Waterproof Pull-On”
28. juni 2024 | Bekledning

Test: Rab Phantom Waterproof Pull-On

Rab Phantom Waterproof Pull-On er jakken du tar med deg som en fast del av turutstyret uten at du merker at den er der. Og likevel kan den være livreddende.
Les mer
Featured image for “Test: Skinfit Rofan Zip-Off Pants”
25. juni 2024 | Bekledning

Test: Skinfit Rofan Zip-Off Pants

Skinfit Rofan Zip-Off Pants er uten tvil de mest komfortable og allsidige buksene jeg har testet noen gang. Disse er verdt hver krone.
Les mer
Featured image for “Test: Rab Momentum Pants”
11. juni 2024 | Bekledning

Test: Rab Momentum Pants

Rab Momentum Pants er så komfortabel og allsidig at den sklir rett inn på liste over noen av de beste buksene jeg har testet. En ny turbukse favoritt.
Les mer
Featured image for “Test: Rab Xenair Alpine Light Jacket (2024)”
10. juni 2024 | Bekledning

Test: Rab Xenair Alpine Light Jacket (2024)

Rab Xenair Alpine Light Jacket er så liten og lett, og likevel så varm og god, at den fortjener en plass på kroppen eller i sekken hver eneste tur året rundt.
Les mer