Test: Zeiss SFL 10×40

17. september, 2023 (oppdatert 15. mai 2024)

Featured image for “Test: Zeiss SFL 10×40”

Zeiss SFL 10×40 leverer topp kvalitet i en innpakning så liten og lett at det er vanskelig å tro. Og ikke minst koster den mye mindre enn storebror Zeiss Vitcory SF.


Det tyske selskapet Carl Zeiss har en lang historie (over 170 år) med å produsere høykvalitetsoptikk, og er kjent for å produsere kikkerter med svært god optisk kvalitet, nøyaktighet og pålitelighet. Blant profesjonelle observatører og friluftsentusiaster regnes Zeiss som en av de «store» merkene, og har du en Zeiss-kikkert hengende rundt halsen, så vet du at du allerede har en stjerne i margen blant Norsk Ornitologisk Forening sine medlemmer og andre likesinnede.

Zeiss tilbyr kikkerter for ulike bruksområder, som fuglekikking, jakt, sport, maritim bruk og astronomi, og fellesnevneren er at de gjerne kommer med en høy pris. Den høye prisen skyldes at de er laget med avanserte optiske teknologier, inkludert høykvalitets glass, flerlagsbelegg og presise linse- og prismekonstruksjoner, og ofte er produsert i Europa. Den avanserte teknologien resulterer i skarpe, klare bilder med god fargegjengivelse og minimalt med forvrengninge, og produksjonsområdet bidrar til å heve kostnaden.

For Zeiss SFL har Zeiss valgt å flytte produksjonen til Taiwan, noe som har gjort det mulig å opprette den gode kvaliteten, samtidig som produksjonskostnadene holdes nede. På denne måten kan de tilby en toppklasse kikkert til en mer akseptabel pris, selv om de fremdeles koster mye.

Undertegnede kjøpte denne modellen for egne penger, og selv om det der og da føltes noe sprøtt, så har jeg ikke angret et sekund i ettertid. Denne har bidratt til mange gleder siden kjøpsdagen.


Zeiss SFL 10×40 – Lettvekter i toppkvalitet

Zeiss SFL 10×40 er en av de nyeste modellene i Zeiss’ kikkertserie for friluftsliv, fuglekikking og jakt. Den er designet for å være så lett og kompakt som mulig, samtidig som den leverer naturtro fargegjengivelse og høyt detaljnivå.

SFL-serien består i skrivende stund av fire modeller; SFL 8×30, SFL 10×30, SFL 8×40 og SFL 10×40. Samtlige modeller deler de samme egenskapene og det er i hovedsak vekt og størrelse som skiller de. I tillegg vil så klart synsfelt og lysstyrke avhenge av hvilken forstørrelse og diameter du går får. SFL-serien tar utgangspunkt i den populære SF-serien som har vært/og er en av Zeiss sine bestselgende modeller i mange år, men både slanker og krymper kroppen betraktelig.


Hva er Zeiss SFL?

Zeiss SFL står for «SmartFocus Lightweight», og er et konsept som kombinerer to viktige egenskaper: optimalisert ergonomi og redusert vekt. Zeiss SFL kikkertene har et stort og lett tilgjengelig fokushjul som er plassert i front av kikkertbroen slik at du kan justere fokus raskt og presist med pekefingeren. Fokushjulet krever kun 1,4 omdreininger fra nærfokus til uendelig og kan betjenes nøyaktig selv med hansker på. Dette gjør det enklere å følge bevegelige objekter, eller skifte mellom ulike avstander. Fokushjulet har også en finjustering som gir mulighet for å tilpasse fokus etter individuelle preferanser.


Zeiss SFL kikkertene har også et svært lett og nitrogenfylt vanntett/duggfritt kikkerthus produsert i magnesium og glassfiberforsterket polyamid. Dette gjør at både 10×40 og 8×30 modellene veier kun 640 gram, mens 10×30 og 8×30 modellene veier kun 460 gram. Sammenlignet med tilsvarende modeller fra konkurrerende merker er dette opptil 30 % lettere. Kikkertene har også et slankt og elegant design, som ligger godt i hånden og tar liten plass i sekken.


Sammenlignet med Zeiss SF-serien er linsediameteren redusert med 2 mm, noe som gjør det mulig å bruke tynnere linseelementer med tettere avstand og dermed redusere kikkertens vekt med opptil 20% og volumet med opptil 13%. SFL kikkertene har også mindre linser og smalere synsfelt enn SF kikkertene.


Hva er forskjellen på SF og SFL?

SF står for SmartFocus, og er et konsept som også har et stort og lett tilgjengelig fokushjul, men som er plassert i midten av kikkertbroen. SF kikkertene har et tyngre og større kikkerthus enn produsert i aluminium, og tykkere linseelementer. Dette gjør at kikkertene er større og tyngre enn SFL kikkertene. Eksempelvis veier SF 10×42 790 gram, mens SFL veier 640 gram. SF kikkertene har også større linser og bredere synsfelt enn SFL kikkertene.

Merk at SF-modellene overhodet ikke er av lavere kvalitet – tvert i mot. Disse står fremdeles som mer kostbare modeller med noe av det ypperste Zeiss har å by på av kvalitet. SF-serien er også produsert i Europa, noe som naturlig gir økt pris.


Hvordan er Zeiss SFL 10×40?

Zeiss SFL 10×40 er en kikkert med 10x forstørrelse og 40 mm linser. Zeiss SFL 10×40 har et synsfelt på opptil 140 meter på en avstand på 1000 meter, og en nærmeste fokusavstand på 1,5 meter. Dette gjør den ikke bare godt egnet til å dekke store områder når du ønsker å «skanne» landskapet for dyr, fugler, stjerner, etc., men også ypperlig for deg som liker å se på insekter. Kikkerten har en utgangspupill diameter på 4 mm, noe som betyr at den passer godt til brukere med små eller middels store pupiller.

Zeiss SFL 10×40 har tilnærmet samme størrelse og vekt som SFL 8×40, men gir høyere forstørrelse, til gjengjeld vil 8×40 vær nøye mer lyssterk. Zeiss SFL 10×40 har også et noe større synsfelt (140 m vs. 115 m), samt en større utgangspupill (5 mm vs. 4 mm). Jo større utgangspupill, desto mer avslappet og uforstyrret seeropplevelse. Kikkerten fungerer godt ved bruk av briller, og du kan enkelt tilpasse/justere øyemuslingene.

Jeg hare brukt Zeiss Terra Compact 10×25 i mange år og vært (og er) utrolig fornøyd med denne – spesielt med tanke på den kompakte størrelsen og lave vekten – men den har ikke blitt med på en eneste tur etter kjøpet av SFL 10X40. Størrelsesmessig og vektmessig er det ikke store forskjellen, og kvaliteten på synsfelt, lysstyrke og klarhet, er bemerkelsesverdig.


Meget god bærereim og etui

Zeiss SFL 10×40 leveres med en godt polstret bærereim som også gjør en særdeles god jobb. Bærereimen er ofte undervurdert og litt glemt, men alle som har bært en kikkert i timesvis på lange turer vet hva kvaliteten på bærereimer betyr. Den brede og godt polstrede bærereimen gjør at du raskt glemmer at du har noe hengende rundt halsen, og det er nesten slik at du må forsøke og ikke glemme det slik at kikkerten ved et uhell dunker inn i noe hvis du bøyer deg.

Det myke etuiet som følger med kikkerten er også av god kvalitet. Det beskytter godt, og tar minimalt med plass når du ønsker å oppbevare det i sekken.

Det medfølger også deksel til linsene både foran og bak. Disse kan festes til kikkerten slik at du bare vipper de av/på.


Hvordan sammenligner Zeiss SFL 10×40 med andre modeller i Victory SFL serien?

Zeiss SFL serien består som nevnt av fire modeller: SFL 8×40, SFL 10×40, SFL 8×30 og SFL 10×30. Zeiss Victory SF serien består også av fire modeller: SF 8×32, SFL 10×32, SFL 8×42 og SFL 10×42, SF 8×42 og SF 10×42.

Alle modellene har Zeiss UHD konseptet og SmartFocus konseptet, men det er noen forskjeller i størrelse, vekt, synsfelt og pris. Her er en tabell som viser noen av de viktigste spesifikasjonene for hver modell:

ModellSFL 8×40SFL 10×40SF 8×42SF 10×42
Pris (NOK)19 99019 99024 99024 990
Størrelse (mm)144 x 114144 x 114173 x 125173 x 125
Vekt (gram)640640790790
Synsfelt (m/1000m)140115148120
Nærgrense1,5 m1,5 m1,5 m1,5 m
Utgangspupill diameter5 mm4 mm5,3 mm4,2 mm
Utgangspupill avstand18 mm18 mm18 mm18 mm
Lysgjennomgang90%90%92%92%
Skumringsfaktor17,920,018,320,5
LinsetypeUHDUHDUltra-FLUltra-FL
Coating (kontrast)Zeiss TZeiss TZeiss TZeiss T
Coating (vanntetthet)LotuTecLotuTecLotuTecLotuTec
NitrogenfyltJaJaJaJa

Som tabellen viser er SFL-modellene mindre, lettere og billigere enn SF-modellene, men har også mindre linser og smalere synsfelt. SF-modellene har større linser og bredere synsfelt, men er også tyngre, større og dyrere. Valget mellom modellene avhenger derfor av personlige preferanser og bruksområder.


Linsetype og coating

Både SFL og SF kikkertene benytter linser av høyeste kvalitet med høy kontrast, klarhet og naturlig fargegjengivelse. Zeiss SFL benytter UHD linser, mens Zeiss Victory SF benytter Ultra-FL linser. Zeiss UHD og Zeiss Ultra-FL er to begreper som beskriver den optiske ytelsen og designet til noen av Zeiss sine kikkerter. 

 • Zeiss UHD står for ultra-high definition . Zeiss UHD kikkertene benytter et nytt linsedesign og en spesiell coating som optimerer lysgjennomgang, kontrast, fargegjenngivelse og skarphet slik at kikkertene kan tilby et spesielt skarpt, detaljerte bilde med naturlig fargegjengivelse.

  Zeiss UHD kikkertene har også en høy skumringsfaktor, som angir hvor godt en kikkert fungerer i dårlig lys. Skumringsfaktoren beregnes ved å multiplisere forstørrelsen med diameteren på utgangspupillen, og jo høyere den er, jo bedre er kikkerten til å fange opp detaljer i mørket. Zeiss SFL 10×40 har en skumringsfaktor på 20, noe som betyr at den kan brukes i svake lysforhold.
 • Zeiss Ultra-FL er en forkortelse for ultra-fluoridglass, som er et materiale som brukes i linsene for å redusere kromatisk aberrasjon og øke kontrasten. Ultra-FL-konseptet kombinerer flere SCHOTT-fluorlinser til et system som gir ekstremt naturlig fargegjengivelse og levende detaljer, samtidig som det gir skarpe bilder med høy oppløsning.

Zeiss SF og SFL kikkertene har også LotuTec coating på linsene, som gjør at vann og skitt preller av, samt gjør det enklere å rengjøre linsene.

Valget mellom SFL og SF modellene avhenger derfor av personlige preferanser og bruksområder. Hvis du vil ha en lett og kompakt kikkert med høy optisk kvalitet, anbefales en av SFL-modellene. Ønsker du størst og bredest mulig synsfelt med høy optisk kvalitet, er en av SF-modellene et bedre alternativ.

Et solid alternativ om du ønsker en enda lettere og mer kompakt kikkert, er SFL 10×30 som jeg også har investert i etter denne, og som jeg bruker mer og mer. Den minste og letteste kikkerten jeg har testet og som alltid fortjener en plass i sekken eller jakkelommen, er Zeiss Victory Pocket 10×25 (testet her).


Service og trygghet

Når du kjøper «en Zeiss», så får du også trygghet på kjøpet. Kikkerten har 10 års garanti, og servicen er upåklagelig. Undertegnede mistet et lite deksel/lokk på fremsiden av fokushjulet, og sendte mail til forhandler og Zeiss samme dag. To dager senere lå det nytt deksel i posten.


Konklusjon


Zeiss SFL 10x40
Zeiss SFL 10x40

Product Name: Zeiss SFL 10x40

Brand: Zeiss

Currency: NOK

Konklusjon

Zeiss SFL 10×40 kombinerer høy optisk kvalitet med lav vekt og kompakt design i en meget konkurransedyktig og flott kikkert. Zeiss SFL 10×40 leverer tilnærmet den samme opplevelsen som sin storebror Victory SF, samtidig som den er betraktelig mindre og lettere, og ikke minst rimeligere.

Bruksområdet for kikkertene i SFL-serien er egentlig ubegrenset, og det kanskje viktigste er at du sannsynligvis alltid vil ha den med deg på grunn av den lave vekten. Enten du ønsker noe av det beste du kan få til å se på fugler og dyreliv, jakt, stjernekikking, eller bare ønsker en allsidig kikkert av topp kvalitet, så er Zeiss SFL 10×40 en meget god anbefaling.

Overall
100%
100%

Pros

 • Fantastisk liten og lett.
 • Meget god byggekvalitet.
 • Stort og lett håndterbart fokushjul.
 • Ligger behagelig i hånden.
 • God lysstyrke under dårlig belystning.
 • Stort synsfelt. Lav nærgrense.
 • Behagelig bærereim. Flott beskyttelsesetui.
 • Bæreveske av høy kvalitet.
 • Vanntett kikkerthus.
 • Coating på linsene hindrer vann, smuss i å feste seg, samt refleksjoner.
 • Topp service og garanti fra Zeiss.
 • Meget klare og naturlige bilder.
 • Prisen er høy, men du får mye for pengene sammenlignet med konkurrerende modeller.

Cons

 • Ingen spesielle.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Ultrahuman Ring Air”
3. juni 2024 | Andre merker

Test: Ultrahuman Ring Air

Ultrahuman Ring Air gjør lite ut av seg, men måler imponerende mye. Er dette smart ringen som skal vippe Oura Ring av tronen?
Les mer
Featured image for “Test: Insta360 X4”
22. mai 2024 | Annet

Test: Insta360 X4

Insta360 X4 tar alt det gode fra forgjengeren X3, retter opp de to største svakhetene, og fremstår som et utrolig allsidig og moro actionkamera.
Les mer
Featured image for “Test: Quad Lock Suction Base”
4. mars 2024 | Annet

Test: Quad Lock Suction Base

Quad Lock 360 Suction Base lar deg feste mobiltelefonen eller actionkameraet enkelt og trygt til ulike overflater, og kan sannsynligvis brukes til mer enn du tror.
Les mer
Featured image for “Test: HOVERAir X1”
11. februar 2024 | Annet

Test: HOVERAir X1

HOVERAir X1 er kanskje den mest geniale lille dronen og følgesvennen du kan ta med deg uten at den verken tar plass eller vekt. Dette er 125 gram genialitet.
Les mer
Featured image for “Test: Samsung Galaxy S24 Ultra – «Alt-mulig-telefonen»”
29. januar 2024 | Annet

Test: Samsung Galaxy S24 Ultra – «Alt-mulig-telefonen»

Samsung Galaxy S24 Ultra er «alt-mulig-telefonen» som James Bond skulle hatt. Her får du egentlig alt og enda litt mer, og en kvalitet som er ekstrem.
Les mer
Featured image for “Test: Quad Lock iPad mini (6th Gen) MAG Case”
8. oktober 2023 | Annet

Test: Quad Lock iPad mini (6th Gen) MAG Case

Quad Lock iPad mini (6th Gen) MAG Case er et solid og smart deksel som ikke bare beskytter Apple Mini, men også gjør det kompatibelt med en rekke tilbehør.
Les mer
Featured image for “Test: Zeiss SFL 10×40”
17. september 2023 | Annet

Test: Zeiss SFL 10×40

Zeiss SFL 10×40 leverer topp kvalitet i en innpakning så liten og lett at det er vanskelig å tro. Ikke minst koster den mindre enn storebror Zeiss Vitcory SF.
Les mer
Featured image for “Test: Quad Lock – Mobilfester til enhver anledning”
2. juni 2023 | Annet

Test: Quad Lock – Mobilfester til enhver anledning

Leter du etter tilbehør som kan forvandle mobilen din til alt fra en sykkelcomputer, GPS til et semi-actionkamera? Da bør du sjekke ut produktene fra Quad Lock.
Les mer