Test: Silva Free 1200 S

1. november, 2023 (oppdatert 19. februar 2024)

Featured image for “Test: Silva Free 1200 S”

Silva Free 1200 S imponerer med et innovativt og fremtidsrettet design, smarte funksjoner, kraftig lys, god batteritid, og uendelige muligheter for å tilpasse lykten etter aktivitet og preferanser.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Spesifikasjoner:

 • Lysstyrke: 80 lumen, 500 lumen, 1200 lumen
 • Rekkevidde: Opptil 150 meter
 • Batterilevetid (maks/med/min): 1,5-3 t / 4-8 t / 25 t
 • Vekt: 263 gram (inkludert batteri)
 • Værbestandig: IPX5- vann- og støvtett


Silva Free 1200 S

Product Name: Silva Free 1200 S

Brand: Silva

Offer price: 2199

Currency: NOK

Konklusjon

Silva Free-serien er helt klart en serie imponerede hodelykter som ikke ufortjent har gjort seg fortjent til ISPO Awards 2023. Den innovative konseptet med et modulært design lar deg velge en hodelykt som du aldri vokser ut av, men kan bygge videre på gjennom å utvide med flere batterier og lyktehoder som alle har ulike egenskaper og bruksområder.

For alle som ønsker en lett og kraftig hodelykt til variert bruk der friluftsliv, sykkel og ski er en stor del av bruksområdet, så er Silva Free 1200-serien et veldig godt alternativ, og med 24,1 Wh batteriet har du en meget slagkraftig hodelykt. Kombinasjonen er litt for tung å løpe med uten bruk av forlengningskabel, men da kan du til gjengjeld bare velge et mindre batteri.

ISPO anbefalte lykten, og jeg har null problem med å gjøre det samme.

Overall
92%
92%

Pros

 • Innovativt og smart design.
 • Mulighet for å tilpasse lykt/batteri etter behov og aktivitet.
 • Kraftig og behagelig lys.
 • Flow Light justerer lyskjeglen etter omgivelsene.
 • God avkjøling og lang batteritid.
 • Enkel i bruk.
 • Sikkerhetslys på baksiden.

Cons

 • Savner flere lydmoduser.
 • Savner diagonal-bånd.

Silva Free 1200 S – Verdens første modulære hodelykt

Silva Free 1200 S er en del av Silva Free-serien som er verdens første ekte modulære hodelyktserie som lar deg tilpasse produktet etter egne behov og preferanser. Det innovative designet og teknologien sikret lykten ISPO Award 2023.

At lykten er modulær betyr i praksis at du kan bytte ut både lyktehode og batteripakke, i tillegg til at det finnes en rekke ulike monteringsfester. Du kan velge mellom tre forskjellige lykthoder, fire batterier og monteringsalternativer for GoPro, hjelm, sykkelstyre.

Silva Free 1200-serien består av:

Tallet bakerst i navnet indikerer lysstyrken i lumen. I tillegg er lykten(e) kompatibel med fire ulike batteristørrelser.

 • 14.4 Wh – XS
 • 24,1 Wh – S
 • 36 WH – M
 • 72 Wh – L

Samtlige artikler kan mikses og matches med hverandre, og de tre lyktene selges i pakninger med ulike batteristørrelser. Silva tilbyr totalt ni ulike faste konfigurasjoner, mens resten kan du tilføye selv.

Lykten jeg fikk til test er Silva Free 1200 S som har en lysstyrke på 1200 lumen og et batteri på 24,1 Wh. Dette er en ideell størrelse for multisport og aktiviteter som vandreturer, skikjøring, langrenn, og generelt lengre treningsøkter. I følge Silva er denne kombinasjonen passende for løping også, men her er det mye smak og behag, og jeg ville heller valgt Silva Free 1200 XS om formålet var løping.

Både lyktehodet og batteriet hektes av/på i løpet av et sekund takket være en smart festeordning som «klikker» det på plass.


Design og passform

Silva har gjort det til kjennemerke å integrere alle ledninger i selve hodebåndet – såkalt Free Technology. Denne teknologien eliminerer behovet for kabler ved å flette de inn i hodebåndet slik at det blir mer behagelig å bruke hodelykten. På innsiden av hodebåndet er det er bredt silikonbånd som gir økt friksjon og hindrer lykten i å skli ned. Passformen er god, og så lenge du ikke har for brå og store bevegelser vil det ikke være noe problem å få lykten til å sitte.

Mer om de ulike størrelsene og bruksområde finner du lenger ned i testen.


Kraftig og smart lys

Som vanlig med Silva benytter de en dobbel stråleteknologi – Intelligent Light – som består av et langtlysende spotlys og et bredt flomlys. Når disse kombineres får du en kraftig lysstråle som lyser både langt og bredt.

I tillegg benytter Silva Free 1200 Silva Flow Light-teknologien som automatisk regulerer lysstyrken basert på hvor du retter lykten foran deg. Rett lysstrålen på noe som er nært, og lykten dimmer lyset og får en bredere stråle. Rett lykten fremover mot noe lenger unna, og lyktestrålen smalner og blir kraftigere og sørger for å gi deg tilstrekkelig lys til å opprettholde kontroll, balanse, hastighet og sikkerhet på mørklagte stier.

Dersom du ikke ønsker at lykten skal justere lysstyrken automatisk, kan du holde inne «power»-knappen i 1 sekund når du slår på lykten. Du vil da få manuell kontroll over lysstyrken, og lykten vil ikke automatisk justere lyset. Flow Light aktiveres automatisk dersom du fra avslått tilstand trykker kort (0,5 sek) på «power»-knappen.

Silva Intelligent Light kombinerer to lysbilder i én lykt: et langt, smalt lys for å lyse opp avstanden, og et bredt, nært lys for å lyse opp terrenget rundt deg. Dette gir deg god sikt både nært og på avstand.

Silva Flow Light sørger for at lykten automatisk justerer lysstyrken basert på hvordan du tilter lykten. Når du retter lykten oppover, øker lysstyrken for å gi bedre lys fremover. Når du retter lykten nedover, dimmes lysstyrken, men øker i bredden for å lyse opp terrenget bedre uten å blende deg.

Hovedforskjellen mellom de to funksjonene er at Silva Intelligent Light er en statisk funksjon, mens Silva Flow Light er en dynamisk funksjon. Silva Intelligent Light gir deg to lysbilder å velge mellom, mens Silva Flow Light justerer lysstyrken automatisk.

Silva Free 1200 S har tre lysstyrkenivåer fra 80 til 1200 lumen, og du bytter enkelt mellom de ulike modusene ved å trykke på en stor knapp på venstre side av lyktehodet. Lykten er enkel i bruk og kan fint betjenes med hansker/votter.

De tre lysnivåene er:

 • Max: 1200 lm / 1,5-3 t brenntid / 150 m lysavstand
 • Medium: 500 lm / 4-8 t brenntid / 100 m lysavstand
 • Minimum: 80 lm / 25 t brenntid / 45 m lysavstand

På det kraftigste er det som å ha et billys på hodet. Her får du virkelig lyst opp landskapet foran deg noe som er ideelt for aktiviteter som foregår i høyt tempo. Selv 500 lumen gir rikelig med lys og vil nok for de fleste være mer enn nok i mange situasjoner. Om du bare skal bruke lykten mens du går i normal gangfart, så fungerer til og med 80 lumen uten problemer. Silva kunne med fordel gjort det mulig med enda et par lysnivåer – f.eks. 200 lumen og 800 lumen.

Etter å ha testet både manuell og automatisk modus (Flow Light) i ulike situasjoner, tilsier erfaringen at sistnevnte faktisk fungerer best i de fleste tilfeller. Lykten regulerer lysstyrken overraskende raskt, og lyset virker nesten sterkere på maks enn når du styrer det manuelt.

Lys på lang avstand.


Lys på kort avstand.


I tillegg til de ulike hodelykt-kombinasjonene, har Silva gjort det mulig å koble batteri og lyktehodet sammen slik at du får en håndholdt lommelykt. Dette er en smart detalj som gir deg en kraftig lommelykt, eller mulighet til å legge batteriet på f.eks. et teltgulv, og deretter la lyktehodet lyse opp teltet.


Nytt kjølesystem gir bedre batteritid

Jo kraftigere lys, desto raskere tappes batteriet. Et vanlig problem med kraftige hodelykter er høy varmeutvikling som kan føre til redusert batteritid, eller at lykten automatisk dimmer lysstyrken.

Silva Free 1200 S benytter en integrert aluminiumskjøler i lyktehodet for økt luftgjennomstrømning og avkjøling slik at lykten klarere å opprettholde ytelsen over lengre tid. Dette er en fin oppgradering fra f.eks. Silva Trail Speed 4 XT som er en veldig god hodelykt, men som til tider kan oppleve høy varmeutvikling ved langvarig bruk på høyeste lysstyrke. Varmeutviklingen skjer i selve lyktehodet og er en større utfordring jo kraftigere lys du bruker. For Silva Free 1200 S har det ikke vært noe problem under testperioden, og du unngår å brenne fingrene av deg om du skal justere lyktehodet underveis.

Dersom lyktehodet mot formodning skulle bli svært varm, vil en innebygd temperaturkontroll-sensor sørge for å motvirke overoppheting ved å skru ned lysstyrken.


Samtlige batterier er vanntette og har en indikator med fem LED-lys som viser gjenværende strøm, og bak på batteriet er det et rødt sikkerhetslys som gjør deg lettere synlig bakfra. Dette kan du enkelt slå på/av med en knapp bak på selve feste til batteriet, og du kan velge mellom kontinuerlig- eller blinkende rødt lys. Dersom batterinivået beveger seg under 10%, vil lykten varsle ved å blinke en gang før den automatisk aktiverer batterisparemodus og reduserer lysstyrken til 80 lumen.

Bilder under viser batteritid ved ulike lysstyrke for de fire batteristørrelsene. For Silva Free 1200 S kan du forvente rundt 1,5-3 time på full styrke, 4-8 timer på middels styrke, og opptil 25 timer på laveste styrke.

Silva Free 1200 S

Beste bruksområde

Silva Free 1200 S har en vekt på 263 gram inkludert 24,1 Wh batteriet, og 114 gram uten. Samtlige modeller i Free-serien tilhører mutlisport-segmentet og er beregnet for variert bruk som alt fra løping, gåturer, langrenn, skikjøring, klatring, sykling, etc..

En hodelykt med vekt over 250 gram blir fort ustabil når du løper med all vekten fordelt rundt hodet. Velger du å oppbevare batteriet i en lomme er det derimot null problem. Silva Free 1200 S har heller ingen diagonal-bånd som går over hodet og gjør at lykten sitter tryggere, så dersom du ønsker å bruke lykten til løping ville jeg valgt XS-batteriet som veier enda litt mindre (116 gram vs. 149 gram).

Til vandring/gåturer fungerer derimot Silva Free 1200 S perfekt, og det samme gjelder nok for skikjøring og sykling dersom du benytter de dedikerte festene (må kjøpes løst). Det som er sikkert er at lykten gir deg mer enn nok lys til de fleste aktiviteter i høy hastighet – i hvert fall for løping og langrenn med mindre du har spesielle behov for mer lys. Om du primært tenker å bruke lykten til skikjøring og terrengsykling i mørket, så kan nok den kraftigere 2000 lumen eller 3000 lumen være et bedre alternativ. Og med de ulike batteristørrelsene har du strøm i massevis.

Dersom du velger et større batteri, 36 Wh eller 72 Wh, anbefales det å bruke en forlengningskabel (tilgjengelig i 130 cm og 40 cm) slik at du kan oppbevare batteriet i en lomme eller i sekken. Å bære disse på hodet blir for tungt. Forlengningskabelen må kjøpes løst og koster 250 kr.

Og er du på utkikk etter en mindre og lettere lykt som virkelig slår i fra seg, bør du kikke på Silva Trail Runner Free 2 Hybrid som er testet her.


Konklusjon


Silva Free 1200 S

Product Name: Silva Free 1200 S

Brand: Silva

Offer price: 2199

Currency: NOK

Konklusjon

Silva Free-serien er helt klart en serie imponerede hodelykter som ikke ufortjent har gjort seg fortjent til ISPO Awards 2023. Den innovative konseptet med et modulært design lar deg velge en hodelykt som du aldri vokser ut av, men kan bygge videre på gjennom å utvide med flere batterier og lyktehoder som alle har ulike egenskaper og bruksområder.

For alle som ønsker en lett og kraftig hodelykt til variert bruk der friluftsliv, sykkel og ski er en stor del av bruksområdet, så er Silva Free 1200-serien et veldig godt alternativ, og med 24,1 Wh batteriet har du en meget slagkraftig hodelykt. Kombinasjonen er litt for tung å løpe med uten bruk av forlengningskabel, men da kan du til gjengjeld bare velge et mindre batteri.

ISPO anbefalte lykten, og jeg har null problem med å gjøre det samme.

Overall
92%
92%

Pros

 • Innovativt og smart design.
 • Mulighet for å tilpasse lykt/batteri etter behov og aktivitet.
 • Kraftig og behagelig lys.
 • Flow Light justerer lyskjeglen etter omgivelsene.
 • God avkjøling og lang batteritid.
 • Enkel i bruk.
 • Sikkerhetslys på baksiden.

Cons

 • Savner flere lydmoduser.
 • Savner diagonal-bånd.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Rab Aeon 27”
26. mai 2024 | Friluftsutstyr

Test: Rab Aeon 27

Rab Aeon 27 leverer strålende kvalitet i en lett, praktisk, gjennomtenkt og solid ryggsekk som fungerer til en rekke aktiviteter året rundt.
Les mer
Featured image for “Test: Zeeksack – The Organizer”
23. april 2024 | Friluftsutstyr

Test: Zeeksack – The Organizer

Zeeksack The Organizer er så genial og velbygget at den vil få deg til å tenke helt nytt om ryggsekker og organisering. The Organizer er et av de beste produktene jeg har testet.
Les mer
Featured image for “Test: Blue Ice Yagi 35l (2024-modell)”
9. april 2024 | Friluftsutstyr

Test: Blue Ice Yagi 35l (2024-modell)

Blue Ice Yagi 35l tar det beste fra sin suksessrike forgjenger, justerer og forbedrer der det trengs, og leverer en skisekk som virkelig byr på høy kvalitet.
Les mer
Featured image for “Test: Osprey Talon 22 / Osprey Talon Earth 22”
25. mars 2024 | Friluftsutstyr

Test: Osprey Talon 22 / Osprey Talon Earth 22

Osprey Talon 22 er kongen av dagstursekker og «løpe- sykle til jobbsekker». Talon 22 er komfortabel, lett, solid, og rommer langt mer enn du tror.
Les mer
Featured image for “Test: Zeiss Victory Pocket 10×25”
24. mars 2024 | Friluftsutstyr

Test: Zeiss Victory Pocket 10×25

Zeiss Victory Pocket 10×25 tar lommekikkerten til et nytt nivå der både kvalitet og design gjør den langt mer attraktiv enn kompaktkikkerter flest.
Les mer
Featured image for “Test: Julbo Ultimate REACTIV”
23. mars 2024 | Friluftsutstyr

Test: Julbo Ultimate REACTIV

Mørkt eller lyst? – Du bestemmer. Julbo Ultimate REACTIV tilpasser seg lysforholdene automatisk slik at alt du trenger å tenke på er å ha det moro.
Les mer
Featured image for “Test: Blue Ice Yagi 35l”
25. februar 2024 | Friluftsutstyr

Test: Blue Ice Yagi 35l

Blue Ice Yagi 35l er resultatet av en kompisgjeng med klatrere, skikjørere og alpinister, som gikk sammen for å lage produktene som erfarne brukere leter etter.
Les mer
Featured image for “Test: Osprey Talon 11”
22. januar 2024 | Friluftsutstyr

Test: Osprey Talon 11

Osprey Talon 11 står frem som en juvel blant jungelen av lette og praktisk tur- og løpesekker. Dette sekken leverer på det meste, og kan brukes til nesten alt.
Les mer
Featured image for “Test: Gemini DUO 2200-R Multisport”
12. november 2023 | Friluftsutstyr

Test: Gemini DUO 2200-R Multisport

Gemini er kanskje først og fremst kjent for å lage sykkellykter, men Gemini DUO 2200-R Multisport viser at de er i stand til mye mer. Denne lykta imponerer.
Les mer
Featured image for “Test: Silva Free 1200 S”
1. november 2023 | Friluftsutstyr

Test: Silva Free 1200 S

Silva Free 1200 S imponerer med et innovativt design, smarte funksjoner, kraftig lys, god batteritid, og uendelige muligheter for å tilpasse lykten.
Les mer
Featured image for “Test: Silva Trail Runner Free 2 Hybrid”
30. oktober 2023 | Friluftsutstyr

Test: Silva Trail Runner Free 2 Hybrid

Silva Trail Runner Free 2 er hodelykten for deg som ønsker en lett og kompakt hodelykt med kraftig lys uten å måtte tenke på ledninger.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Adv Skin og Sense Pro”
17. oktober 2023 | Friluftsutstyr

Test: Salomon Adv Skin og Sense Pro

Salomon Sense Pro og Adv Skin lar deg ta med både drikke, næring, telefon, m.m. uten å begrense frihetsfølelsen som en større vest eller sekk.
Les mer