Test: Bang & Olufsen Beosound A1 2nd Gen

21. november, 2022 (oppdatert 22. oktober 2023)

Featured image for “Test: Bang & Olufsen Beosound A1 2nd Gen”

Bang & Olufsen Beosound A1 2nd Gen er 2 x 3,5″ er liten og solid og byr på god lyd. Men det kommer med en høy pris.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Laget for å tåle juling

Den er på størrelse med en god edamerost, og nesten like kraftig bygget som en ishockeypuck. Men der stopper også likheten, for Bang & Olufsen Beosound A1 2nd Gen er langt mer avansert. Danske Bang & Olufsen kan design, og den vesle aluminiumshøyttaleren på 558 gram er laget for å tåle juling og for å kunne fraktes enkelt rundt. Vekten er overraskende høy, og vitner om en solid høyttaler.

Høyttaleren kommer i seks ulike farger slik at du nærmest er garantert å finne en match du liker, og en praktisk bærereim gjør det lettvint å feste den på utsiden av sekken, eller henge den opp slik at du kan utnytte lyden fra det 360 graders lydbildet.

Bang & Olufsen Beosound A1 2nd Gen er helt vanntett og støvtett og kan holde en minikonsert både i regn, ved bassengkanten, eller på stranden. Høyttaleren skal tåle nedsenkning i vann ned til 1 meters dybde inntil 30 minutter, men med utfordringene som følger, så anbefales det ikke å gjøre dette. Etter å ha dyppet den under vann i bare noen sekunder, fylles de små hullene i høyttalergrillen med vann, og lyden blir skurrete og forstyrret før vannet tørker bort. Og det kan fort ta en halvtime eller mer. Her Har Bang & Olufsen fullstendig bommet på konstruksjonen, og de må finne på noe smart «3nd Gen» lanseres.

God batteritid

Bang & Olufsen har heldigvis ikke glemt å prioritere batteritiden. Med «normal» bruk kan du vente rundt 18 timer (70 db lydstyrke). Da spiller den høyt. Senker du lydnivået til 55 dB (typisk bakgrunnsmusikk), har Beosound A1 2nd Gen stamina nok til opptil 48 timer. En fullading tar mindre enn tre timer, og det er problemfritt å lade uansett hvilken ladekontakt du bruker (USB-C). Her er f.eks. Sonos Roam ekstremt mye særere.


Kraftig og balansert lyd

Bang & Olufsen Beosound A1 2nd Gen er utstyrt med to drivere på innsiden; en 3,5″ bassdriver pluss en mindre domeformet diskanthøyttaler. To Klasse D-forsterkere på 30 W hver og høyttaleren er i stand til å levere et lydnivå på maks 92 dB.

Beosound A1 2nd Gen støtter både aptX Adaptive og AAC for best mulig lydkvaliteten uansett avspillingsenhet, og dersom du har to stykk Bang & Olufsen Beosound A1 2nd Gen høyttalere kan de steroepares for ytterligere konsert-effekt.

Lydbildet er fyldig og velbalansert. Det er ingen tvil om at Beosound favoriserer sanger med mye bass, men selv mellomtonene og diskanten får god plass uten å drukne eller skjære gjennom. Som regel blir lyden påvirket jo mer volumet økes, men her forblir lyden jevn og fin i hele registeret. Lyden er for eksempel mye fyldigere enn Sonos Roam, og minner i stor grad om oppleves med JBL Flip 6.

Tilkoblingen via Bluetooth 5.1 går raskt, og med ekte multipoint kan A1 2nd Gen til kobles til to ulike enheter samtidig slik at dere kan være to om å styre musikken. Det er ingen støtte for AirPlay, så dersom det plinger inn en melding på mobilen du bruker som avspillingsenhet, så jomer det rimelig greit i høyttaleren.

Ved å laste ned Bang & Olufsen App kan du velge mellom fem ulike lydbilder (Ambient, Party, Speach, Favorite, Optimal), eller bruke en forenklet equalizer til å velge hvilke frekvenser som skal forsterkes/dempes. Her skal det også være mulig å koble til en Deezer-konto dersom du benytter det, slik at du får tilgang til musikken direkte fra appen. Deezer er kanskje ikke like mye brukt som Spotify, eller Apple Music for den del, men er et greit alternativ. Merk at denne funksjonen ikke er testet, og det kan ikke bekreftes at dette fungerer i Norge.

Appen ser også ut til å gi tilgang til verdensradio gjennom B&O Radio, samt TuneIn, der du kan få tilgang til favorittkanalene dine. Dessverre så er det bare spill for galleriet, for ingen av funksjonene støttes foreløpig av Beosound A1 2nd Gen.

God til samtaler og møter

Bang & Olufsen Beosound A1 2nd Gen er utstyrt med tre høyttalere som gjør det velegnet til mobilsamtaler og konferansemøter. Høyttalerne er plassert på sidene og på oversiden, og gir klar og god lyd.


Enkel betjening og bruk

Høyttaleren kommer med seks knapper; tre på hver side. På den ene siden er det knapper for volum opp, volum ned og play/pause, og på den andre er det knapper for å pare ny Bluetooth-enhet, mikrofon av/på, og av/på enhet. Som nevnt kan appen brukes for å justere lydbildet, stereopare to like enheter, samt oppdatere høyttaleren, men ellers er det lite annet å foreta seg.

Til tross for at Bang & Olufsen Beosound A1 2nd Gen støtter stemmestyring, så er det dessverre liten nytte for oss i Norge ettersom det kun er snakk om Amazon Alexa.


Hva mangler?

Det største savnet på Bang & Olufsen Beosound A1 2nd Gen er fraværet av WiFi og AirPlay, og en skikkelig stemmestyring via Google Assistant og Siri. Alt dette får du med Sonos Roam som i tillegg koster en tusenlapp mindre. Derimot spiller Bang & Olufsen Beosound A1 2nd Gen noe høyere og fyldigere, batteritiden er litt bedre, samt at størrelsen er enda litt mindre.

Et annet alternativ er JBL Flip 6 som leverer enorm lyd i en miniatyr-innpakning. Denne koster også bare en tredjedel av Bang & Olufsen Beosound A1 2nd Gen. Ønsker du en kraftigere høyttaler bør du vurdere JBL Charge 5 WiFi som også kan by på WiFi, AirPlay, Spotify Connect og Chromecast, men også en litt annen størrelse.

Konklusjon


Bang & Olufsen Beosound A1 2nd Gen
bærbar høyttaler test

Product Name: Bang & Olufsen Beosound A1 2nd Gen

Brand: Bang & Olufsen

Offer price: 3290

Currency: NOK

Konklusjon

Bang & Olufsen Beosound A1 2nd Gen er liten, solid og pen, men har litt for mange mangler til å kunne anbefales. Som en liten allround-høyttaler til bruk hjemme fungerer den godt, og den kompakte størrelsen og solide konstruksjonen gjør den ypperlig som en «ta med høyttaler».

Likevel, den mangler både WiFi og AirPlay, det er ingen Google Assistant, og lyden blir skurrete når du senker høyttaleren i vann. Til prisen på over 3000 kr burde alt dette være rettet opp i.

Er du først og fremst opptatt av design og god lyd, så er Bang & Olufsen Beosound A1 2nd Gen et godt valg. Men husk at det finnes langt rimeligere alternativer som gir bedre valuta for pengene.

Overall
75%
75%

Pros

 • Flott design.
 • Solid byggekvalitet. Vanntett og støvtett.
 • Svært portabel.
 • Enkel betjening.
 • Multipoint  – kan kobles til to enheter samtidig.
 • Fungerer godt til mobilsamtaler og møter.
 • Lang batteritid og rask lading.
 • Velbalansert lydbilde.
 • Spiller høyt.

Cons

 • Ingen WiFi og AirPlay.
 • Støtter kun Alexa stemmestyring.
 • Fungerer dårlig etter å ha vært dyppet i vann.
 • Dyr.

Del gjerne: