Garmin Vivoactive 4 vs Venu 2 Plus vs Garmin Forerunner 245 Music

14. mars, 2022 (oppdatert 29. april 2024)

Featured image for “Garmin Vivoactive 4 vs Venu 2 Plus vs Garmin Forerunner 245 Music”

Garmin Venu 2 Plus vs. Garmin Vivoactive 4 vs. Garmin Forerunner 245 Music. Hvilken modell er riktig for deg? Her får du vite hva som er likt, og hva som skiller de ulike modellene.

Garmin Forerunner 245 Music og Garmin Vivoactive 4 er to av Garmin sine mest populære pulsklokker, og med nykommeren Venu 2 Plus på banen, er det ikke uventet at også denne vil ta en stor del av kaka.

Garmin Vivoactive 4 ble lansert samtidig med første generasjon Garmin Venu (september 2019) som nå er ute i tredje generasjon. Forerunner 245 Music ble på sin side lansert et halvt år før Vivoactive 4 (april 2019), og er helt klart moden for en oppdatering. Prisen på disse klokkene har dog falt så voldsomt at alle disse modellene kan regnes som meget gode kjøp, men husk at det er uansett er avgjørende at du finner en pulsklokke som tilfredsstiller ditt behov.

Det er flere likheter mellom disse modellene, og her skal jeg forsøke og forklare de viktigste av de.

Garmin Vivoactive vs. Forerunner – Design og batteritid

Garmin Vivoactive 4 og Garmin Venu var i utganspunktet lik av utseende, men der Vivoactive 4 kom med en tradisjonell MIP (memory-in-pixel) skjerm, har Venu alltid kunnet skryte av en pen, fargerik og høyoppløst AMOLED-skjerm. Venu kom i utgangspunktet i to ulike størrelser (40 mm og 45 mm), mens Garmin Venu 2 Plus nå kommer kun i 43 mm. Skjermen på Vivoactive 4 og Venu 2 Plus er begge på 1,3″, mens Garmin Forerunner 245 Music har en litt mindre skjerm på 1,2″.

Størrelsen er nogenlunde lik på de tre modellene, og det er kun snakk om millimeter som skiller de. Byggekvaliteten fremstår derimot noe bedre på Garmin Vivoactive 4 og Garmin Venu 2 Plus ettersom det er brukt kraftigere materialer i klokken. Vivoactive 4 har en ramme i rustfritt stål og et bakdeksel i fiberforsterket polymer. Garmin Venu 2 Plus er enda mer robust og her består både rammen og dekselet i rustfritt stål. Vekten på de to modellene er 40 gram og 51 gram.

Garmin Forerunner 245 music består utelukkende av plastikklignende fiberforsterket polymer. Dette materialet er også sterkt, men ikke like «elegant». Vekten er til gjengjeld mye lavere, og Forerunner 245 veier ikke mer enn kun 38,5 gram.

Garmin Vivoactive 4 og Garmin Venu 2 Plus betjenes via to knapper på høyre side pluss en touchskjerm. Venu 2 Plus har i tillegg en tredje knapp som aktiverer taleassistenten, eller kan endres til å fungere som en snarvei. Garmin Forerunner 245 Music har ingen touchskjerm, og betjenes via fem knapper.

Når det gjelder batteritiden er det Garmin Venu 2 Plus som kommer best ut av det, men alle de tre klokkene klarer en drøy uke i vanlig smartklokkemodus, og rundt 6-8 timer med GPS og musikk aktivert.

Alle klokkene er vanntett (5 ATM) og kan brukes under svømming og i dusjen.

Helseovervågning / Aktivitetsmåling

Alle de tre klokkene kommer med omfattende helseovervåkning / aktivitetssporing og måler pulsen din 24/7. Garmin Vivoactive 4 og Garmin Forerunner 245 Music benytter 3.gen Garmin ELEVATE pulssensor, mens nykommeren Garmin Venu 2 Plus er utstyrt med en oppdatert Garmin ELEVATE 4.0 pulssensor. Begge disse pulssensorene er gode, men 4.gen ELEVATE-sensor er enda litt bedre og mer nøyaktig enn ELEVATE 3.0, samtidig som den åpner for mer avanserte målinger.

I tillegg til å måle puls vil begge pulssensorene (altså alle de tre klokkene) måle oksygennivået i blodet. Klokkene er også i stand til å varsle ved unormal lav/høy puls.

Av andre funksjoner som er felles finner vi: Body Battery, stressmåling, avslappingstidtaker for pusting, avansert søvnovervåkning, måling av hvilepuls, skritteller, kaloriforbruk, tilbakelagt distanse, instensitetsminutter, TrueUp, MoveIQ (vil automatisk gjenkjenne og registrere når du går, løper, sykler…).

Funksjoner som er forbeholdt enkelte av modellene:

  • Garmin Venu 2 Plus: Søvnovervåkning (søvnpoengsum og -informasjon), Kondisjonsalder, HRV (hjertevariabilitet), Morgenrapport, Health Snapshot (Gjør det enkelt å få et raskt overblikk over egen helse- og treningstilstand i løpet av en 2-minutters seanse som registrerer og loggfører hjerterytme, HRV, oksygenmetning, respirasjonsrate og stress).
  • Garmin Venu 2 Plus og Garmin Vivoactive 4: Respirasjonsrate, sporing av kvinnehelse, hydrering (estimerer væsketap), teller etasjer/trapper.

Merk at enkelte av funksjonene som er listet opp som «eksklusive» for en eller to av modellene, kan være tilgjengelig for flere modeller, men er da forbeholdt Garmin Connect appen. Når det opplyses om at en funksjon er tilgjengelig i Garmin Connect, betyr det at du må åpne appen og inn i oversikten for å se den aktuelle verdien for det du søker.

Eksempelvis er Kondisjonsalder tilgjengelig i Garmin Connect for alle de tre klokkene, men kun Garmin Venu 2 Plus viser deg verdien direkte på klokken. Garmin Forerunner 245 tilbyr ikke hydreringssporing og sporing av kvinnehelse rett på klokka, men det er tilgjengelig via Garmin Connect.

Morgenrapport er forbeholdt Venu 2 Plus. Morgenrapporten vil hver morgen gi en rapport i form av en urskive som viser nattens søvn, restitusjonstatus, dagens vær, kalender og skrittmål.

Det kan være greit å merke seg at Garmin Forerunner 245 Music er den eneste av disse klokkene som ikke teller trapper/etasjer ettersom den mangler barometrisk høydemåler. Dette er nødvendig for å måle høyde uten bruk av GPS. Klokken vil fremdeles måle høydemeter under en treningsøkt (benytter da GPS).

Garmin Vivoactive vs. Forerunner – Sensorer

Både Garmin Venu 2 Plus, Garmin Vivoactive 4 og Garmin Forerunner 245 og kommer med en omfattende liste av sensorer som inkluderer Multi-GNSS (GPS, GLONASS, GALILEO), kompass, akselerasjonsmåler, pulssensor og SpO2-sensor for måling av oksygenmetning i blodet.

Kun Garmin Venu 2 Plus benytter siste generasjon ELEVATE 4.0 pulssensor som også registrer hjertevariabilitet, samt en lyssensor som sørger for å justere lysstyrken automatisk.

Både Garmin Venu 2 Plus vs. Garmin Vivoactive 4 kommer med barometrisk høydemåler og gyroskop, noe Garmin Forerunner 245 Music mangler. Den barometriske høydemåleren gjør at disse klokkene er i stand til å telle høydemeter selv om ikke GPS er aktivert, slik at klokkene registrerer antall etasjer/trapper klatret i løpet av en dag (1 etasje tilsvarer 3 høydemeter).

Gyroskopet har størst betydning for å kunne gjenkjenne og registrere øvelser under styrketrening, samt stillart og svømmetak under svømming.

Garmin Vivoactive vs. Forerunner – Treningsfunksjoner

Selv om de tre modellene i stor grad tilbyr mye av det samme, er det treningsfunksjonene som er den største forskjellen på de ulike modellene. Aktivitetsklokkene som Garmin Vivoactive og Garmin Venu gir ikke den samme trenings- og restitusjonsanalysen som Foreunner-, Fenix-, EPIX og Enduro. Derimot tilbyr disse noen andre funksjoner som Forunner 245 Music ikke gjør.

Dersom du ønsker å se treningseffekt, total treningsebelastning siste 4 uker, estimert restitusjonstid og ikke minst ønsker at klokken automatisk registrerer makspuls; da må du velge Garmin Forerunner 245 Music. Dette er også den eneste av de tre klokkene som gir deg nyttige treningsverktøy som Intervallfunksjon, Daglig foreslåtte treningsøkter, Estimert sluttid, Virtual Pacer, Virtual Racer, Løypeveiledning og Tilpassbare varsler.

Derimot er Garmin Vivoactive 4 og Garmin Venu 2 Plus alene om å tilby aktivitetsprofilene Yoga og Pilates, samtidig som klokken vil vise hvordan de ulike øvelsene utføres ved hjelp av en liten animert figur som demonstrer øvelsene rett på klokken.

Nykommeren Venu 2 Plus er alene om å tilby aktivitetsprofilen HIIT som inkludert AMRAP, EMOM og Tabata, og ikke minst muskelkartet som viser hvilke muskler du har trent. Alle klokkene registrer automatisk antallet repetisjoner for en enkelt øvelse, men Vivoactive 4 og Venu 2 Plus klarer dette bedre enn Forerunner 245 Music takket være det innebygde gyroskopet.

Venu 2 Plus har også aktivitetsprofilene Vindsurfing og Kitesurfing som gir spesifikke data lar gjør at klokken vil registrere data som; antall bølger surfet, hastighet, maksimal hastighet og distanse, GPS posisjon, hastighet, puls og høyde over havet (f.eks. ved hopp).

Garmin Forerunner 245 Music er den eneste av de tre pulsklokkene som tilbyr en begrenset form for navigering i form av brødsmuleruting (en tegning som viser hvor du skal løpe dersom du ønsker å følge en bestemt rute). Klokken gir deg også varsler om du løper feil.

Garmin Vivoactive vs. Forerunner – Smartklokkefunksjoner

Både Garmin Vivoactive 4, Garmin Venu 2 Plus og Garmin Forerunner 245 Music støtter smartvarsler, og kommer med støtte for å streame musikk offline via Spotify, Deezer eller Amazon, samt lar deg kontrollere musikken på telefonen direkte fra klokken. Du kan også lagre musikk på klokken i form av mp3-filer. De to eldste modellene, Garmin Vivoactive 4 og Garmin Forerunner 245 Music har kapasitet til 500 sanger, mens den nyeste modellen Garmin Venu 2 Plus har kapasitet til 650 sanger. Merk at det finnes en «ikke Music» utgave av Garmin Forerunner 245. Denne har ikke innebygd støtte for lagring av musikk, og kan kun kontrollere musikken du spiller av på telefonen.

Alle klokkene lar deg laste ned enkle apper og urskiver via Garmin Connect IQ Store, og har støtte for widgeter som værmelding, kalender, m.m.. Garmin Venu 2 Plus har dog en ekstra fordel ved at den støtter en nyere utgave av Garmin sin «app butikk», og dermed er mer fremtidsrettet.

Både Garmin Vivoactive 4 og Garmin Venu 2 Plus har muligheten til å betale trådløst via Garmin Pay, mens Forerunner 245 Music mangler denne funksjonen. Sistnevnte er dog den eneste klokken som kan kobles til det noe aldrende actionkameraet Garmin Virb.

Garmin Venu 2 Plus er alene om å ha innebygd mikrofon og høyttaler, og ikke minst støtte for taleassistent. Høyttaleren kan også brukes til å spille av musikk, samt føre samtaler så lenge klokken er koblet til telefonen. Lydkvaliteten er overraskende god.

Sikkerhets- og sporingsfunksjon

Garmin Vivoactive 4, Garmin Venu 2 Plus og Garmin Forerunner 245 Music støtter alle Garmin sin sikkerhets- og sporingsfunksjon. Sikkerhets- og sporingsfunksjonen er en tjeneste som lar deg sende et varsel til utvalgte kontakter dersom du skulle ha behov for hjelp. Ved å trigge utløseren (kan gjøres på flere måter som f.eks. automatisk etter et fall, eller manuelt ved å holde inne øverste høyre knapp og å velge «sikkerhets- og sporingsfunksjon»), vil du starte en live-tracking av posisjonen din, samtidig som du sender et varsel med posisjonen din til noen forhåndsbestemte kontaktpersoner. Disse kan igjen kontakte nødetatene, eller forsøke og kontakte deg via telefonen.

Takket være Garmin Venu 2 Plus sin innebygde høyttaler og mikrofon vil denne klokken i tillegg gi deg valget om du ønsker ringe eller sende melding til de samme kontaktene, og deretter bruke mikrofonen til å prate gjennom.

Sporingsfunksjonen, eller Live Track, er ikke kun relatert til nødsituasjoner, og kan brukes til å la andre følge deg på kartet underveis i en treningsøkt/konkurranse. Mottakeren vil da motta en link de kan åpne, og som deretter åpner nettleseren med et kart over hvor du befinner deg. Posisjonen oppdateres fortløpende

Hvilken pulsklokke er riktig for deg?

Først og fremst: «Lik klokken du kjøper!» Dette punktet er sterkt undervurdert. Kjøper du en pulsklokke til flere tusen kroner, så er det ganske sannsynlig at du vil bruke den hver dag. En klokke du liker øker også sannsynligheten for at du motiveres til å være mer aktiv å trene mer.

Når det gjelder hvilken klokke som er best til ulike typer aktiviteter, er valget enkelt:

«Garmin Forerunner 245 Music er best for løpere. Denne klokken gir deg dypere trenings- og restitusjonsanalyse, flere gode treningsverktøy som er direkte løperelatert, samt lavest vekt.

Garmin Venu 2 Plus er best for deg som trener på treningssenter, styrke, HIIT, Yoga, Pilates, etc.. Denne modellen demonstrer øvelsene direkte på klokka, og klarer på imponerende vis å gjenkjenne og registrere de ulike øvelsene og antallet repetisjoner.

Ønsker du et rimelig og godt alternativ som både sporer aktivitet med høy presisjon, ser bra ut, kan brukes til å streame musikk via Spotify, betale med gjennom Garmin Pay, og ikke minst kan brukes til alt av aktiviteter selv om den ikke gir deg like mye dyptgående info og funksjoner som de to nevnte modellene, så er Garmin Vivoactive 4 et veldig godt alternativ».

Garmin pulsklokke

Uansett hvilken av de tre klokkene du velger vil du ende opp med en god klokke, men det er greit å få den modellen som passer deg best. Husk også at Vivoactive 4 kommer i to størrelser (40 mm og 45 mm), så velg størrelsen du føler deg komfortabel med. Blir klokken for stor vil det føre til dårlig passform, ubehag og mindre presis pulsmåling. Er klokken for liten for håndleddet ditt vil det være vanskeligere å lese av skjermen, samt betjene klokken via touchskjermen.

Er du fremdeles i tvil om noen av de tre modellene passer deg? Da kan du ta en kikk på denne omfattende samletesten av de beste pulsklokkene i ulike prisklasser:


Del gjerne:

Featured image for “Apple Maps sykkelruter er nå tilgjengelig på Apple Watch”
13. juli 2024 | Blogg

Apple Maps sykkelruter er nå tilgjengelig på Apple Watch

Apple har lansert sykkelruter i Norge. Du kan nå få sving-for-sving sykkelanvisninger for ruter som inkluderer sykkelstier, sykkelfelt og sykkelvennlige veier.
Les mer
Featured image for “Samsung Galaxy Ring – Den mest avanserte smart ringen på markedet?”
10. juli 2024 | Blogg

Samsung Galaxy Ring – Den mest avanserte smart ringen på markedet?

Samsung har endelig dratt sløret av deres første smart ring – Samsung Galaxy Ring. Nå skal fokuset på helse og trening være større enn noen gang.
Les mer
Featured image for “Samsung Galaxy Buds 3 og Buds 3 Pro – Den største oppdateringen til nå”
10. juli 2024 | Blogg

Samsung Galaxy Buds 3 og Buds 3 Pro – Den største oppdateringen til nå

Samsung Galaxy Buds 3 og Galaxy Buds 3 Pro har nylig blitt lansert, og de representerer en betydelig oppgradering i Samsungs serie av trådløse ørepropper.
Les mer
Featured image for “Nyhet: Samsung Galaxy Watch 7 og Watch Ultra”
10. juli 2024 | Blogg

Nyhet: Samsung Galaxy Watch 7 og Watch Ultra

Samsung har lansert deres neste generasjon smartklokker – Samsung Galaxy Watch 7 og Galaxy Watch Ultra. Er dette klokkene som skal sette Wear OS på kartet?
Les mer
Featured image for “COROS – Juli oppdatering: Sikkerhetsvarsler, gruppesporing, m.m.”
9. juli 2024 | Blogg

COROS – Juli oppdatering: Sikkerhetsvarsler, gruppesporing, m.m.

COROS lanserer flere nye funksjoner inkludert sikkerhetsvarsling, gruppesporing, navigasjonsforbedringer, forenklet FTP-test på sykkel, m.m.
Les mer
Featured image for “Samsung lanserer ny BioActive sensor for mer nøyaktige helsemålinger”
8. juli 2024 | Blogg

Samsung lanserer ny BioActive sensor for mer nøyaktige helsemålinger

Samsung fortsetter å innovere innen digital helse med den nyeste generasjonen av sin BioActive sensor, som kommer til den neste Galaxy Watch.
Les mer
Featured image for “COROS APEX 2 Pro – Nå i fargen Dusty Pink”
2. juli 2024 | Blogg

COROS APEX 2 Pro – Nå i fargen Dusty Pink

COROS APEX 2 Pro er nå tilgjengelig i fargen Dusty Pink – en hyllest til de fortryllende fargene som preger himmelen over ulike sand-, jord- og steinlandskap.
Les mer
Featured image for “Garmin Edge 1050 – Første sykkelcomputer med LED-skjerm”
25. juni 2024 | Blogg

Garmin Edge 1050 – Første sykkelcomputer med LED-skjerm

Garmin lanserer Edge 1050 – Den første sykkelcomputeren med en krystallklar LED-skjerm, samt innebygd høyttaler for trenings- og navigasjonsvarsler, m.m..
Les mer
Featured image for “Nyhet: Suunto Race S – Årets budsjettvinner?”
25. juni 2024 | Blogg

Nyhet: Suunto Race S – Årets budsjettvinner?

Suunto Race S er en solid oppgradering fra forgjengeren Suunto Race, i et mindre og lettere design, og til en enda bedre pris!
Les mer
Featured image for “COROS gjør det tryggere å trene alene med ny stor oppdatering”
21. juni 2024 | Blogg

COROS gjør det tryggere å trene alene med ny stor oppdatering

COROS lanserer en rekke nye funksjoner for sine pulsklokker, inkludert sikkerhetsvarsling, gruppesporing og en enklere FTP test for sykkel.
Les mer
Featured image for “Shokz inngår samarbeid med maratonstjernen Eliud Kipchoge”
19. juni 2024 | Blogg

Shokz inngår samarbeid med maratonstjernen Eliud Kipchoge

Shokz, kjent for sine avanserte open ear-hodetelefoner, har annonsert et storstilt samarbeid med den dobbelte olympiske maratonvinneren, Eliud Kipchoge.
Les mer
Featured image for “Nyhet: Suunto Ocean – Kombinert pulsklokke og dykkercomputer”
18. juni 2024 | Blogg

Nyhet: Suunto Ocean – Kombinert pulsklokke og dykkercomputer

Suunto Ocean kombinerer funksjonaliteten til en dykkecomputer med egenskapene til en pulsklokke og gjør den til et ideelt verktøy til både dykking og trening.
Les mer