Garmin Vivoactive 4 vs Venu 2 Plus vs Garmin Forerunner 245 Music

14. mars, 2022 (oppdatert 31. mai 2023)
Featured image for “Garmin Vivoactive 4 vs Venu 2 Plus vs Garmin Forerunner 245 Music”

Garmin Venu 2 Plus vs. Garmin Vivoactive 4 vs. Garmin Forerunner 245 Music. Hvilken modell er riktig for deg? Her får du vite hva som er likt, og hva som skiller de ulike modellene.

Garmin Forerunner 245 Music og Garmin Vivoactive 4 er to av Garmin sine mest populære pulsklokker, og med nykommeren Venu 2 Plus på banen, er det ikke uventet at også denne vil ta en stor del av kaka.

Garmin Vivoactive 4 ble lansert samtidig med første generasjon Garmin Venu (september 2019) som nå er ute i tredje generasjon. Forerunner 245 Music ble på sin side lansert et halvt år før Vivoactive 4 (april 2019), og er helt klart moden for en oppdatering. Prisen på disse klokkene har dog falt så voldsomt at alle disse modellene kan regnes som meget gode kjøp, men husk at det er uansett er avgjørende at du finner en pulsklokke som tilfredsstiller ditt behov.

Det er flere likheter mellom disse modellene, og her skal jeg forsøke og forklare de viktigste av de.

Garmin Vivoactive vs. Forerunner – Design og batteritid

Garmin Vivoactive 4 og Garmin Venu var i utganspunktet lik av utseende, men der Vivoactive 4 kom med en tradisjonell MIP (memory-in-pixel) skjerm, har Venu alltid kunnet skryte av en pen, fargerik og høyoppløst AMOLED-skjerm. Venu kom i utgangspunktet i to ulike størrelser (40 mm og 45 mm), mens Garmin Venu 2 Plus nå kommer kun i 43 mm. Skjermen på Vivoactive 4 og Venu 2 Plus er begge på 1,3″, mens Garmin Forerunner 245 Music har en litt mindre skjerm på 1,2″.

Størrelsen er nogenlunde lik på de tre modellene, og det er kun snakk om millimeter som skiller de. Byggekvaliteten fremstår derimot noe bedre på Garmin Vivoactive 4 og Garmin Venu 2 Plus ettersom det er brukt kraftigere materialer i klokken. Vivoactive 4 har en ramme i rustfritt stål og et bakdeksel i fiberforsterket polymer. Garmin Venu 2 Plus er enda mer robust og her består både rammen og dekselet i rustfritt stål. Vekten på de to modellene er 40 gram og 51 gram.

Garmin Forerunner 245 music består utelukkende av plastikklignende fiberforsterket polymer. Dette materialet er også sterkt, men ikke like «elegant». Vekten er til gjengjeld mye lavere, og Forerunner 245 veier ikke mer enn kun 38,5 gram.

Garmin Vivoactive 4 og Garmin Venu 2 Plus betjenes via to knapper på høyre side pluss en touchskjerm. Venu 2 Plus har i tillegg en tredje knapp som aktiverer taleassistenten, eller kan endres til å fungere som en snarvei. Garmin Forerunner 245 Music har ingen touchskjerm, og betjenes via fem knapper.

Når det gjelder batteritiden er det Garmin Venu 2 Plus som kommer best ut av det, men alle de tre klokkene klarer en drøy uke i vanlig smartklokkemodus, og rundt 6-8 timer med GPS og musikk aktivert.

Alle klokkene er vanntett (5 ATM) og kan brukes under svømming og i dusjen.

Helseovervågning / Aktivitetsmåling

Alle de tre klokkene kommer med omfattende helseovervåkning / aktivitetssporing og måler pulsen din 24/7. Garmin Vivoactive 4 og Garmin Forerunner 245 Music benytter 3.gen Garmin ELEVATE pulssensor, mens nykommeren Garmin Venu 2 Plus er utstyrt med en oppdatert Garmin ELEVATE 4.0 pulssensor. Begge disse pulssensorene er gode, men 4.gen ELEVATE-sensor er enda litt bedre og mer nøyaktig enn ELEVATE 3.0, samtidig som den åpner for mer avanserte målinger.

I tillegg til å måle puls vil begge pulssensorene (altså alle de tre klokkene) måle oksygennivået i blodet. Klokkene er også i stand til å varsle ved unormal lav/høy puls.

Av andre funksjoner som er felles finner vi: Body Battery, stressmåling, avslappingstidtaker for pusting, avansert søvnovervåkning, måling av hvilepuls, skritteller, kaloriforbruk, tilbakelagt distanse, instensitetsminutter, TrueUp, MoveIQ (vil automatisk gjenkjenne og registrere når du går, løper, sykler…).

Funksjoner som er forbeholdt enkelte av modellene:

  • Garmin Venu 2 Plus: Søvnovervåkning (søvnpoengsum og -informasjon), Kondisjonsalder, HRV (hjertevariabilitet), Morgenrapport, Health Snapshot (Gjør det enkelt å få et raskt overblikk over egen helse- og treningstilstand i løpet av en 2-minutters seanse som registrerer og loggfører hjerterytme, HRV, oksygenmetning, respirasjonsrate og stress).
  • Garmin Venu 2 Plus og Garmin Vivoactive 4: Respirasjonsrate, sporing av kvinnehelse, hydrering (estimerer væsketap), teller etasjer/trapper.

Merk at enkelte av funksjonene som er listet opp som «eksklusive» for en eller to av modellene, kan være tilgjengelig for flere modeller, men er da forbeholdt Garmin Connect appen. Når det opplyses om at en funksjon er tilgjengelig i Garmin Connect, betyr det at du må åpne appen og inn i oversikten for å se den aktuelle verdien for det du søker.

Eksempelvis er Kondisjonsalder tilgjengelig i Garmin Connect for alle de tre klokkene, men kun Garmin Venu 2 Plus viser deg verdien direkte på klokken. Garmin Forerunner 245 tilbyr ikke hydreringssporing og sporing av kvinnehelse rett på klokka, men det er tilgjengelig via Garmin Connect.

Morgenrapport er forbeholdt Venu 2 Plus. Morgenrapporten vil hver morgen gi en rapport i form av en urskive som viser nattens søvn, restitusjonstatus, dagens vær, kalender og skrittmål.

Det kan være greit å merke seg at Garmin Forerunner 245 Music er den eneste av disse klokkene som ikke teller trapper/etasjer ettersom den mangler barometrisk høydemåler. Dette er nødvendig for å måle høyde uten bruk av GPS. Klokken vil fremdeles måle høydemeter under en treningsøkt (benytter da GPS).

Garmin Vivoactive vs. Forerunner – Sensorer

Både Garmin Venu 2 Plus, Garmin Vivoactive 4 og Garmin Forerunner 245 og kommer med en omfattende liste av sensorer som inkluderer Multi-GNSS (GPS, GLONASS, GALILEO), kompass, akselerasjonsmåler, pulssensor og SpO2-sensor for måling av oksygenmetning i blodet.

Kun Garmin Venu 2 Plus benytter siste generasjon ELEVATE 4.0 pulssensor som også registrer hjertevariabilitet, samt en lyssensor som sørger for å justere lysstyrken automatisk.

Både Garmin Venu 2 Plus vs. Garmin Vivoactive 4 kommer med barometrisk høydemåler og gyroskop, noe Garmin Forerunner 245 Music mangler. Den barometriske høydemåleren gjør at disse klokkene er i stand til å telle høydemeter selv om ikke GPS er aktivert, slik at klokkene registrerer antall etasjer/trapper klatret i løpet av en dag (1 etasje tilsvarer 3 høydemeter).

Gyroskopet har størst betydning for å kunne gjenkjenne og registrere øvelser under styrketrening, samt stillart og svømmetak under svømming.

Garmin Vivoactive vs. Forerunner – Treningsfunksjoner

Selv om de tre modellene i stor grad tilbyr mye av det samme, er det treningsfunksjonene som er den største forskjellen på de ulike modellene. Aktivitetsklokkene som Garmin Vivoactive og Garmin Venu gir ikke den samme trenings- og restitusjonsanalysen som Foreunner-, Fenix-, EPIX og Enduro. Derimot tilbyr disse noen andre funksjoner som Forunner 245 Music ikke gjør.

Dersom du ønsker å se treningseffekt, total treningsebelastning siste 4 uker, estimert restitusjonstid og ikke minst ønsker at klokken automatisk registrerer makspuls; da må du velge Garmin Forerunner 245 Music. Dette er også den eneste av de tre klokkene som gir deg nyttige treningsverktøy som Intervallfunksjon, Daglig foreslåtte treningsøkter, Estimert sluttid, Virtual Pacer, Virtual Racer, Løypeveiledning og Tilpassbare varsler.

Derimot er Garmin Vivoactive 4 og Garmin Venu 2 Plus alene om å tilby aktivitetsprofilene Yoga og Pilates, samtidig som klokken vil vise hvordan de ulike øvelsene utføres ved hjelp av en liten animert figur som demonstrer øvelsene rett på klokken.

Nykommeren Venu 2 Plus er alene om å tilby aktivitetsprofilen HIIT som inkludert AMRAP, EMOM og Tabata, og ikke minst muskelkartet som viser hvilke muskler du har trent. Alle klokkene registrer automatisk antallet repetisjoner for en enkelt øvelse, men Vivoactive 4 og Venu 2 Plus klarer dette bedre enn Forerunner 245 Music takket være det innebygde gyroskopet.

Venu 2 Plus har også aktivitetsprofilene Vindsurfing og Kitesurfing som gir spesifikke data lar gjør at klokken vil registrere data som; antall bølger surfet, hastighet, maksimal hastighet og distanse, GPS posisjon, hastighet, puls og høyde over havet (f.eks. ved hopp).

Garmin Forerunner 245 Music er den eneste av de tre pulsklokkene som tilbyr en begrenset form for navigering i form av brødsmuleruting (en tegning som viser hvor du skal løpe dersom du ønsker å følge en bestemt rute). Klokken gir deg også varsler om du løper feil.

Garmin Vivoactive vs. Forerunner – Smartklokkefunksjoner

Både Garmin Vivoactive 4, Garmin Venu 2 Plus og Garmin Forerunner 245 Music støtter smartvarsler, og kommer med støtte for å streame musikk offline via Spotify, Deezer eller Amazon, samt lar deg kontrollere musikken på telefonen direkte fra klokken. Du kan også lagre musikk på klokken i form av mp3-filer. De to eldste modellene, Garmin Vivoactive 4 og Garmin Forerunner 245 Music har kapasitet til 500 sanger, mens den nyeste modellen Garmin Venu 2 Plus har kapasitet til 650 sanger. Merk at det finnes en «ikke Music» utgave av Garmin Forerunner 245. Denne har ikke innebygd støtte for lagring av musikk, og kan kun kontrollere musikken du spiller av på telefonen.

Alle klokkene lar deg laste ned enkle apper og urskiver via Garmin Connect IQ Store, og har støtte for widgeter som værmelding, kalender, m.m.. Garmin Venu 2 Plus har dog en ekstra fordel ved at den støtter en nyere utgave av Garmin sin «app butikk», og dermed er mer fremtidsrettet.

Både Garmin Vivoactive 4 og Garmin Venu 2 Plus har muligheten til å betale trådløst via Garmin Pay, mens Forerunner 245 Music mangler denne funksjonen. Sistnevnte er dog den eneste klokken som kan kobles til det noe aldrende actionkameraet Garmin Virb.

Garmin Venu 2 Plus er alene om å ha innebygd mikrofon og høyttaler, og ikke minst støtte for taleassistent. Høyttaleren kan også brukes til å spille av musikk, samt føre samtaler så lenge klokken er koblet til telefonen. Lydkvaliteten er overraskende god.

Sikkerhets- og sporingsfunksjon

Garmin Vivoactive 4, Garmin Venu 2 Plus og Garmin Forerunner 245 Music støtter alle Garmin sin sikkerhets- og sporingsfunksjon. Sikkerhets- og sporingsfunksjonen er en tjeneste som lar deg sende et varsel til utvalgte kontakter dersom du skulle ha behov for hjelp. Ved å trigge utløseren (kan gjøres på flere måter som f.eks. automatisk etter et fall, eller manuelt ved å holde inne øverste høyre knapp og å velge «sikkerhets- og sporingsfunksjon»), vil du starte en live-tracking av posisjonen din, samtidig som du sender et varsel med posisjonen din til noen forhåndsbestemte kontaktpersoner. Disse kan igjen kontakte nødetatene, eller forsøke og kontakte deg via telefonen.

Takket være Garmin Venu 2 Plus sin innebygde høyttaler og mikrofon vil denne klokken i tillegg gi deg valget om du ønsker ringe eller sende melding til de samme kontaktene, og deretter bruke mikrofonen til å prate gjennom.

Sporingsfunksjonen, eller Live Track, er ikke kun relatert til nødsituasjoner, og kan brukes til å la andre følge deg på kartet underveis i en treningsøkt/konkurranse. Mottakeren vil da motta en link de kan åpne, og som deretter åpner nettleseren med et kart over hvor du befinner deg. Posisjonen oppdateres fortløpende

Hvilken pulsklokke er riktig for deg?

Først og fremst: «Lik klokken du kjøper!» Dette punktet er sterkt undervurdert. Kjøper du en pulsklokke til flere tusen kroner, så er det ganske sannsynlig at du vil bruke den hver dag. En klokke du liker øker også sannsynligheten for at du motiveres til å være mer aktiv å trene mer.

Når det gjelder hvilken klokke som er best til ulike typer aktiviteter, er valget enkelt:

«Garmin Forerunner 245 Music er best for løpere. Denne klokken gir deg dypere trenings- og restitusjonsanalyse, flere gode treningsverktøy som er direkte løperelatert, samt lavest vekt.

Garmin Venu 2 Plus er best for deg som trener på treningssenter, styrke, HIIT, Yoga, Pilates, etc.. Denne modellen demonstrer øvelsene direkte på klokka, og klarer på imponerende vis å gjenkjenne og registrere de ulike øvelsene og antallet repetisjoner.

Ønsker du et rimelig og godt alternativ som både sporer aktivitet med høy presisjon, ser bra ut, kan brukes til å streame musikk via Spotify, betale med gjennom Garmin Pay, og ikke minst kan brukes til alt av aktiviteter selv om den ikke gir deg like mye dyptgående info og funksjoner som de to nevnte modellene, så er Garmin Vivoactive 4 et veldig godt alternativ».

Garmin pulsklokke

Uansett hvilken av de tre klokkene du velger vil du ende opp med en god klokke, men det er greit å få den modellen som passer deg best. Husk også at Vivoactive 4 kommer i to størrelser (40 mm og 45 mm), så velg størrelsen du føler deg komfortabel med. Blir klokken for stor vil det føre til dårlig passform, ubehag og mindre presis pulsmåling. Er klokken for liten for håndleddet ditt vil det være vanskeligere å lese av skjermen, samt betjene klokken via touchskjermen.

Er du fremdeles i tvil om noen av de tre modellene passer deg? Da kan du ta en kikk på denne omfattende samletesten av de beste pulsklokkene i ulike prisklasser:


Del gjerne:

Featured image for “Nyhet: Garmin Fenix 7 Pro og Garmin Epix Pro”

Nyhet: Garmin Fenix 7 Pro og Garmin Epix Pro

Garmin har nylig lansert de to nyeste medlemmene i Fenix- og Epix-familien; Garmin Fenix 7 Pro og Garmin Epix Pro.…
Featured image for “37 grunner til å velge Garmin Instinct 2/2X Solar”

37 grunner til å velge Garmin Instinct 2/2X Solar

Gira på en pulsklokke som kan det meste, tåler alt, og har ekstrem batteritid? Her er 37 grunner til hvorfor…
Featured image for “Samsung Galaxy Z Fold4 – Et multiverktøy i arbeidsdagen”

Samsung Galaxy Z Fold4 – Et multiverktøy i arbeidsdagen

Drømmer du om å ta med deg jobben «i lomma» og å erstatte kontoret med minimalt utstyr? Her er 10…
Featured image for “Nyhet: Huawei Watch 4 og Huawei Watch 4 Pro”

Nyhet: Huawei Watch 4 og Huawei Watch 4 Pro

Huawei har lansert to nye smartklokker – Huawei Watch 4 og Huawei Watch 4 Pro – to klokker proppfulle av…
Featured image for “Nyhet: Suunto Vertical”

Nyhet: Suunto Vertical

Suunto har lansert Suunto Vertical – selskapets første dedikerte pulsklokke med innebygde kart og solcellelading. Og enorm batteritid.…
Featured image for “10 grunner til å velge Garmin Forerunner 265”

10 grunner til å velge Garmin Forerunner 265

Vurderer du å investere i en ny pulsklokke og lurer på om Garmin Forerunner 265 er riktig klokke for deg?…
Featured image for “Gigantisk oppdatering fra COROS!”

Gigantisk oppdatering fra COROS!

COROS har nylig lansert en gigantisk oppdatering til en rekke av sine pulsklokker. Dette setter COROS i et helt nytt…
Featured image for “Nyhet: Casio G-Shock GBD-H2000”

Nyhet: Casio G-Shock GBD-H2000

Ønsker du en pulsklokke som skiller seg ut fra de vanlige treningsklokkene? Casio G-Shock GBD-H2000 er pulsklokken for deg som…
Featured image for “Garmin forenkler tilgangen til beta programvare”

Garmin forenkler tilgangen til beta programvare

Garmin har nylig gjort endringer i måten brukere kan delta i det offentlige beta programmet for tilgang til tidlig programvare…
Featured image for “Håndleddsbasert løpsdynamikk klart for Garmin Forerunner 955!”

Håndleddsbasert løpsdynamikk klart for Garmin Forerunner 955!

Avansert løpsdynamikk og nytt mål på treningsbealsting er klart for Garmin Forerunner 955!…
Featured image for “15 grunner til å velge Garmin Fenix 7X”

15 grunner til å velge Garmin Fenix 7X

Trenger du noen argumenter for å overbevise deg selv om at Garmin Fenix 7X er et godt kjøp, eller må overbevise…
Featured image for “En vanlig dag på jobben for en produkttester – i følge ChatGPT”

En vanlig dag på jobben for en produkttester – i følge ChatGPT

Hva skjer når du spør selveste «Bing», eller AI-kongen ChatGPT, om å beskrive en vanlig dag på jobben for en…
Featured image for “Stor oppdatering gir avansert løpsdynamikk til Fenix 7 og Epix 2”

Stor oppdatering gir avansert løpsdynamikk til Fenix 7 og Epix 2

Garmin har lansert en ny betaoppdatering for Fenix 7-serien, Epix 2, Enduro 2, Quatix 7 og Marq 2-klokkene. Oppdateringen introduserer…
Featured image for “Nyhet: Huawei Watch Ultimate”

Nyhet: Huawei Watch Ultimate

Huawei Watch Ultimate skal ta opp kampen med Apple Watch Ultra, Samsung Galaxy Watch5 Pro og andre robuste og smartklokker…
Featured image for “30 grunner til å velge Samsung Galaxy Watch5 Pro”

30 grunner til å velge Samsung Galaxy Watch5 Pro

På utkikk etter ny smartklokke og lurer på om Samsung sitt flaggskip er noe for deg? Her er 30 grunner…
Featured image for “Nyhet: Polar Pacer Pro er nå tilgjengelig i en ny farge”

Nyhet: Polar Pacer Pro er nå tilgjengelig i en ny farge

Polar har nylig lansert pulsklokken Polar Pacer Pro i den nye fargen Gold Dust. Nyheten kombinerer en stilig gyllen klokkeramme…
Featured image for “Garmin Forerunner 265 vs. Garmin Forerunner 255 Music”

Garmin Forerunner 265 vs. Garmin Forerunner 255 Music

Garmin Forerunner 265 følger opp den populære Garmin Forerunner 255 Music. Her får du vite hva som er likt, og…
Featured image for “Garmin lanserer Forerunner 265 og Forerunner 965”

Garmin lanserer Forerunner 265 og Forerunner 965

Garmin har nylig lansert to nye klokker i Forerunner-serien; Garmin Forerunner 265 og Garmin Forerunner 965. Med dette fortsetter Garmin…