Test: Shokz OpenFit

8. mai, 2024 (oppdatert 8. mai 2024)

Featured image for “Test: Shokz OpenFit”

Shokz OpenFit lar deg lytte til musikk samtidig som du oppfatter det som foregår rundt deg. Med en bombesikker passform og solid lydkvalitet, er dette kanskje markedets beste alternativ til tradisjonelle ørepropper.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Viktigste fakta

 • Type: «Open-ear» med Air Conduction.
 • Tilkobling: Bluetooth 5.2.
 • Lydkodek: AAC, SBC
 • Batteritid: 7 timer + 21 timer med ladeetui. 5 min hurtiglading gir 1 time.
 • Drivere: 18 x 11 mm
 • Vanntetthet: IP54 (støvtette og sprutsikre).
 • Vekt: 8,3 g per propp, 57,1 g for ladeetui.
 • Farger: Svart, beige.
 • Pris: 2 499,-

Shokz – Fra beinledningsteknologi til luftgjennomføring

Shokz er aller best kjent for å produsere hodesett der de benytter beinledningsteknologi for å overføre lyd til det indre øret og dermed forbi trommehinnen. Beinledningsteknologi sender vibrasjoner gjennom kinnbeinene og videre til ørene, slik at ørekanalene er helt fri. På denne måten kan brukeren lytte til musikk, podkaster eller samtaler samtidig som de kan høre lyder fra omgivelsene.

Shokz OpenFit øreproppene tar det et steg videre, og tar i bruk en kombinasjon av ‘luftgjennomføring’, og en tilpasset dynamisk driverenhet. Denne teknologien leverer lyd direkte over ørekanalen samtidig som er åpne og tillater deg å være bevisst på omgivelsene.

«DirectPitch«-teknologien bruker lydbølger for å optimaliserer avstanden og vinkelen mellom lydkilden og øret, slik at lydtrykket mot øret øker mens det reduseres i andre retninger. Shokz kombinerer dette med «OpenBass«, en proprietær lavfrekvensforbedringsalgoritme, som sender lavfrekvente vibrasjoner direkte mot øret uten å dekke det. Sammen sørger dette for å gi en rik og naturlig lydopplevelse uavhengig av volumnivå, samtidig som det reduserer lydlekkasje og ubehag.


Design og batteritid

Designmessig kan Shokz OpenFit beskrives som «en Shokz OpenRun Pro» kuttet i to. OpenRun Pro er kanskje selskapets mest populære hodesett, og ser ut som en bøyle som hviler på nakken, med to kroker som festes over ørene sine slik at selve enheten med høyttalerne og driverne sitter i forkant av øregangen der hvor kinnbeina starter.

Shokz OpenFit er derimot mer diskre, og benytter såkalt «Dolphin arc ørekrokdesign» der to slanke «stenger» bestående av to-lags flytende silikon med en innebygd 0,7 mm tynn minnetråd sørger for et justerbart og fleksibelt design. Batteriet sitter i enden av hver krok, mens driver og høyttaler sitter i fronten som hviler over øret og spiller lyd inn i øregangen. Dette sørger for god balanse slik at øreproppene holder seg på plass under ulike aktiviteter.

Hver ørepropp veier 8,3 gram, mens selve ladeetuiet veier 57 gram. Formen er kvadratisk (minner om en pastilleske), passer fint i en bukselomme, og holdes trygt på plass ved hjelp av magneter. Utsiden av øreproppene er berøringsfølsomme og støtter dobbeltrykk og trykk-og-hold.

Batteritiden ligger på opptil 7 timer for øreproppene, med opptil 28 timer totalt dersom du inkluderer ladeetuiet. En fullading tar ca. 60 minutter (via USB-C), mens kun 5 minutter hurtiglading er nok til å levere 1 time lyttetid. Det er ingen støtte for trådløs lading.

Proppene benytter for øvrig Bluetooth 5.2 med en oppgitt rekkevidde på 10 meter. Tilkoblingen til nye enheter er enkel og gjøres ved å plassere øreproppene i dekselet, holde inne berøringspanelet til du aktiverer tilkoblingsmodus, og deretter velge de i listen over Bluetooth-enheter på telefonen/PC-en/klokken, etc.. Av lydkodeker støttes AAC og SBC.


God og engasjerende lyd

Shokz OpenFit benytter 18×11 mm dynamiske drivere som leverer meget god lyd med klare toner og dyp bass. Lydmessig er det lite å trekke de for, selv om det åpne designet ikke gjør at du vil få den samme «boblen» som du gjør med lukkede ørepropper som stenger lyden ute og sørger for å rette lyden enda mer inn i øret. Skrur du opp lyden til 75%+, så forsvinner det meste av omgivelseslyden, men samtidig blir du mindre oppmerksom på omgivelsene.

Shokz OpenFit tilbyr ingen støydemping under aktiv bruk, men inkluderer to mikrofoner som sitter på utsiden og sammen med Ai sørger for å filtrere ut støy under samtaler. Dette fungerer ganske bra- spesielt for den du prater med som slipper unna det meste av forstyrrelse fra utsiden. Dersom det er mye bråk rundt deg kan det derimot blir utfordrende for deg å høre motparten.

Under vindfulle forhold fungerer Shokz OpenFit suverent. Der mange ørepropper har utfordringer med irriterende vindsus i øregangen, så slipper du dette fullstendig takket være det åpne designet. Det åpne designet gjør også at du slipper trinnstøy når du løper, altså at du hører den klassiske dunkelyden hver gang du lander på foten.


Funksjoner

Shokz tilbyr en equalizer i Shokz-appen, som er både enkel og oversiktlig. Her kan du velge blant fire forhåndsinnstilte lydbilder; Standard, Vokal, Bass Boost og Treble Boost, samt opprette dine egne lydbilder ved hjelp av en fem trinns equalizer.

I tillegg kan du gjøre noen små endringer på betjeningen av proppene som støtter dobbeltrykk og trykk-og-hold. Her kan du sette proppene til å pause musikken, skifte spor frem/tilbake, justere volumet, eller aktivere telefonens innebygde taleassistent. Enkelte har påpekt utfordringer med å betjene øreproppene, men personlig har jeg hatt null problemer. To trykk registreres hver gang, og trykk-og-hold justerer volumet til ønsket nivå. Det eneste som kan påpekes er at proppene med fordel kunne støttet flere handlinger som for eksempel ett- og tre trykk.

Appen lar deg også aktivere multipoint slik at øreproppene kan være tilkoblet to enheter samtidig og sømløst veksle mellom de, samt styre musikken som spilles av.

Det er ingen «finn øreproppene» funksjon, og det mangler auto-pause når du fjerner en propp fra øret, så musikken vil fortsette å spille til du enten stopper musikken selv, eller slår av øreproppene ved å plassere de i ladeetuiet. Begge disse funksjonene burde vært på plass i såpass kostbare ørepropper, og det forsterkes bare ytterligere med tanke på hvor nye de er.


Hvem er Shokz OpenFit for?

Den åpne konstruksjonen gjør at Shokz OpenFit-øreproppene er spesielt godt egnet for utendørsaktiviteter som løping, sykling, ski og andre situasjoner der du har ekstra behov for å bevisst det som foregår på utsiden, samtidig som du kan lytte til musikk. Shokz OpenFit er også IP54-klassifisert for å tåle støv og svette, og de fleksible krokene gir et mykt og sikkert grep rundt ørene. Den lette og åpne passformen sikrer optimal komfort for bruk over lengre tid, og selv om det er skrevet mange ganger før; du glemmer virkelig at du har de på deg.

Ulempen med denne typen ørepropper er at du ikke vil få den samme «lukkede boblen» som tradisjonelle ørepropper med støydemping har evnen til å skape, og du vil delvis kunne forstyrres av lyder fra omgivelsene. Dette er ikke et direkte problem for Shokz OpenFit, men generelt for denne typen ørepropper. Det skal likevel sies at OpenFit byr på meget god lyd, og med noen små justeringer i equalizeren, kan du virkelig tilføre ekstra trykk i lydbildet.

Er alternativ til Shokz OpenFit er JBL Soundgear Sense (testet her) som er svært lik både i utseende og funksjon.


Konklusjon


Shokz OpenFit
Shokz OpenFit

Product Name: Shokz OpenFit

Brand: Shokz

Offer price: 2499

Currency: NOK

Konklusjon

Shokz OpenFit er et frisk pust i markedet av lydprodukter, og står frem som et av de beste alternativene for deg som ikke ønsker tradisjonelle ørepropper som sitter i øregangen. OpenFit byr på særdeles komfortabel og sikker passform, lang batteritid, god lyd og enda bedre bevissthet, samtidig som de er kompakte nok til å ta med i lommen.

Shokz OpenFit er likevel ikke perfekte, og kommer med en relativt høy pris. For 2490 kr betaler du primært for det smarte designet og lyden, og går glipp av elementære funksjoner som auto-pausefinn øreproppene og aktiv støydemping.

For deg som primært er ute etter gode trådløse ørepropper til trening/aktivitet, som ønsker å være bevisst på hva som foregår i miljøet rundt deg, og som trenger noe som sitter så trygt og behagelig at du glemmer at du har de på deg, så er Shokz OpenFit likevel et meget godt produkt.

Kanskje best i sin klasse.

Overall
85%
85%

Pros

 • Meget komfortabel og sikker passform.
 • Lang batteritid og hurtig lading.
 • Multipoint tilkobling + stabil tilkobling.
 • God og fyldig lyd.
 • Equalizer og ulike lydbilder.
 • Enkel betjening.
 • Vann- og svetteresistente.
 • Ok samtalekvalitet.

Cons

 • Høy pris.
 • Mangler auto-pause og «finn øreproppene».
 • Ingen trådløs lading.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Rab Aeon 27”
26. mai 2024 | Friluftsutstyr

Test: Rab Aeon 27

Rab Aeon 27 leverer strålende kvalitet i en lett, praktisk, gjennomtenkt og solid ryggsekk som fungerer til en rekke aktiviteter året rundt.
Les mer
Featured image for “Test: Insta360 X4”
22. mai 2024 | Annet

Test: Insta360 X4

Insta360 X4 tar alt det gode fra forgjengeren X3, retter opp de to største svakhetene, og fremstår som et utrolig allsidig og moro actionkamera.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug Eli RB9X”
22. mai 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: Icebug Eli RB9X

Icebug Eli RB9X er så komfortabel og elegant at du gleder deg til å ta den på å bruke mest mulig gjennom sommerhalvåret.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Kawana 2”
16. mai 2024 | Løpesko

Test: HOKA Kawana 2

HOKA Kawana 2 tar allsidigheten som gjorde forgjengeren så populær, og forbedrer viktige punkter som gjør den enda mer komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: Shokz OpenRun Pro”
14. mai 2024 | Tester

Test: Shokz OpenRun Pro

Shokz leverer som alltid kvalitet, og Shokz OpenRun Pro er med stor sannsynlighet de beste beinledende hodetelefonene du får kjøpt.
Les mer
Featured image for “Test: Xiaomi Watch 2”
10. mai 2024 | Andre merker

Test: Xiaomi Watch 2

Xiaomi Watch 2 er kanskje den rimeligste og beste Google Wear OS klokken du får kjøpt, og leverer på både design og funksjon. Likevel har den et stort problem.
Les mer
Featured image for “Test: Xiaomi Watch S3”
10. mai 2024 | Andre merker

Test: Xiaomi Watch S3

Xiaomi Watch S3 skiller seg ut med et elegant og spennende design, og i tillegg byr den på omfattende helse- og aktivitetssporing, smartfunksjoner, m.m..
Les mer
Featured image for “Test: Xiaomi Smart Band 8 Pro”
10. mai 2024 | Andre merker

Test: Xiaomi Smart Band 8 Pro

Xiaomi Smart Band 8 Pro er byr på en imponerende rekke egenskaper, en gigantisk skjerm og komfortabel passform til en særdeles lav pris.
Les mer
Featured image for “Test: VJ MAXx2”
8. mai 2024 | Sko

Test: VJ MAXx2

VJ MAXx2 byr på en ekstremt veldempet og responsiv mellomsåle, kombinerer med kanskje verdens beste yttersåle, og leverer en nydelig totalpakke av en løpesko!
Les mer
Featured image for “Test: Shokz OpenFit”
8. mai 2024 | Tester

Test: Shokz OpenFit

Shokz OpenFit lar deg være oppmerksom på omgivelsene samtidig som du lytter til musikk. Er dette markedets beste alternativ til tradisjonelle ørepropper?
Les mer
Featured image for “Test: Huawei Watch Fit 3”
7. mai 2024 | Huawei

Test: Huawei Watch Fit 3

Huawei Watch Fit 3 kombinerer stil og funksjon i en rimelig og god aktivitetsmåler og treningsklokke. Her får du virkelig mye for penga.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS METASPEED Sky Paris”
6. mai 2024 | Løpesko

Test: ASICS METASPEED Sky Paris

ASICS METASPEED Sky Paris og Edge Paris er ikke bare lett, leken og rask, men de hjelper deg også til å perfeksjonere løpesteget- uansett hva slags løper du er.
Les mer