Test: Salomon X Ultra 4 Gore-Tex

1. mai, 2023 (oppdatert 8. april 2024)

Featured image for “Test: Salomon X Ultra 4 Gore-Tex”

Salomon X Ultra 4 Gore-Tex er for deg som ønsker en stødig og solid tursko til bruk året rundt. Dette er et slagskip på foten.

X-Ultra serien har vært en bærebjelke i Salomon sin skofamilie i lange tider, og er nå ute i sin 4. utgave. Salomon X Ultra-skoene har solgt i bøtter og span til en stor gruppe brukere, og dens allsidige bruksområde gjør at den egner seg like godt til hverdags som til en topptur i Jotunheimen.

Salomon X Ultra 4 kommer i fire utgaver; den vanlige Salomon X Ultra 4, Salomon X Ultra 4 Gore-Tex, Salomon X Ultra 4 Gore-Tex Wide og Salomon X Ultra 4 Leather Gore-Tex. Alle disse bygger på den samme plattformen, der førstnevnte er uten Gore-Tex, Wide-modellen er noe bredere over lesten og i front (12 mm), og Leather-utgaven benytter syntetisk lær i overdelen istedenfor tekstil. Gore-Tex utgaven taler for seg selv.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Salomon X Ultra 4 Gore-Tex – Et slagskip på foten

Salomon X Ultra 4 Gore-Tex er først og fremst en solid sko. Dette er ikke skoen du tar på deg for å løpe Strava-segmenter over Besseggen, eller for å kjenne på friheten av å løpe i lette sko i sommervarmen. Dette er slagskipene som funker overalt, og som sørger for å beskytte føttene dine uansett underlag og terreng.

Salomon X Ultra 4 Gore-Tex er det vi kan kalle en «hybridsko». Noen vil elske å bruke den som en erstatning for en tyngre fjellsko, mens andre vil bruke den som sin faste terrengløpesko.


En stødig sko med god beskyttelse

Overdelen består av et kraftig ripstop meshmateriale med DWR-impregnering for å holde både vann og skitt borte. På begge sider er det kraftige TPU-bånd som bidrar til å stabilisere skoen, og rundt hele skoen sitter en ny ADV-C konstruksjon bestående av to «vingeformete» stropper som strekker seg over vristen. Kombinasjonen av båndene og vingene sørger for en unik støtte og stabilitet, og bidrar til at Salomon X Ultra 4 Gore-Tex føles trygg uansett underlag.

I front beskyttes tærne av en kraftig tåkappe som strekker seg langs sidene til mellomfoten, og begge sidene av skoens utside beskyttes av partier med kunstig lær. Tungen er delvis sydd inn i sidene for å hindre at den krøller seg, samtidig som den holder rusk ute. Salomon X Ultra 4 Gore-Tex benytter Quicklace-lisser som enkelt strammes og slakkes ved å trekke i en snor, samtidig som det bidrar til å fordele trykket over hele lesten. Hælkappen er myk og avrundet slik at den er kjennes snill mot akillessenen.


Mellomsåle og demping

Mellomsålen i Salomon X Ultra 4 Gore-Tex består av selskapets eget EnergyCell, en type EVA-skum som sørger for relativt god demping. Det er ikke snakk om demping på samme måte som en ren asfaltsko, men du blir ikke sliten i foten selv etter timevis på hardt underlag som asfalt, eller lange dager i fjellet.

Kombinert med den formstøpte Ortholite-sålen og SensiFit-konstruksjonen som nærmest omslutter foten som en sokk, sitter Salomon X Ultra 4 GORE-TEX som støpt på foten. Passformen en middels bred med en avsmalnende front, så dersom du har brede føtter anbefales det å velge Wide-utgaven. Det «positive» med den tighte passformen er at skoen gir god støtte i teknisk og vanskelig terreng, og du risikerer ikke at fotbladet sklir ut og over sålen.


Yttersåle og grep

Yttersålen består av Salomon All Terrain Contagrip, en gummiblanding laget for å fungere på variert underlag. Knastene er relativt høye og jevnt fordelt utover sålen. For å sikre grep både i motbakke og nedoverbakke er knastene vinklet slik at de står i ulike retninger. På denne måten skal de kunne stå i mot kraften som oppstår nedover når du må bremse, samt bite fra seg oppover i klatringer.

Salomon X Ultra 4 Gore-Tex fungerer veldig godt i variert skogs- og fjellterreng, men har ikke like godt grep på vått sva og våte steiner. Den imponerer derimot på mer gjørmete underlag der flere terrengsko ofte sliter. Gummiblandingen er også langt mer slitesterk enn den myke gummien vi finner på for eksempel Salomon Speedcross-serien. Knastene er noe hardere, og det er nok også litt av grunnen til at de ikke sitter like godt på hardt og vått underlag.


Opplevelse

Som nevnt oppleves Salomon X Ultra 4 Gore-Tex jevnt over komfortabel i bruk, men det er greit å være obs på at flere brukere opplever at det dannes en liten «knekk» i overdelen i overgangen mellom mellomfot og forfot. Dette kan oppleves ukomfortabelt, og det er nok veldig individuelt hvordan skoen «knekker» ut i fra formen på fotsålen din. Dersom du unngår dette problemet, så er i hvert fall skoen svært allsidig og god til nesten alle typer bruk. Ser du for deg å bruke skoen på sommerhalvåret anbefales det å velge modellen uten Gore-Tex ettersom den vanntette membranen raskt sørger for at det blir varmt på innsiden.


Tilgjengelighet

Salomon X Ultra 4 Gore-Tex er tilgjengelig i både herre- og damemodell i mange ulike farger. Som nevnt  finnes også en «Wide»-utgave (kun med Gore-Tex) dersom standardmodellen blir for smal.

Skoene vil ikke utvide seg noe særlig på grunn av den solide yttermembranen og solide tåkappen i front. Ønsker du å bruke Salomon X Ultra 4 Gore-Tex som tursko, kan det være lurt å velge et halvt nummer større enn du bruker.

Ønsker du en litt høyere utgave så finnes samme sko i en mellomhøy variant, Salomon X Ultra 4 Mid Gore-Tex (testet her). Ser du en lettere sko som fungerer til både hverdags og enkle turer? Sjekk ut HOKA Tranport (testet her). Dette er en sko alle burde ha i garderoben.


Fakta – Salomon X Ultra 4 Gore-Tex
– Hæl/forfot: 31,5 mm/20,5 mm
– Dropp (herre/dame): 11 mm/11 mm
– Vekt (herre/dame): 390 g / 390 g


Beste bruksområde:
Lett tursko, erstatning for fjellsko, hverdagsbruk, terrengløp for deg som ønsker en stødig løpesko.


Konklusjon


Salomon X Ultra 4 Gore-Tex
Salomon X Ultra 4 Gore-Tex

Product Name: Salomon X Ultra 4 Gore-Tex

Brand: Salomon

Offer price: 1800

Currency: NOK

Konklusjon

Salomon X Ultra 4 Gore-Tex er en komfortabel, trygg og stødig terrengsko/tursko som dekker en mengde bruksområder. Noen vil elske den som en erstatning for fjellskoen, mens andre vil foretrekke den som en løpesko. Salomon X Ultra 4 Gore-Tex er derimot ikke perfekt, og for noen vil den nok bli for stiv og «kantete». Har har passformen alt å si, og heldigvis finnes det en Wide-utgave. Uansett hvordan du velger å bruke Salomon X Ultra 4 Gore-Tex, så er du garantert et slagskip av en sko som sørger for å beskytte føttene dine, leverer godt grep på de fleste underlag, og gir god støtte i krevende terreng.

Overall
85%
85%

Pros

  • Trygg passform.
  • Godt dempet.
  • Myk og komfortabel innside.
  • Svært godt beskyttet.
  • Godt grep på de fleste underlag.

Cons

  • Noe smal i forfoten.
  • Tung og stiv.
  • Kan oppstå en ubehagelig knekk i overgang mellom for- og mellomfot.

Del gjerne: