Test: Shokz OpenFit Air

14. juni, 2024 (oppdatert 20. juni 2024)

Featured image for “Test: Shokz OpenFit Air”

Med Shokz OpenFit Air beviser Shokz at de ønsker å være kongen av Air Conduction-teknologi, og leverer et sett solide treningsørepropper til en fornuftig pris.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Viktigste fakta

 • Type: «Open-ear» med Air Conduction.
 • Tilkobling: Bluetooth 5.2.
 • Lydkodek: AAC, SBC
 • Batteritid: 6 timer + 22 timer med ladeetui. 10 min hurtiglading gir 2 timer.
 • Drivere: 18 x 11 mm
 • Vanntetthet: IP54 (støvtette og sprutsikre).
 • Vekt: 8,7 g per propp, 56,4 g for ladeetui.
 • Farger: Svart, hvit, rosa.
 • Pris: 1 499,-

Shokz – Fra beinledningsteknologi til luftgjennomføring

Shokz er aller best kjent for å produsere hodesett der de benytter beinledningsteknologi for å overføre lyd til det indre øret og dermed forbi trommehinnen. Beinledningsteknologi sender vibrasjoner gjennom kinnbeinene og videre til ørene, slik at ørekanalene er helt fri. På denne måten kan brukeren lytte til musikk, podkaster eller samtaler samtidig som de kan høre lyder fra omgivelsene.

De kanskje enda mer spennende øreproppene Shokz OpenFit (testet her) tar det enda et steg videre ved å ta i bruk en kombinasjon av ‘luftgjennomføring’, og en tilpasset dynamisk driverenhet. Denne teknologien leverer lyd direkte over ørekanalen samtidig som er åpne og tillater deg å være bevisst på omgivelsene.

Nå har Shokz lansert en oppfølger – Shokz OpenFit Air – med forbedret design for økt komfort og bedre passform under trening, til en meget konkurransedyktig pris.


Design og batteritid

Shokz OpenFit Air ser nesten identisk ut som forgjengeren, men ved nærmere øyekast ser man raskt at de skiller seg fra hverandre med OpenFit Air som noe mer avrundet og slankere i formen enn OpenFit.

OpenFit Air benytter et såkalt «Dolphin arc ørekrokdesign» som består av to slanke «stenger» i to-lags flytende silikon med en innebygd 0,75 mm tynn Ni-Ti minnetråd med en myk silikonoverflate. Dette sørger for et justerbart og fleksibelt design med en overflate som kjennes komfortabel mot øret, samtidig som den gir god friksjon og sitter godt under aktivitet.

For å skape best mulig balanse så sitter batteriet i enden av hver krok, mens driver og høyttaler sitter i fronten som hviler over øret og spiller lyd inn i øregangen. Sammenlignet med tidligere har selve driver-/høyttaler enheten fått et mer ergonomisk og tåreformet design med en vinkel som i mer naturlig grad følger ørets former. Stengene er også slanket og skal være mer komfortabel å bruke i kombinasjon med briller.

Vekten er nærmest identisk som tidligere, selv om de merkelig nok har økt noen milligram til tross for det slankere designet.Hver ørepropp veier 8,7 gram, mens selve ladeetuiet veier 56,4 gram. Formen på etuiet er kvadratisk (minner om en pastilleske) og passer fint i en bukselomme. Magneter på innsiden av lokket sørger for å holde øreproppene trygt på plass. Utsiden av øreproppene er berøringsfølsomme og støtter dobbeltrykk og trykk-og-hold.

Batteritiden ligger på opptil 6 timer for øreproppene (1 time mindre enn tidligere), med opptil 28 timer totalt dersom du inkluderer ladeetuiet (likt som tidligere). En fullading tar ca. 60 minutter (via USB-C), mens kun 10 minutter hurtiglading er nok til å levere opptil 2 timer lyttetid. Det er ingen støtte for trådløs lading.

Proppene benytter for øvrig Bluetooth 5.2 med en oppgitt rekkevidde på 10 meter. Tilkoblingen til nye enheter er enkel og gjøres ved å plassere øreproppene i dekselet, holde inne berøringspanelet til du aktiverer tilkoblingsmodus, og deretter velge de i listen over Bluetooth-enheter på telefonen/PC-en/klokken, etc.. Av lydkodeker støttes AAC og SBC.


DirectPitch-teknologi – Balansert lyd og redusert lydlekkasje

Shokz tar i bruk «DirectPitch«-teknologien som benytter lydbølger for å optimaliserer avstanden og vinkelen mellom lydkilden og øret, slik at lydtrykket mot øret øker mens det reduseres i andre retninger. DirectPitch kombineres med «OpenBass«, en proprietær lavfrekvensforbedring-salgoritme, som sender lavfrekvente vibrasjoner direkte mot øret uten å dekke det. Sammen sørger dette for å gi en rik og naturlig lydopplevelse uavhengig av volumnivå, samtidig som det reduserer lydlekkasje og ubehag.

Sammenlignet med tradisjonelle ørepropper som sitter i øret så vil du oppleve noe mer lydlekkasje, men det er faktisk overraskende hvor lite lyd som lekker ut av OpenFit Air. Her har Shokz gjort en god jobb.


God og engasjerende lyd

Shokz OpenFit Air er utstyrt med den samme spesialtilpassete 18×11 mm dynamiske driverenheten som tidligere, mens den sammensatte diafragmaen sørger for balanserte høye, mellomstore og lave toner. Innebygd Dynamic Range Control (DRC) gjør at EQ-nivåene tilpasser seg i sanntid slik at lyden alltid treffer riktig. Du kan tilpasse lyden ytterligere med Shokz-appen som tilbyr fire forhåndsinnstilte EQ-moduser.

Lydmessig er det lite å trekke de for, selv om det åpne designet ikke gjør at du vil få den samme «boblen» som du gjør med lukkede ørepropper som stenger lyden ute og sørger for å rette lyden enda mer inn i øret. Skrur du opp lyden til 75%+, så forsvinner det meste av omgivelseslyden, men samtidig blir du mindre oppmerksom på omgivelsene.

Shokz OpenFit Air tilbyr ingen støydemping under aktiv bruk, men en ny Qualcomm cVc 8.0 prosessor, samt en økning fra to til fire mikrofoner på utsiden, klarer sammen med Ai å filtrere ut sjenerende støy under samtaler. Sammenlignet med forgjengeren skal bakgrunnsstøy være redusert med hele 96,5%.

Samtalekvaliteten var ok på forgjengeren, og Shokz OpenFit Air leverer hakket bedre, men det anbefales ikke å bruke disse til lange samtaler. Det blir slitsomt både for deg og mottaker.

I likhet med Shokz OpenFit så fungerer OpenFit Air helt topp under vindfulle forhold. Der mange ørepropper har utfordringer med irriterende vindsus i øregangen, så slipper du dette fullstendig takket være det åpne designet. Det åpne designet gjør også at du slipper trinnstøy når du løper, altså at du hører den klassiske dunkelyden hver gang du lander på foten.


Funksjoner

Shokz tilbyr en equalizer i Shokz-appen, som er både enkel og oversiktlig. Her kan du velge blant fire forhåndsinnstilte lydbilder; Standard, Vokal, Bass Boost og Treble Boost, samt opprette dine egne lydbilder ved hjelp av en fem trinns equalizer.

I tillegg kan du gjøre noen små endringer på betjeningen av proppene som støtter dobbeltrykk og trykk-og-hold. Her kan du sette proppene til å pause musikken, skifte spor frem/tilbake, justere volumet, eller aktivere telefonens innebygde taleassistent. Det eneste som kan påpekes er at proppene med fordel kunne støttet flere handlinger som for eksempel ett- og tre trykk, men du kan bruke taleassistenten til å justere volum eller skifte sang.

Appen lar deg også aktivere multipoint slik at øreproppene kan være tilkoblet to enheter samtidig og sømløst veksle mellom de, samt styre musikken som spilles av.

Det er ingen «finn øreproppene» funksjon, og det mangler auto-pause når du fjerner en propp fra øret, så musikken vil fortsette å spille til du enten stopper musikken selv, eller slår av øreproppene ved å plassere de i ladeetuiet. Begge disse funksjonene burde vært på plass i såpass kostbare ørepropper, og det forsterkes bare ytterligere med tanke på hvor nye de er.


Hvem er Shokz OpenFit Air for?

Den åpne konstruksjonen gjør at både Shokz OpenFit og Shokz OpenFit Air-øreproppene er spesielt godt egnet for utendørsaktiviteter som løping, sykling, ski og andre situasjoner der du har ekstra behov for å bevisst det som foregår på utsiden, samtidig som du kan lytte til musikk. Shokz OpenFit Air forbedrer som nevnt passformen, og vil nok føles enda mer komfortable og sikker i bruk enn forgjengeren. Det er heller ikke problem å bruke øreproppene i kombinasjon med briller eller en sykkelhjelm.

OpenFit Air er også IP54-klassifisert for å tåle støv og svette (ikke dyppes i vann), og de fleksible krokene i silikon gir et mykt og sikkert grep rundt ørene. Kombinert med det åpne designet og lave vekten resulterer det i et hodesett som er komfortabelt og bruke over lengre tid, og som du nesten ikke merker at du har på deg.

Ulempen med denne typen ørepropper er at du ikke vil få den samme «lukkede boblen» som tradisjonelle ørepropper med støydemping har evnen til å skape. Det åpne designet er mer utsatt for forstyrrelser av lyder fra omgivelsene, og du får ikke den samme trykken i bassen. OpenFit Air byr uansett på god lyd, og med noen små justeringer i equalizeren, kan du tilføre ekstra trykk i lydbildet.

Det mest naturlige alternativet til Shokz OpenFit Air er forgjengeren Shokz OpenFit som i stor grad byr på mye av det samme, og ikke minst JBL Soundgear Sense (testet her) som er svært lik både i utseende og funksjon. Sistnevnte har dog et mye større ladeetui som er litt upraktisk å ta med på farten.


Konklusjon


Shokz OpenFit Air
Shokz OpenFit Air

Product Name: Shokz OpenFit Air

Brand: Shokz

Offer price: 1499

Currency: NOK

Konklusjon

Shokz OpenFit Air leverer en marginal, men fin oppgradering fra forgjengeren som allerede var meget god.

Nye OpenFit Air har en mer komfortabel passform, bedre samtalekvalitet, og koster mindre. Av andre goder får du god lyd, multipoint tilkobling, et kompakt ladeetui og god batteritid.

En av Shokz OpenFit Air sine store fordeler er at du fullstendig elliminerer trinn- og vindstøy, samtidig som de sitter godt og du hører alt som foregår rundt deg.

Om du er på jakt etter et par gode ørepropper med trening og aktivitet for øyet, så er Shokz OpenFit Air absolutt verdt å vurdere.

Overall
90%
90%

Pros

 • Meget komfortabel og sikker passform.
 • Lang batteritid og hurtig lading.
 • Kompakt ladeetui.
 • Multipoint tilkobling + stabil tilkobling.
 • God og fyldig lyd.
 • Enkel betjening.
 • Vann- og svetteresistente.
 • Ok samtalekvalitet.
 • Mye for pengene.

Cons

 • Mangler auto-pause og «finn øreproppene».
 • Ingen trådløs lading.

Del gjerne:

Featured image for “Test: La Sportiva Bushido II GTX”
19. juli 2024 | Sko

Test: La Sportiva Bushido II GTX

La Sportiva Bushido II GTX er verken lettest eller raskest, men er likevel en fantastisk komfortabel, trygg og solid terrengsko- perfekt for norsk natur!
Les mer
Featured image for “Test: Scarpa Golden Gate 2 ATR”
16. juli 2024 | Sko

Test: Scarpa Golden Gate 2 ATR

Scarpa Golden Gate 2 ATR byr på førsteklasses egenskaper i en lett, rask, godt dempet og leken terrengsko. I tillegg er den solid og byr på topp grep.
Les mer
Featured image for “Test: Helly Hansen Roam Wind Jacket”
15. juli 2024 | Bekledning

Test: Helly Hansen Roam Wind Jacket

Helly Hansen Roam Wind Jacket er en lett og pakkbar vindjakke med vannavvisende behandling, gode pusteegenskaper, og topp bevegelsesfrihet.
Les mer
Featured image for “Test: Zeeksack The Zeeker”
13. juli 2024 | Friluftsutstyr

Test: Zeeksack The Zeeker

Zeeksack The Zeeker kombinerer form og funksjon, og sørger sammen med høy bærekomfort for å være en imponerende god allround tur-, hverdags- og reisesekk.
Les mer
Featured image for “Test: Scarpa Spin Planet”
12. juli 2024 | Sko

Test: Scarpa Spin Planet

Scarpa Spin Planet er ikke bare laget på naturens premisser. Den klarer også å levere topp komfort, god beskyttelse og stabilitet, og overbevisende godt grep.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon S/Lab Phantasm 2”
9. juli 2024 | Løpesko

Test: Salomon S/Lab Phantasm 2

Salomon S/Lab Phantasm 2 er selskapets første virkelige supersko og leverer en imponerende, rask og lettløpt sko med et prisvinnende design!
Les mer
Featured image for “Test: Oura Ring Gen 3”
6. juli 2024 | Andre merker

Test: Oura Ring Gen 3

Oura Ring Gen 3 viser hvorfor det har blitt «trendy» å bære en ring 24/7 – uansett kjønn og intensjoner om mål og mening. Smart ringen er kommet for å bli.
Les mer
Featured image for “Test: Osprey Exos Pro 55”
5. juli 2024 | Friluftsutstyr

Test: Osprey Exos Pro 55

Lett, solid og smart. Osprey Exos Pro 55 og Osprey Eja Pro 55 er for deg som jakter lettest mulig sekk uansett hvor du ferdes, uten å gi avkall på kvalitet.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon S/Lab Ultra Jacket”
3. juli 2024 | Bekledning

Test: Salomon S/Lab Ultra Jacket

Salomon S/Lab Ultra Jacket er en lett, kraftig og gjennomtenkt vanntett løpejakke for dagene der du trenger ekstra beskyttelse og aktivitetsnivået er høyt.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Neo Vista”
2. juli 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Neo Vista

Mizuno Neo Vista er skoen som får deg til å føle at du kan løpe dobbelt så langt som du noen gang tidligere har gjort, og gir begrepet «komfort» en ny mening.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Fuji Speed 3”
1. juli 2024 | Sko

Test: ASICS Fuji Speed 3

ASICS Fuji Speed 3 viderefører de gode egenskapene fra suksessen Fuji Speed 2, og introduserer en ny, mer komfortabel og slitesterk overdel.
Les mer
Featured image for “Test: Rab Phantom Waterproof Pull-On”
28. juni 2024 | Bekledning

Test: Rab Phantom Waterproof Pull-On

Rab Phantom Waterproof Pull-On er jakken du tar med deg som en fast del av turutstyret uten at du merker at den er der. Og likevel kan den være livreddende.
Les mer