Test: Salomon Ultra Glide 2

28. mars, 2023 (oppdatert 28. mai 2023)
Featured image for “Test: Salomon Ultra Glide 2”

Den første utgaven ble hyllet. Den andre utgaven er bedre. Salomon Ultra Glide 2 kan være den ene door-to-trail skoen du trenger, eller den ultimate langtur-skoen for maksimal komfort og trygghet.

For ett år sidens stilte jeg spørsmålet «Har Salomon akkurat lagd den ultimate langdistanse løpeskoene?». Franskmennene kan ikke ha vært enige, for nye Ultra Glide 2 er bedre.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Kjøp Salomon Ultra Glide 2

Salomon Ultra Glide 2 – Perfeksjonert perfeksjon

Hvis Salomon Ultra Glide var perfekt, så er Salomon Ultra Glide 2 perfeksjonert perfeksjon.

Det er ingen store forandringer, heldigvis, og likte du Salomon Ultra Glide vil du umiddelbart kjenne deg hjemme i Salomon Ultra Glide 2. Skoene er nemlig så godt som identiske, men 2023-utgaven har fått noen vesentlige forsterkninger på overdelen som gjør den mer slitesterk og enda litt stødigere.

Salomon har aldri hatt rykte på seg å lage spesielt myke, eller brede sko, men dette ryktet må bare forsvinne. De siste to årene har de byttet materialet i mellomsålen fra den harde og faste OptiVibe til det langt mykere og responsive Energy Surge, samtidig som de gjennomgående har lagd bredere sko med langt høyere komfort for den gjennomsnittlige mosjonisten.

Ultra Glide er laget for de lange distansene og turene der du ønsker høyest mulig komfort over tid. Du trenger ikke nødvendigvis å løpe langt, og kan godt ta i bruk skoene på en kort løpetur i høyere tempo, men det er primært komfort og stabilitet som står skrevet i manualen til Salomon Ultra Glide 2.

Salomon har mange raske og lette sko i produktlinjen, men «rask og lett» er gjerne synonymt med mindre komfort når timene blir mange og milene lange. Salomon Ultra Glide 2 er ultraløperens bestevenn, og det er sannsynligvis derfor den også er tilgjengelig i både en Wide-utgave og en egen GORE-TEX utgave. Salomon vil appellere til alle brukergrupper.


Overdel – Luftig, stretchy og slitesterk

Hvis 90% av skoen er lik som i fjor er de resterende 10 prosentene forandring på overdelen. Salomon Ultra Glide 2 har fått kraftigere TPU-forsterkninger som både beskytter overdelen mot rifter fra skarpe steiner og kvister, men også bidrar til bedre hold og stabilitet.

Stabiliteten forsterkes ytterligere ved hjelp av Salomon SensiFit og EndoFit, teknologier som sørger for å gi en tett, stabil og behagelig passform rundt foten og mellomfoten, og gir følelsen av at du trer på deg en myk sokk i det du tar på deg skoen.


Bedre beskyttelse

TPU-forsterkningen er også fremtredende i front der en kraftig tåkappe beskytter tærne fra katastrofe når du er uheldig å sparke inn i urokkelige steiner, mens en tynn og fleksibel «film» i polymer (mellom yttersålen og mellomsålen) bidrar til støtdemping og beskyttelse mot skarpe steiner og ujevnheter i terrenget. Profeel-filmen er ikke like stiv som en steinplate, og tillater foten å bevege seg naturlig samtidig som den gir god respons og følelse i løpet av aktiviteten.

Tungen på Salomon Ultra Glide 2 er bred og myk og delvis sydd inn i sidene slik at den reduserer risikoen for at rusk skal trenge inn på innsiden. Salomon benytter som vanlig Quicklace-hurtigsnøring som gir mulighet for rask og enkel tilpasning av passformen – selv under aktivitet – og i tillegg bidrar til å fordele trykket jevnt over hele vristen. Øverst på tungen er det også en liten lomme hvor du kan gjemme unna lissene slik at de ikke henger seg opp i kvist og kvast når du løper.


Mellomsåle – Myk, stabil og responsiv

Mellomsålen består av det samme lette, støtdempende og responsive Energy Surge materialet, mens Reverse Camber-teknologien med den avrundede fronten og hælpartiet (inspirert av ski-teknologien) gjør at skoen nesten ruller av seg selv når du setter opp farten.

Ellers er sålen på Ultra Glide 2 identisk som forgjengeren med en sålehøyde på 32 mm / 26 mm og et dropp på 6 mm, og sammen med den avrundende sålen skaper det et effektivt og raskt løpesteg.


Yttersåle – Grep og slitestyrke

Yttersålen på Salomon Ultra Glide 2 består av All Terrain Contagrip -gummi med mange skarpe knaster (3,5 mm høyde) i varierende vinkler. Sporet er identisk med Ultra Glide, og sikrer et godt grep på hard og kompakt underlag, både tørt og vått. Slitestyrken er også imponerende god, og langt høyere enn for eksempel Speedcross-skoene som overhodet ikke trives ved langvarig bruk på asfalt og grus.

Ellers er yttersålen relativt bred og bidrar til en stabil plattform som føles stødig på jevnt og kompakt underlag. Når terrenget blir mer teknisk og krevende med skrått terreng og utfordrende stier der det kreves presisjonsarbeid, vil som regel sko med en bred plattform bidra til at skoen blir litt mer vinglete. Når skoene blir for brede, er det nemlig en større risiko for at foten glir «ut over over sålen» slik at du mister kontrollen over skoen – noe som var tilfelle med 1.gen Salomon Ultra Glide. Her er derimot Salomon Ultra Glide 2 mye bedre, noe som sannsynligvis skyldes forsterkningene på overdelen, samt en mer «true to size» passform (noe tightere enn tidligere). Skoen blir derfor enda mer allsidig enn den faktisk var, noe som bare understreker hvor mye du faktisk kan bruke Ultra Glide 2 til.

Ønsker du derimot en enda mer teknisk løpesko bør du vurdere sko som Salomon S/Lab Sense 8, Sense Ride 5 eller Pulsar Trail.


Bruksområde

I likhet med forrige generasjon er Salomon Ultra Glide 2 en ekte «door-to-trail» sko som passer glimrende for deg som trenger å løpe noen kilometer på asfalt eller annet hardt underlag før du kommer til stien der du skal jage kilometer. Den gode dempingen og høye komforten bidrar også til at Ultra Glide 2 passer ypperlig til aktiviteter som gåturer og vandring. For mange vil dette være en god erstatning for en tradisjonell fjellsko – spesielt dersom du velger GORE-TEX varianten av Ultra Glide 2.


Tilgjengelighet og passform

Salomon Ultra Glide 2 er tilgjengelig i herre- og dame modell i et stort utvalg størrelser og farger. Ultra Glide er normale i størrelsen (mer «true to size» enn Ultra Glide) og det anbefales å velge størrelsen du vanligvis bruker.

I tillegg til den «vanlige» modellen kommer Salomon Ultra Glide 2 i en Wide-modell, pluss en GORE-TEX modell.

Salomon Ultra Glide 2 / Salomon Ultra Glide – Fakta:
Hæl/forfot: 32 mm/ 26 mm (32 mm/ 26 mm)
Dropp: 6 mm (6 mm)
Vekt: 260 gram / 220 gram (260 gram / 240 gram)

Salomon Ultra Glide 2 GTX – Fakta:
Hæl/forfot: 32 mm/ 26 mm
Dropp: 6 mm
Vekt: 297 gram / 297 gram

Beste bruksområde:
Lange turer i terrenget, på grusveier, og også asfalt. En perfekt «door-to-trail» sko. Fungerer også godt som en lett tursko/hikingsko i ikke altfor teknisk terreng.

Konklusjon


Kjøp Salomon Ultra Glide 2
Salomon Ultra Glide 2
Salomon Ultra Glide 2

Product Name: Salomon Ultra Glide 2

Brand: Salomon

MPN: 1650

Currency: NOK

Konklusjon

Salomon Ultra Glide ble raskt en favoritt til både ultraløp og mer tradisjonelle terrengløp, og fungerte ikke minst meget godt som en lett hikingsko. Salomon Ultra Glide 2 leverer de samme gode kvalitetene, og en marginal forbedring av slitestyrke og stabilitet takket være den økte forsterkningen på overdelen.

Er du på jakt etter en super allsidig, komfortabel og trygg door-to-trail sko som kan ta deg fra fjæresteinene til toppen av Galdhøpiggen, så er det absolutt verdt å sjekke ut Salomon Ultra Glide 2. Ikke minst på grunn av den gode prisen.

Overall
90%
90%

Pros

  • Fantastisk komfort!
  • Bred og god plass i front. Sitter godt rundt ankelen.
  • Luftig, men fremdeles godt beskyttet.
  • God demping og respons.
  • Godt grep på alle underlag utenom gjørme.
  • Slitesterk såle.
  • Allsidig.

Cons

  • Noe ustabil på veldig tekniske stier.
  • Glatt på gjørmete underlag.

Del gjerne:

Featured image for “Test: HOKA Speedgoat 5 GTX”

Test: HOKA Speedgoat 5 GTX

HOKA sin bestselgende terrengsko ikler seg GORE-TEX membran og appellerer til tur- og løpeglade som ønsker en vanntett og trygg…
Featured image for “Test: Helly Hansen Traverse Boot HT”

Test: Helly Hansen Traverse Boot HT

Med Helly Hansen Traverse Boot HT viser det norske selskapet at de kan mye mer enn å «bare» produsere klær.…
Featured image for “Test: Hoka Tecton X 2”

Test: Hoka Tecton X 2

HOKA Tecton X 2 er en lekker oppdatering av en allerede svært god terrengsko. Med denne kan du sette nye…
Featured image for “Test: Icebug Aura RB9X”

Test: Icebug Aura RB9X

Icebug Aura RB9X er langt i fra raskest, men den er utrolig komfortabel, myk og allsidig, og ikke minst produsert…
Featured image for “Test: Salomon X Ultra 4 Gore-Tex”

Test: Salomon X Ultra 4 Gore-Tex

Salomon X Ultra 4 Gore-Tex er for deg som ønsker en stødig og solid tursko til bruk året rundt. Dette…
Featured image for “Test: HOKA Speedgoat 5”

Test: HOKA Speedgoat 5

HOKA sin bestselgende terrengsko beviser hvorfor den er elsket og lovprist blant løpere på alle nivåer. Dette er et råskinn…
Featured image for “Test: Salomon Sense Ride 5”

Test: Salomon Sense Ride 5

Salomon Sense Ride 4 var en av Salomon sine største suksesser, og nå er oppfølgeren klar for å utforske alle verdens…
Featured image for “Test: Hoka Rocket X2”

Test: Hoka Rocket X2

Hoka Rocket X2 er så rask, så leken, så godt dempet og fantastisk inspirerende å løpe i, at den kunne…
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023”

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og…
Featured image for “Test: Salomon Ultra Glide 2”

Test: Salomon Ultra Glide 2

Den første utgaven ble hyllet. Den andre utgaven er bedre. Salomon Ultra Glide 2 kan være den ene door-to-trail skoen…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 25”

Test: ASICS GEL-Nimbus 25

ASICS GEL-Nimbus 25 tar komforten til et nytt nivå og designet til et annet tiår. Dette er skoen for deg…
Featured image for “Test: Icebug Pace3 Michelin GTX”

Test: Icebug Pace3 Michelin GTX

Varme og gode vintersko med supergrep på isete og glatt underlag? Sjekk ut Icebug Pace3 Michelin GTX. Disse gir ikke…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider GTX”

Test: Mizuno Wave Rider GTX

Glem de som sier du ikke skal velge GORE-TEX sko. Mizuno Wave Rider GTX er et godt eksempel på en løpesko…
Featured image for “Test: Tre ulike piggsko fra Icebug – Kvalitet og komfort!”

Test: Tre ulike piggsko fra Icebug – Kvalitet og komfort!

På jakt etter piggsko for å holde deg trygt på beina i vinter? Da bør du sjekke ut Icebug Adak…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Trabuco 10”

Test: ASICS GEL-Trabuco 10

Elsker du Asics GEL-Kayano og ønsker en grovere sko for å løpe i terrenget? Hils på ASICS GEL-Trabuco 10 –…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Novablast 3”

Test: ASICS GEL-Novablast 3

ASICS GEL-Novablast 3 er så allsidig og god, at det er nesten urettferdig ovenfor konkurrentene. Dette er en sko som innbyr…
Featured image for “Test: Salomon Sonic 5 Confidence”

Test: Salomon Sonic 5 Confidence

Salomon Sonic 5 Confidence er en komfortabel og allsidig løpesko med en passform som gjør at du vil ha den…
Featured image for “Test: Hoka Kaha 2 GTX”

Test: Hoka Kaha 2 GTX

Hoka Kaha 2 GTX beviser at HOKA kan langt mer enn å «bare» lage løpesko. Dette er komfort fra en…