Hvilken pulsklokke er best? Polar eller Garmin? Eller kanskje Suunto eller COROS? For ikke å nevne Wahoo, Fitbit, og alle de ulike smartklokkene fra kjente merkevarer som Samsung, Apple og Huawei. Her får du det virkelige svaret på hva som er den beste pulsklokken på markedet.
Du skal kjøpe deg ny pulsklokke, men aner ikke hvor du skal begynne. Dagens toppmodeller flommer over av funksjoner som egentlig ikke skulle vært mulig å oppdrive i en så liten sak som en pulsklokke. Men slik har det blitt – klokkene er mer avanserte enn noen gang, og måler alt mulig rart mer nøyaktig enn man for få år siden trodde var mulig.
Få store – mange små
I pulsklokke verdenen er det noen merkevarer som har lang tradisjon, mens andre merker er mindre nykommere som har vokst seg store i løpet av kort tid. Garmin og Polar er uten tvil de to største merkene. Suunto har falt et stykke ned fra tronen og sliter i motvind bak Garmin og Polar – pluss en fremadstormende amerikaner, nemlig COROS. I tillegg til disse har Wahoo som i aller største grad er kjent for sine gode sykkelcomputere, på kort tid tatt et lite jafs av markedet med sin siste pulsklokke Wahoo ELEMNT Rival. For ikke å nevne Huawei som etter «bannlysningen» fra USA og forbudet mot å bruke Google programvare i mobiltelefonene, rettet fokuset mer og mer mot smartklokker og pulsklokker. Deres siste tilskudd, Huawei Watch GT Runner er et godt eksempel på et selskap som har klart å omstille seg fra nederlag til opptur.
Den beste pulsklokke uavhengig av pris
Men dersom penger ikke taes med i regnestykket; Hvilken pulsklokke er best? Hvordan kan du «sikre deg» for at du får alt du ønsker kun ved blindt å knalle til å svi av et par gode ukers opptjent lønn på en enkel klokke?
Du kommer til å bli frustrert over svaret, men svaret er så klisjeaktig som det kan bli:
«Den beste pulsklokken er den som dekker ditt behov på best mulig måte».
Garmin har de mest avanserte pulsklokkene
Det er ingen tvil om at Garmin tilbyr de mest avanserte pulsklokkene med flest funksjoner og muligheter, og det er heller ingen tvil om at økosystemet (les: app, nettjeneste og brukergrensesnitt) til de ulike merkene har et stor betydning for hvilken pulsklokke som er best for hver enkelt. Garmin har som nevnt flest funksjoner, men for mange vil dette kunne bli overveldende og unødvendig. Garmin Forerunner 245 Music er et glimrende eksempel på en pulsklokke som gir svært god verdi for pengene. Denne har nå blitt erstattet av Garmin Forerunner 255 Music som også leverer en solid liste funksjoner til en god pris.
Polar har langt færre funksjoner, og noen vil oppleve brukergrensesnittet som enklere i bruk ettersom det er mindre valgmuligheter og menyer. Polar Flow appen skal ha skryt for å gjøre ting enkelt og forståelig for brukeren, og pulsklokken Polar Pacer Pro må trekkes frem som et meget godt kjøp. Det er heller ingen tvil om at finnene kan design, og det er tross alt viktig at du liker klokken din.
Suunto har holdt på de samme menyene i en årrekke, og har du brukt Suunto i lang tid, vet du allerede hva du får om du oppgraderer til en nyere Suunto klokke. Det er det samme om igjen, men i en annet design og kanskje noen flere funksjoner. Suunto har derimot tatt store skritt med Suunto App som er appen du bruker for å analysere trening/aktivitet, planlegge turer, etc.. Dessverre henger Suunto igjen når det kommer til brukergrensesnitt på klokken, og ikke minst funksjoner. Å bruke en Suunto klokke føles ut som å gå noen år tilbake i tid ettersom de er trege i bruk, og har noe fargesvake skjermer.
COROS kom på banen for få år siden, men har allerede gjort seg svært bemerket i pulsklokke verdenen. Det amerikanske selskapet med kinesiske aner, hadde først og fremst fokus på å lage multisportklokker med høy presisjon, lang batteritid og solid byggekvalitet laget for å tåle tøff bruk. Etterhvert har de lansert flere modeller, og selv om de fleste trekkene som lang batteritid og solid byggekvalitet med premium materialer er gjennomgående, har de også en egen klokke spesielt beregnet for løpere, og som koster en brøkdel av det de fleste toppmodeller koster i dag.
COROS har også imponert med svært hyppige oppdateringer og en rekke nye og spennende funksjoner fortløpende gjennom produktenes levetid, og det er kort vei fra «brukernes ønsker til utviklernes handling». Jeg har selv kommet med ønsker som har blitt tatt til orde å kommet i en oppdatering kort tid etter ideen ble luftet. Slike selskaper vinner brukernes hjerter, for ingenting er så kjedelig som å svi av mange tusen kroner på en klokke, for så å oppleve at det lanseres nye modeller og støtten for din «nye klokke» forsvinner.
Garmin og COROS er foreløpig de to eneste produsentene som tilbyr forhåndsinstallerte kart på en ren pulsklokke (Suunto 7 har også dette, men er i utganspunktet en smartklokke). Garmin har de mest avanserte navigeringsfunksjonene, mens COROS kommer stormende hakk i hæl. Suunto og Polar tilbyr brødsmuleruting som er en veldig enkel tegning av ruten på klokken, og der du hele tiden ser hvor på ruten du befinner deg.
På spørsmålet «hvilken pulsklokke er best?» vil nok derfor mange svare «Garmin», men husk at den mest avanserte modellen ikke nødvendigvis er best for akkurat deg.
Klokkene som tar hensyn til DEG
Inntil nylig hadde ikke COROS annet enn en enkel app du kunne forholde deg til for å planlegge og analysere trening, samt sende ruter til klokka for navigering. I motsetning til Garmin så manglet det en mer avansert plattform for Trenings- og restitusjonsanalyse ala det Garmin tilbyr i Training Load, og Polar med sin Training Load Pro. Men som med så mye annet har COROS fått på plass dette i en ganske fersk oppdatering. COROS tilbyr nå avansert Trenings- og restitusjonsanalyse gjennom plattformen EvoLab, som i stor grad gir deg den samme infoen som Garmin og Polar; herunder treningseffekt, restitusjonstid, estimert sluttid på ulike løpsdistanser, treningsbalanse (om du trener produktivt eller ikke over tid), m.m.. De tre merkene begynner med andre ord å bli ganske likestilt når det kommer til hvilke verktøy for trenings- og restitusjonsanalyse de tilbyr.
Garmin og Polar er dog bedre til å utnytte informasjonen på en måte som er forståelig for brukeren. Samtlige nyere modeller fra disse merkene har egne funksjoner som forteller deg om du trener for lite, for mye, eller akkurat nok til å opprettholde dagens form. I tillegg vil klokkene foreslå en passende treningsøkt basert på dagsformen din slik at du alltid kan «trene riktig». Garmin kaller dette «Daglige Treningsforslag», mens Polar kaller det «FitSpark».
Akkurat det siste, tilpassede treningsøkter, er det en annen produsent som også er gode på. Fitbit har et sterkt navn i markedet for aktivitetsmåler og har gjort mye bra i lang tid. Den største begrensningen deres sett i forhold til rene pulsklokker, er mangelen på støtte for eksterne pulssensorer. Foruten om dette lager Fitbit meget gode klokker som måler det meste du foretar deg og ikke foretar deg. Etter den siste oppdateringen av Fitbit sin plattform høsten 2021, har selskapet klart å benytte all dataen klokken samler inn til å fortelle brukeren helt konkret hvordan de bør prioritere treningen – akkurat slik som Garmin og Polar. Fitbit sin løsning kalles «Daily Readiness Score».
De ulike produsentene har etterhvert økt fokuset voldsomt på restitusjonsanalyse og funksjoner som kan bidra til å kartlegge når du er klar til å trene og hvor hardt du er i stand til å trene. Garmin tok et solid steg i riktig retning med lanseringen av Garmin Forerunner 955 og Garmin Forerunner 245 Music der de introduserte funksjonene HRV Status og Training Readiness. HRV Status utnytter i enda større grad informasjonen om hjertevariabiliteten (HRV) – et parameter som regnes som en av de beste indikatorene for å se hvor godt restituert kroppen er, eller om det er tegn til sykdom. HRV er helt individuell, og etter at klokken har lært deg å kjenne etter noen ukers bruk, er den i stand til å lese hvor mottakelig kroppen din er for trening kun ved å analysere hjerterytmen døgnet rundt.
Training Readiness er en ny funksjon som på en enkel og konkret måte viser hvor mottakelig kroppen din er for trening til enhver tid, bare ved å kaste et blikk på klokka. Funksjonen er svært lik Fitbit sin Daily Readiness Score, men er i motsetning til sistnevnte gratis. Training Readiness tar i bruk informasjon fra søvn og restitusjonstid, HRV Status, treningsbelastning, stress- og søvnhistorikk. Basert på denne informasjonen vil klokken gi en tilbakemelding som kan leses av på en score fra 0-100 (100 er best), og en skala som indikerer enten Dårlig – Lav – Moderat – Høy – Topp.
De to nye funksjonene fra Garmin er både nyttige og relativt nøyaktige. Dette er kanskje den mest spennende nyheten i «pulsklokke verdenen» på lang tid.
Smartklokker vs. pulsklokker
Nesten alle pulsklokker kommer med begrensede smartklokke-funksjoner. Både Garmin, Polar, COROS, Suunto, Huawei, Wahoo og Fitbit støtter smartvarsler, og de fleste har også innebygd musikkontroll på klokken som lar deg styre musikken på telefonen, samt en «app» som viser vær og temperatur. Blant de rene pulsklokkene er det Garmin som har best støtte for smartklokkefunksjoner og utvidet funksjonalitet. Gjennom Connect IQ Store som er Garmin sin egen butikk for apper, kan du laste ned flere ulike småprogrammer som gir klokken ekstra funksjoner. Dette må ikke forveksles med apper ala de du finner i App Store og Google Play ettersom de er mye enklere i sin utforming.
De rene smartklokkene er langt mer rettet mot å synkronisere mot mobilen din, og ikke minst levere informasjon uavhengig av det klokken registrer om deg i løpet av døgnet. Apple Watch er en smartklokke som etterhvert har blitt mer en «livsstilsklokke», og som har blitt så god at den fullt ut kan erstatte en god pulsklokke. Det samme gjelder Samsung Galaxy Watch5. Begge disse klokkene integrerer fullt og helt med selskapene sine respektive økosystem og tilbyr apper som i langt større grad simulerer de appene du er kjent med fra mobiltelefonen enn det Garmin gjør. Ankepunktet for smartklokkene er begrenset batteritid, og de fleste smartklokker må lades daglig ved jevnlig bruk.
- Les også: Test: Apple Watch Series 7
- Les også: Test: Samsung Galaxy Watch5 Pro
Huawei har vokst mye de senere årene, og opererer i et område midt mellom smartklokker og pulsklokker. Huawei klokkene kjører på sitt eget operativsystem «Harmony OS 2.0», og tilbyr ulike apper som kan lastes ned å utvide funksjonaliteten på linje med Garmin. Utvalget er dog veldig begrenset, og det er ytterst få nyttige apper. Potensialet til Huawei er derimot stort.
Frem til lanseringen av selskapets siste modeller, Huawei Watch GT Runner og Huawei Watch GT 3 Pro, var det ikke mulig å benytte Huawei klokkene med en ekstern pulssensor, men nå er dette heldigvis på plass. I tillegg har selskapet klart å lage en meget god optisk pulssensor som klarere å yppe seg mot Garmin, Polar og Apple som leder ann.
Klokkene som overvåker helsen
Nesten alle klokker klarer å registrere puls, skritt, kaloriforbruk, søvn, estimert distanse og de «vanlige» parametrene, men enkelte modeller kan langt ber enn bare dette. Det er også stor forskjell på hvor nøyaktig de ulike modellene registrer de nevnte parametrene, noe du bør ta hensyn til dersom du har et ønske om å velge riktig modell til ditt bruk.
De siste årene har det blitt vanlig at pulsklokker og smartklokker kan registrere oksygenmetningen i blodet (SpO2-nivået). Oksygenmetningen er mengden oksygen (oppgitt i %) som fraktes av de røde blodcellene ut fra lungene til resten av kroppen. Ved å måle oksygennivået skal de ulike klokkene kunne avsløre blant annet søvnapné og andre påbegynnende sykdomstilstander.
Flere og flere klokker er også i stand til å utføre EKG målinger. En EKG måling måler rytmen og styrken på de elektriske signalene som sørger for at hjertet slår. En pulsklokke/smartklokke med integrert EKG, vil måle de elektriske signalene som gjør at hjertet slår, å se hvordan det øvre og nedre hjertekammeret slår i forhold til hverandre. Hvis kamrene ikke slår i takt, kan det skyldes hjertearytmi som for eksempel atrieflimmer (AFib). En måling tar om lag 30 sekunder og gjøres direkte på klokken ved å plassere fingrene eller håndflaten på et bestemt sted som er utstyrt med elektroder som registrerer elektriske signaler fra hjertet. Disse klokkene er også i stand til å gi deg varsler ved unormalt høy eller lav puls, og sender deg et varsler dersom den oppdager noe unormalt.
Eksempler på modeller som tilbyr EKG måling er Apple Watch Series 5, 6 og 7, Samsung Galaxy Watch 4, Fitbit Charge 5 og Fitbit Sense.
- Få med deg: Test: Apple Watch Series 7
I tillegg til å måle puls vil de mange pulsklokker registrere hjertevariabilitet (HRV). Hjertevariabilitet er «variasjonen i tidsrommene mellom påfølgende hjerteslag» og måles i millisekunder (omtales ofte som i R-R-intervaller). HRV gjenspeiler forholdet mellom det sympatiske (fight/flight, aktivert) og det parasympatiske (hvile og fordøyelse) delene av det autonome nervesystemet.
HRV er individuelt og påvirkes av mange ulike faktorer, både interne og eksterne. Søvn, alkohol, koffein, stress og trening, er forhold du selv har kontroll over. Alder og kjønn er derimot utenfor din kontroll. Lengden på intervallene tolkes dog på en annen måte enn pulsen. Kort tid mellom intervallene kan tyde på at du er i ferd med å bli syk, overtrent, sliten og stresset. En «sunn» HRV forbindes med større variasjon mellom pulsslagene.
En enkelt modell skiller seg ut med at den har en egen BioActive sensor som gjennomfører en kroppsskanning for en komplett analyse av kroppssammensetning. Dette er Samsung Galaxy Watch 4, og selv om resultatene ikke er like nøyaktige som en full profesjonell skanning, så er det imponerende hvor godt den måler. Samsung Galaxy Watch 4 er også i stand til å måle blodtrykk, men må kalibreres mot en tradisjonell blodtrykksmåler en gang i måneden, før det deretter kan måles når som helst.
Noen klokker har også hudtemperatursensor, men denne nytten av denne er ikke like kjent som de andre sensorene som er nevnt. Denne sensoren måler ikke kroppstemperaturen, men overflatetemperaturen i huden. En økning i temperaturen kan tyde på sykdom, og for kvinner kan det være et tegn på at de er i ferd med å få menstruasjon (kroppstemperaturen øker gjerne i forbindelse med dette).
Alle klokkene kan registrere søvn, men det er stor forskjell i hvor omfattende og nøyaktig de gjør det. Her skilles det mellom; total søvn, tid i ulike søvnfaser (lett, dyp, REM), våkentid og ikke minst en søvnscore mellom 0-100 som «oppsummerer» hvor godt du har sovet. Både Garmin, Polar og Fitbit bruker søvnkvaliteten i beregningen for de daglige treningsforslagene.
Garmin har et fantastisk nyttig og «helhetlige verktøy» om kalles Body Battery. Body Battery måler «Kroppsressursene» du til enhver tid har tilgjengelig ved å benytte informasjon som pulsvariasjoner, stress, søvn og aktivitet, til å fortelle deg hvor mye energi du har tilgjengelig. Body Battery måles på en skala fra 0-100 der 100% indikerer fulle batterier og at du er klar til trening. Jo nærmere «0 nivået» du er, desto mindre mottakelig er kroppen for trening, og du bør heller vurdere enn rolig økt, eller fullstendig hvile. Body Battery gir et godt estimat på den reelle dagsformen, og klarer på en god måte å sy sammen alle de ulike parametrene til et fornuftig og forståelig mål som enhver bruker kan dra nytte av. Søvn og hvile fyller på lagrene, mens aktivitet og stress tapper de.
I tillegg har de som nevnt tidligere funksjonen Training Readiness.
Hvilke pulsklokker måler mest nøyaktig?
Her er konkurransen tøff, men to produsenter skiller seg ut; Garmin og Apple. Hvor nøyaktig en pulsklokke er, avhenger av flere faktorer – både fysiske og ikke-fysiske i form av programvare/algoritmer. Sensorene som skal registrere de ulike dataene er helt nødvendige, spesielt den optiske pulssensoren som registrer puls og hjertevariabilitet. Dette er på mange måter «hjertet» i klokken også ettersom det leverer brorparten av dataene som klokken tar i bruk for videre trenings- og restitusjonsanalyse. I tillegg er algoritmene som skal tolke disse dataene svært viktige. En algoritme en en «smart programvare» som automatisk tolker og behandler dataene som registreres, og brukes blant annet til å registrere hva som er reelle skritt fra gange/løp, og hva som er «kunstige» skritt som følge av at du lager mat, dusjer, etc.. Jo bedre algoritmer, desto mer nøyaktig er de ulike klokkene.
Garmin og Apple er omtrent likestilt når det kommer til nøyaktighet, mens Fitbit og Huawei følger et stykke bak bak. Polar er også gode, men overestimerer konsekvent med rundt 20%. Går du fra en Polar pulsklokke til en Garmin pulsklokke vil du raskt oppdage at kaloriberegningen, skrittmengden og distansen har blitt lavere. Dette skyldes (dessverre) ikke en feil med Garmin, men at Polar er litt optimist. Heldigvis er det ikke en «stor feil» ettersom det er så konsekvent, og du kan trekke fra det overestimert dersom du ønsker riktig tall. Til gjengjeld er søvnmålingen til Polar svært nøyaktig, og kanskje best i klassen.
Distansen som blir estimert av klokkene, er et resultat av antall skritt registrert i løpet av dagen. Disse to parametrene henger tett sammen, og for mange registrerte skritt gir dermed følgefeil. Antall skritt/distanse inngår i algoritmene for kaloriforbruk sammen med blant annet alder, kjønn, aktivitetsnivå, daglig aktivitet (trening), m.m., og blir også påvirket av feil verdier i disse leddene. Så kort oppsummert; Polar er gode til å måle mye, men måler også «for mye». Garmin er svært gode, mens Suunto dessverre er helt borti natta. Suunto er gode til mye, men her er det totalt bonanza.
Oppsummert
Så, hvilken pulsklokke er best? Ønsker du en pulsklokke for å kontrollerer treningsintensitet og å loggføre all informasjon rundt treningen, vil du klare deg fint med «hvilken som helst pulsklokke» fra nesten alle merker. Ønsker du mer data fra treningen, som for eksempel Avansert løpsdynamikk, kraftmåling ved løp, sykkel eller ski, så bør du velge en mer avansert modell fra Garmin, Polar eller Coros. Se gjerne guiden Test av pulsklokker og smartklokker – Best i test.
Anbefalte modeller er:
- Garmin Forerunner 955 / 955 Solar
- Garmin Fenix 7
- Garmin Epix 2
- Garmin Forerunner 255 / 255 Music
- Garmin Fenix 6 Pro
- Garmin Instinct 2 / 2 Solar
- Garmin Forerunner 945 / 945 LTE
- Polar Pacer Pro
- Polar Vantage M2
- Polar Vantage V2
- Polar Grit X Pro
- COROS PACE 2
- COROS VERTIX 2
Ser du etter en pen og diskré klokke som er god til å måle skritt, kalorier og søvn? Her har du flere gode alternativer å velge mellom:
- Polar Ignite 3
- Garmin Vivoactive 4
- Garmin Vivoactive 5
- Garmin Venu 2 Plus
- Fitbit Luxe
- Garmin Vivomove Sport
- Garmin Vivomove Trend
- Fitbit Charge 6
Skal du ha en klokke som faktisk gir deg mye mer info om helsetilstand enn kun å måle treningsintensiteten og treningsbelastningen, vil du ha en av følgende modeller: