15 grunner til å velge Garmin Fenix 7X

4. april, 2023 (oppdatert 16. januar 2024)

Featured image for “15 grunner til å velge Garmin Fenix 7X”

Enten du trenger noen argumenter for å overbevise deg selv om at Garmin Fenix 7X er et godt kjøp, eller om du må overbevise partneren, så får du her «15 grunner til å velge Garmin Fenix 7X».

Garmin er en av de mest populære selskapene for salg av GPS-navigasjonsprodukter og smartteknologi for fly-, båt-, fritids- og treningsmarkedet. Med over 19 000 medarbeidere på 80 kontorer spredt ut over hele verden, har selskapet virkelig satt navnet sitt på kartet. Flaggskipmodellen Garmin Fenix 7X er for deg som ønsker «det beste av det beste», og som ønsker en solid klokke du kan ha i mange år.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

15 grunner til å velge Garmin Fenix 7X1. Topp byggekvalitet

Fenix-serien betegner opprinnelig Garmin sine «outdoor-klokker» og er laget for å tåle juling. For samtlige modeller uten betegnelsen Sapphire eller Titanium er selve klokkehuset laget i en blanding av rustfritt stål og fiberforsterket polymer, mens glasset består av Corning Gorilla Glass DX. Modellene med betegnelsen Sapphire, Titanium eller Power Sapphire, er klokkehuset laget i titan og fiberforsterket polymer, mens skjermen består av tilnærmet ripebestandig Sapphire-glass. Titan er sterkere og lettere enn rustfritt stål, og gir dermed bedre beskyttelse mot riper, samt lavere vekt.

Klokken er laget for å tåle temperaturer mellom -25 og +45 grader, og tåler et trykk på 10 ATM (100 meter) slik at du trygt kan svømme, dykke og leike deg i badekaret.

hvilken treningsklokke er best
Garmin Fenix 7X er laget for å tåle juling.

2. Enorm batteritid

Garmin Fenix 7X er en av pulsklokkene med desidert lengst batteritid, og det eneste som kan konkurrere på utholdenhet er Therese Johaug. Her snakker vi inntil 28 dager i smartklokkemodus, inntil 96 timer i treningsmodus med kun GPS og pulsmåling, og inntil 17 timer med alle satellittsystemer aktivert + pulsmåling og musikk. I tillegg kan du ved hjelp av Garmin sin Battery Manager tilpasse/justere batteritiden ved å aktivere/deaktivere ulike funksjoner. Med ulike batterisparingsalternativer aktivert, kan du få klokken til å varer opptil 90 dager!

Som om ikke dette var nok, så bidrar solcelleladingen i Garmin Fenix 7X Solar og Garmin Fenix 7X Power Sapphire til å booste batteritiden ytterligere. Her snakker vi alt fra noen timer ekstra batteritid under aktivt bruk (tracking), til flere dager dersom klokken brukes som smartklokke eller i batterisparingsmodus. Har du planer om en lengre ekspedisjon over Grønland eller gjennom Sahara, vil Fenix 7X med andre ord ha stamina til å holde hele løpet.


3. Superlett betjening

Garmin Fenix 7-serien og Garmin Epix 2 var de første skikkelige multisportklokkene fra Garmin som åpnet for touchskjerm. Kombinert med fem solide knapper, et oppdatert og forenklet brukergrensesnitt, samt valgmuligheten til å bruke utelukkende knapper eller både touch og knapper, er Garmin Fenix 7X takknemlig lett å betjene. Den store skjermen kommer også godt med når du benytter touchskjermen og skal bla deg gjennom menyene. For ikke å snakke om å navigere deg rundt i kartene!

Garmin Fenix 7X
Både Garmin Epix 2 og Garmin Fenix 7X kombinerer knapper og touch for enklere betjening.

4. Multi-Band GNSS

Garmin Fenix 7X Sapphire Solar modellene kommer med Multi-Band GNSS. Multi-Band GNSS gjør det mulig å ta i bruk tre satellittsystemer samtidig (GPS + GLONASS + Galileo), samt flere frekvenser som de ulike satellittene sender ut. Resultatet blir enda mer nøyaktig satellittsporing, spesielt i krevende områder som i bygater med høye bygninger, i dype og trange daler/kløfter, eller i bratte fjellområder. Merk dog at det kun er modellene med Sapphire som støtter dette. Resten av modellene støtter Multi-GNSS som også gir meget gode resultater, men vil ikke benytte flere frekvenser samtidig.

En annen fordel med hele Fenix-familien er at de finner satellittsignalet imponerende raskt slik at du slipper å stå å vente til klokka er klar. Her snakker vi kun noen få sekunder, og som regel allerede før du har rukket å komme deg ut av døra.

Og ikke minst, SatIQ-teknologien sørger for at klokken til enhver tid automatisk velger den beste GNSS-innstillingen uten at det går på bekostning av presisjonen og unødvendig batteribruk.

Mer om GNSS og hvordan satellittsporing fungerer kan du lese her.


5. Stor og lettlest skjerm

Standard Fenix 7 kommer med en 1,3″ (260 x 260 piksler) stor skjerm som tilsvarer 47 mm. Storebroren Garmin Fenix 7X kommer med en 1,4″stor skjerm, tilsvarende 51 mm og en oppløsning på 280 x 280 piksler. Forskjellen høres kanskje liten ut, men det er overraskende hvor mye det utgjør. Spesielt når det kommer til bruk av kart der de ekstra millimeterne virkelig klarer å presse inn noen ekstra fjell, McDonalds-restauranter eller stier.

Fenix 7X benytter en lettlest MIP (Memory In Pixel) fargeskjerm med støtte for 64 farger, som bare blir lettere å lese jo kraftigere sollyset er. Du kan velge å tilpasse urskiven med de feltene du ønsker, og du kan velge mellom alt fra ett til åtte datafelter per side slik at det er lett å lese av skjermen enten du ser som en ørn eller har +/- 10 i synsstyrke.


6. Kart for hele verden

Kartene på Garmin Fenix 7X er enkelt og greit imponerende gode. Den store skjermen og brukergrensesnittet som nå støtter touch, gjør det enkelt å forflytte seg rundt i kartene, zoome inn og ut, å markere punkter. Sammenlignet med Garmin Fenix 6-modellene som ikke støtter touch, så er dette utvilsomt den største forskjellen. Bruker du kartene mye, er det dette et salgsargument godt nok for å oppgradere til Garmin sitt nyeste flaggskip.

Garmin Fenix 7X lar deg også laste ned TopoActive-kart fra hele verden direkte til klokken. Du trenger ikke lenger å koble klokken til en PC for å laste ned kart, og kan sitte å chille på en veranda i Spania og nippe en Cortado, mens kartene laster ned over WiFi. Synes du kartene til Garmin er for kjipe og lite detaljerte, kan du fritt legge inn kart fra tredjeparts aktører – enten kart du kjøper, eller laster ned gratis.

beste pulsklokke
Kartene er detaljerte og gode, og er enkle å navigere takket være kombinasjonen av knapper og touchskjerm.

7. Et hav av treningsverktøy

Er det noen som virkelig kan varte opp med ulike treningsverktøy som kan hjelpe deg å bli den mest spreke og opplagte utgaven av deg selv, så er det Garmin. Garmin Fenix 7X er så fullstappet av treningsfunksjoner/verktøy, at selv ikke MacGyver eller James Bond er i nærheten av å matche den samme mengden. Her finner du nyttige funksjoner som PacePro, ClimbPro, Real-Time Stamina, Virtual Partner/Racer, Visual Race Predictor, Integrert løpskraft, og ikke minst Daglige foreslåtte treningsøkter som tar i bruk all informasjon om treningstilstand, treningsstatus, restitusjon, søvn og stress, og hver dag gir deg et forslag til en passende treningsøkt for løp eller sykkel.

I tillegg kan du ta i bruk Garmin Coach som er en personlig tilpasset treningsveileder som hjelper deg i form til et bestemt løp. Treningsprogrammet er dynamisk og endrer i seg takt med hvordan formen din utvikler seg.


8. Avanserte og spesifikke aktivitetsprofiler

Garmin Fenix 7X kommer med et hav av aktivitetsprofiler. Hver aktivitetsprofil er forhåndsinnstilt med datafelter som er mest mulig aktuelle for den gitte aktiviteten, og kan enkelt tilpasses til å vise det du selv ønsker. Det virkelige geniale er at flere av aktivitetsprofilene gir deg mer innsikt enn andre, som for eksempel Ski/Alpint som registrerer antallet runder du kjører i alpinanlegget ved at klokken automatisk gjenkjenner når du kjører nedover, og når du sitter i heisen på vei opp. På vei ned vil klokken vise info som hastighet og antall høydemeter du har kjørt nedover, totale antall nedkjøringer, gjennomsnittlig hastighet, etc., og du kan enkelt se tiden for de ulike rundene.

MTB profilen viser i tillegg til de «vanlige» dataene som hastighet, distanse, puls, etc., mer spennende og detaljert informasjon med avansert terrengsykkelstatistikk som antall hopp, hoppdistanse og tid i luften. Med Surf profilen kan klokken registrere antallet bølger du surfer, lengden og hastigheten for hver bølge. Du kan også pare klokken til tjenesten Surfline, som igjen vil generere en video av bølgene du surfer dersom det er et Surfline-kamera i nærheten.

Vindsurfing er satt opp til å vise info som nautisk hastighet, maksimal hastighet, gjennomsnittlig hastighet, antall runder, distanse, tid og kart. Kiteboarding viser hastighet, maksimal hastighet, distanse, høyde (grafisk fremstilling), puls og kart. Alle disse parameterne kan du endre å bestemme selv.


9. Avansert trenings- og restitusjonsanalyse

Garmin har lenge vært gode på trenings- og restitusjonsanalyse, men etter oppkjøpet Firstbeat tok de enda et steg videre. Trenings- og restitusjonsanalysen (Training Load og Training Load Balance) tar i bruk Firstbeat sine avanserte algoritmer som benyttes for å veilede deg til å trene og restituere mest mulig riktig.

Klokken tar i bruk fysiologiske data, total treningsbelastning siste 7 dager, søvn og relevante parameter og forteller deg om du trener for lite, for hardt, eller akkurat nok til å vedlikeholde dagens nivå. Med Training Load Balance blir all treningen du har tilbakelagt de siste 4 ukene delt inn i Aerob lav, Aerob høy, Anaerob trening. Klokken vil deretter vise deg hvilken treningsform du før prioritere mer/mindre av for å oppnå en ideell fordeling av høy og lav intensitet som gir deg fremgang.

Har du null peiling på hvordan du bør trene, hvor mye du bør trene/hvile, etc, så vil Garmin Fenix 7X hjelpe deg til å finne balansen som gjør deg til den best trente utgaven av deg selv.

 


10. Markedsledende pulssensor – Varme- og høyde akklimatisering

Nesten alle pulsklokker har innebygd pulssensor, men kun Apple er i stand til å matche Garmin når det gjelder presisjon. Garmin ELEVATE 4.0 pulssensoren leverer jevnt over solide pulsmålinger i de fleste situasjoner, og den innebygde Pulse Ox-sensoren sørger for å måle oksygenmetningen i blodet. Målingene kan brukes til å avsløre tegn på sykdom, søvnproblemer, m.m..

Garmin sin varme- og høydeakklimatisering tar i bruk informasjonen fra PulseOx-sensoren (oksygenmetningen i blodet), samt temperatur og høyde til å fortelle deg hvordan du tilpasser deg nye miljøer/klimaer, og aktiveres automatisk i miljøer med høy varme (over 22 grader), eller i høyder over 800 meter.


11. Innebygd LED-lykt

Garmin Fenix 7X har en ekstra kuriositet som det virkelig er lett å like – en innebygd LED-lykt i klokken! Lykten er plassert øverst på klokken mellom skjermen og reimfeste slik at den alltid skal være synlig uansett plassering av hånden. Lykten er fullstendig integrert i klokken, og glasset er forsterket slik at klokken fremdeles beholder 10 ATM sertifiseringen. Det er fire ulike lysstyrker, samt tre ulike moduser. Lysstyrken er mildt sagt imponerende, og kan fint brukes til å redde deg hjem fra en tur der du er i ferd med å mørkne ute. Ikke minst er den genial når du løper/går/etc. ute i mørket og trenger å bli sett.


12. Sving-for-sving navigering

Kombinasjonen av detaljerte kart og sving-for-sving navigering gjør Garmin Fenix 7X til en bestevenn når du har havnet på bærtur… altså, ikke blåbær-bærtur, men ikke har peiling hvor du er. Last inn en hvilken som helst løype, eller bruke den innebygde oversikten over ulike POIs (interessepunkter), og klokken vil guide deg trygt fra A til Å. Du får beskjed i god tid før du skal endre kurs, og klokken piper og vibrerer når det nærmer seg målet. Løypa du skal følge er godt inntegnet på kartet, og det samme er løypen du tilbakelegger. Det er rett og slett en prestasjon å rote seg bort med en Fenix på armen og navigeringen aktivert!


13. Treningsveileder og coach innebygd i klokka

Jeg har allerede nevnte de smarte funksjonene Daglige foreslåtte treningsøkter og Garmin Coach, men Garmin Fenix 7X kan mer enn som så. Enten du er total newbie og ikke har peiling på hvordan du skal løfte vekter, utføre styrkeøvelser og andre bevegelser som setter kroppen i bevegelse, så vil Garmin Fenix 7X hjelpe deg et godt stykke på veien. Benytter du klokken til Styrketrening, Yoga eller Pilates, vil klokken vise hvordan du utfører øvelsene ved hjelp av noen små animerte figurer som demonstrer øvelsene i en liten videosnutt.

Når du benytter Styrke funksjonen vil klokken automatisk gjenkjenne og registrere ulike styrkeøvelser og repetisjoner, og i Garmin Connect appen får du en komplett oversikt over hvilke muskelgrupper du har trent ved at et «varmekart» bruker ulike farger til å vise hvilke muskelgrupper som trenes. Dette deles inn i primær muskelgrupper og sekundær muskelgrupper.


14. Musikk, smartvarsler og apper

Garmin Fenix 7X byr på alt fra 16 GB (standard modell) til 32 GB lagring (Sapphire modell) som du kan benytte til å lagre musikk eller kart på klokka. Totalt kan du lagre inntil 2000 sanger – enten som gode gamle mp3-filer som lagre i klokka sitt internminne, eller du kan gjøre det mye enklere å strømme sanger offline via Spotify eller Deezer. Dette krever riktignok at du har Premium-abonnement på de nevnte tjenestene, men så lenge du har det, kan du enkelt og greit synkronisere spillelistene dine over til klokka slik at du kan beinfly avgårde uten behov for telefonen i nærheten.

Med Garmin Pay kan du betale med klokka bare ved å taste inne en firesifret kode, og smartvarsler gjør at du kan holde deg oppdatert på når målene fra Erling Haaland renner inn og varslene fra TV2 Sporten kommer tettere enn hagel. Den store skjermen gjør at du enkelt kan lese lange meldinger, og har du en Android-telefon kan du i tillegg besvare de ved hjelp av forhåndsskrevne meldinger du har opprettet i Garmin Connect appen.

Fenix 7X støtter også Garmin sin relativt enkle «app butikk», Connect IQ Store. Her får du tilgang til en rekke ulike urskiver, småprogrammer, datafelter, widgets, etc.. Og ikke minst får du detaljert værmelding for fem dager fremover i tid.


15. Sikkerhets- og sporingsfunksjon

Takket være Garmin sin smarte sikkerhetsfunksjon Hendelsesregistrering kan du føle deg langt tryggere på tur alene. Hendelsesregistrering gjør det nemlig enkelt å sende et varsel til utvalgte kontakter dersom du skulle ha behov for hjelp. Ved å trigge utløseren (kan gjøres på flere måter som f.eks. automatisk etter et fall, eller manuelt ved å holde inne øverste høyre knapp i noen sekunder, vil du starte en live-tracking av posisjonen din, samtidig som du sender et varsel med posisjonen din til noen forhåndsbestemte kontaktpersoner. Disse kan igjen kontakte nødetatene, eller forsøke og kontakte deg via telefonen.

hvilken treningsklokke er best
Ved hjelp av Garmin sin sikkerhets- og sporingsfunksjonen kan du føle deg litt tryggere nåe du legger ut på tur alene.

Er du ikke overbevist om at Garmin Fenix 7X er den riktige klokken for deg, så kan du kan du kanskje bli overbevist etter å ha lest testen av Garmin Fenix 7. Om ikke det hjelper, kan du sjekke denne komplette guiden over de beste pulsklokkene på markedet akkurat nå!Del gjerne:

Featured image for “Dette er nye Garmin Connect – Mer personlig og oversiktlig!”
29. mars 2024 | Blogg

Dette er nye Garmin Connect – Mer personlig og oversiktlig!

Garmin Connect i ny drakt er både mer personlig og mer oversiktlig. I løpet av året er dette hva som venter deg når du åpner Garmin Connect!
Les mer
Featured image for “Nyhet: Huawei FreeClip”
27. mars 2024 | Blogg

Nyhet: Huawei FreeClip

Huawei lanserer et helt nytt og unikt produkt som skal revolusjonere open-ear trådløse ørepropper. Her er Huawei FreeClip.
Les mer
Featured image for “Oppdatering: Jabra Elite 10 og Elite 8 Active har blitt enda bedre!”
27. mars 2024 | Blogg

Oppdatering: Jabra Elite 10 og Elite 8 Active har blitt enda bedre!

To av selskapets beste trådløse ørepropper, Jabra Elite 10 og Jabra Elite 8 Active, har nå fått enda bedre støydemping, HearThrough og samtalekvalitet.
Les mer
Featured image for “COROS inngår samarbeid med Jakob Ingebrigtsen”
20. mars 2024 | Blogg

COROS inngår samarbeid med Jakob Ingebrigtsen

COROS Wearables har kunngjort et nytt samarbeid med olympisk mester Jakob Ingebrigtsen. Ingebrigtsen er nå en av mange verdenskjente atleter i COROS-familien.
Les mer
Featured image for “Nyhet: Polar Grit X2 Pro”
20. mars 2024 | Blogg

Nyhet: Polar Grit X2 Pro

Polar har lansert en ny flaggskipmodell – Polar Grit X2 Pro – deres desidert tøffeste pulsklokke gjennom selskapets 45 år lange historie.
Les mer
Featured image for “Nyhet: Samsung Galaxy Fit 3”
18. mars 2024 | Blogg

Nyhet: Samsung Galaxy Fit 3

Samsung har annonsert sin nyeste og rimelige aktivitetsmåler – Samsung Galaxy Fit 3. Dette er en solid oppgradering fra forrige generasjon og et viktig produkt for selskapet.
Les mer
Featured image for “Garmin oppdaterer til automatisk registrering av nedtrappingspuls”
11. mars 2024 | Blogg

Garmin oppdaterer til automatisk registrering av nedtrappingspuls

Garmin har i det stille oppdatert flere av sine klokker med automatisk registrering av nedtrappingspuls for enklere bruk, og bedre synlighet.
Les mer
Featured image for “Samsung Galaxy Ring – Alt vi vet om smartringen til nå!”
2. mars 2024 | Blogg

Samsung Galaxy Ring – Alt vi vet om smartringen til nå!

Smartringer har i løpet av få år blitt svært populære produkter, og endelig har Samsung avslørt deres første smartring – Samsung Galaxy Ring.
Les mer
Featured image for “Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av”
27. februar 2024 | Blogg

Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av

Eier du en nyere Garmin-klokke? Hvis du ikke allerede er kjent med dette trikset, er det stor sannsynlighet for at det er noe du vil bruke mye fremover.
Les mer
Featured image for “Derfor bør du velge Garmin Vivoactive 5”
19. februar 2024 | Blogg

Derfor bør du velge Garmin Vivoactive 5

Garmin Vivoactive 5 byr på flere av selskapets mest populære funksjoner til en attraktiv pris. Her er 30 grunner til å velge Vivoactive 5 som din neste klokke.
Les mer
Featured image for “Derfor bør du velge Garmin Venu 3”
9. februar 2024 | Blogg

Derfor bør du velge Garmin Venu 3

Garmin Venu 3 er en av markedets beste klokke for aktivitets- og helsesporing, og i tillegg byr den på en rekke treningsfunksjoner og smartklokkefunksjoner.
Les mer
Featured image for “Huawei lanserer ny farge av Huawei Watch GT 4”
5. februar 2024 | Blogg

Huawei lanserer ny farge av Huawei Watch GT 4

Huawei Watch GT 4 Rainforest Green GMT er Huawei sin nyeste modell og viser at selskapet tar bærekraft og miljøbevissthet på alvor.
Les mer