Garmin Vivoactive, Venu eller Forerunner. Lurer du på forskjellen mellom de tre modellene? Her får du vite hvilken du bør velge?
Garmin har et bredt utvalg av pulsklokker/smartklokker, og blant de mest populære modellene finner vi Vivoactive, Venu og Forerunner. Selv om disse modellene har mange likhetstrekk, er det likevel noen viktige ulikheter som kan være avgjørende for hvilken modell du bør velge.
I denne artikkelen går jeg nærmere inn på forskjellene mellom de, slik at du forhåpentligvis kan velge den klokken som passer best for dine mål – enten du ønsker å overvåke helsen din eller forbedre treningsprestasjonene dine.
Vivoactive: Allsidig for daglig aktivitet og generell trening
Garmin Vivoactive er laget for deg som ønsker en pålitelig smartklokke med en balanse mellom treningsfunksjoner og helseovervåkning. Den tilbyr et bredt spekter av aktivitetsprofiler, inkludert løping, sykling, svømming, yoga og styrketrening. Dette gjør Vivoactive til et godt valg for deg som liker å variere treningen uten nødvendigvis å fokusere på avansert analyse.
Når det gjelder helse, har Vivoactive mange av de grunnleggende funksjonene Garmin er kjent for: pulsmåling, HRV, Body Battery,, søvnovervåkning, stressmåling og oksygenmetning i blodet (SpO2). Klokken gir deg et godt bilde av din generelle helse, men mangler de mer avanserte trenings- og restitusjonsverktøyene som finnes i Forerunner-serien. Det betyr at Vivoactive ikke gir deg data som VO2 maks, treningsstatus eller restitusjonstid.
Hva gjelder betjening har Vivoactive to knapper i tillegg til berøringsskjermen, noe som gir færre alternativer for rask betjening under trening enn Venu sine 3 knapper og Forerunner med fem knapper. Selv om berøringsskjermene fungerer fint til daglig bruk, kan det være mer utfordrende å bruke under intensiv trening, ettersom du i større grad er avhengig av skjermen for å navigere mellom funksjoner. For deg som prioriterer brukervennlighet under treningsøkter, kan Forerunner sine knapper være en avgjørende fordel.
Hvem passer Vivoactive for?
- Deg som ønsker en enkel og brukervennlig klokke for generell trening.
- Deg som er opptatt av helseovervåkning, men som ikke har behov for detaljert innsikt i trening og restitusjon.
- Deg som ønsker en klokke med god balanse mellom helsefunksjoner og aktivitetsprofiler for hverdagslig bruk.
Les også: Test: Garmin Vivoactive 5
Venu: Fokus på helse med stil
Venu er Garmins mest stilfulle klokke, mye takket være den flotte AMOLED-skjermen som gir klare og levende farger. Modellen har alle helsefunksjonene som Vivoactive tilbyr, men legger til enda litt flere funksjoner som et barometer som registrerer etasjer/høydemeter du tilbakelegger i løpet av en dag, hudtemperatursensor for blant annet overvåkning av kvinnehelse, samt flere treningsprofiler, overvåkning av vekt på avansert helseovervåkning. Venu 3 inkluderer også en mikrofon/høyttaler som gir tilgang til telefonens innebygde taleassistent, muligheten for å gjennomføre en telefonsamtale via klokken, eller bare lytte til musikk.
Når det kommer til trening, er Venu en god allrounder med mange av de samme aktivitetsprofilene som Vivoactive, men også her mangler de mer avanserte treningsanalysene som Forerunner tilbyr. For eksempel får du ikke måling av treningsstatus, restitusjonstid eller løpsdynamikk. Venu fokuserer i stedet på å tilby de viktigste funksjonene for den jevne bruker, med et større fokus på helse enn treningsoptimalisering. Og ikke minst; design.
I motsetning til Vivoactive som har to knapper i tillegg til berøringsskjermen, så har Venu tre knapper (og berøringsskjerm). Forerunner har på sin side fem knapper for enda enklere betjening.
Hvem passer Venu for?
- Deg som ønsker en smartklokke med en førsteklasses skjerm og et stilrent design.
- Deg som er opptatt av helseovervåkning og ønsker en detaljert innsikt i stress, søvn og pust uten å ha behov for avansert treningsanalyse.
- De som vil ha en klokke som kan brukes til både trening og hverdags, men uten avanserte treningsfunksjoner.
Les også: Test: Garmin Venu 3
Forerunner: For deg som ønsker en klokke til trening
Forerunner-serien er skapt for deg som tar treningen på alvor. Mens både Vivoactive og Venu har mange helseovervåkningsfunksjoner, kombinerer Forerunner dette med avanserte trenings- og restitusjonsverktøy. I tillegg til grunnleggende funksjoner som pulsmåling og SpO2, tilbyr Forerunner dypere innsikt i treningsstatus, VO2 maks, laktatterskel, restitusjonstid og treningsbelastning.
Dette betyr at Forerunner ikke bare kan fortelle deg hvordan kroppen din presterer under trening, men også hvor godt du restituerer, og hvordan du bør tilpasse treningsplanen din for å unngå overtrening. Noen av modellene kommer også med avanserte funksjoner som løpsdynamikk, som analyserer løpesteget ditt for å gi optimal feedback, samt integrert kart og navigasjonsfunksjoner for deg som driver med terrengløping eller sykling.
Forerunner-klokkene har også den fordelen at de ofte har bedre batterilevetid enn Vivoactive og Venu, spesielt under aktiviteter med GPS. Dette gjør dem godt egnet til lange konkurranser og treningsøkter. Et annet viktig poeng er at Forerunner-modellene skiller seg ut med sin kombinasjon av berøringsskjerm og fem fysiske knapper. Dette gjør Forerunner spesielt egnet for trening, ettersom knappene gir en enklere og mer pålitelig måte å navigere på under intense økter, spesielt når fingrene er svette eller du er i bevegelse. Knappene gjør det også lettere å starte, stoppe eller endre funksjoner raskt uten å måtte sveipe på skjermen.
Hvem passer Forerunner for?
- Seriøse utøvere som ønsker avanserte Trenings- og restitusjonsanalyser.
- Løpere, syklister og triatleter som trenger detaljert innsikt i treningen og vil optimalisere prestasjonen.
- Deg som ønsker en lett klokke med lang batterilevetid og avanserte navigasjonsfunksjoner for utendørsaktiviteter.
Les også:
- Test: Garmin Forerunner 165 Music
- Test: Garmin Forerunner 265
- Test: Garmin Forerunner 255 / 255 Music
- Test: Garmin Forerunner 955 Solar
- Test: Garmin Forerunner 965
Oppsummering: Hvilken klokke passer deg?
• Vivoactive: Hvis du ønsker en balansert klokke for generell trening og daglig bruk, med fokus på helse, men uten avansert treningsanalyse.
• Venu: Perfekt for deg som vil ha en stilfull klokke med avansert helseovervåkning, men som ikke trenger de dypere treningsverktøyene.
• Forerunner: Det beste valget for seriøse utøvere som ønsker full kontroll over treningen og restitusjonen, med tilgang til avanserte verktøy for å forbedre prestasjonen.
Garmin tilbyr med andre ord noe for enhver bruker, og til tider kan nesten bli for mye å velge mellom. Tenk godt gjennom hvilke funksjoner du setter størst pris på og hva du primært kommer til å bruke klokken til, så kan forhåpentligvis denne gjennomgangen gjøre valget enklere.