Guide: Dette er nedtrappingspuls (Heart rate recovery)

29. juni, 2024 (oppdatert 7. juli 2024)

Featured image for “Guide: Dette er nedtrappingspuls (Heart rate recovery)”

Nedtrappingspuls kan være en nyttig indikator for både treningstilstand, hjertehelse og risikoen for å utvikle kardiovaskulære sykdommer. Denne guiden gir deg svar på det du trenger å vite.

Hva er nedtrappingspuls?

Nedtrappingspuls, eller recovery heart rate (HRR), er forskjellen mellom din maksimale hjertefrekvens under trening og hjertefrekvensen kort tid etter at du har stoppet. Det er et mål på hvor raskt hjertet ditt vender tilbake til sin normale, hvilende takt etter fysisk aktivitet.

Nedtrappingspuls har to faser:

  • Rask: Hvor raskt pulsen synker etter 30 sekunder til 1 minutt med hvile.
  • Sakte: Hvor raskt pulsen synker etter 2 minutter hvile, eller mer).

Eksempel:

Høyeste puls registrert under trening: 180
Puls etter ett minutt: 158
Nedtrappingspuls (slag per minutt): 180 – 158 = 22 slag per minutt

Nedtrappingspuls er ikke det samme som hvilepuls.

  • Hvilepuls er antall hjerteslag per minutt når kroppen er i fullstendig hvile, vanligvis målt om morgenen før du står opp. Den reflekterer hjertets effektivitet i hvile og kan være en indikator på generell helse og kondisjonsnivå. En normal hvilepuls for voksne kan variere fra 50 til 80 slag per minutt, mens veltrente personer kan ha en hvilepuls så lav som 30 slag per minutt.
  • Nedtrappingspuls, eller recovery heart rate (HRR), er reduksjonen i hjertefrekvensen etter fysisk aktivitet. Det er forskjellen mellom din maksimale hjertefrekvens under trening og hjertefrekvensen etter en bestemt hvileperiode, som ett eller to minutter etter at du har stoppet. En rask nedgang i pulsen etter trening indikerer god hjertehelse og kondisjon.

Så mens hvilepulsen måler hjertets tilstand i full ro, måler nedtrappingspulsen hjertets evne til å komme seg etter fysisk aktivitet.


Hva er god nedtrappingspuls?

En god nedtrappingspuls er når hjertefrekvensen faller raskt tilbake til normalen etter trening. Flere studier trekker frem at nedtrappingpuls kan fungere som en viktig indikator på risikoen for å utvikle sykdom, og at nedtrappingspuls kan fungerer som et enkelt, men innsiktsfullt verktøy for å vurdere en persons kardiovaskulære form og hjertehelse.

En høyere nedtrappingspuls-verdi, som indikerer kortere tid til hjertet gjennoppretter gjennomsnittlig hvilepuls, er generelt assosiert med bedre helsetilstand, mens en lavere HRR-verdi kan indikere høyere risiko for hjerte- og karsykdommer eller andre helseproblemer.

En studie fra Cleveland Clinic konkluderte med at en nedgang på 18 slag eller mer etter ett minutt regnes som bra, men dette vil som kunne variere.

En annen studie fra Journal of American Heart Association trekker frem at nedtrappingspuls for idrettsutøvere normalt kan ligge på 25-30 slag per minutt, mens en score på 50 til 60 slag regnes som meget bra.

New England Journal of Medicine publiserte en studie der de trekker frem at nedtrappingspuls kan fungere som en god indikator på hjertehelse, og peker på at en nedtrappingspuls på 15 til 20 slag i minuttet anses som et gjennomsnitt for god kardiovaskulær helse.

Kort oppsummert: Jo raskere pulsen din faller etter trening, desto bedre form er du.


Faktorer som påvirker nedtrappingspuls

Det er viktig å merke seg at hva som er en «bra» nedtrappingspuls kan variere basert på flere faktorer.

Alder, treningsnivå og tilstedeværelsen av kroniske helseproblemer spiller avgjørende roller for å bestemme HRR. Yngre individer og de med høyere treningsnivå opplever vanligvis raskere nedtrappingspuls, mens eldre personer og de med kroniske helseproblemer, som hjertesykdom eller diabetes, kan ha en langsommere nedtrappingspuls. I tillegg kan visse medisiner og miljøfaktorer, inkludert kosthold, hydrering og omgivelsestemperatur, også påvirke nedtrappingspulsen. Det er tydelig at forbedring av fysisk form gjennom regelmessig aerob trening spiller en nøkkelrolle i gradvis økning av HRR.

Det er også viktig å merke seg at nedtrappingspulsen kan variere basert på hva du gjør etter å ha avsluttet aktiviteten. For eksempel, hvis du legger deg ned eller setter deg, kan pulsen falle raskere enn om du fortsetter å gå eller gjøre en annen form for aktivitet.


Fysiologiske Mekanismer

De fysiologiske mekanismene bak nedtrappingspuls involverer intrikate endringer i det autonome nervesystemet, som kontrollerer hjertefrekvensen. Under intens trening aktiveres det sympatiske nervesystemet, noe som fører til økt hjertefrekvens. Når treningen stopper, blir det parasympatiske nervesystemet reaktivert, og dette fører til at hjertefrekvensen avtar. Denne intrikate balansen mellom det sympatiske og parasympatiske systemet påvirker hastigheten på nedtrappingspulsen. I tillegg er hjertefrekvensvariabilitet (HRV) blitt knyttet til HRR, noe som indikerer at redusert HRV kan være knyttet til nedsatt autonome funksjon og redusert HRR.


Betydningen for hjertehelse

Betydningen av nedtrappingspulsen for hjertehelse er betydelig. En høyere nedtrappingspuls-verdi indikerer en raskere nedgang i hjertefrekvensen etter trening, og forbindes med bedre generell hjertehelse. Dette tilskrives en mer effektiv gjenoppretting som gjenspeiler et sterkere kardiovaskulært system i stand til effektiv oksygen- og næringsstofftransport i kroppen.

Omvendt kan en lavere nedtrappingspuls-verdi indikere høyere risiko for hjerte- og karsykdommer, eller andre helseproblemer. Regelmessig aerob trening kan bidra til å forbedre nedtrappingspulsen, og dermed fremme bedre hjertehelse.


Slik måler du nedtrappingspuls

For å måle nedtrappingspuls kan du gjøre følgende:

Du kan måle din egen nedtrappingspuls enkelt ved å følge disse enkle trinnene:

  1. Bruk en pålitelig pulsmåler og utfør enkel matematikk.
  2. Trenger to tall: topp hjertefrekvens under trening og hjertefrekvensen ett minutt etter treningsslutt.
  3. Beregn: Topp hjertefrekvens – hjertefrekvens etter ett minutt = nedtrappingspuls (i slag per minutt).

Ved å gjenta prosessen regelmessig, kan du over tid se om din nedtrappingspuls forbedres, noe som kan indikere bedre kondisjon og helse.

For å måle din egen nedtrappingspuls med en Garmin-enhet, kan du følge disse trinnene:

  1. Fullfør treningsøkten din og stopp aktivitetstidtakeren på klokken.
  2. Vent i to minutter mens du hviler. Garmin-klokken vil automatisk registrere pulsen din ved slutten av aktiviteten og etter to minutters hvile. Alternativ bla deg ned i menyen til du finner valget «hvilepuls» og velg dette.
  3. Sjekk nedtrappingspulsen som vises på klokken og del tallet på to for å finne nedrappingspuls etter ett minutt.

Utvalgte Garmin-klokker har muligheten til å utføre måling av nedtrappingspuls automatisk uten at du behøver å vente to minutter for å avslutte økta. Dette forenkler prosessen ytterligere, og det eneste du behøver å gjøre er å avslutte treningsøkten på samme måte som du ellers ville gjort, og klokken vil automatisk registrere nedtrapping puls. Modellene som tilbyr denne funksjonen åpner samtidig for muligheten til å lese av nedtrappingpulsen i Garmin Connect under den vanlig statistikken for hver treningsøkt.

For andre brukere må nedtrappingspulsen noteres manuelt, eventuelt kan Garmin-brukere grave seg ned i FIT-filene på en PC og ved hjelp av tredjepartsapper hente ut informasjonen.



Kilde


Del gjerne:

Featured image for “Derfor bør ikke treningsmaskiner med elektronikk stå i uisolert garasje”
19. november 2024 | Blogg

Derfor bør ikke treningsmaskiner med elektronikk stå i uisolert garasje

Har du kjøpt deg ny tredemølle, spinningsykkel, romaskin eller annen treningsmaskin, og lurer på om den kan stå i garasjen? Da må du lese dette.
Les mer
Featured image for “Guide: Vedlikehold av tredemølle – Alt du behøver å vite”
18. august 2024 | Guider

Guide: Vedlikehold av tredemølle – Alt du behøver å vite

Lurer du på hvordan du skal smøre eller stramme løpebåndet på en tredemølle? Eller hvordan du kan se om det er slitt? Her får du forklaring og fremgangsmetode.
Les mer
Featured image for “Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery”
28. juli 2024 | Guider

Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery

Body Battery hjelper deg å holde oversikt over energinivået ditt forløpende gjennom dagen. Denne guiden gir deg svar på alt du trenger å vite.
Les mer
Featured image for “Slik kalibrerer du tredemølledistansen på en Garmin pulsklokke”
17. juli 2024 | Guider

Slik kalibrerer du tredemølledistansen på en Garmin pulsklokke

Sliter du med at klokka di ikke måler riktig tempo og distanse når du løper innendørs på en tredemølle? Denne oppskriften kan hjelpe deg til bedre målinger.
Les mer
Featured image for “Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin”
10. juli 2024 | Guider

Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin

Her får du oppskriften på hvordan du raskt og enkelt importerer en rute fra UT.no til Garmin-klokken, eller en annen Garmin GPS.
Les mer
Featured image for “Guide: Dette er nedtrappingspuls (Heart rate recovery)”
29. juni 2024 | Guider

Guide: Dette er nedtrappingspuls (Heart rate recovery)

Nedtrappingspuls kan være en nyttig indikator for både treningstilstand og hjertehelse. Denne guiden gir deg svar på det du trenger å vite.
Les mer
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
21. juni 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Telt – Guide og anbefalinger – Den store teltguiden!”
28. mai 2024 | Guider

Telt – Guide og anbefalinger – Den store teltguiden!

På utkikk etter en nytt telt, men trenger hjelp til å finne det beste teltet til ditt bruk? Denne omfattende guiden gir deg svar på alt du behøver å vite!
Les mer
Featured image for “Guide: Garmin foreslått treningsøkt”
29. april 2024 | Guider

Guide: Garmin foreslått treningsøkt

Garmin-klokker med funksjonen «Daglig foreslått treningsøkt» gir deg dagsferske treningsøkter basert på treningsstatus og dagsform. Her er det du må vite.
Les mer
Featured image for “Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting”
15. april 2024 | Guider

Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting

Flere og flere pulsklokker/smartklokker kommer med forhåndsinstallerte kart for enklere navigering. Her er det (viktige) du må vite før du velger modell.
Les mer
Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”
28. mars 2024 | Guider

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg alt du må vite.
Les mer
Featured image for “Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene”
15. mars 2024 | Guider

Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene

Er du på utkikk etter en ny pulsklokke, men ønsker ikke å svi av mer penger enn nødvendig? Disse pulsklokkene gir deg virkelig valuta for pengene!
Les mer