Test: ASICS GEL-Kayano 29

23. august, 2022 (oppdatert 8. mars 2024)

Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 29”

ASICS GEL-Kayano 29 er uten tvil den beste versjonen av Kayano noen gang gjennom dens 30 år lange karriere. Nye Kayano 29 er en flaggskipsko med nye seil – i kraftig medvind.

Kayano 28 var god, men ASICS GEL-Kayano 29 er veldig mye bedre. ASICS gjør mye riktig om dagen, og enten du elsket eller hatet de forrige skoene i serien, er den 29.utgaven absolutt verdt å prøve.

For ASICS GEL-Kayano 29 er noe helt nytt. Personlig liker jeg ikke altfor dempede komfortsko med mye stabilitet, men jeg elsker ASICS GEL-Kayano 29.

For det første er den 10 gram lettere (299 gram vs. 308 gram i str. 42), men det er også mykere og langt mer responsiv. Den tunge skuta som tidligere var forbeholdt løpere med behov for ekstra støtte har nå blitt så rask og moro å løpe i at den favner om et langt større publikum – uten at den mister den gode støtten og tryggheten som Kayano alltid har gitt og alltid vil gi.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


ASICS GEL-Kayano 29 – Bedre på alle områder

Starter vi med overdelen er den fornyet og består nå av et strikket og elastisk mesh-materiale som sikrer enda bedre pusteegenskaper og en mykere og mer komfortabel passform uten ubehagelige trykkpunkter. Sammen med OrthoLite X-55 Sockliner – en slags «sokk» på innsiden av skoen, byr ASICS GEL-Kayano 29 på en fantastisk komfort som gjør det nesten moro å ta på skoen.

Hælkappen er også fornyet og rekonstruert for å holde foten stabil under landing, samtidig som den minimerer risikoen for at skoen glipper bak. Passformen er med andre ord veldig god, og skoen kjennes mye mykere enn tidligere.

ASICS skal ha skryt for å jobbe på lag med miljøet, og minst 50% av overdelen er laget av resirkulert materiale. Socklineren er produsert på en måte som reduserer vannforbruket med rundt 33%, og karbonutslippet med omtrent 45% sammenlignet med den tradisjonelle måten å fremstille dette på. De har også sørget for å utstyre skoen med refleksdetaljer for å øke synligheten og sikkerheten i mørket.


Helt ny mellomsåle og stabiliseringssystem

ASICS GEL-Kayano er fremdeles en løpesko for deg som pronerer og trenger støtte for å få en mer naturlig stegavvikling, mens Asics GEL-Nimbus i større grad er en løpesko for normalpronasjon.

De to største nyhetene er introduksjonen av FlyteFoam Blast PLUS i mellomsålen, det samme mellomsålemateriale som ble brukt i både Novablast 2 og Gel-Nimbus 24. FF BLAST PLUS skal være 15 % mykere og lettere enn FF BLAST, samt 12 % mer responsiv. Samtidig bevarer ASICS GEL-Kayano 29 GEL-puter under hæl og forfot for å gi enda mer dempingen under landingen.

Sålehøyden på herremodeller har økt 2 mm både foran og bak, men droppet er det samme på 10 mm. For damemodellen er sålehøyden noe redusert i bakkant, mens forfoten har fått mer skum og økt med 2 mm. Droppet er redusert fra 13 mm til 10 mm og er dermed det samme på både herre- og damemodellen.

Den økte tykkelsen gjør at ASICS GEL-Kayano 29 har fått plass til enda mer skum, noe som resulterer i enda bedre demping, og enda mer respons.

Den andre store nyheten er LITERUSS-materialet som sammen med hælkappen skal ta jobben med å gi foten ekstra støtte for en mer effektiv stegavvikling. LITERUSS er et fast skum som erstatter det harde DuoMax-materiale som ASICS har brukt i mange år. Dette er plassert på innsiden av skoen for å hindre foten i å falle innover under landing. Sammen utgjør alle disse stabiliserende faktorene det ASICS kaller IGS (Impact Guidance System).

ASICS har samtidig kvittet seg med TRUSTIC-systemet, en lett plastplate som tidligere satt i mellomsålen og motvirket vridning av skoen. På tidligere GEL-Kayano modeller har denne vært mulig å kjenne som en hard kant på innsiden av skoen de første turene, men for Kayano 29 er det ingen slik følelse. Disse er 100% komfort rett ut av esken.


Yttersålen

Yttersålen har fått et litt annet mønster enn forgjengeren, men bevarer den samme slitesterke og grepsvillige AHARPLUS-gummien på de mest utsatte stedene. AHARPLUS-gummien (Asics High Abrasion Rubber) viste seg å være veldig slitesterk på Kayano 28, og det samme gjelder for ASICS GEL-Kayano 29. Til tross for at det ikke har blitt mange nok mil i skoene til å kunne si hvordan denne tåler tidens tann, så er det fremdeles ingen synlige tegn til slitasje selv etter ganske røft bruk på både asfalt og grusveier.

Beste Løpesko
Asics GEL-Kayano 29 øverst, og Asics GEL-Kayano 28 under. Sålen benytter den samme slitesterke gummien, men mønsteret er litt forskjellig.

Den relativt kraftige sålen gjør at Asics GEL-Kayano 29 i likhet med forrige modell takler både asfalt, grus og fine stier. Den sitter godt på både tørt og vått underlag, og det er ingenting å frykte selv om du jakter sekunder ved å runde gatehjørner så krapt som overhode mulig.

Sålen har også en markant rockertupp som hjelper til i stegavviklingen og nærmest driver deg fremover om du kommer deg på mellomfot/forfot.

Bruk og følelse

ASICS GEL-Kayano 29 oppleves enkelt og greit både mer dempet, mer responsiv, og enda mer komfortabel enn noen annen Kayano-sko har gjort før den. Det er nesten vanskelig å sammenligne modellen med tidligere utgaver, for den oppleves såpass mye bedre. Har du løpt i ASICS Kayano tidligere, vil du nok kjenne igjen noe av «Kayano-følelsen», den trygge og gode stabiliteten skoen byr på, men du vil også kjenne hvor mye mer komfortabel skoen er å løpe i, og ikke minst at den oppleves raskere.

Totalpakken med lavere vekt, bedre respons og en enda luftigere overdel, bidrar til at ASICS GEL-Kayano 29 ikke lenger føles som en tung og treg sko. Det er fremdeles ikke den raskeste skoen, noe den heller ikke prøver å være, og egner seg best som en mengdetreningssko, eller som en vanlig hverdagssko. Den takler alt fra korte og rolige økter der du kanskje ønsker å dra på litt underveis, til lange distanser som halv- og helmaraton.

ASICS GEL-Kayano 29 er normale i størrelsen, og medium bred over hele skoens lengde. Den nye overdelen i elastisk mesh-materiale tilpasser seg fotbladet uten å trykke, og modellen er tilgjengelig i en Wide-utgave dersom du ønsker mer plass.


Asics GEL-Kayano 29 – Fakta:
Hæl/forfot (herre/dame): 25 mm/15 mm – 24 mm/14 mm
Dropp (herre/dame): 10 mm/10 mm
Vekt (herre/dame): 299 g / 270 g

Asics GEL-Kayano 28 – Fakta:
Hæl/forfot (herre/dame): 23 mm/13 mm – 25 mm/12 mm
Dropp (herre/dame): 10 mm/10 mm
Vekt (herre/dame): 308 g / 258 g


Konklusjon


Kjøp ASICS GEL-Kayano 29

ASICS GEL-Kayano 29
ASICS GEL-Kayano 29

Product Name: ASICS GEL-Kayano 29

Brand: ASICS

Offer price: 1800

Currency: NOK

Konklusjon

Lettere, luftigere, mer dempet og mer responsiv – ASICS GEL-Kayano 29 er uten tvil den beste Kayano-modellen til nå. Med god margin. ASICS GEL-Kayano 29 er et flaggskipene i ASICS-familien, og den seiler videre i kraftig medvind og erobrer nye territorium takket være en mer allsidige egenskaper som dekker flere brukergrupper. Enten du har elsket eller hatet Kayano tidligere, fortjener den 29.utgaven en sjanse. Her har ASICS truffet blink.

Overall
90%
90%

Pros

  • Fantastisk komfort rett ut av esken.
  • Luftig overdel i mesh-materiale som tilpasser seg foten.
  • Overraskende responsiv.
  • God demping.
  • Trygg og stødig.
  • Slitesterk.
  • Mange farger å velge mellom.

Cons

  • Kayano 29 er fremdeles en kraftig sko, uten at det nødvendigvis er negativt. Men du bruker ikke denne til sprint intervall.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Icebug Eli RB9X”
22. mai 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: Icebug Eli RB9X

Icebug Eli RB9X er så komfortabel og elegant at du gleder deg til å ta den på å bruke mest mulig gjennom sommerhalvåret.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Kawana 2”
16. mai 2024 | Løpesko

Test: HOKA Kawana 2

HOKA Kawana 2 tar allsidigheten som gjorde forgjengeren så populær, og forbedrer viktige punkter som gjør den enda mer komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS METASPEED Sky Paris”
6. mai 2024 | Løpesko

Test: ASICS METASPEED Sky Paris

ASICS METASPEED Sky Paris og Edge Paris er ikke bare lett, leken og rask, men de hjelper deg også til å perfeksjonere løpesteget- uansett hva slags løper du er.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Transport”
8. april 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: HOKA Transport

HOKA Transport forener stabiliteten fra en tursko, komforten fra en gåsko, og street skoens stil, i en modell som kan brukes til det aller meste.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Cielo X1”
18. mars 2024 | Løpesko

Test: HOKA Cielo X1

HOKA Cielo X1 er selskapets beste løpesko designet for høy hastighet og komfort, og en enda mer flytende løpeopplevelse.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2

Mizuno Wave Rebellion Flash 2 er en lett, leken og rask allrounder løpesko for daglig trening og konkurranse – uansett distanse.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2

Mizuno Wave Rebellion Pro 2 er ikke bare lynrask, men også en av de mest ikoniske løpeskoene på markedet – på godt og vondt.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Novablast 4”
5. februar 2024 | Løpesko

Test: ASICS Novablast 4

ASICS Novablast 4 gjør bestselgeren enda stødigere og mer komfortabel å løpe i, samtidig som den tar viktige steg mot bærekraft og miljøet.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 26”
12. januar 2024 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Nimbus 26

ASICS GEL-Nimbus 26 retter opp det lille som var feil med Nimbus 25 og serverer den samme gode og komfortable løpeskoen med enda bedre grep.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Cumulus 25”
6. oktober 2023 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Cumulus 25

Årets ASICS GEL-Cumulus 25 er totalt fornyet og mer spennende enn noen gang. Cumulus 25 gir deg komforten fra Nimbus til en enda lavere pris.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Aero Volt”
17. august 2023 | Løpesko

Test: Salomon Aero Volt

Salomon Aero Volt er løpeskoene for deg som ønsker en lett, rask og komfortabel allrounder som passer til alt fra intervaller til lengre økter.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 30”
31. juli 2023 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Kayano 30

ASICS GEL-Kayano 30 markerer 30-års jubileet til en av ASICS sine mest populære modeller. Her er det mye nytt, og aldri har Kayano føltes bedre!
Les mer