Test: ASICS GEL-Kayano 29

23. august, 2022 (oppdatert 24. januar 2024)
Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 29”

ASICS GEL-Kayano 29 er uten tvil den beste versjonen av Kayano noen gang gjennom dens 30 år lange karriere. Nye Kayano 29 er en flaggskipsko med nye seil – i kraftig medvind.

Kayano 28 var god, men ASICS GEL-Kayano 29 er veldig mye bedre. ASICS gjør mye riktig om dagen, og enten du elsket eller hatet de forrige skoene i serien, er den 29.utgaven absolutt verdt å prøve.

For ASICS GEL-Kayano 29 er noe helt nytt. Personlig liker jeg ikke altfor dempede komfortsko med mye stabilitet, men jeg elsker ASICS GEL-Kayano 29.

For det første er den 10 gram lettere (299 gram vs. 308 gram i str. 42), men det er også mykere og langt mer responsiv. Den tunge skuta som tidligere var forbeholdt løpere med behov for ekstra støtte har nå blitt så rask og moro å løpe i at den favner om et langt større publikum – uten at den mister den gode støtten og tryggheten som Kayano alltid har gitt og alltid vil gi.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


ASICS GEL-Kayano 29 – Bedre på alle områder

Starter vi med overdelen er den fornyet og består nå av et strikket og elastisk mesh-materiale som sikrer enda bedre pusteegenskaper og en mykere og mer komfortabel passform uten ubehagelige trykkpunkter. Sammen med OrthoLite X-55 Sockliner – en slags «sokk» på innsiden av skoen, byr ASICS GEL-Kayano 29 på en fantastisk komfort som gjør det nesten moro å ta på skoen.

Hælkappen er også fornyet og rekonstruert for å holde foten stabil under landing, samtidig som den minimerer risikoen for at skoen glipper bak. Passformen er med andre ord veldig god, og skoen kjennes mye mykere enn tidligere.

ASICS skal ha skryt for å jobbe på lag med miljøet, og minst 50% av overdelen er laget av resirkulert materiale. Socklineren er produsert på en måte som reduserer vannforbruket med rundt 33%, og karbonutslippet med omtrent 45% sammenlignet med den tradisjonelle måten å fremstille dette på. De har også sørget for å utstyre skoen med refleksdetaljer for å øke synligheten og sikkerheten i mørket.


Helt ny mellomsåle og stabiliseringssystem

ASICS GEL-Kayano er fremdeles en løpesko for deg som pronerer og trenger støtte for å få en mer naturlig stegavvikling, mens Asics GEL-Nimbus i større grad er en løpesko for normalpronasjon.

De to største nyhetene er introduksjonen av FlyteFoam Blast PLUS i mellomsålen, det samme mellomsålemateriale som ble brukt i både Novablast 2 og Gel-Nimbus 24. FF BLAST PLUS skal være 15 % mykere og lettere enn FF BLAST, samt 12 % mer responsiv. Samtidig bevarer ASICS GEL-Kayano 29 GEL-puter under hæl og forfot for å gi enda mer dempingen under landingen.

Sålehøyden på herremodeller har økt 2 mm både foran og bak, men droppet er det samme på 10 mm. For damemodellen er sålehøyden noe redusert i bakkant, mens forfoten har fått mer skum og økt med 2 mm. Droppet er redusert fra 13 mm til 10 mm og er dermed det samme på både herre- og damemodellen.

Den økte tykkelsen gjør at ASICS GEL-Kayano 29 har fått plass til enda mer skum, noe som resulterer i enda bedre demping, og enda mer respons.

Den andre store nyheten er LITERUSS-materialet som sammen med hælkappen skal ta jobben med å gi foten ekstra støtte for en mer effektiv stegavvikling. LITERUSS er et fast skum som erstatter det harde DuoMax-materiale som ASICS har brukt i mange år. Dette er plassert på innsiden av skoen for å hindre foten i å falle innover under landing. Sammen utgjør alle disse stabiliserende faktorene det ASICS kaller IGS (Impact Guidance System).

ASICS har samtidig kvittet seg med TRUSTIC-systemet, en lett plastplate som tidligere satt i mellomsålen og motvirket vridning av skoen. På tidligere GEL-Kayano modeller har denne vært mulig å kjenne som en hard kant på innsiden av skoen de første turene, men for Kayano 29 er det ingen slik følelse. Disse er 100% komfort rett ut av esken.


Yttersålen

Yttersålen har fått et litt annet mønster enn forgjengeren, men bevarer den samme slitesterke og grepsvillige AHARPLUS-gummien på de mest utsatte stedene. AHARPLUS-gummien (Asics High Abrasion Rubber) viste seg å være veldig slitesterk på Kayano 28, og det samme gjelder for ASICS GEL-Kayano 29. Til tross for at det ikke har blitt mange nok mil i skoene til å kunne si hvordan denne tåler tidens tann, så er det fremdeles ingen synlige tegn til slitasje selv etter ganske røft bruk på både asfalt og grusveier.

Beste Løpesko
Asics GEL-Kayano 29 øverst, og Asics GEL-Kayano 28 under. Sålen benytter den samme slitesterke gummien, men mønsteret er litt forskjellig.

Den relativt kraftige sålen gjør at Asics GEL-Kayano 29 i likhet med forrige modell takler både asfalt, grus og fine stier. Den sitter godt på både tørt og vått underlag, og det er ingenting å frykte selv om du jakter sekunder ved å runde gatehjørner så krapt som overhode mulig.

Sålen har også en markant rockertupp som hjelper til i stegavviklingen og nærmest driver deg fremover om du kommer deg på mellomfot/forfot.

Bruk og følelse

ASICS GEL-Kayano 29 oppleves enkelt og greit både mer dempet, mer responsiv, og enda mer komfortabel enn noen annen Kayano-sko har gjort før den. Det er nesten vanskelig å sammenligne modellen med tidligere utgaver, for den oppleves såpass mye bedre. Har du løpt i ASICS Kayano tidligere, vil du nok kjenne igjen noe av «Kayano-følelsen», den trygge og gode stabiliteten skoen byr på, men du vil også kjenne hvor mye mer komfortabel skoen er å løpe i, og ikke minst at den oppleves raskere.

Totalpakken med lavere vekt, bedre respons og en enda luftigere overdel, bidrar til at ASICS GEL-Kayano 29 ikke lenger føles som en tung og treg sko. Det er fremdeles ikke den raskeste skoen, noe den heller ikke prøver å være, og egner seg best som en mengdetreningssko, eller som en vanlig hverdagssko. Den takler alt fra korte og rolige økter der du kanskje ønsker å dra på litt underveis, til lange distanser som halv- og helmaraton.

ASICS GEL-Kayano 29 er normale i størrelsen, og medium bred over hele skoens lengde. Den nye overdelen i elastisk mesh-materiale tilpasser seg fotbladet uten å trykke, og modellen er tilgjengelig i en Wide-utgave dersom du ønsker mer plass.


Asics GEL-Kayano 29 – Fakta:
Hæl/forfot (herre/dame): 25 mm/15 mm – 24 mm/14 mm
Dropp (herre/dame): 10 mm/10 mm
Vekt (herre/dame): 299 g / 270 g

Asics GEL-Kayano 28 – Fakta:
Hæl/forfot (herre/dame): 23 mm/13 mm – 25 mm/12 mm
Dropp (herre/dame): 10 mm/10 mm
Vekt (herre/dame): 308 g / 258 g


Konklusjon


Kjøp ASICS GEL-Kayano 29

ASICS GEL-Kayano 29
ASICS GEL-Kayano 29

Product Name: ASICS GEL-Kayano 29

Brand: ASICS

Offer price: 1800

Currency: NOK

Konklusjon

Lettere, luftigere, mer dempet og mer responsiv – ASICS GEL-Kayano 29 er uten tvil den beste Kayano-modellen til nå. Med god margin. ASICS GEL-Kayano 29 er et flaggskipene i ASICS-familien, og den seiler videre i kraftig medvind og erobrer nye territorium takket være en mer allsidige egenskaper som dekker flere brukergrupper.

Enten du har elsket eller hatet Kayano tidligere, fortjener den 29.utgaven en sjanse. Her har ASICS truffet blink.

Overall
90%
90%

Pros

  • Fantastisk komfort rett ut av esken.
  • Luftig overdel i mesh-materiale som tilpasser seg foten.
  • Overraskende responsiv.
  • God demping.
  • Trygg og stødig.
  • Slitesterk.
  • Mange farger å velge mellom.

Cons

  • Kayano 29 er fremdeles en kraftig sko, uten at det nødvendigvis er negativt. Men du bruker ikke denne til sprint intervall.

Del gjerne:

Featured image for “Test: ASICS Novablast 4”

Test: ASICS Novablast 4

ASICS Novablast 4 gjør bestselgeren enda stødigere og mer komfortabel å løpe i, samtidig som den tar viktige steg mot…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 26”

Test: ASICS GEL-Nimbus 26

ASICS GEL-Nimbus 26 retter opp det lille som var feil med Nimbus 25 og serverer den samme gode og komfortable…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Cumulus 25”

Test: ASICS GEL-Cumulus 25

Årets ASICS GEL-Cumulus 25 er totalt fornyet og mer spennende enn noen gang. Cumulus 25 gir deg komforten fra Nimbus…
Featured image for “Test: Salomon Aero Volt”

Test: Salomon Aero Volt

Salomon Aero Volt er løpeskoene for deg som ønsker en lett, rask og komfortabel allrounder som passer til alt fra…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 30”

Test: ASICS GEL-Kayano 30

ASICS GEL-Kayano 30 markerer 30-års jubileet til en av ASICS sine mest populære modeller. Her er det mye nytt, og…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Sky 7”

Test: Mizuno Wave Sky 7

Mizuno Wave Sky 7 tilhører selskapets mest dempede løpesko og har egenskaper som appellerer til deg som ønsker maksimal demping,…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider 27”

Test: Mizuno Wave Rider 27

Mizuno Wave Rider 27 introduserer en helt ny overdel og er sannsynligvis den aller beste «Wave Rider»-modellen som har eksistert…
Featured image for “Test: Salomon Aero Glide”

Test: Salomon Aero Glide

Salomon Aero Glide er en komfortabel, moro, leken og rask løpesko, og gir deg en selvtillitsboost bare av å ta…
Featured image for “Test: Icebug Aura RB9X”

Test: Icebug Aura RB9X

Icebug Aura RB9X er langt i fra raskest, men den er utrolig komfortabel, myk og allsidig, og ikke minst produsert…
Featured image for “Test: Hoka Rocket X2”

Test: Hoka Rocket X2

Hoka Rocket X2 er så rask, så leken, så godt dempet og fantastisk inspirerende å løpe i, at den kunne…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 25”

Test: ASICS GEL-Nimbus 25

ASICS GEL-Nimbus 25 tar komforten til et nytt nivå og designet til et annet tiår. Dette er skoen for deg…
Featured image for “Test: ASICS Novablast 3”

Test: ASICS Novablast 3

ASICS Novablast 3 er så allsidig og god at det er nesten urettferdig ovenfor konkurrentene. Dette er en sko som…
Featured image for “Test: Salomon Sonic 5 Confidence”

Test: Salomon Sonic 5 Confidence

Salomon Sonic 5 Confidence er en komfortabel og allsidig løpesko med en passform som gjør at du vil ha den…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider 25”

Test: Mizuno Wave Rider 25

Mizuno Wave Rider 25 er japaners bestselgende løpesko, og en ekte allrounder som bare blir bedre med for hver generasjon.…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 29”

Test: ASICS GEL-Kayano 29

ASICS GEL-Kayano 29 er uten tvil den beste versjonen av Kayano noen gang gjennom dens 30 år lange karriere. Nye…
Featured image for “Test: Salomon Sonic 5 Balance”

Test: Salomon Sonic 5 Balance

Langt i fra den mykeste, men likevel digg! Faktisk er det den kontante og faste følelsen du får med Salomon…
Featured image for “Test: Asics Novablast 2”

Test: Asics Novablast 2

Gjør deg klar for en av utrolig morsom og allsidig sko – Asics Novablast 2. Denne skoen ikke bare viderefører…
Featured image for “Test: Asics GEL-Cumulus 24”

Test: Asics GEL-Cumulus 24

Ønsker du deg en allsidig joggesko som takler alt fra kort til langt, raskt eller sakte, grus, asfalt, eller kanskje…