Test: ASICS GEL-Kayano 30

31. juli, 2023 (oppdatert 4. august 2023)
Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 30”

ASICS GEL-Kayano 30 markerer 30 år med en av ASICS sine mest populære modeller. Og aldri har Kayano føltes bedre!

Hvis du ikke allerede er kjent med ASICS GEL-Kayano, så er det selskapets mest dempede stabilitetssko som gjennom årevis har appellert til løpere som behøver ekstra pronasjonsstøtte.

Lenge benyttet ASICS et hard og kompakt DuoMax-materiale på innsiden av skoen for å hindre foten i å falle innover, men i fjor ble DuoMax erstattet med et helt nytt LITERUSS-materiale som var mer tilgivende og ikke kjentes like hardt under fotsålen. Sammen med elimineringen av TRUSTIC-systemet – en lett plastplate i mellomsålen – bidra dette til å gjøre den 29. utgaven av Kayano til den beste utgaven i hele dens historie.

Den 30. utgaven overgår fjorårets – med god margin. Ordtaket «Never change a winning team» har mye bra for seg, men dersom du ikke tør å gå nye veier, vil du heller aldri oppleve fremgang og utvikling. Med Kayano 30 har ASICS gått «all-in» og endret nesten hele skoen. Borte vekk er LITERUSS-materialet som var nytt i fjor, og inn kommer et helt nytt 4D Guidance System, en ny PureGEL gel-pute, en ny FlyteFoam Blast+ mellomsåle og en ny overdel og rekonstruert hælkappe.

ASICS GEL-Kayano 30 introduserer med andre ord så mye nytt at trofaste Kayano-løpere raskt kan bli bekymret om det er for mange endringer, men trøsten er at du kan glede deg. Kayano er Kayano.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

ASICS GEL-Kayano 30 – Ny og bedre overdel

ASICS GEL-Kayano 30 introduserer en ny og tynnere overdel i et stretchy meshmateriale som i større grad tilpasser seg fotsålen enn tidligere. Overdelen gir inntrykk av en premium-sko, føles silkemyk og luftig, og gir tåboksen god plass til tærne. På innsiden finner vi en OrthoLite X-55 «sockliner» som fungerer som en slags «sokk» som omfavner foten og bidrar til økt komfort og bedre demping.

Både innside og overdel er produsert på mest mulig miljøvennlig vis der både vannforbruk og karbonutslipp er redusert drastisk sammenlignet med tidligere. Kayano 30 er også vegan-vennlig og produsert uten at noe av materialene stammer fra dyr.

Minst 75 % av skoens hovedmateriale er laget av resirkulerte materialer for å redusere avfall og karbonutslipp.

Socklineren er produsert med en løsningsfargingsprosess som reduserer vannforbruket med ca. 33 % og karbonutslipp med ca. 45 %,sammenlignet med konvensjonell fargeteknologi.

Tungen er myk og legger seg behagelig over vristen for å redusere trykket på fotbladet, mens hælkappen er godt polstret og avrundet for å hindre irritasjon mot akillessenen. Lissene er akkurat passe lange og gjør det enkelt å snøre skoen slik at den låser foten trygt på plass.

Mellomsåle og stabilitet

Kayano 29 opplevdes langt mykere enn tidligere takket være introduksjonen av FlyteFoam Plus, 2 mm mer skum foran og bak, samt elimineringen av det nevnte DuoMax/TRUSTIC-systemet.

Med jubileumsutgaven tar ASICS enda større grep. FlyteFoam Plus erstattes av det enda mykere og mer responsive materialet FlyteFoam Blast+ ECO (24% bio basert), den tradisjonelle GEL-puten byttes ut til fordel for en ny og mykere PureGel pute (også brukt i Nimbus 25), tykkelsen på mellomsålen øker ytterligere 4 mm, og et helt nytt 4D Guidance System sørger for optimal støtte for hver enkelt løper.

Resultatet av de store endringene er en løpesko som oppleves mye bedre dempet, men også mer responsiv og leken en noen Kayano har gjort før den. Det nye 4D Guidance System fungerer også utmerket. Her har ASICS fokusert på de fire elementene; bredde, lengde, dybde og tid, der de tre første er faste elementer for enhver pronasjonsko, mens «tid» er en ny dimensjon som skal gjøre totalopplevelsen bedre.

I følge ASICS skal «tids dimensjonen» handle om å redusere tiden brukt i overpronasjon, noe som vil resultere i bedre støtte og en mer komfortabel løpetur. Dette har de klart ved å erstatte fjorårets LITERUSS-materiale med et mykere og mer energirikt skum på innsiden av mellomfoten. I stedet for å hindre deg i å falle innover, vil skummet dytte deg tilbake. Det fleksible materialet sørger for å tilpasse seg enhver løpers unike løpestil ved at det lynraskt gjentar sin naturlige form etter først å ha dempet slaget ved og komprimeres.

ASICS har også oppgradert den tradisjonelle GEL-puten til PureGEL i både hæl og forfot. PureGEL ble for første gang brukt i årets Nimbus 25 – en sko som virkelig revolusjonerte Nimbus-modellen sin posisjon som en komfortabel mengdetreningssko. PureGEL er ikke bare merkbart mykere enn tidligere (65% mykere enn tidligere GEL-pute), men også lettere og raskere til å gjenvinne sin naturlig form, samtidig som det gir en mer naturlig overgang mellom landing og fraspark.

Et siste element som bidrar til den trygge og gode følelsen Kayano gir, er den økte bredden på mellomsålen. Sammenlignet med fjorårets utgave har ASICS GEL-Kayano 30 hele 20% mer skum i mellomsålen. Selve bredden på innsiden av skoen er lik som tidligere, men både mellomsåle og yttersåle er bredere og gir bedre støtte enn tidligere (yttersålen er 5 mm bredere). Dette fungerer som en kompensasjon for den stive ytterveggen på tidligere utgaver, men bidrar også til at skoen føles noe klumpete og treg.

Yttersåle og grep

Yttersålen er tilnærmet identisk som tidligere med nesten helt likt mønster og den samme slitesterke AHARPLUS-gummien (Asics High Abrasion Rubber) plassert på de mest utsatte stedene. AHARPLUS-gummien har vist seg å by på svært høy slitestyrke, og ASICS GEL-Kayano 30 fortsetter den gode trenden. Dette er sko som tåler mye bruk – både på asfalt og grus, og til og med fine stier. Prisen på 2100 kr blir umiddelbart lettere å svelge når du vet at du kjøper en sko du kan bruke gjennom hele sesongen.

Grepet er godt på både tørr og våt asfalt, og i kombinasjon med den sikre passformen går raske retningsendringer og fartsøkninger som en lek.

Opplevelse og bruk

ASICS GEL-Kayano 30 er som nevnt komfortabel med stor «K», og appellerer til løpere som ønsker litt ekstra støtte uten at det føles overdrevent eller ubehagelig. Kayano fungerer også ypperlig til løpere med normalpronasjon, men anbefales først og fremst til litt tyngre løpere – helst over 85 kg+. Dempingen er fastere enn den supermyke Nimbus 25, og ikke minst gir skoen noe mer støtte.

Liker du å kombinere asfalt og grus og foretrekker mer demping enn de tradisjonelle door-to-trail skoene, kan ASICS GEL-Kayano 30 være et godt alternativ. Skoen føles stabil og trygg på variert underlag, og sålen gir godt grep på både vått og tørt.

Kayano 30 er likevel ingen rekord-knuser, og det er en ganske massiv og tung sko. Selv om designet er rent og pent, gir den ikke inntrykk av å være en strømlinjeformet torpedo på vei mot nye 5 km rekorder, men heller en seig Birken-veteran som aldri gir seg før du selv bestemmer deg for det. Og gjennom den mange kilometerne, så sørger Kayano for å gi deg mest mulig komfort.

Passform og tilgjengelighet

Har du brukt ASICS tidligere, vil ASICS GEL-Kayano 30 oppleves normale i størrelsen. Skoen er medium bred over hele skoens lengde, og den myke og elastiske overdelen tilpasser seg fotbladet og gir en myk og komfortabel følelse.

Dersom du er ukjent med ASICS, så merk at de generelt er noe små i størrelsen, og du må gjerne et halvt til ett nummer opp sammenlignet flere merker. Eksempelvis er str. 46,5 i Asics det samme som 45 i Mizuno, 45,5 i Nike, 46 i Salomon, etc. (alle tre tilsvarer 29,5 cm).

ASICS GEL-Kayano 30 er tilgjengelig i herre- og damemodell i et stort utvalg størrelser og farger. Det finnes også en «Wide»-og «Extra Wide»-modell for bredere føtter, samt en «Narrow»-modell for de med smalere føtter.

En oversikt over alle løpesko som er testet på Pulssonen.no finner du her. Topplisten med de beste modellene finner du her – Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene!


ASICS GEL-Kayano 30 – Fakta:
Hæl/forfot (herre/dame): 40 mm/ 30 mm
Dropp (herre/dame): 10 mm / 10 mm
Vekt (herre/dame): 303 g / 263 g

ASICS GEL-Kayano 29 – Fakta:
Hæl/forfot (herre/dame): 23,5 mm/ 26,5 mm
Dropp (herre/dame): 10 mm / 10 mm
Vekt (herre/dame): 299 g / 270 gASICS GEL-Kayano 30
ASICS GEL-Kayano 30

Product Name: ASICS GEL-Kayano 30

Brand: ASICS

Offer price: 2100

Currency: NOK

Konklusjon

Med ASICS GEL-Kayano 30 tar det japanske selskapet en stor risiko ved å endre på så godt som «alt» som kan endres, men de mestrer på imponerende vis kunsten å forvandle den gode Kayano 29 til en enda bedre utgave i Kayano 30.

Kayano vil alltid være en stabilitetssko myntet på løpere med behov for pronasjonsstøtte, men årets utgave fungerer også ypperlig til tyngre løpere med et nøytralt løpesteg som ønsker en godt dempet mengdetreningssko med litt fastere demping, nydelig komfort, og høy slitestyrke.

ASICS GEL-Kayano 30 imponerer på nesten samtlige områder, men vær klar over at det er en massiv og noe tung sko som neppe setter noen nye fartsrekorder. Derimot kan du løpe langt og lenger enn langt og fremdeles opprettholde høy komfort.

Overall
91%
91%

Pros

  • Myk og behagelig passform.
  • God demping og energiretur.
  • God pronasjonsstøtte. Egner seg også til normalpronerende.
  • Slitesterk yttersåle med godt grep.

Cons

  • Fremdeles en massiv og tung sko.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Salomon Aero Volt”

Test: Salomon Aero Volt

Salomon Aero Volt er løpeskoene for deg som ønsker en lett, rask og komfortabel allrounder som passer til alt fra…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 30”

Test: ASICS GEL-Kayano 30

ASICS GEL-Kayano 30 markerer 30-års jubileet til en av ASICS sine mest populære modeller. Her er det mye nytt, og…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Sky 7”

Test: Mizuno Wave Sky 7

Mizuno Wave Sky 7 tilhører selskapets mest dempede løpesko og har egenskaper som appellerer til deg som ønsker maksimal demping,…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider 27”

Test: Mizuno Wave Rider 27

Mizuno Wave Rider 27 introduserer en helt ny overdel og er sannsynligvis den aller beste «Wave Rider»-modellen som har eksistert…
Featured image for “Test: Salomon Aero Glide”

Test: Salomon Aero Glide

Salomon Aero Glide er en komfortabel, moro, leken og rask løpesko, og gir deg en selvtillitsboost bare av å ta…
Featured image for “Test: Hoka Tecton X 2”

Test: Hoka Tecton X 2

HOKA Tecton X 2 er en lekker oppdatering av en allerede svært god terrengsko. Med denne kan du sette nye…
Featured image for “Test: Icebug Aura RB9X”

Test: Icebug Aura RB9X

Icebug Aura RB9X er langt i fra raskest, men den er utrolig komfortabel, myk og allsidig, og ikke minst produsert…
Featured image for “Test: Hoka Rocket X2”

Test: Hoka Rocket X2

Hoka Rocket X2 er så rask, så leken, så godt dempet og fantastisk inspirerende å løpe i, at den kunne…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 25”

Test: ASICS GEL-Nimbus 25

ASICS GEL-Nimbus 25 tar komforten til et nytt nivå og designet til et annet tiår. Dette er skoen for deg…
Featured image for “Test: ASICS Novablast 3”

Test: ASICS Novablast 3

ASICS Novablast 3 er så allsidig og god at det er nesten urettferdig ovenfor konkurrentene. Dette er en sko som…
Featured image for “Test: Salomon Sonic 5 Confidence”

Test: Salomon Sonic 5 Confidence

Salomon Sonic 5 Confidence er en komfortabel og allsidig løpesko med en passform som gjør at du vil ha den…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider 25”

Test: Mizuno Wave Rider 25

Mizuno Wave Rider 25 er japaners bestselgende løpesko, og en ekte allrounder som bare blir bedre med for hver generasjon.…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 29”

Test: ASICS GEL-Kayano 29

ASICS GEL-Kayano 29 er uten tvil den beste versjonen av Kayano noen gang gjennom dens 30 år lange karriere. Nye…
Featured image for “Test: Salomon Sonic 5 Balance”

Test: Salomon Sonic 5 Balance

Langt i fra den mykeste, men likevel digg! Faktisk er det den kontante og faste følelsen du får med Salomon…
Featured image for “Test: Asics Novablast 2”

Test: Asics Novablast 2

Gjør deg klar for en av utrolig morsom og allsidig sko – Asics Novablast 2. Denne skoen ikke bare viderefører…
Featured image for “Test: Asics GEL-Cumulus 24”

Test: Asics GEL-Cumulus 24

Ønsker du deg en allsidig joggesko som takler alt fra kort til langt, raskt eller sakte, grus, asfalt, eller kanskje…
Featured image for “Test: Hoka Mach 5”

Test: Hoka Mach 5

Går du med drømmer å sette ny pers på 10k i år? Hoka Mach 5 kan være skoen som hjelper…
Featured image for “Test: Salomon Glide Max”

Test: Salomon Glide Max

Salomon Glide Max er sannsynligvis det nærmeste du kommer å gå på skyer, samtidig som du fremdeles står med beina…