Test: ASICS GEL-Cumulus 25

6. oktober, 2023 (oppdatert 2. november 2023)
Featured image for “Test: ASICS GEL-Cumulus 25”

Årets ASICS GEL-Cumulus 25 er totalt fornyet og mer spennende enn noen gang. Cumulus 25 gir deg komforten fra Nimbus til en enda lavere pris.

ASICS-GEL Cumulus var i mange år en av selskapets mest solgte sko, men det var kun frem til japanerne lanserte Novablast – en sko som senere skulle vise seg å bli blant de mest populære løpeskoene på markedet.

Med både Nimbus og Novablast på banen falt Cumulus mellom to stoler. Det var fremdeles en god sko – noe testen av fjorårets ASICS GEL-Cumulus 24 beviser – men den var verken like myk og komfortabel som Nimbus, og ikke like leken og rask som Novablast.

ASICS GEL-Cumulus 25 – «Comebacket»

Årets ASICS GEL-Cumulus 25 har derimot bestemt seg for å gjøre comeback blant de beste og tar i bruk en helt ny mellomsåle i FlyteFoam Blast Plus og en PureGel-pute som bare tidligere har blitt brukt i premium-modellene. Nytt er også en tykkere mellomsåle med mer skum slik at dempingen blir enda bedre, samt en mykere og mer behagelig overdel.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Overdel og design

ASICS GEL-Cumulus 25 tar i bruk den samme myke og stretchy overdelen i jacquard-mesh som fjorårets Cumulus 24. Materialet sørger for en silkemyk følelse og høy komfort, men det er noe tykkere enn det maskinerte overdelen på Nimbus 25, og oppleves litt varmere. På innsiden finner vi en OrthoLite X-55 «sockliner» som fungerer som en slags «sokk» som omfavner foten og bidrar til økt komfort og bedre demping.

Både innside og overdel er produsert på mest mulig miljøvennlig vis der både vannforbruk og karbonutslipp er redusert drastisk sammenlignet med tidligere.

Minst 75 % av hovedmaterialet i skoens mesh-overdel er laget av resirkulert innhold for å redusere avfall og karbonutslipp.

Innersålen er produsert med en fargeprosess som reduserer vannbruk med ca. 33 % og karbonutslipp med ca. 45 % sammenlignet med konvensjonell fargeteknologi.

Tungen er nesten overdrevent tykk, men også veldig myk slik at den beskytter vristen og reduserer trykket på fotbladet, mens hælkappen er godt polstret og avrundet for å hindre irritasjon mot akillessenen. Lissene er akkurat passe lange og gjør det enkelt å snøre skoen slik at den låser foten trygt på plass.


Mellomsåle og stabilitet

Den største forandringen med ASICS GEL-Cumulus 25 ligger i mellomsålen. Her har ASICS erstattet det tidligere FlyteFoam Blast materialet med det lettere, mer dempede og responsive materialet FlyteFoam Plus. Ettersom vekten på selve skummet er lavere, har ASICS kunne øke sålehøyden med 2 millimeter uten at det har gått ut over totalvekten.

FlyteFoam Plus ligner materialet som blir brukt i premium-modellene Nimbus og Kayano, men årets utgave av disse modellene tar i bruk en mer miljøvennlig utgave (FF Plus Eco), samt at skoene har en litt annen oppbygning av sålen. Der Nimbus 25 har en todelt såle med et mykere lag øverst og et fastere lag nederst, består hele mellomsålen på ASICS GEL-Cumulus 25 av det samme myke FF Blast Plus-skummet.

ASICS har i de fleste av sine modeller benyttet de karakteristiske GEL-platene for å gi ekstra god demping på utsatte steder, men disse er nå byttet ut med en ny og mykere PureGel-pute. PureGEL er ikke bare merkbart mykere enn tidligere (65% mykere enn tidligere GEL-pute), men også lettere og raskere til å gjenvinne sin naturlig form, samtidig som det gir en mer naturlig overgang mellom landing og fraspark. PureGel-puten finnes kun i hælen, mens den på Nimbus 25 finnes både i hæl og forfot.

Introduksjonen av FlyteFoam Plus og PureGel resulterer i en merkbart bedre dempet sko, samtidig som vekten har blitt redusert med hele 25 gram og dermed er betydelig lettere enn komfortkongen Nimbus (255 g vs. 290 g). ASICS GEL-Cumulus 25 er fremdeles ikke like myk, mens responsen er omtrent identisk. Totalt sett gir Cumulus deg 85% av komforten fra storebroren til 400 kr mindre.

Et annet punkt er at dempingen er noe fastere på Cumulus 25, og den brede plattformen bidrar til at skoen føles stødig selv når du løper på ujevnt underlag som grusveier og fine stier. På mange måter føles Cumulus 25 som en «Nimbus 25 Light», o for enkelte løpere vil den nok være en vell så god løpesko som sin storebror.

Stacket på 37,5 mm/29,5 mm og droppet på 8 mm er også lavere enn Nimbus 25 sine tilsvarende 41,5 mm/33,5 mm (herre) og 40,5 mm/32,5 mm (dame), mens droppet på 8 mm er det samme. Likevel føles Cumulus som en mindre massiv og dominerende sko enn sin storebror.


Yttersåle og grep

Yttersålen består av de samme materialene som tidligere, men mønsteret er forandret. Under hælen er GEL-Cumulus 25 forsterket med AHAR PLUS-gummi (Asics High Abrasion Rubber), og under forfoten er det brukt Asics LO-gummi (lettere og mindre slitesterkt). AHAR PLUS-gummien (Asics High Abrasion Rubber) er kjent for god slitestyrke, men ASICS har vært ganske sparsommelige med hvor mye av sålen de har dekt med ekstra forsterkningsgummi.

Der ASICS GEL-Cumulus 24 viste svært allsidige egenskaper og var godt egnet for å løpe mye på grus, så vil nok ASICS GEL-Cumulus 25 slites noe raskere om du bruker den like aktiviteter utenfor asfalten. Du bør også være klar over at gummiblandingen sitter godt på tørr asfalt, men så snart det blir fuktig, vått, eller gjørmete, så er skoen såpeglatt og kunne like gjerne blitt brukt av det norske Skøytelandslaget. Dette er den samme som erfaringen med Nimbus 25 tidligere.


Opplevelse og bruk

ASICS GEL-Cumulus 25 er som nevnt en slags hybrid av komfortskoen ASICS GEL-Nimbus 25 og den mer lekne ASICS Novablast 3, men har likevel sin plass i ASICS-familien. Cumulus byr på en litt fastere demping enn Nimbus 25, og du føler ikke i like stor grad at du synker ned i skoen, men heller flyter oppå den. Sammenlignet med Nimbus mangler Cumulus dog noe av den gode responsen.

Cumulus 25 oppleves også trygg og stabil takket være den brede plattformen, mens den (ekstremt) myke mesh-overdelen og innsiden bidrar til høy komfort. Skoen oppleves noe varm når gradestokken kryper godt over 20 grader, men den har desto bedre egenskaper på kjøligere dager på vår og høst. Det er nesten merkelig at ASICS har valgt å gjøre overdelen så tykk, og de kunne helt sikkert fjernet noe av materiale i tungen for å spare ytterligere vekt.

ASICS GEL-Cumulus 25 er først og fremst en mengdetreningssko, men som også kan brukes til noen raskere turer. Der forgjengeren kanskje var en bedre allrounder, er årets utgave en sterkere konkurrent til Nimbus – i hvert fall for de som ønsker en lettere sko til daglig trening.

Den største konkurrenten en kanskje ASICS sin egen Novablast 3 (testet her) som byr på mye av den samme komforten og enda bedre respons til samme pris. GEL-Cumulus 25 er til gjengjeld noe stødigere.


Passform og tilgjengelighet

ASICS GEL-Cumulus 25 er normale i størrelsen, og medium bred til bred over hele lesten med god plass i tåboksen. Den elastiske overdelen gjør at den er lett å tilpasse også smale føtter.


Dersom du er ukjent med ASICS, så merk at de generelt er noe små i størrelsen, og du må gjerne et halvt til ett nummer opp sammenlignet flere merker. Eksempelvis er str. 46,5 i Asics det samme som 45 i Mizuno, 45,5 i Nike, 46 i Salomon, etc. (alle tre tilsvarer 29,5 cm).

ASICS GEL-Cumulus 25 er tilgjengelig i herre- og damemodell i et stort utvalg størrelser og farger. Det finnes også en «Wide»-og «Extra Wide»-modell for bredere føtter, samt en «Narrow»-modell for de med smalere føtter. Ønsker du tilsvarende modell med en såle som er tilpasset grus og stier, så selges den en «TR»-utgave, samt at den vanlige modellen er tilgjengelig i en GORE-TEX modell.

En oversikt over alle løpesko som er testet på Pulssonen.no finner du her. Topplisten med de beste modellene finner du her – Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene.


Asics GEL-Cumulus 25 – Fakta:
Hæl/forfot (herre/dame): 39 mm / 31 mm
Dropp (herre/dame): 8 mm / 8 mm
Vekt (herre/dame): 255 g / 235 gAsics GEL-Cumulus 25
Asics GEL-Cumulus 25

Product Name: Asics GEL-Cumulus 25

Brand: ASICS

Offer price: 1700

Currency: NOK

Konklusjon

ASICS GEL-Cumulus 24 var en av mine favoritt løpesko i 2022, og årets utgave forbedrer den på en rekke områder.

ASICS GEL-Cumulus 25 kan by på bedre passform, langt bedre demping og mer respons, og er generelt en mer komfortabel sko enn forgjengeren. Og alt til en pris som er lettere å svelge enn storebroren GEL-Nimbus.

For mange vil faktisk Cumulus 25 være et bedre alternativ ettersom den både er lettere og rimeligere, og likevel byr på det meste av Nimbus sine gode egenskaper.

Det er enkelt og greit vanskelig å gjøre feil om du legger pengene i ASICS GEL-Cumulus 25. Her får du mye løpeglede.

Overall
90%
90%

Pros

  • Allsidig.
  • Meget komfortabel overdel.
  • En passform som vil passe både smale og brede føtter.
  • Myk og god demping.
  • Slitesterk.
  • God stabilitet.
  • Mye løpesko for pengene.

Cons

  • Mangler litt på responsen.
  • Såpeglatt på fuktig underlag.
  • Kan bli varm.

Del gjerne:

Featured image for “Test: ASICS GEL-Cumulus 25”

Test: ASICS GEL-Cumulus 25

Årets ASICS GEL-Cumulus 25 er totalt fornyet og mer spennende enn noen gang. Cumulus 25 gir deg komforten fra Nimbus…
Featured image for “Test: Salomon Aero Volt”

Test: Salomon Aero Volt

Salomon Aero Volt er løpeskoene for deg som ønsker en lett, rask og komfortabel allrounder som passer til alt fra…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 30”

Test: ASICS GEL-Kayano 30

ASICS GEL-Kayano 30 markerer 30-års jubileet til en av ASICS sine mest populære modeller. Her er det mye nytt, og…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Sky 7”

Test: Mizuno Wave Sky 7

Mizuno Wave Sky 7 tilhører selskapets mest dempede løpesko og har egenskaper som appellerer til deg som ønsker maksimal demping,…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider 27”

Test: Mizuno Wave Rider 27

Mizuno Wave Rider 27 introduserer en helt ny overdel og er sannsynligvis den aller beste «Wave Rider»-modellen som har eksistert…
Featured image for “Test: Salomon Aero Glide”

Test: Salomon Aero Glide

Salomon Aero Glide er en komfortabel, moro, leken og rask løpesko, og gir deg en selvtillitsboost bare av å ta…
Featured image for “Test: Icebug Aura RB9X”

Test: Icebug Aura RB9X

Icebug Aura RB9X er langt i fra raskest, men den er utrolig komfortabel, myk og allsidig, og ikke minst produsert…
Featured image for “Test: Hoka Rocket X2”

Test: Hoka Rocket X2

Hoka Rocket X2 er så rask, så leken, så godt dempet og fantastisk inspirerende å løpe i, at den kunne…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 25”

Test: ASICS GEL-Nimbus 25

ASICS GEL-Nimbus 25 tar komforten til et nytt nivå og designet til et annet tiår. Dette er skoen for deg…
Featured image for “Test: ASICS Novablast 3”

Test: ASICS Novablast 3

ASICS Novablast 3 er så allsidig og god at det er nesten urettferdig ovenfor konkurrentene. Dette er en sko som…
Featured image for “Test: Salomon Sonic 5 Confidence”

Test: Salomon Sonic 5 Confidence

Salomon Sonic 5 Confidence er en komfortabel og allsidig løpesko med en passform som gjør at du vil ha den…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider 25”

Test: Mizuno Wave Rider 25

Mizuno Wave Rider 25 er japaners bestselgende løpesko, og en ekte allrounder som bare blir bedre med for hver generasjon.…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 29”

Test: ASICS GEL-Kayano 29

ASICS GEL-Kayano 29 er uten tvil den beste versjonen av Kayano noen gang gjennom dens 30 år lange karriere. Nye…
Featured image for “Test: Salomon Sonic 5 Balance”

Test: Salomon Sonic 5 Balance

Langt i fra den mykeste, men likevel digg! Faktisk er det den kontante og faste følelsen du får med Salomon…
Featured image for “Test: Asics Novablast 2”

Test: Asics Novablast 2

Gjør deg klar for en av utrolig morsom og allsidig sko – Asics Novablast 2. Denne skoen ikke bare viderefører…
Featured image for “Test: Asics GEL-Cumulus 24”

Test: Asics GEL-Cumulus 24

Ønsker du deg en allsidig joggesko som takler alt fra kort til langt, raskt eller sakte, grus, asfalt, eller kanskje…
Featured image for “Test: Hoka Mach 5”

Test: Hoka Mach 5

Går du med drømmer å sette ny pers på 10k i år? Hoka Mach 5 kan være skoen som hjelper…
Featured image for “Test: Salomon Glide Max”

Test: Salomon Glide Max

Salomon Glide Max er sannsynligvis det nærmeste du kommer å gå på skyer, samtidig som du fremdeles står med beina…