Test: ASICS GEL-Trabuco 12

18. mars, 2024 (oppdatert 18. mars 2024)

Featured image for “Test: ASICS GEL-Trabuco 12”

ASICS GEL-Trabuco 12 gjør en av fjorårets bestselgende terrengsko enda litt bedre. Her får du både god løpsfølelse og høy komfort i en allsidig løpesko.

ASICS har gjort mye bra med terrengskoene sine de siste årene etter at de introduserte seg for alvor med GEL-Trabuco 10 i 2022, før de fulgte opp med GEL-Trabuco 11 i fjor sommer (2023).

ASICS GEL-Trabuco 11 bygget på de samme egenskapene, men var enda litt mykere og mer beskyttet enn forgjengeren. Trabuco-serien har aldri vært bygget for å være raskest og lettest, men er skoene for deg som ønsker en arbeidshest som kan ta deg langt – med høy komfort – enten det er i terreng, på grusveier, eller til og med lengre partier med asfalt.

Med ASICS GEL-Trabuco 12 treffer japanerne spikeren på hodet, og dette er Trabuco-modellen som virkelig klarer å forene det aller meste i en herlig innpakning som i tillegg ikke koster skjorta.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


ASICS GEL-Trabuco 12

ASICS GEL-Trabuco 12 har allerede rukket å bli en av favoritt terrengskoene mine. Hva som er nytt sammenlignet med GEL-Trabuco 11? Nesten ingenting, men det er det heller ikke behov for. Personlig likte jeg ASICS GEL-Trabuco 10 bedre enn GEL-Trabuco 11 ettersom sistnevnte ble for massiv og sålen for tykk til at du fikk god kontakt med underlaget. GEL-Trabuco retter opp dette ved å redusere stackhøyden (sålehøyden) med solide 5,5 mm i herremodellen, og 4,5 mm i damemodellen. Dette har de gjort uten at det går ut over komforten, og opplevelsen i terrenget er overlegent mye bedre.

ASICS GEL-Trabuco-serien har aldri vært bygget for å være raskest og lettest, men er skoene for deg som ønsker en allsidig terrengsko som kan brukes til både korte og lange løp, og som tåler både asfalt, grus og litt røffere terreng – så lenge det ikke blir for teknisk krevende.

Stødigere og mer støttende overdel

Sammenlignet med forgjengeren er overdelen fornyet og gir enda bedre fothold og stabilitet. Materialet er fremdeles en lukket mesh med god holdbarhet og ventilasjon, men det er den ekstra støtten som er det aller viktigste. Der Trabuco 11 kunne føles litt løs og ustødig i utfordrende terreng, så klarer Trabuco 12 i større grad å støtte opp fotbladet slik at du kan plante foten trygt på underlaget å stole på at foten ikke «sklir» over sålen og resulterer i et overtråkk. I tillegg vil ASICS 3D Space konstruksjonen sørge for at mellomsålen komprimeres der hvor trykket til enhver tid er størst, og dermed tilpasses foten for hver enkelt landing.

Hælkappen er myk og utformet slik at den ikke skal komme i konflikt med akillessenen, samtidig som den evner å gripe tak i hælen å holde den på plass. Området rundt hælen er også forsterket for ekstra støtte. Helt bakerst på skoen har ASICS inkludert en ny hempe som skal gjøre det lettere og ta skoen på. Dette er i utgangspunktet et smart valg, men hempen er så stor at den faktisk kan bli en ulempe ved at den henger seg opp i kvist i kvist når du løper i skogen. Denne kan heldigvis klippes av.

Tåkappen er også smidigere, og strekker seg bakover slik at den dekker hele forfoten og bidrar til ekstra stabilitet. En positiv ting å nevne er de flate lissene som holder seg på plass under løping, og det lille elastiske båndet som du kan dytte lissene under slik at de ikke kommer i veien under løpingen.

Som vanlig har ASICS husket å inkludere refleksdetaljer som gjør skoen mer synlig i mørke.


Fokus på bærekraft

Asics har også hatt stort fokus på bærekraft i produksjonen av Trabuco 12, og 50% av meshet i overdelen består av resirkulerte materialer for å redusere avfall og karbonutslipp.
Det er også tatt i bruk metoder for å redusere vannforbruket og karbonutslippet i produksjonen av socklineren på innsiden av skoen.


Komfortabel og stødig

Trabuco 10 bød på god komfort, men ASICS GEL-Trabuco 11 tok det både ett og to steg videre ved å introdusere en ny mellomsåle med FlyteFoam Blast-materiale som gav bedre respons og støtdemping. ASICS GEL-Trabuco 12 har redusert sålehøyden uten å redusere mengden skum i mellomsålen, og bevarer den samme gode komforten samtidig som skoen i seg selv blir mye stødigere og gir en bedre følelse av kontakt med underlaget. Der forgjengeren i større grad var best som en door-to-trail sko, så fungerer Trabuco 12 også mye bedre i terrenget.

I tillegg til en fullengde mellomsåle i FlyteFoam Blast har ASICS inkluder en GEL-pute under hælen som forsterker følelsen av høy komfort uten at det resulterer i en «daff» og treg sko.

Mellom mellomsålen og yttersålen finner vi en fleksibel steinplate som beskytter fotbladene mot skarpe steiner og samtidig bidrar til økt vridningsstabilitet. At steinplaten er fleksibel betyr at den ikke er like stiv som de vanligvis er, og skolen klarer derfor å opprettholde god førlighet med terrenget samtidig som du unngår vonde føtter.


Yttersåle og grep

ASICS GEL-Trabuco 12 kommer med den samme gode ASICSGRIP-sålen som ble introdusert på GEL-Trabuco 11, og det samme mønsteret med 5 mm høye multidireksjonelle knaster strategisk plassert over hele sålen.

Avstanden mellom knastene er stor nok til å hindre steiner og gjørme i å feste seg, men tett nok til å gi godt grep på de fleste typer underlag som stier, sva, grus og asfalt. Som de fleste andre sko har den vanskelig for å sitte på våte røtter, og ikke minst skikkelig gjørmestier, men så er det også umulig å lage en såle som skal dekke alle forhold du kan møte i naturen. Skoene har fått testet seg godt på vinterføre, og sitter veldig godt på snø og is som har ligget en stund og frosset skikkelig.


Følelse og bruk

Jeg har allerede nevnt at ASICS GEL-Trabuco 12 er en bedre løpesko enn enn GEL-Trabuco 11. Om det skal oppsummeres kort hva som gjør den bedre, så er det følgende:

 • Bedre hold i overdelen.
 • Stødigere og tryggere.
 • Lavere stack (sålehøyde) og bedre kontakt med underlaget.
 • Raskere, tross noe høyere vekt.

ASICS GEL-Trabuco 12 er faktisk noen få gram tyngre enn sin forgjenger (314 g mot 308 g i str. 42 herremodell), 285 g vs 275 g i str. 39 damemodell, men likevel føles den både lettere, smidigere og raskere. Mye av dette skyldes den lavere stackhøyden, men noe skyldes også den nye overdelen som gir mye bedre støtte og forhold slik at du kan føle deg tryggere når du løper i variert terreng. Overdelen er også tightere slik at du får følelsen av at skoen lystrer raskere på små bevegelser enn GEL-Trabuco 11.

Der HOKA Speedgoat 5 tidligere har vært en meget sterk konkurrent til å være «den beste» allroundskoen i terrenget, så er kanskje ASICS GEL-Trabuco 12 den nye kongen på haugen. Følelsen er i stor grad den samme, men GEL-Trabuco 12 har enda litt bedre demping og komfort, og overdelen er nok også noe mer beskyttet. Her er det vel stort sett individuelle preferanser som spiller inn.

Som nevnt er dette uansett ingen lettvektssko laget for rekordløp på korte distanser der både vekt og ekstrem presisjon er avgjørende. ASICS GEL-Trabuco 12 er laget for deg som ønsker stabilitet, trygghet og komfort – uansett hvor lenge og langt du skal løpe, så lenge underlaget er nogenlunde jevnt.

ASICS GEL-Trabuco 12 egner seg godt til nybegynnere som ønsker en trygg og komfortabel terrengsko, men også til til erfarne løpere som ønsker en terrengsko til lengre distanser som et maraton eller ultraløp. Den fortsetter å være en flott sko til vanlig turbruk i marka eller på fjellet, og vil i mange tilfeller kunne erstatte en tyngre fjellsko.

Ønsker du en raskere og mer responsiv sko bør du vurdere ASICS Fuji Speed 2. Dette er en rask og responsiv sko som også byr på overraskende god demping. Full test finner du her: Test: ASICS Fuji Speed 2


Tilgjengelighet og passform

ASICS GEL-Trabuco 12 er tilgjengelig i herre- og dame modell i et stort utvalg størrelser og farger. Passformen på Asics GEL-Trabuco 12 er allsidig og vil nok passe alt fra smale til middels brede føtter. Sammenlignet med GEL-Trabuco 11 føles overdelen noe tightere uten at den er smalere. Lengden er den samme.

Merk at Asics er noe små i størrelsen, og du må gjerne et halvt til ett nummer opp sammenlignet flere merker. Eksempelvis er str. 46,5 i Asics det samme som 45 i Mizuno, 45,5 i Nike, 46 i Salomon, etc. (alle tre tilsvarer 29,5 cm).

I tillegg til den «vanlige» modellen kommer ASICS GEL-Trabuco 12 i en GORE-TEX modell.


ASICS GEL-Trabuco 12 – Fakta:
– Hæl/forfot (herre/dame): 36 mm / 28 mm – 35 mm / 27 mm
– Dropp (herre/dame): 8 mm / 8 mm
– Vekt (herre/dame): 314 g / 285 g

ASICS GEL-Trabuco 11 – Fakta:
– Hæl/forfot (herre/dame): 41,5 mm / 33,5 mm – 40,5 mm / 32,5 mm
– Dropp (herre/dame): 8 mm / 8 mm
– Vekt (herre/dame): 308 g / 275 g


Konklusjon


ASICS GEL-Trabuco 12
ASICS GEL-Trabuco 12

Product Name: ASICS GEL-Trabuco 12

Brand: ASICS

Offer price: 1700

Currency: NOK

Konklusjon

ASICS GEL-Trabuco 12 tar alt det gode fra GEL-Trabuco 11, forbedrer de få områdene som kunne gjøres bedre, og leverer den soleklart beste versjonen av Trabuco til nå.

Den nye og tightere overdelen byr på bedre støtte og forhold, mens det lavere stacket (sålehøyden) gir bedre løpsfølelse og stabilitet. Sammen resulterer dette i en terrengsko som fungerer mye bedre i variert terreng, samtidig som den bevarer de gode egenskapene på underlag som asfalt, grus og sti.

ASICS leverer også et yttersåle med godt grep og høy slitestyrke, og prisen på 1600 kr er enkelt og greit meget konkurransedyktig.

ASICS GEL-Trabuco 12 kan være en av årets mest allsidige terrengsko, og uansett hva den måtte konkurrere med, så leverer den høy kvalitet til en god pris.

Overall
90%
90%

Pros

 • Komfortabel og allsidig passform.
 • Meget god demping.
 • Godt beskyttelse (360 grader).
 • Mye stødigere overdel enn tidligere.
 • Godt grep på nesten alle typer underlag.
 • Stort fokus på bærekraft i produksjonen.

Cons

 • Litt tung.

Del gjerne:

Featured image for “Test: VJ Lightspeed”
11. april 2024 | Sko

Test: VJ Lightspeed

VJ Lightspeed er sannsynligvis en av de beste terrengskoene for deg som ønsker en sko for høy presisjon, ekstremt grep, lav vekt og god respons.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Transport”
8. april 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: HOKA Transport

HOKA Transport forener stabiliteten fra en tursko, komforten fra en gåsko, og street skoens stil, i en modell som kan brukes til det aller meste.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug Pytho6 RB9X”
4. april 2024 | Sko

Test: Icebug Pytho6 RB9X

Icebug Pytho6 RB9X byr på en trygg og god passform, god stabilitet og løpsfølelse og godt grep på nesten alle typer underlag.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Cielo X1”
18. mars 2024 | Løpesko

Test: HOKA Cielo X1

HOKA Cielo X1 er selskapets beste løpesko designet for høy hastighet og komfort, og en enda mer flytende løpeopplevelse.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Trabuco 12”
18. mars 2024 | Sko

Test: ASICS GEL-Trabuco 12

ASICS GEL-Trabuco 12 gjør en av fjorårets bestselgende terrengsko enda litt bedre. Her får du både god løpsfølelse og høy komfort i en allsidig løpesko.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2

Mizuno Wave Rebellion Flash 2 er en lett, leken og rask allrounder løpesko for daglig trening og konkurranse – uansett distanse.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2

Mizuno Wave Rebellion Pro 2 er ikke bare lynrask, men også en av de mest ikoniske løpeskoene på markedet – på godt og vondt.
Les mer
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
18. februar 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Novablast 4”
5. februar 2024 | Løpesko

Test: ASICS Novablast 4

ASICS Novablast 4 gjør bestselgeren enda stødigere og mer komfortabel å løpe i, samtidig som den tar viktige steg mot bærekraft og miljøet.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 26”
12. januar 2024 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Nimbus 26

ASICS GEL-Nimbus 26 retter opp det lille som var feil med Nimbus 25 og serverer den samme gode og komfortable løpeskoen med enda bedre grep.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug Pytho6 BUGrip”
27. desember 2023 | Sko

Test: Icebug Pytho6 BUGrip

Icebug Pytho6 BUGrip byr på spikerfeste på snø, is og holkeføre, og i tillegg en komfortabel, sikker og allsidig passform.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug NewRun BUGrip”
9. desember 2023 | Sko

Test: Icebug NewRun BUGrip

Icebug NewRun BUGrip er en «asfaltsko» i vinterdrakt, og som skapt for deg som liker å løpe ute på snø- og islagt vei i vinterhalvåret.
Les mer