Test: Skogstad Salen Light dunjakke

14. januar, 2024 (oppdatert 14. januar 2024)

Featured image for “Test: Skogstad Salen Light dunjakke”

Skogstad Salen Light dunjakke byr på en lett og varmende dunjakke i et flott design til en god pris. Og den fungerer like godt året rundt.

Dunjakker kommer i mange varianter. Du har tynne og lette dunjakker, mellomtykke jakker som dekker de fleste områder, og store og kraftige dunjakker beregnet for ekstreme temperaturer og ekspedisjoner.

Skogstad Salen Light dunjakke hører til den førstnevnte klassen. Den er ikke ekstremt lett, men mer en lett nok til at du fint kan ta den med i en liten dagstursekk uten at den merkes i stor grad, og så lett at den blir som en del av kroppen når du har den på.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Skogstad Salen Light dunjakke

Vekt og volum på en dunjakke avhenger i stor grad av dunkvalitet. Jo høyere dunkvalitet, desto mindre dun kreves for å kunne oppnå en gitt varmeeffekt, som igjen fører til lavere vekt og volum. Skogstad har ikke oppgitt informasjon om fyll verdien (CUIN), men benytter i hvert fall 100% resirkulert dun og fjær fra Re:Down med et blandingsforhold på 90% dun og 10% fjær.

Siden 2019 har Skogstad Sport utelukkende brukt 100% resirkulert dun og fjær fra Re:Down i sine dunprodukter. Re:Down er en bærekraftig prosess der det taes i bruk resirkulert dun og fjær gjenvunnet fra gamle jakker, dyner og puter. Produktene samles i en kontainer, sorteres, vaskes og steriliseres før de blir kvalitetssjekket for bruk i nye produkter.

Organisasjonen er godkjent og sertifisert av Global Recycled Standard som bidrar til å sikre en mer miljøvennlig prosess for å regenerere dun og fjær. Det benyttes ingen kjemikalier i vaskeprosessen, kun såpe og høye temperaturer under selve tørkeprosessen. De bruker også sitt egne termiske vann som etter bruk går gjennom et filtreringssystem før det sendes tilbake til jorden, like rent som drikkevann. Resultatet er dun og fjær av høy kvalitet der egenskapene med god holdbarhet og isolasjonsevne opprettholdes.

Skogstad bruker et blandingsforhold mellom dun og fjær på 90:10, eller 80:20 . Jo høyere dun-prosent, desto varmere og lettere blir plagget. Re:Down produkter er svært komprimerbare og gir høy varme i forhold til vekt.

Jakken oppleves som komfortabel og varm, og er perfekt til bruk som ytterplagg på småkjølige dager året rundt, og som mellomlag på kalde vinterdager. Dette er ikke en tykk dunjakke du hiver på deg som ytterjakken over en tynn genser når gradestokken viser -10 grader, men en god og isolerende jakke som brukes over en genser, under en skalljakke, eller alene når det ikke er for kaldt. Ønsker du en varmere dunjakke har Skogstad blant annet modeller som Selvågen Dunjakke og Ustetind Dunjakke.

Skogstad Salen Light dunjakke er utstyrt med en formsydd hette med elastisk kant som gjør at den følger hodets bevegelser, og to romslige sidelommer med glidelås hvorav venstre sidelomme fungerer som en pakkpose du kan pakke jakken inn i. Her er det også en liten hempe som gjør at du f.eks. kan henge fast jakken på siden av sekken. Ermene har elastiske mansjetter i lycra som hindrer kald luft i å sive inn, og en solid strammesnor i midjen lar deg stramme jakken tett inntil kroppen.

Skogstad Salen Light dunjakke


Bruk og opplevelse

Skogstad Salen Light dunjakke oppleves veldig komfortabel i bruk. Sammenlignet med langt mer kostbare alternativer i samme tykkelse så er det ingenting som gjør at den oppleves mindre varm, og det eneste som skiller den fra «toppmodellene» er vekten som på Salen Light er en god del høyere.

Skogstad Salen Light dunjakke er ikke direkte tung, men veier 462 gram i str. M. Sammenligner vi med Rab Mythic Alpine Light Jacket som er en høykvalitets dunjakke med omtrent samme tykkelse og en vekt på 252 gram i str.M, så ser man lett at det er stor forskjell. Sistnevnte bruker også dun av høyeste kvalitet, og store deler resirkulerte materialer som ofte koster mer. Prisen? 3799 kr – altså 2000 kr mer enn Skogstad Salen Light dunjakke.

Foruten om litt høy vekt så er det ingenting å utsette på Skogstad Salen Light dunjakke. Det hadde vært fint om Skogstad kunne opplyst om fill power og fyllgraden, men de har i hvert fall opplyst om at de bruker resirkulert dun. Ellers så er yttermembranen solid, lett vannavvisende og tåler litt lett regn/snøvær. Både innsiden og utsiden er også såpass glatt at jakken er komfortabel å bruke under en skalljakke uten at skalljakken blir «hengende» igjen.

For prisen på 1799 kr, om du ikke finner den enda rimeligere på tilbud, så er dette et veldig godt kjøp.


Pris og tilgjengelighet

Skogstad Salen Light dunjakke er tilgjengelig i et stort utvalg farger for både herre og dame, men merk at dameutgaven går under navnet Skogstad Sølvøyna Light dunjakke.

Jakken er normal i størrelsen og har en kroppsnær passform. Det anbefales å velge din vanlige størrelse. Undertegnede er 188 cm høy og 58 kg og bruker størrelse S.

Veiledende utsalgspris på Skogstad Salen Light dunjakke er 1799 kr.


Fakta:

 • Vekt: 435 / str. M
 • Dunkvalitet (CUIN): Ukjent. 90% dun / 10% fjær, Resirkulert dun fra Re:Down
 • Fyllvekt: Ukjent
 • Yttermembran: 100% Nylon
 • Innermembran:
 • Best bruksområde: Friluftsliv, topptur, allround, hverdags

Konklusjon


Skogstad Salen Light dunjakke gjør veldig mye riktig, og er lett å like. Skogstad har husket alle de viktigste detaljene som gode sidelommer med glidelås, en tettsittende hette som følger hodets bevegelser, solid stramming i midjen, og mansjetter i ermene.

Jakken er ikke like lett og kompakt som de mer påkostede modellene, men den kan fremdeles pakkes ned i sin egen lomme og er lett/kompakt nok til å kunne være med i sekken uten og merkes. Skogstad har også brukt resirkulert dun, noe som alltid er velkomment.

Til denne prisen får du god valuta for pengene, og du kan fint bruke jakken året rundt.

Fordeler:

 • God passform som følger kroppens fasong.
 • Relativt lett og kompakt.
 • Kan pakkes ned i egen lomme.
 • To store sidelommer med glidelås.
 • Stramming i midjen.
 • Lett vannavstøtende yttermembran.
 • God hette som følger hodets bevegelser.
 • Resirkulert dun.

Ting å tenke på:

 • Savner info om dunkvalitet.
 • Litt høy vekt sammenlignet med de virkelige lettvekterne.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Helly Hansen Vika Pants 2.0”
24. april 2024 | Bekledning

Test: Helly Hansen Vika Pants 2.0

Helly Hansen Vika Tur Pants 2.0 er en lett og slitesterk turbukse med smarte detaljer, designet for god bevegelighet og et stort bruksområde.
Les mer
Featured image for “Test: Helly Hansen Verglas Micro Shell Jacket”
24. april 2024 | Bekledning

Test: Helly Hansen Verglas Micro Shell Jacket

Helly Hansen Verglas Micro Shell Jacket er en kompakt og lett skalljakke til både tur og hverdags, og så liten at du alltid får plass til den i sekken.
Les mer
Featured image for “Test: Arc’teryx Beta Lightweight Jacket”
18. april 2024 | Bekledning

Test: Arc’teryx Beta Lightweight Jacket

Lettvekts jakken Arc’teryx Beta Lightweight Jacket har blitt enda lettere, mer komfortabel, og mer miljøvennlig, men en ting hindrer den fra i å være perfekt.
Les mer
Featured image for “Test: Devold Running Merino Tights”
17. april 2024 | Bekledning

Test: Devold Running Merino Tights

Devold Running Merino Tights byr på gode temperaturregulerende egenskaper og høy komfort, og er et godt alternativ til deg som ikke liker tradisjonelle tights.
Les mer
Featured image for “Test: Devold Running Merino 130 Zip-Neck”
1. april 2024 | Bekledning

Test: Devold Running Merino 130 Zip-Neck

Devold viser at de kan kunsten å foredle ulla på best mulig måte. Devold Running Merino 130 Zip-Neck byr på topp komfort og alt en god ulltrøye skal være.
Les mer
Featured image for “Test: Devold Running Merino 130 Shirt”
1. april 2024 | Bekledning

Test: Devold Running Merino 130 Shirt

Devold Running Merino 130 Shirt er enkelt og greit utrolig myk og komfortabel, og leverer alt det en tynn og god ullskjorte skal gjøre.
Les mer
Featured image for “Test: Rab Mythic Alpine Light Jacket”
26. mars 2024 | Bekledning

Test: Rab Mythic Alpine Light Jacket

Rab Mythic Alpine Light Jacket er en lett og varm dunjakke perfekt for turene og dagene der du ønsker litt ekstra varme uten at det tar ekstra plass og vekt.
Les mer
Featured image for “ASICS Fujitrail – Lett og funksjonell løpebekledning”
17. mars 2024 | Bekledning

ASICS Fujitrail – Lett og funksjonell løpebekledning

ASICS varter opp med lett og funksjonell løpebekledning til de varme sommerdagene. Herlig komfort, god lufting og smarte detaljer!
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Fujitrail Waterproof Jacket”
14. mars 2024 | Bekledning

Test: ASICS Fujitrail Waterproof Jacket

ASICS Fujitrail Waterproof Jacket byr på høy komfort og god værbeskyttelse for både løpere og turgåere. En løpejakke som er lett å like.
Les mer
Featured image for “Test: Skogstad Horgaletten skallbukse”
13. mars 2024 | Bekledning

Test: Skogstad Horgaletten skallbukse

Skogstad Horgaletten skallbukse er en solid, veldesignet og gjennomtenkt skallbukse. Denne holder vær og vind ute – uansett årstid.
Les mer
Featured image for “Test: Rab Mythic G Jacket”
29. februar 2024 | Bekledning

Test: Rab Mythic G Jacket

Rab Mythic G Jacket er ekstremt lett og kompakt, overraskende varm og beskyttende, myk og komfortabel, og leverer kanskje markedets råeste lettvekts dunjakke.
Les mer
Featured image for “Test: Mountain Equipment Compressor 3/4 Pant”
23. februar 2024 | Bekledning

Test: Mountain Equipment Compressor 3/4 Pant

Mountain Equipment Compressor 3/4 Pant er den perfekte isolasjonsbuksen for deg som trenger litt ekstra varme i den kaldeste delen av året.
Les mer