Xiaomi Smart Band 8 Pro er byr på en imponerende rekke egenskaper, en gigantisk skjerm og komfortabel passform til en særdeles lav pris.
Det er ikke mange år siden Xiaomi startet å levere mobiltelefoner i det lavere prissjiktet, men på få år har de tatt steget opp til premium-modellene. Og mens det en gang var mobiler som gjaldt, så strør de nå om seg med spennende wearbles. Vinteren 2024 lanserte de trioen Xiaomi Watch 2, Xiaomi Watch 3S og Xiaomi Watch Band 8 Pro – alle produkter som på pairet ser ut til å levere mye for pengene. Men stemmer det med virkeligheten?
Xiaomi Smart Band 8 Pro er den rimeligste enheten med en pris på kun 890 kr. De to andre modellene, Watch S3 og Watch 2, ligger på henholdsvis 1990 kr og 2490 kr.
- Les også:
Xiaomi Smart Band 8 Pro
Product Name: Xiaomi Smart Band 8 Pro
Brand: Xiaomi
Offer price: 890
Currency: NOK
Konklusjon
Xiaomi Watch Band 8 Pro leverer en solid mengde funksjoner til en god pris, og det er ingen tvil om at du får god valuta for pengene.
Watch Band 8 Pro gir deg grunnleggende smartfunksjoner som smartvarsler, musikkstyring, værmelding, kalender, tidtakere, muligheten for å fungere som fjernutløser for mobilkamera, m.m.. I tillegg får du omfattende aktivitets- og helsesporing, en rekke aktivitetsprofiler og en innebygd GPS med overraske god nøyaktighet. Pulssensoren fungerer godt under daglig bruk, men faller litt gjennom under trening.
Skjermen er stor, lettlest og reagerer lynraskt, men mangelen på knapper gjør at det blir frustrerende mye sveiping. Batteritiden er til gjengjeld meget god, og klokken lader lynraskt.
Alt i alt leverer Xiaomi Watch Band 8 Pro en velutstyrt og god aktivitetsmåler til en god pris. Bare vær forberedt på veldig mye sveiping…
Overall
Pros
- Stor og lettlest skjerm.
- Enkel betjening.
- Omfattende aktivitetsmåling.
- Jevnt over nøyaktig GPS.
- Meget god batteritid og lynrask lading.
- Oversiktlig Mi Fitness app.
- Mye for pengene.
Cons
- Pulssensoren faller gjennom under trening.
- Savner en’ eller flere knapper.
- Ikke mulig å endre visning for aktivitetsprofiler.
Xiaomi Smart Band 8 Pro – Billig, men bra
Xiaomi Smart Band 8 Pro fronter det velkjente rektangulære designet som så mange produsenter har omfavnet, men skjermen imponerer mer enn for mange av konkurrentene. Innrammet i et den lette aluminiumsrammen på 22.5 gram (uten reim), sitter en helt flat 1,74″ stor AMOLED-skjerm med 60 Hz oppfriskningsrate og en lysstyrke på 600 nits. Overraskende nok er skjermen dekket av kvalitets glass (Corning Gorilla Glass 3) som gjør den mer motstandsdyktig mot riper.
Og det sterke glaset kommer godt med, for Xiaomi Smart Band 8 Pro har ingen knapper og betjenes utelukkende ved hjelp av berøringsskjermen- noe som til tider kan være (veldig) frustrerende all den tid det blir unødvendig mye sveiping. En «tilbake»-knapp hadde vært en velsignelse og er absolutt noe Xiaomi bør få på plass i fremtidige versjoner.
På innsiden drives klokken av et enkelt OS som gir tilgang til en rekke ulike widgeter i et oppsett på 1-3 ulike widgets per side mens du sveiper sideveis. Sveip ned for smartvarsler, og opp for verktøylinjen med hurtiginnstillinger.
5 ATM sertifiseringen gjør klokken vanntett nok til å bruke til svømming, men det anbefales ikke å bruke klokken verken i dusjen eller en badstue.
Xiaomi Smart Band 8 Pro leveres med en myk og behagelig TPU-reim, men det å få klokken festet rundt hånden, er en liten jobb i seg selv. Av mer enn 150 ulike klokker testet, er dette den mest knotete festeordningen jeg hav vært borti. Heldigvis er Smart Band 8 Pro kompatibel med en rekke ulike reimer i ulike farger og materialer om du ønsker noe mer lettvint. Xiaomi selger blant annet reimer i både rustfritt stål, nylon, stoff og skinn. Klokken er for øvrig tilgjengelig i svart og hvit.
Rask i bruk – Lang batteritid
Til tross for en stor og fargerik skjerm kan Xiaomi Smart Band 8 Pro skilte med opptil 14 dager batteritid med «normalt» bruk, og rundt 6 dager med alltid-på-skjerm. Funksjoner som GPS, pulsmåling, Søvnmåling, varsler om unormalt hjerterytme og måling av oksygenmetning i blodet, vil redusere batteritiden ytterligere, men batteritiden er likevel i det øvre sjiktet av denne typen produkter. Med «alt» aktivert og rundt 1 time GPS-bruk hver dag, kan du fremdeles regne med 4-5 dager.
En ting som er verdt å merke seg er at de fleste av funksjonene for helsemålingene må aktiveres manuelt i appen, blant annet «avansert søvn» med søvnfaser, måling av oksygenmetning, pulsvarsler (høy/lav), stressnivå, etc..
Ladingen gjøres ved hjelp av en proprietær ladekabel som festes med to små magneter på baksiden, og tar om lag 70-80 minutter til fra 0-100%. Det er ingen form for hurtiglading, og Xiaomi benytter utrolig nok fremdeles USB-A til fordel for USB-C.
Egenskaper | Xiaomi Smart Band 8 Pro |
Størrelse | 46t x 33,35 x 9,99 mm |
Vekt | 22,5 gram uten reim |
Skjerm | 1,74″ AMOLED, 336 x 480 px, 336 ppi, 60 Hz, 600 nits |
Prosessor | – |
Lagring og RAM | |
Tilkobling | 2.4GHz/5GHz Wi-Fi + Bluetooth® 5.3 |
Vannresistens | 5 ATM |
Batteritid | Opptil 15 dager (289 mAh) |
Ladetid | Ca. 80 min / 5 min hurtiglading gir 20% |
Sensorer | Optisk pulssensor | Akselerometer sensor | Gyroskopsensor | Sensor for omgivelseslys |
GNSS | GPS | Galileo | Glonass | Beidou | QZSS |
Mikrofon/Høyttaler | Ja |
GPS og sporing
Noe av det beste med Xiaomi Smart Band 8 Pro er at den kommer med innebygd GPS slik at den kan spore turene dine uten å måtte basere deg på tilkoblet GPS som krever at du bærer med deg mobilen. Sammenlignet med de to andre Watch-modellene mangler Smart Band 8 Pro Multi-band GPS, men den stiller likevel med støtte for GPS, Glonass, Galileo, BeiDeu og QZSS.
Det er mye «så som så» av kvalitet i denne prisklassen, og selv den dobbelt så dyre Fitbit Charge 6 sliter regelmessig med god nøyaktighet. Her overrasker faktisk Xiaomi Smart Band 8 Pro positivt, selv om den er et stykke bak de råeste klokkene fra Garmin, Apple, Suunto, etc.. For de fleste vil den likevel levere godt nok, og er en mye enklere løsning enn å ta med telefonen på tur. På en 10 km lang tur kan klokken bomme med +/- 150-200 meter.
Omfattende helsemålinger
Av helsefunksjoner finner vi en 4-kanals optisk pulssensor, SpO2-sensor for å overvåke oksygenmetningen, Søvnmåling med tid i ulike søvnfaser og tildeling av et «søvndyr» som indikerer søvnvanene dine etter syv netter, pustefrekvens, samt varsler for unormal høy/lav puls og lav oksygenmetning i blodet. Klokken gjør en god jobb med å måle total søvntid, mens tid i ulike søvnfaser er umulig å måle uten avanserte måleapparater og er derfor ikke grunn til å legge vekt på.
Xiaomi Smart Band 8 Pro analyserer også stressnivået, samt veileder deg gjennom ulike pusteøvelser for du å roe ned. Klokken måler ellers puls og oksygenmetning 24/7, skritt, kaloriforbruk, estimert distanse og en vitality score som gir deg poeng ut i fra hvor aktiv du er (bruker puls og aktivitetsdata). Målet er å nå 100 poeng i løpet av uken (basert på WHO sine retningslinjer for fysisk aktivitet). Aktivitet med lav intensitet gir minst score, mens middels aktivitet og høy intensitet gir høyere score.
Overvåk menstruasjonssyklusen (kun for kvinner)
Kvinner vil også kunne følge med på menstruasjonssyklusen direkte på klokken ved å loggføre symptomer i Mi Fitness appen. Personlig har jeg ikke erfaring med akkurat dette (åpenbart), men jeg vet det er mange kvinner som er nysgjerrig på dette og har derfor lagt ved bilder av hvordan det ser ut på klokken etter at du har registrert symptomer i Mi Fitness app.
For å holde oversikt over dagens aktivitet, og ikke minst som motivasjon til å oppnå anbefalingene fra WHO, så vil et aktivitetshjul gi deg enkelt oversikt om du har oppfylt dagens mål om antall aktivitetsminutter, skritt tilbakelagt og kalorier forbrent. Disse målene kan du selv justere, mens de som standard er det oppgitt ganske beskjedne 500 kalorier, 6000 skritt og 30 minutter bevegelse.
Verdt å merke seg er at kokken ikke registrer puls hver sekund når du ikke er i aktivitet, men enten hvert 1 min, 10 min, 30 min, eller Smart– uten å oppgi hva det betyr. Sannsynligvis registrerer klokken flere ganger per minutt når den merker at du er i aktivitet, og sjeldnere når du er i ro.
Med andre ord vil du ikke få like nøyaktig pulsmåling som med klokker med kontinuerlig sporing, men under trening vil klokken registrere som vanlig med en måling per sekund.
Xiaomi har til og med gjort et forsøk på å estimere VO2 maks, samt parametre som treningseffekt, treningsbelastning og restitusjon. Resultatene bør du derimot ta med en god klype salt ettersom Xiaomi har så godt som ingen forskning å lene resultatene sine på. Likevel, det er imponerende at de har gitt en så rimelig klokke såpass mange funksjoner.
Smartklokkefunksjoner
Xiaomi Smart Band 8 Pro kommer med grunnleggende smartfunksjoner som støtte for smartvarsler (du kan i stor grad velge hvilke apper som kan gi varsler), mulighet til å kontrollere musikken på telefonen, samt forhåndsinstallerte apper som kalender, lydopptaker, stoppeklokke, tidtakere, værmelding, en praktisk lommelykt som setter skjermen til full styrke, og ikke minst mulighet for å bruke klokken som fjernutløser for mobilkamera. Det er ingen mulighet for å installere flere apper.
I motsetning til Xiaomi Watch 2/Watch S3 har ikke Smart Band 8 Pro innebygd mikrofon og høyttaler til bruk for samtaler/musikk/etc..
Som standard kan du velge blant over 13 ulike urskiver til å matche klokken, der hver av de kan tilpasses i varierende grad, mens det er flere hundre urskiver tilgjengelig via Mi Fitness app. Hvis du ikke finner en urskive som passer stilen din, så trenger du hjelp…
Trening
Når det kommer til trening så støtter Xiaomi Smart Band 8 Pro over 150 ulike aktivitetsprofiler der hver og en er satt opp med omtrent identiske dataskjermer der fire og fire datafelter vises per side. Merkelig nok er det ingen mulighet til å endre datafeltene, men du kan sette opp varsler for tid, distanse, puls og kalorier.
Smart Band 8 Pro kommer også med 10 innebygde løpekurs med ulik intensitet der klokken guider deg gjennom økten, og en «AI-pacer» som lar deg sette en måltid på en gitt distanse, og klokken vil deretter holde deg oppdatert på hvor langt foran/bak du er idealtiden. Setter du opp intervaller vil klokken gi beskjed når du skal veksle mellom arbeid og hvile.
Klokken måler grunnleggende treningsdata som tid, hastighet, distanse, puls og kalorier, mens enkelte av profilene er såkalte «avanserte», som for eksempel løping, gåing og fjelltur, og viser i tillegg gjennomsnittlig tempo og gjennomsnittlig/maks kadens. Klokken beregner også en aerob- og anaerob treningseffekt på en skala fra 0-5 (høyere er hardere), samt estimerer total treningsbelastning og restitusjonstid. Dessverre måler ikke Xiaomi Smart Band 8 Pro høyde.
Enkelte aktivitetsprofiler tilbyr også grunnleggende strekk- og tøyeøvelser der små animerte figurer viser hvordan du skal utføre øvelsene gjennom korte videosnutter.
Så lenge du benytter en aktivitetsprofil med GPS-sporing, vil du kunne se et kart av ruten du har tilbakelagt i Mi Fitness appen. Det er ingen mulighet for å bruke den innebygde treningsappen med en ekstern pulssensor, så her er du prisgitt den innebygde optiske pulssensoren som leverer heller varierende resultater.
Smart Band 8 Pro vil også automatisk gjenkjenne trening for utvalgte aktivitetsprofiler som løping, gåing, sykling, roing, hoppetau og ellipsemaskin. Klokken vil varsle deg når den oppdager at du har løpt/gått lenge nok og deretter starte sporingen. Det blir ikke så nøyaktig som ved manuell start, men den treffer stort sett innenfor et par hundre meter fra eller til.
Mi Fitness app
Mi Fitness appen brukes for å pare klokken med telefonen, gjøre det meste av innstillinger og tilpasning, samt få et overblikk over dagens aktivitet og trening. Appen er delt inn i fire faner; Helse, Treningsøkt, Enhet og Profil. Tjenesten er kompatibel med Apple Health, Google Fit, Strava og Suunto slik at data kan synkroniseres på tvers av tjenestene. Alt i alt er Mi Fitness enkel, oversiktlig og fin, men den mangler litt finpussing på oversettelse og språk. Enkelte steder er grammatikken noe rotete, og andre steder dukker det opp kinesiske tegn. Dette bør Xiaomi rydde opp i.
Hjem: Dette er startskjermen hvor du finner en oversikt over helse- og treningsdata som skritt, søvn, hjertefrekvens, kaloriforbruk, stress og mer. Ved å trykke på en av oversiktene vil du få mer dyptgående info om den aktuelle parameteren. Startskjermen kan tilpasses slik at du ikke får mer infomasjon enn du trenger.
Treningsøkt: Denne fanen lar deg spore treningsøkter fra telefonen. I motsetning til klokken er du begrenset til aktivitetene Løping utendørs, Gåing, Utendørssykling og Tredemølle.
Enhet: Her kan du tilpasse klokken og eventuelt andre tilkoblede Xiaomi-enheter. De fleste innstillinger kan gjøres i Mi Fitness app, i tillegg til at at du kan velge blant et stort antall urskiver.
Profil: Her setter du opp din egen brukerprofil og helsekort, koble til tredjepartsapper som Apple Health, Google Fit, Strava og Suunto, velge tillatelser som bilde-, kamera-, kalender-, Bluetooth-tilgang, etc., samt utfordre venner til konkurranser slik at alle i gruppen får oversikt over statistikken og aktivitetene til de andre.
Hvor godt fungerer det?
Xiaomi Smart Band 8 Pro er først og fremst en aktivitetsmåler, og ikke en avansert smartklokke eller treningskloke. Den store og flotte skjermen, og det enkle brukergrensesnittet gjør at det er lett å glemme prisen som faktisk ikke er mer enn 890 kr.
Selv om Xiaomi Smart Band 8 Pro ikke er perfekt, så er den sannsynligvis noe av det beste du får i dette prisområdet. Fitbit Charge 6 koster det dobbelte, det samme gjør Garmin Vivosmart 5, mens Huawei Band 8 legger seg i samme kategori som Smart Band 8 Pro. Hvis du vil legge på noen få hundrelapper ekstra, så får du derimot Huawei sin nyeste aktivitetsmåler, Huawei Watch Fit 3, som er en enda mer avansert og penere klokke, og i tillegg byr på en bedre pulssensor og bedre brukergrensesnitt.
Det største savnet for Xiaomi Smart Band 8 Pro er helt klart fraværet av en dedikert knapp, for det blir utvilsomt mye sveiping for å kunne gå tilbake til hjemskjermen når du har gravd deg ned i en eller annen meny.
Xiaomi har ikke det samme apparatet bak seg som Garmin, Polar, Huawei, etc., og har så godt som ingen forskning å lene resultatene sine på. Målinger som treningseffekt, treningsbelastning, VO2-maks og estimert estimert restitusjonstid bør dermed taes med en stor klype salt.
Som aktivitetsmåler gjør den er derimot bra. Pulsmåleren fungerer bra under hvile og søvn, men faller gjennom under høy aktivitet. Oksygenmetning i blodet, skritteller og total søvntid (leggetid og oppvåkning) måles godt, mens søvntid i ulike søvnfaser er noe som er umulig å måle uten avanserte måleapparater.
De fleste produsenter som tilbyr en eller annen form for stressmåling benytter HRV (hjertevariabilitet) som parameter, men det er ikke klart hva Xiaomi bruker (de tilbyr ikke HRV-måling).
GPS-en vil nok fungerer overraskende bra, og den henger ikke langt bak sine storebrødre (Watch 2 og Watch S3) som begge benytter en multiband-GNSS. Smart Band 8 Pro mangler barometer, og vil derfor ikke telle høydemeter forløpende gjennom dagen, og merkelig nok gjør den det heller ikke under trening selv om den kunne brukt den innebygde GPS-en.
Totalt sett fremstår Xiaomi Smart Band 8 Pro som en meget god aktivitetsmåler med tanke på hva du får for prisen. Du får smartvarsler rett på håndleddet, værmelding, kalender, tidtakere og andre nyttige apper, mens den innebygde GPS-en gjør at du kan spore trening uten behov for telefonen.
Den er ikke helt stødig på alle beregningene i forbindelse med trening, men gjør det meste godt nok. Og når du kjøper en klokke til denne prisen, så kan du egentlig ikke forvente noe mer.
- Les også: Test: Xiaomi 14T Pro og Xiaomi 14T
Konklusjon
Xiaomi Smart Band 8 Pro
Product Name: Xiaomi Smart Band 8 Pro
Brand: Xiaomi
Offer price: 890
Currency: NOK
Konklusjon
Xiaomi Watch Band 8 Pro leverer en solid mengde funksjoner til en god pris, og det er ingen tvil om at du får god valuta for pengene.
Watch Band 8 Pro gir deg grunnleggende smartfunksjoner som smartvarsler, musikkstyring, værmelding, kalender, tidtakere, muligheten for å fungere som fjernutløser for mobilkamera, m.m.. I tillegg får du omfattende aktivitets- og helsesporing, en rekke aktivitetsprofiler og en innebygd GPS med overraske god nøyaktighet. Pulssensoren fungerer godt under daglig bruk, men faller litt gjennom under trening.
Skjermen er stor, lettlest og reagerer lynraskt, men mangelen på knapper gjør at det blir frustrerende mye sveiping. Batteritiden er til gjengjeld meget god, og klokken lader lynraskt.
Alt i alt leverer Xiaomi Watch Band 8 Pro en velutstyrt og god aktivitetsmåler til en god pris. Bare vær forberedt på veldig mye sveiping…
Overall
Pros
- Stor og lettlest skjerm.
- Enkel betjening.
- Omfattende aktivitetsmåling.
- Jevnt over nøyaktig GPS.
- Meget god batteritid og lynrask lading.
- Oversiktlig Mi Fitness app.
- Mye for pengene.
Cons
- Pulssensoren faller gjennom under trening.
- Savner en’ eller flere knapper.
- Ikke mulig å endre visning for aktivitetsprofiler.