Welltory – appen som lar deg spore helse, trening og restitusjon

27. februar, 2023 (oppdatert 31. mai 2023)
Featured image for “Welltory – appen som lar deg spore helse, trening og restitusjon”

Noen ganger ønsket en mer helhetlig forståelig av trening, restitusjon og helse enn det du får i dag? Welltory er en kraftig, men brukervennlig app som gjør det enklere å overvåke stressnivåer og andre viktige helsedata.

Både Garmin, Polar, Suunto og COROS har det, men til tross for både Apple og Samsung sin økende satsing på trening og helse, har de enda ikke fått på plass en egen funksjon for avansert trenings- og restitusjonsanalyse. Heldigvis finnes det løsninger som gjør det mulig å få langt mer ut av klokken enn dersom du kun bruker den rett ut av esken. Det gjelder bare å vite om de, og hva de kan gjøre.


Welltory – Spor helsen å få bedre helse

Welltory er en app som hjelper brukere med å spore og administrere stressnivået og den fysiske helsen. Appen bruker flere sensorer og algoritmer for å måle ulike helse parametere som hjertefrekvensvariasjoner (HRV), stressnivåer og pustefrekvens. Deretter gir den personlige anbefalinger for stressmestring og fysisk aktivitet slik at du kan spore fremgangen over tid, samt sette mål som gjør det både mer motiverende og enklere å opprettholde en sunn livsstil.

Welltory benytter ikke bare informasjon fra en enkelt app, men kan slå sammen dataene dine fra mer enn hundre apper og enheter. De avanserte algoritmene søker etter korrelasjoner (likheter) mellom de ulike dataene, som blant annet statistikk for treningsøktene dine, meditasjon, søvn og produktivitet. Deretter vil appen vise hvordan kroppen reagerer på disse aktivitetene med tilsvarende nivåer av stress og energi.


HRV – Noe av det meste nyttige vi kan måle

Det virker som at HRV er på alles lepper om dagen. For bare 10 år siden var det lite snakk om annet enn puls, men noen glupe hoder forstod etter hvert at det er mer enn kun hjerteslag per minutt som er avgjørende for hvor god hjertehelse og form vi har her og nå.

HRV, eller «hjertevariabiliteten» som det også kalles, er kanskje den viktigste indikatoren for å se på kroppens evne til å restituere, takle stress, og ikke minst motstå sykdom.

Hjertevariabilitet er definert som «variasjonen i tidsrommene mellom påfølgende hjerteslag» og måles i millisekunder (omtales ofte som i R-R-intervaller). HRV gjenspeiler forholdet mellom det sympatiske (fight/flight, aktivert) og det parasympatiske (hvile og fordøyelse) delene av det autonome nervesystemet.

Kort oppsummert kan vi si følgende om HRV:

  • Høyere HRV er assosiert med parasympatisk dominans i det autonome nervesystemet – et tegn på at kroppen din er i hvile-og-fordøyelse modus, og har generelt god kondisjon og restitusjon.
  • Lavere HRV er assosiert med forhøyet sympatisk aktivitet i det autonome nervesystemet – et tegn på stress, sykdom, nedsatt restitusjon, etc. (fight or flight).

HRV er individuelt og påvirkes av mange ulike faktorer, både eksterne og interne. Ytre faktorer som søvn, alkohol, koffein, stress og trening, kan du selv ta grep om. Interne faktorer som alder, kjønn og genetikk er utenfor din kontroll.

For en voksen person kan HRV variere mellom 20 og 200 ms, men en omfattende 2019-studie som inkluderte 150 000 nederlendere, viser en synkende eksponentiell trend fra rundt 80 millisekunder (ms) for tenåringer, til 25 ms for de over 75 år. Andre studier tyder på at godt trente personer gjerne har en høyere HRV enn gjennomsnitts befolkningen.


HRV vs. puls – Et motsatt forhold

Vi har lært at en lav hvilepuls er en indikator for god form, mens den maksimale pulsen ikke er trenbar og heller ikke har betydning for kondisjon. Derimot er hjertets evne til å stige/synke raskt i puls en god indikasjon på om det er godt trent eller ikke.

Hjertevariabiliteten (HRV) tolkes nærmest stikk motsatt av puls. Der vi gjerne forbinder lav hvilepuls med å være et «sunnhetstegn», er kort tid mellom R-R intervallene et dårlig tegn. Korte intervaller betyr at hjertet slår raskere, er mer aktivert, og kan være en indikasjon på at du er i ferd med å bli syk, overtrent, sliten, utbrent, dehydrert, er stresset, etc.. Når intervallene mellom pulsslagene øker, er det et tegn på en «sunn» HRV. Hjertet er ikke like stresset og aktivert, og kan få slå med den frekvensen den selv finner mest komfortabel.


Welltory – Dyp innsikt. Enkel i bruk.

Det finnes flere klokker og apper som både har potensiale og kan registrere hjertevariabilitet (HRV), men ikke alle klarer å fremstille dataen på en måte som gjør det like forståelig. Welltory skiller seg fra andre HRV-sporingsapper ved å ta i bruk avanserte algoritmer og maskinlæring for å gi deg en mer omfattende og nøyaktig analyse av helsestatusen (les: trenings- og restitusjonsanalyse). Basert på HRV-dataene som er samlet inn vil Welltory gi deg personlige anbefalinger for stressmestring og fysisk aktivitet, og hjelper til å opprettholde en sunn livsstil.

En av de store fordelene er som nevnt at appen integreres med andre helsedata, som hjertefrekvens, pustefrekvens, blodtrykk, søvndata, etc., for å gi en mer omfattende analyse av hver enkelt bruker sin helsestatus. Appen har også et svært brukervennlig grensesnitt som er enkelt å bruke og forstå, og du trenger ikke mastergrad i å tolke data for å få maksimalt ut av appen.

Kort oppsummert; Welltory sine avanserte HRV-sporings- og analysefunksjoner, kombinert med dens personlige anbefalinger og kontinuerlig overvåking, gjør appen til et verdifullt verktøy for å forbedre personlig helse og velvære.


Welltory for Apple Watch og Samsung Galaxy Watch

Welltory er designet for å fungere med en rekke ulike enheter og apper, og brukere med en Apple Watch, eller Samsung Galaxy Watch, vil kunne dra en ekstra fordel av tjenesten ettersom det også finnes en egen app til klokken. Disse klokkene vil dra nytte av de innebygde sensorene for å gi mer nøyaktige helsedata, og appen kan brukes til å registrere en treningsøkt, eller til å gjennomføre en pusteøvelse som registrerer hjertevariabilitet (HRV) og mye annen info.

Du trenger derimot ikke en Apple Watch eller Samsung Galaxy Watch for å ta appen i bruk, for Welltory er faktisk i stand til å utføre kvalitative HRV-målinger kun ved å benytte kameraet på baksiden av telefonen. I løpet av et et par minutter vil appen ha registrert hjertevariabiliteten og hjerterytmen din ved å utføre en måling ved hjelp av fotopletysmografi (PPG), en optisk teknikk som brukes til å oppdage volumetriske endringer i blod i perifer sirkulasjon. Mer om dette kan du lese i artikkelen om Optisk pulsmåling – Enkelt forklart.

Og ja, det er nøyaktig. Welltory henviser til flere studier på sine hjemmesider som bekrefter at denne formen for puls- og HRV-måling er mer enn bra nok. Appen registrerer heller ikke kun HRV slik vi er vant til å lese av den som XX millisekunder, men gjør det over flere parameter. Dette er ganske så avansert, og behøver ikke å studeres annet enn ved ekstra interesse.

Appen kan i tillegg brukes sammen med hvilken som helst klokke/app som sender data til f.eks. Apple Health, eller Runstatic. Ved å koble til flere ulike kontoer som hver for seg leverer rådata til appen, vil du bare kunne måle enda flere parameter. For eksempel kan du koble til både Apple Health som leverer aktivitetsdata, Garmin Connect som leverer treningsdata, og Oura (Oura ring) som leverer søvndata. Derimot kan ikke alle klokker brukes for å registrere HRV til Welltory app. En liste over godkjente enheter finnes her.


Welltory-appen kan gi deg følgende fordeler:

  • Helsesporing: Appen sporer ulike helseparametre som hjertefrekvensvariasjoner (HRV), stressnivåer og pustefrekvens, og gir deg en omfattende forståelse av din fysiske og følelsesmessige velvære.
  • Personlige anbefalinger: Basert på helsedataene som samles inn, gir appen deg personlig anbefalinger for stressmestring og fysisk aktivitet for å hjelpe deg å opprettholde en sunn livsstil.
  • Målsetting: Appen lar deg sette mål for deg selv å spore fremgangen din over tid, noe som hjelper deg å holde deg motiverte og på rett spor med helse- og velvære målene dine.
  • Økt bevissthet: Welltory gir deg verdifull innsikt i egen helse og velvære, og hjelper deg med å ta informerte beslutninger om livsstil og vaner.
  • Forbedret stresshåndtering: Ved å spore stressnivåer hjelper appen deg med å identifisere triggere å utvikle effektive strategier for å håndtere stress, noe som fører til forbedret fysisk og følelsesmessig velvære.
  • Tips og anbefalinger: Finn tips og anbefalinger til hvordan du kan ta grep for å komme i bedre form, redusere stress, spise sunnere å leve sunnere.

Totalt sett gir Welltory deg og brukerne en omfattende tilnærming til helse og velvære, og gjør det enklere å bli klar over hvilke grep som kreves for å oppnå en bedre og sunnere livsstil.


Tilgjengelighet og pris

Welltory er tilgjengelig for både på både iPhone og Android og er gratis å laste ned. Den kostnadsfrie versjonen har dog relativt begrenset funksjonalitet, og fullt utbytte får du først mot betaling, enten månedlig eller med 12 måneders abonnement til redusert pris. Ved å følge linken under og å ta i bruk koden «PULSSONEN» får du 20% rabatt på 12 måneders abonnement.

Welltory – PULSSONEN


Del gjerne:

Featured image for “Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery”

Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery

Body Battery er en funksjon som holder oversikt over energinivået ditt forløpende gjennom dagen. Denne guiden gir deg svar på…
Featured image for “Slik gjenoppretter du en Garmin klokke”

Slik gjenoppretter du en Garmin klokke

Står du fast med en Garmin-klokke som har hengt seg opp, eller av en annen grunn har behov for å…
Featured image for “Guide: Garmin Explore – Dette må du vite”

Guide: Garmin Explore – Dette må du vite

Garmin Explore er et kraftig alt-i-ett app som gir deg enda mer ut av Garmin-klokken din. Her er det du…
Featured image for “Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!”

Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!

Eier du en tredemølle, spinningsykkel eller romaskin fra NordicTrack eller ProForm? Da kan du glede deg over mye moro gjennom…
Featured image for “EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det”

EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det

Lurer du på hvordan EKG-måling i smartklokker og pulsklokker fungerer? Her får du svar på både det, og hvilke modeller…
Featured image for “Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS forklart”

Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS forklart

Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS. Begrepene brukes hyppig om hverandre, men ytterst få vet hva det er. Her får du vite…
Featured image for “Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers – Velg riktig!”

Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers – Velg riktig!

Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers er to svært populære turbukser og fritidsbukser. Her får du vite hva som…
Featured image for “En oversikt over alle funksjoner på populære Garmin pulsklokker”

En oversikt over alle funksjoner på populære Garmin pulsklokker

Garmin tilbyr en mengde pulsklokker med et hav av ulike funksjoner. Her får du oversikten over alle de ulike funksjonene…
Featured image for “Slik legger du inn kart på Garmin-klokker”

Slik legger du inn kart på Garmin-klokker

Ønsker du å få mest mulig ut av kartfunksjonen fra Garmin? Da bør du få med deg denne guiden. Her…
Featured image for “Slik fungerer søvnmåling på Polar pulsklokker”

Slik fungerer søvnmåling på Polar pulsklokker

Noen gang lurt på hvordan Polar pulsklokka di måler søvn i løpet av natten og hva annet den faktisk måler?…
Featured image for “Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin”

Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin

Her får du oppskriften på hvordan du raskt og enkelt importerer en rute fra UT.no til Garmin-klokken, eller en annen…
Featured image for “Slik oppretter du intervaller & treningsmål på Polar pulsklokker!”

Slik oppretter du intervaller & treningsmål på Polar pulsklokker!

Ønsker du å opprette en egendefinert treningsøkt du kan videresende til Polar klokken din slik at den kan veilede deg?…
Featured image for “Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle”

Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle

Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle. Hva er forskjellen? Hvilke fordeler og ulemper er det for hver av modellene? Her får…
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023”

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og…
Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg…
Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”

SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du…
Featured image for “Dette er COROS EvoLab og Training HUB”

Dette er COROS EvoLab og Training HUB

COROS EvoLab og Training Hub er to nyttige verktøy som kan hjelpe deg å planlegge, analysere og forstå både trening…
Featured image for “Welltory – appen som lar deg spore helse, trening og restitusjon”

Welltory – appen som lar deg spore helse, trening og restitusjon

Welltory er en kraftig, men brukervennlig app som gjør det enklere å overvåke stressnivåer og andre viktige helsedata. Her er…