Nyhet: Suunto Vertical

9. mai, 2023 (oppdatert 22. oktober 2023)

Featured image for “Nyhet: Suunto Vertical”

Suunto har lansert Suunto Vertical – selskapets første dedikerte pulsklokke med innebygde kart og solcellelading. Og enorm batteritid.

Det har lenge vært stille rundt det finske selskapet, og det er ingen hemmelighet at de seiler i kraftig motvind. Sommeren 2021 lanserte de en lenge etterlengtet Suunto 9 Peak, som allerede den gang fremstod som relativt utdatert.

Drøyt et år senere, oktober 2022, slapp de nyheten Suunto 9 Peak Pro med en ny skjerm, raskere prosessor, nytt brukergrensesnitt og en ny pulssensor. De mest trofaste Suunto-tilhengerne savnet derimot kart og flere nyttige funksjoner. Dette er nå på plass. Suunto Vertical bringer sårt tiltrengte nyheter til selskapet, og kan forhåpentligvis gi de et solid løft videre.

Oppdatert: Test: Suunto Vertical Titanium Solar


Suunto Vertical – Dette er nytt

Suunto Vertical er selskapets nye toppmodell rettet mot deg som ønsker en kraftig multisportklokke med premium byggekvalitet, lang batteritid, innebygde kart og en rekke trenings- og navigasjonsfunksjoner.

Suunto Vertical er tilgjengelig i to modeller – «Standard» og «Titanium»  der sistnevnte har en bezel produsert i ripesikkert titanium, mens den vanlige utgaven har en bezel i rustfritt stål. Begge modellene kommer en bakside i fiberforsterket polymer, ripebestandig skjerm i saffirglass og er vanntett opptil 100 meter. Titanium modellen har i tillegg støtte for solcellelading.

Suunto Vertical koster 6590 kr, mens Suunto Vertical Titanium Solar koster 8790 kr.

Suunto Vertical – Standard

Suunto Vertical

Selskapet fortsetter fokuset å levere klokker bygget på mest mulig fornybar energi, og klokkene er laget i Finland ved hjelp av 100% fornybar energi og er helt karbonnøytral.

Designet er som alltid minimalistisk og pent (49 mm diameter), men klokken er betydelig større enn sin forgjenger Suunto 9 Peak Pro (49 x 49 x 13,6 mm, 74 gram vs. 43 x 43 x 10.8 mm, 55 gram). Suunto Vertical kommer med en 1,4″ (49 mm ) stor transflektiv touchskjerm med farger og en oppløsning på 280 x 280 px. Skjermen er langt i fra like lyssterk som AMOLED-skjermene på de nye Garmin klokkene, men Suunto har oppgradert skjermkvaliteten slik at den er lettere synlig utendørs.


I tillegg til touchskjermen benyttes tre knapper på høyre side for enklere betjening. Brukergrensesnittet er det samme som tidligere der du sveiper/blar deg gjennom ulike widgets/apper for skritt, puls, høyde, etc., men det er nå noen ekstra widgets i form av værmelding og effekten av solcelleladingen. Reimene er av silikon og kan enkelt byttes ut med en standard 22 mm hurtigutløsningsreim. Vekten på klokken avhenger av modell og materiale, men varierer mellom 74 – 86 gram (titanium er lettest).

Suunto Vertical er utstyrt med multibånd-GNSS og støtter satellittsystemene GPS, GLONASS, Galileo, Beidou og QZSS. Suunto har hatt en lang tradisjon for svært nøyaktige GPS-målinger, og det nye multibånd-systemet legger til rette for enda bedre nøyaktighet. Klokken er i tillegg utstyrt med altimeter (høydemåler), barometer, kompass og apper for vær og stormvarsel.


Lang batteritid

Suunto Vertical kan imponere med en batteritid på opptil 30 dager (60 dager med solcelle) i smartklokkemodus med pulssensor aktivert, opptil 60 dager med pulssensor deaktivert, og opptil et helt år ved hjelp av solcellelading! I treningsmodus skal den klare opptil 140 timer i GPS-modus, og opptil 60 timer i beste modus (multibånd-GNSS). Klokken har også en Tour-mode på 500 timer (1 år med solcelle) som reduserer samplingfrekvensen i situasjoner der du ønsker å spore GPS-koordinater og puls ved jevne mellomrom over en lengre periode.

Mye av den økte batteritiden skyldes et solcelledrevet batteri der skjermen inkluderer den samme typen solcelleteknologi som Garmin har brukt i sine toppmodeller i flere år (estimatene er basert på 50 000 lux tre timer per dag).

Suunto tilbyr flere ulike moduser som gjør at du kan tilpasse nøyaktighet på sporing vs. batteritid til den aktiviteten som måtte passe. Klokken benytter den samme magnetiske laderen som tidligere, og en fullading tar rundt 1 time.


Aktivitets- og smartklokkefunksjoner

Suunto Vertical kommer med en rekke funksjoner som hjelper deg å kartlegge både egen helse, hverdagsaktivitet og trening.

Klokken benytter den samme pulssensoren som Suunto 9 Peak Pro som erfaringsmessig har levert relativt gode pulsmålinger, samt mulighet til å utføre manuelle målinger av oksygenmetning i blodet. Det er derimot ingen funksjon for HRV-analyse og EKG-måling.

Suunto har oppdatert samplingfrekvensen (hvor ofte klokken måler pulsen) fra en gang per tiende sekund, til en gang per sekund. Dette er i utgangspunktet standard for nesten alle klokkemerker i dag, men det er fint å se Suunto følger etter.

Som aktivitetsklokke vil klokken måle puls 24/7, inkludert hvilepuls om natten og oksygenmetningen i blodet. Av andre aktivitetsfunksjoner vil klokken telle skritt, kalorier forbrent, måle kroppsressurser, analysere søvnkvalitet, samt overvåke stress.

Suunto har aldri imponert når det gjelder smartklokkefunksjoner, men støtter smartvarsler og muligheten til å kontrollere musikken på telefonen. Har du en Android-telefon kan du opprette forhåndsskrevne meldinger i Suunto App som du svarer med direkte fra klokken.

Klokken kommer med en samt en app som viser detaljert værmelding for dagen (oppdateres hver time), men det er ingen flerdagers værvarsel slik det er på Polar og Garmin. Det er heller ingen LED-lykt innebygd i klokken, men mulig å aktivere en «lommelykt funksjon» som setter skjermen på full styrke i 30 sekunder for å lyse opp foran deg.

Suunto Vertical benytter Bluetooth og Suunto App på telefonen for å synkronisere alt av trenings- og aktivitetsdata, ruter, apper, etc., mens WiFi tas i bruk for oppdateringer og nedlasting av kart. Alt skjer «over the air» uten å måtte koble klokken til en PC. Suunto Vertical mangel derimot ANT+ som til dels brukes på en del sykkelruller, wattmålere, etc..


Kart og navigasjonsfunksjoner

Det mest spennende med Suunto Vertical er de innebygde kartene som nå gjør navigeringen mye enklere, og ikke minst bedre. Suunto har tidligere gjort en god jobb med måten de har gjort det mulig å opprette ruter direkte i Suunto App, Komoot, eller GPX-filer fra tredjepartstjenester og deretter sende til klokken, og kombinert med kart ligger det til rette for en svært brukervennlig og god løsning.

Suunto sine kart er ikke rutebare, og mangler dessverre stedsnavn, gatenavn, etc.. Kartene viser terreng, veier m.m., og detaljnivået er bra, samt muligheten til å velge ulike kartlagt som høy kontrast og mørkt, men det når ikke opp til Garmin sin rutebare kart med stedsnavn, gatenavn, POIs (interessepunkt), m.m..

Suunto sin løsning med ikke-rutebare kart innebærer at det i prinsippet er et kartlag som viser landskap, terreng og veier, men ettersom den ikke har informasjon om navn, vil den ikke vite hvilen sti/vei du befinner deg på. Har du lastet opp en løype du ønsker å følge, vil klokken gi beskjed dersom du løper feil, men den har ingen mulighet til å vise nøyaktig veien tilbake til den opprinnelige løypen – kun retningen i form av en pil. Du må med andre ord selv følge med på kartet hvor du skal skifte kurs, men det burde uansett ikke være veldig vanskelig…

Begge modellene har 32 GB lagring tilgjengelig for nedlasting av kart og andre apper. Dersom du ønsker å ta i bruk kart fra en annen region, kan dette byttes i Suunto App. Nedlastingen starter i det du legger klokken på laderen og er tilkoblet WiFi.

Klokken tar også i bruk den mest nøyaktige sporingsteknologien på markedet, og stiller med multibånd-GNSS med støtte for å ta i bruk flere signaler fra flere satellittsystemer samtidig. Kombinert med en barometrisk høydemåler og Suunto sin FusedAlti teknologi som kombinerer informasjon fra barometeret og GPS-en for å gi nøyaktig høydemåling og vertikal hastighet, blir det spennende å se hvor godt Suunto Vertical leverer.


Suunto HeatMaps

Suunto HeatMaps er et utrolig nyttig og bra verktøy som viser de mest populære rutene som er brukt av Suunto-brukere over hele verden. Rutene er basert på millioner av registreringer og nye ruter kommer til hver eneste dag. Du kan planlegge dine egne ruter ved hjelp av detaljerte topografiske kart, og deretter enkelt overføre de til klokken via Suunto-appen. Nå som Suunto Vertical i tillegg byr på kart, ligger det til rette for en ganske rå opplevelse.

Android-versjonen av appen vil også vise helt konkrete forslag til ruter i området du befinner deg, og lar deg se de mest populære startpunktene slik at du enklere kan finne et utgangspunkt for en tur. Varmekartene til Suunto er meget gode, og er utrolig inspirerende å bruke i planleggingen av en ny tur – enten det er innenlands eller utenlands.


Trenings og restitusjon

Suunto Vertical kommer forhåndsinstallert med over 95 ulike sportsprofiler, som blant annet sykling, gåturer, løping, triatlon, surfing, klatring, åpent vannsvømming, svømming, fitness, golf og dykking. Auto-pause funksjonen lar deg automatisk pause timeren så snart du ønsker å redusere eller senke tempoet, mens stemmetilbakemelding via Suunto-appen er tilgjengelig dersom du har koblet til trådløse ørepropper. Suunto Vertical byr også på integrert løpskraft uten behov for ekstern sensor.

Suunto har etter hvert fått på plass en relativt omfattende trenings- og restitusjonsanalyse i samarbeid med TrainingPeaks, og gir tilbakemelding om alt fra treningseffekt og restitusjonstid etter hver enkelt økt, til formutvikling over tid. Du vil også kunne se hvor mye og hardt du trener til enhver tid sammenlignet med gjennomsnittet for de siste seks ukene.

En «personlig trener» lar deg opprette dine egne tilpassede treningsøkter og vil gi tilbakemelding underveis i programmet hvordan du yter opp mot planen. Ønsker du å følge et dedikert treningsprogram fra en coach, eller som du har opprettet selv, kan du sende dette direkte til klokka via tjenester som TrainingPeaks, Strava, m.fl..

Apropos Strava har Suunto endelig gjort det mulig å se Live Strava Segmenter direkte på klokken dersom du er en Strava Premium bruker.

I tillegg til trenings- og restitusjonsanalysen vil klokken estimere både VO2 maks og en kondisjonsalder.


SuuntoPlus åpner nye muligheter

Suunto har fortsatt å bygge ut SuuntoPlus-plattformen som åpner opp for mange nyttige funksjoner, og tilbyr nå mer enn 50 ulike funksjoner som kan legges til på klokken via Suunto App. Her finner du blant annet Climb som automatisk registrerer antallet bakker og høydemeter du klatrer, Loop som automatisk registrerer rundetider på en bestemt runde/distanse, TrainingPeaks for sanntidsinformasjon om treningsbelastningen direkte på klokka, eller Sprint som automatisk registrerer sprinter.

SuuntoPlus har bestandig hatt en stor begrensning i at det kun er mulig å benytte en av disse funksjonene samtidig, slik at du ikke kan benytte to ulike funksjoner under samme økt. Nytt for Suunto Vertical er muligheten til å ta i bruk to ulike apper samtidig, eller en guide (ikke en av hver). Det er fremdeles ikke godt nok for en klokke i denne prisklassen, men et tegn på at Suunto beveger seg i riktig retning.


Viktigste egenskaper:

 • Touch- fargeskjerm på 1,4″, oppløsning 280 × 280 px.
 • Solcellelading for Titanium-modellen.
 • Mål: 49 x 49 x 13.6 mm
 • Vekt: 74 g
 • Svært lang batterilevetid.
 • Presis GPS-måling takket være multibånd-GNSS.
 • Intuitiv kartvisning med gratis tilgjengelig offline kart.
 • Suunto HeatMaps for enkel oppdagelse av nye ruter.
 • Rute- og POI-navigering.
 • Værmelding og stormvarsel.
 • 95+ sportsmoduser.
 • 50+ sportsapper via SuuntoPlus.
 • Strava Live Segments.
 • Stemmetilbakemelding via Suunto-appen.
 • Sensorer: Barometer, altimeter, akselerometer, gyroskop, termometer og kompass.
 • 22 mm hurtigutløsningsrem i silikon.
 • Vanntett: 100 meter

Del gjerne:

Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
20. februar 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke”
5. februar 2024 | Guider & anbefalinger

Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke

Mer enn 100 modeller testet! Ny pulsklokke, men vet ikke hvilken du skal velge? Denne guiden og gigantiske testen kan forhåpentligvis gjøre valget lettere.
Les mer
Featured image for “Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle”
24. juli 2023 | Guider & anbefalinger

Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle

Hvilken tredemølle er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Her får du svar på alt du trenger å vite, samt gode kjøpsanbefalinger.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar”
9. juni 2023 | Garmin

Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar

Garmin Fenix 7 Pro-serien tar Fenix-serien enda et steg videre med en ny LED-lykt og bedre pulssensor. «Pro»-utgaven er en minimal, men viktig oppdatering.
Les mer
Featured image for “Romaskin – Guide og anbefalinger”
23. november 2021 | Guider & anbefalinger

Romaskin – Guide og anbefalinger

Hvilken romaskin er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Denne guiden gir deg svar på alt du trenger å vite, samt gode kjøpsanbefalinger!
Les mer
Featured image for “Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av”
27. februar 2024 | Blogg

Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av

Eier du en nyere Garmin-klokke? Hvis du ikke allerede er kjent med dette trikset, er det stor sannsynlighet for at det er noe du vil bruke mye fremover.
Les mer
Featured image for “Derfor bør du velge Garmin Vivoactive 5”
19. februar 2024 | Blogg

Derfor bør du velge Garmin Vivoactive 5

Garmin Vivoactive 5 byr på flere av selskapets mest populære funksjoner til en attraktiv pris. Her er 30 grunner til å velge Vivoactive 5 som din neste klokke.
Les mer
Featured image for “Derfor bør du velge Garmin Venu 3”
9. februar 2024 | Blogg

Derfor bør du velge Garmin Venu 3

Garmin Venu 3 er en av markedets beste klokke for aktivitets- og helsesporing, og i tillegg byr den på en rekke treningsfunksjoner og smartklokkefunksjoner.
Les mer
Featured image for “Huawei lanserer ny farge av Huawei Watch GT 4”
5. februar 2024 | Blogg

Huawei lanserer ny farge av Huawei Watch GT 4

Huawei Watch GT 4 Rainforest Green GMT er Huawei sin nyeste modell og viser at selskapet tar bærekraft og miljøbevissthet på alvor.
Les mer
Featured image for “HOKA lanserer Cielo X1 – Toppmodell bygget for høy hastighet”
1. februar 2024 | Blogg

HOKA lanserer Cielo X1 – Toppmodell bygget for høy hastighet

HOKA lanserer et nytt flaggskip i selskapets produktlinje; HOKA Cielo X1 – en løpesko designet for maksimal flyt, fart og komfort.
Les mer
Featured image for “Dette er gjennomsnittlig HRV for ulike aldre og kjønn”
29. januar 2024 | Blogg

Dette er gjennomsnittlig HRV for ulike aldre og kjønn

Studie viser hvordan HRV endrer seg med alder, kjønn og sykdom, og hva gjennomsnitlig HRV-verdi er for ulike kjønn og aldersgrupper.
Les mer
Featured image for “Suunto lanserer Suunto Sonic hodetelefoner og nye farger for Suunto Race”
26. januar 2024 | Blogg

Suunto lanserer Suunto Sonic hodetelefoner og nye farger for Suunto Race

Suunto har lansert de nye hodetelefonene Suunto Sonic og nye farger for multisportklokken Suunto Race. Her er det du må vite.
Les mer