Slik kan pulsklokka hjelpe deg å bli en bedre svømmer

11. juli, 2023 (oppdatert 11. juli 2023)

Featured image for “Slik kan pulsklokka hjelpe deg å bli en bedre svømmer”

Har du en pulsklokke eller smartklokke du bruker til å registrere svømming utendørs, eller i basseng? Da har du sannsynligvis et kraftig verktøy som kan hjelpe deg å bli bedre svømmer. Her får du vite hvordan.

Svømming er en fantastisk aktivitet og treningsform! Dessverre er vi litt avgrenset fra helårssvømming utendørs her i Norge, men det er heldigvis en rekke bassenger i det ganske land der det er mulig å plaske seg gjennom en god økt.

Svømming er kjent for å være en aktivitet som gir deg mange fordeler. For det første er svømming en ikke-vektbærende aktivitet, noe som betyr at du ikke belaster leddene dine på samme måte som i mange andre idretter. Svømming er også god trening for kondisjonen og styrken ettersom det involverer alle de store muskelgruppene. Og ikke minst, svømming kan være stressreduserende og mentalt avslappende. Det er enkelt og greit veldig mye positivt å si om svømming – uansett om det er utendørs eller inne i basseng.

Dersom du ønsker å bli en bedre svømmer, så kan det være en god idé å ta i bruk en pulsklokke som støtter svømming. En pulsklokke kan hjelpe deg å bli en bedre svømmer ved å gi deg personlige data om din ytelse, puls, distanse, tempo og kaloriforbrenning. Noen pulsklokker har også funksjoner som automatisk gjenkjenning av svømmestil, intervalltrening og restitusjonstid.

Noen av dataene som kan måles av slike klokker er:

 • Tempo: hvor raskt du svømmer per lengde eller per 100 meter.
 • SWOLF: en kombinasjon av antall tak og tid per lengde. Jo lavere SWOLF, jo mer effektiv er svømmingen din.
 • Antall tak: hvor mange ganger du beveger armene dine i vannet per lengde eller per minutt.
 • Svømmestil: hvilken type svømmeteknikk du bruker, for eksempel brystsvømming, crawl, ryggsvømming eller butterfly.
 • Puls: hvor fort hjertet ditt slår under svømmingen. Noen klokker kan måle pulsen direkte på håndleddet, mens andre krever et brystbelte for mer nøyaktig måling.
 • Kalorier forbrent: hvor mye energi du bruker under svømmingen. Dette kan variere avhengig av vekt, alder, kjønn og intensitet.
 • Vanntemperatur: hvor varmt eller kaldt vannet er der du svømmer. Dette kan påvirke ytelsen og komforten din.

SWOLF – Mål effektiviteten å bli raskere

SWOLF er en måte å måle svømmeeffektiviteten din på. Det er en kombinasjon av ordene «Swimming» og «Golf». Akkurat som i golf, er en lavere SWOLF bedre.

For å beregne SWOLF for en lengde i bassenget, legger du sammen antall tak du bruker og tiden det tar deg å svømme den lengden. For eksempel, hvis du bruker 20 tak og 30 sekunder på å svømme 25 meter, er SWOLF-verdien din 50.

svømming med pulsklokke

SWOLF brukes hovedsakelig for svømming i basseng. For svømming i åpent vann med GPS, beregnes SWOLF over intervaller på 25 meter. SWOLF vises ikke på klokken for svømming i åpent vann, men du kan som oftest se gjennomsnittlig SWOLF for hele aktiviteten i partner-appen til klokken du benytter (eksempelvis Garmin Connect, Polar Flow, Huawei Health, etc.).

SWOLF kan hjelpe deg med å forbedre teknikken og hastigheten din ved å gi deg tilbakemelding på hvor effektivt du svømmer. Hvis du klarer å redusere antall tak eller tiden per lengde, vil SWOLF-verdien din bli lavere.

SWOLF for eliteutøvere

Vanlig SWOLF for elite svømmere avhenger av distansen de svømmer. For en lengde på 50 meter i et olympisk basseng, vil en topp svømmer ha en SWOLF på rundt 70 eller lavere. For eksempel kan en svømmer som bruker 40 sekunder og 32 tak ha en SWOLF på 72.


Hvordan beregner klokken antall tak og svømmestil?

Det kommer an på hvilken type klokke du har og hvilken type svømming du gjør, men for de fleste moderne puls- og smartklokker med egne aktivitetsprofiler for svømming utendørs og i basseng, benyttes en kombinasjon av flere sensorer.

For svømming i basseng, bruker de fleste klokker en akselerometer og et gyroskop for å måle bevegelsene dine i vannet. Disse sensorene er i stand til å telle antall tak ved å registrere når du skifter retning med armene dine. De kan også gjenkjenne svømmestilen din ved å analysere mønsteret av bevegelsene dine å sammenligne det med forhåndsdefinerte algoritmer eller maskinlæring.

For svømming i åpent vann, bruker noen klokker GPS for å måle distanse og tempo. De kan bare gjenkjenne fristil/crawling som svømmestil ettersom det kreves at armen din med jevne mellomrom er over vannet (GPS-signalet forsvinner under vann). Andre klokker bruker ikke GPS, men estimerer distanse og tempo basert på antall tak og tid.

For å få best mulig nøyaktighet på dataene dine, må du stille inn bassengstørrelsen på klokken før du begynner å svømme. Du må også ha klokken godt festet rundt håndleddet ditt slik at den ikke glir når du beveger deg i vannet.

svømming med pulsklokke
Foto: Todd Quakenbush

Gode tips for å bli raskere i vannet

Å bli raskere i vannet krever både god teknikk og god kondisjon. Ved å følge med på SWOLF-verdien din kan det hjelpe deg å overvåke teknikken din for å se om du blir mer effektiv over tid.

Noen tips for å bli raskere i vannet er:

 • Svøm med jevne og rolige tak. Unngå å slå for hardt eller for fort med armene eller beina.
 • Hold kroppen så strak som mulig. Unngå å bøye knærne eller hoftene for mye.
 • Roter kroppen din for å øke effektiviteten i hvert tak.
 • Gjør sparkene dine mindre og raskere for å spare energi og unngå turbulens.
 • Pust riktig. Pust ut under vann og inn når du løfter hodet til siden. Prøv å puste annenhver gang du tar et tak.
 • Øv på vendingene for å unngå ulovlige, eller trege bevegelser.
 • Tren variert. Bruk forskjellige svømmestiler, intervaller, distanser og intensiteter for å utfordre deg selv.
 • Få tilbakemelding fra en trener eller en erfaren svømmer. De kan se på teknikken din og gi deg råd om hvordan du kan forbedre den.

Del gjerne:

Featured image for “Apple Maps sykkelruter er nå tilgjengelig på Apple Watch”
13. juli 2024 | Blogg

Apple Maps sykkelruter er nå tilgjengelig på Apple Watch

Apple har lansert sykkelruter i Norge. Du kan nå få sving-for-sving sykkelanvisninger for ruter som inkluderer sykkelstier, sykkelfelt og sykkelvennlige veier.
Les mer
Featured image for “Samsung Galaxy Ring – Den mest avanserte smart ringen på markedet?”
10. juli 2024 | Blogg

Samsung Galaxy Ring – Den mest avanserte smart ringen på markedet?

Samsung har endelig dratt sløret av deres første smart ring – Samsung Galaxy Ring. Nå skal fokuset på helse og trening være større enn noen gang.
Les mer
Featured image for “Samsung Galaxy Buds 3 og Buds 3 Pro – Den største oppdateringen til nå”
10. juli 2024 | Blogg

Samsung Galaxy Buds 3 og Buds 3 Pro – Den største oppdateringen til nå

Samsung Galaxy Buds 3 og Galaxy Buds 3 Pro har nylig blitt lansert, og de representerer en betydelig oppgradering i Samsungs serie av trådløse ørepropper.
Les mer
Featured image for “Nyhet: Samsung Galaxy Watch 7 og Watch Ultra”
10. juli 2024 | Blogg

Nyhet: Samsung Galaxy Watch 7 og Watch Ultra

Samsung har lansert deres neste generasjon smartklokker – Samsung Galaxy Watch 7 og Galaxy Watch Ultra. Er dette klokkene som skal sette Wear OS på kartet?
Les mer
Featured image for “COROS – Juli oppdatering: Sikkerhetsvarsler, gruppesporing, m.m.”
9. juli 2024 | Blogg

COROS – Juli oppdatering: Sikkerhetsvarsler, gruppesporing, m.m.

COROS lanserer flere nye funksjoner inkludert sikkerhetsvarsling, gruppesporing, navigasjonsforbedringer, forenklet FTP-test på sykkel, m.m.
Les mer
Featured image for “Samsung lanserer ny BioActive sensor for mer nøyaktige helsemålinger”
8. juli 2024 | Blogg

Samsung lanserer ny BioActive sensor for mer nøyaktige helsemålinger

Samsung fortsetter å innovere innen digital helse med den nyeste generasjonen av sin BioActive sensor, som kommer til den neste Galaxy Watch.
Les mer
Featured image for “COROS APEX 2 Pro – Nå i fargen Dusty Pink”
2. juli 2024 | Blogg

COROS APEX 2 Pro – Nå i fargen Dusty Pink

COROS APEX 2 Pro er nå tilgjengelig i fargen Dusty Pink – en hyllest til de fortryllende fargene som preger himmelen over ulike sand-, jord- og steinlandskap.
Les mer
Featured image for “Garmin Edge 1050 – Første sykkelcomputer med LED-skjerm”
25. juni 2024 | Blogg

Garmin Edge 1050 – Første sykkelcomputer med LED-skjerm

Garmin lanserer Edge 1050 – Den første sykkelcomputeren med en krystallklar LED-skjerm, samt innebygd høyttaler for trenings- og navigasjonsvarsler, m.m..
Les mer
Featured image for “Nyhet: Suunto Race S – Årets budsjettvinner?”
25. juni 2024 | Blogg

Nyhet: Suunto Race S – Årets budsjettvinner?

Suunto Race S er en solid oppgradering fra forgjengeren Suunto Race, i et mindre og lettere design, og til en enda bedre pris!
Les mer
Featured image for “COROS gjør det tryggere å trene alene med ny stor oppdatering”
21. juni 2024 | Blogg

COROS gjør det tryggere å trene alene med ny stor oppdatering

COROS lanserer en rekke nye funksjoner for sine pulsklokker, inkludert sikkerhetsvarsling, gruppesporing og en enklere FTP test for sykkel.
Les mer
Featured image for “Shokz inngår samarbeid med maratonstjernen Eliud Kipchoge”
19. juni 2024 | Blogg

Shokz inngår samarbeid med maratonstjernen Eliud Kipchoge

Shokz, kjent for sine avanserte open ear-hodetelefoner, har annonsert et storstilt samarbeid med den dobbelte olympiske maratonvinneren, Eliud Kipchoge.
Les mer
Featured image for “Nyhet: Suunto Ocean – Kombinert pulsklokke og dykkercomputer”
18. juni 2024 | Blogg

Nyhet: Suunto Ocean – Kombinert pulsklokke og dykkercomputer

Suunto Ocean kombinerer funksjonaliteten til en dykkecomputer med egenskapene til en pulsklokke og gjør den til et ideelt verktøy til både dykking og trening.
Les mer