Test: Silva Trail Speed 5XT

11. april, 2022 (oppdatert 19. november 2023)
Featured image for “Test: Silva Trail Speed 5XT”

Kraftig lys, lav vekt, høy komfort og en rekke smarte funksjoner. Silva Trail Speed 5XT gjør mørketiden kortere og lysere, og appellerer til alt fra turgåere, skikjørere, syklister og løpere.

Silva har en lang historie med å produsere lykter og kompass av høy kvalitet, og jeg har tidligere testet flere Silva-lykter av varierende størrelse og styrke. Silva Trail Speed 5XT er selskapets siste og kraftigste modell i «Trail Speed»-serien – en serie lykter som er beregnet for multisport og variert bruk. Her er stikkordene Lav vekt, kompakt lyktehus og kraftig og dynamisk lysstråle.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Silva Trail Speed 5XT
Silva Trail Speed 5XT hodelykt

Product Name: Silva Trail Speed 5XT

Brand: Silva

Offer price: 2799

Currency: NOK

Konklusjon

Silva Trail Speed 5XT leverer varene for deg som er ute etter en god og allsidig multisportlykt som kan gjøre mørketiden litt kortere og mye lysere.

Ikke bare gir lykten i seg selv mengder av lys, med takket være smarte funksjoner som Silva Intelligent Light og Silva Flow Light, er lykten i stand til å tilpasse lyset selv, samt at reservemodusen sørger for å gi deg nok batteri til å komme hjem dersom du nærmer deg tomt batteri.

Silva Trail Speed 5XT er ingen rimelig hodelykt, men den er til gjengjeld solid, leveres med 2 års garanti fra Silva, samt en rekke tilbehør som gjør det mulig å bruke lykten til alle tenkelige aktiviteter.

Enten du sykler, løper, går på beina, på ski, truger eller klatrer, så vil Silva Trail Speed 5XT lyse opp hverdagen din.

Overall
80%
80%

Pros

 • Kraftig lys.
 • Smarte funksjoner med Silva Intelligent Light og Silva Flow Light (lyset justerer seg selv).
 • Enkel betjening.
 • Batteriindikator.
 • Masse tilbehør som gjør det enkelt å feste lykten til sykkelstyre, skihjelm, sykkelhjelm, m.m..
 • God batteritid. Batteriindikator. Reservemodus.
 • USB-C lading.
 • Kompatibel med Silva Li-Ion batterier fra tidligere modeller.
 • Solid byggekvalitet.
 • Tåler fukt (IPX5).

Cons

 • Lyktehodet kan bli veldig varmt.
 • Den største batteripakken blir litt tung på hodet over tid.

Silva Trail Speed 5XT – Forbedring av en god lykt

Silva Trail Speed 5XT ligner i stor grad sin forgjenger Silva Trail Speed 4XT, men har fått noen oppgraderinger som er verdt å merke seg. Designet er det samme, og Trail Speed-serien består fremdeles av tre ulike modeller som deler de samme egenskapene, men der tilbehør og batteripakke er det som skiller. Tilbehøret består av ulike fester og batterier som kan kombineres på tvers av modellene, og kan suppleres med i ettertid uavhengig av hvilken modell du velger.

Fellesnevneren for de tre lyktene er:

 • Tre lysstyrker: 1200 lumen, 450 lumen, 80 lumen
 • Distanse: 160 meter
 • IPX-rating: IPX5 (beskytter mot vandstråler fra alle kanter – tåler med andre ord regn).

Silva Trail Speed 5XT leveres med et 7 Ah stort batteri og åtte ulike tilbehør/fester. Silva Trail Speed 5X kommer med et slankere og lettere 3,5 Ah batteri og seks ulike tilbehør. Til slutt kommer Silva Trail Speed 5R med et lite og lett 2 Ah batteri og tilbehør tilpasset løpere som er ute etter lavest mulig vekt uten å måtte ofre godt lys.

De ulike tilbehørsfestene lar deg montere lykten på alt fra et sykkelstyre, til ski-, eller sykkelhjelm, eller bare som en vanlig hodelykt på hodet.

Selve lykten er i stand til å levere 1200 lumen på sitt kraftigste. Silva benytter terminologien «true lumen», som måler lysstyrken 30 sekunder etter at lampen er slått på. Mens 1200 lumen er det kraftigste nivået, kan lysstyrken også dimmes i tre ulike nivåer. De tre nivåene er 1200 lm, 450 lm og 80 lm.

Sistnevnte høres lite ut, men det er faktisk overraskende hvor godt du ser med kun 80 lm når øynene er tilpasset lyset. Går du direkte fra full lysstyrke til den laveste modusen, vil overgangen være så stor at du nærmest føler du går i mørket. Tar du deg derimot tiden til å la øynene vende seg til en lavere lysstyrke, vil du kunne komme langt med de to svakeste lysstyrkene, noe som igjen øker batteritiden drastisk.


Silva Trail Speed 5XT – Batterier og batteritid

En av årets nyheter er nettopp batteriet og batteriholderen. For det første benytter batteriet nå USB-C lading i stedet for micro-USB, noe som blant annet resulterer i raskere lading. Selve batteriholderen er også oppgradert, og er en stor forbedring fra den forrige modellen der batteriet var surret inn i selve hodebåndet. Merk at dersom du velger å bytte til et av de mindre batteriene, så kreves det en mindre batteriholder. Den medfølgende batteriholderen til 7 Ah batteriet (følger med Silva Trail Speed 5XT) er for stor, og tilsvarende er batteriholderen til 3,5 Ah batteriet på Silva Trail Speed 5X for liten til 7 Ah batteriet. Holderne koster ikke mange kronene og er verdt investeringen.

Jo høyere lysstyrke, desto kortere batteritid. Jo større batteri, desto lengre batteritid. Du trenger ikke doktorgrad i fysikk for å forstå dette, og Silva har oppgitt følgende batteritid for det medfølgende batteriet på 7 Ah.

 • Max Mode (1200 lm): Brenntid (-5 ºC) 4 timer, Brenntid (+20ºC) 10 timer
 • Med Mode (450 lm): Brenntid (-5 ºC) 12 timer, Brenntid (+20ºC) 16 timer
 • Min Mode (80 lm): Brenntid (-5 ºC) 40 timer, Brenntid (+20ºC) 40 timer

Velger du 3,5 Ah batteriet halveres batteritiden, men batteripakken er samtidig kun halvparten av størrelsen og vekten. Der 7 Ah batteriet veier 235 gram, slipper du unna med kun 129 gram for det minste av de to batteriene. Velger du Silva Trail Speed 5R som kommer med det minste 2 Ah batteriet, eller kjøper dette batteriet i tillegg, vil du slanke vekten ned til kun 80 gram. Selv om vektforskjellen på 106 gram mellom de to største batteriene høres liten ut, er det stor forskjell når du bærer det på hodet.


Bedre festeanordning – smart batteri

Silva har klart å lage en god festeanordning for batteriet på baksiden av lyktebåndet, men det er uungåelig og ikke legge merke til den store klumpen på hodet når du løper eller beveger hodet. Planlegger du å bruke Silva Trail Speed 5XT på skiturer og løpeturer der du vet at du ønsker og ferdes lettest mulig og ikke ønsker å la deg affisere av potensielle irritasjonsmomenter rundt deg, er 3,5 Ah batteriet en soleklar anbefaling.

En fin funksjon er en 5-trinns LED-indikator på batteriet som hele tiden viser gjenværende batterinivå. Silva Trail Speed 5XT sørger selv for å gå i reservemodus når batteritiden passerer 10% restverdi, og indikerer dette ved og først blinke, før den automatisk dimmer lyset til laveste styrke. Ønsker du å fortsette med høyere lysstyrke, kan du tvinge lykten til å lyse på større styrke ved å trykke knappen en eller to ganger. Batteritiden vil derimot ikke være særlig lang, og du vil ikke få noe videre advarsel om at du nærmer det tomt batteri før lykten faktisk går i svart.

De fem LED lysene på batteriet indikerer følgende:

 • 5 grønne LED lys: Fulladet
 • 4 grønne LED lys: 80% gjenværende batteritid
 • 3 grønne LED lys: 60% gjenværende batteritid
 • 2 grønne LED lys: 40% gjenværende batteritid
 • 1 rødt LED lys: 20% gjenværende batteritid

Silva Intelligent Light og Silva Flow Light

Silva Trail Speed 5XT kan varte opp med «Silva Intelligent Light» og «Silva Flow Light». Silva Intelligent Light kombinerer en lang og smal lysstråle med en kortere og bredere lysstråle for best mulig belysning avhengig av situasjonen, mens Silva Flow Light sørger for at lykten automatisk justerer lysstyrken basert på hvordan du tilter lykten. Lyser du rett frem og trenger mye lys, vil Silva Trail Speed 5XT øke lysstyrken å gjøre lyskjeglen smalere. Dersom du retter lykten rett ned for å lyse opp området nært deg, vil lysstyrken avta, og kjeglen bli bredere.

Eksempelet under viser hvordan Silva Trail Speed 5XT lyser når du tilter lyktehodet ned.


Silva Trail Speed 5XT – Betjening og bruk

Å slå av og på en lykt burde forsåvidt alltid være enkelt, men tester du nok lykter, vil du raskt innse at det ikke er tilfellet. Petzl Swift RL er et godt eksempel på en knallgod hodelykt, men av/på knappen er så knotete plassert at det raskt kan bli et irritasjonsmoment med kalde fingre eller store votter.

Her er Silva god, for av/på knappen på Silva Trail Speed 5XT er stor og lett å finne, selv med klumpete hansker. Knappen befinner seg på venstre side av lyktehodet, og det er den eneste knappen du forholder deg til. Her justerer du styrken, og du aktiverer/deaktiverer Flow Light funksjonen. Handlingene er som følger:

 • Aktiver Flow Light: Hold inne knappen i 0,5 sek mens lykten er av.
 • Deaktiver Flow Light: Hold inne knappen i 1 sek mens lykten er av.
 • Endre lysstyrke: Trykk inn knappen i 0,5 sek mens lykten er på.
 • Slå lykten av/på: Trykk og hold knappen i 1 sek.

Å betjene Trail Speed 5XT er kort og godt enkelt – både i høy hastighet og når du har tykke votter. Det tiltbare lyktehodet sørger for at du får konsentrert lyset dit du trenger det mest, og Intelligent Light og Flow Light sørger for å gi best mulig lys tilpasset ulike situasjoner. På det svakeste nivået er det mer enn nok lys til å gå trygt på sti i ulendt terreng, mens full styrke gjør at du kan sette utfor en fjellside mens skiene maler spor under deg, eller på en terrengsykkel på en fin flytsti i skogen. Silva Trail Speed 5XT lyser opp, bokstavelig talt, og det eneste du må passe på er at du ikke blender imøtekommende trafikk.

Eksempelet under er dessverre ikke veldig bra, men det illustrer hvor langt lykten lyser på de ulike styrkene.


Ting å være obs på

Skal du løpe med lykten, anbefales det å bruke det medfølgende toppbåndet som brukes over hodet sammen med det vanlige båndet på lykten. Dette gjør at hodelykten sitter mye bedre når du løper i ulendt terreng. På vinteren når kulden i større grad setter sitt preg på batteriet, kan det være lurt å bruke forlengelseskabelen å oppbevare batteriet i en jakkelomme i stedet for å ha det eksponert på baksiden av lykten. Det er absolutt ikke nødvendig, men du vil nok klare å øke batteritiden ved å holde batteriet varmt.

En annen ting er at selve lyktehodet blir veldig varmt, og til tider så varmt at det er vanskelig å røre. Dersom du bruker lykten på full styrke over en lengre periode, vil. lykten kunne dimme lyset automatisk for å redusere varmen. Her er den nyere modellen Silva Free 1200 mye bedre.

Et annet godt tips er å bruke noen ekstra kroner på det ekstra 3,5 Ah batteriet og batteriholderen. Vekten er betydelig lavere enn på 7 Ah batteriet, og desto mer behagelig å bruke over tid – spesielt når du løper.

Til ski og sykkel finnes det flere ulike fester som gjør at du enten kan feste batteriet direkte til hjelmen, eller oppbevare den i en sekk/lomme. Lyktehodet kan festes til en hjelm, eller et sykkelstyre.


Ønsker du en mindre og lettere lykt som passer godt til gåturer, løpeturer og generelt friluftsliv, så anbefales det å se på Silva Trail Runner Free 2 Hybrid. Denne veier nesten ingenting, og er så kompakt at den får plass i en liten lomme.

Og dersom du ønsker en hodelykt som virkelig kan brukes til alt takket være det modulære designet som lar deg byttet ut både batteri og lyktehode basert på hvilken aktivitet du driver, så anbefales på det sterkeste Silva Free 1200.


Konklusjon


Silva Trail Speed 5XT
Silva Trail Speed 5XT hodelykt

Product Name: Silva Trail Speed 5XT

Brand: Silva

Offer price: 2799

Currency: NOK

Konklusjon

Silva Trail Speed 5XT leverer varene for deg som er ute etter en god og allsidig multisportlykt som kan gjøre mørketiden litt kortere og mye lysere.

Ikke bare gir lykten i seg selv mengder av lys, med takket være smarte funksjoner som Silva Intelligent Light og Silva Flow Light, er lykten i stand til å tilpasse lyset selv, samt at reservemodusen sørger for å gi deg nok batteri til å komme hjem dersom du nærmer deg tomt batteri.

Silva Trail Speed 5XT er ingen rimelig hodelykt, men den er til gjengjeld solid, leveres med 2 års garanti fra Silva, samt en rekke tilbehør som gjør det mulig å bruke lykten til alle tenkelige aktiviteter.

Enten du sykler, løper, går på beina, på ski, truger eller klatrer, så vil Silva Trail Speed 5XT lyse opp hverdagen din.

Overall
80%
80%

Pros

 • Kraftig lys.
 • Smarte funksjoner med Silva Intelligent Light og Silva Flow Light (lyset justerer seg selv).
 • Enkel betjening.
 • Batteriindikator.
 • Masse tilbehør som gjør det enkelt å feste lykten til sykkelstyre, skihjelm, sykkelhjelm, m.m..
 • God batteritid. Batteriindikator. Reservemodus.
 • USB-C lading.
 • Kompatibel med Silva Li-Ion batterier fra tidligere modeller.
 • Solid byggekvalitet.
 • Tåler fukt (IPX5).

Cons

 • Lyktehodet kan bli veldig varmt.
 • Den største batteripakken blir litt tung på hodet over tid.

Del gjerne:

Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og…
Featured image for “Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke”

Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke

Mer enn 100 modeller testet! Ny pulsklokke, men vet ikke hvilken du skal velge? Denne guiden og gigantiske testen kan…
Featured image for “Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle”

Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle

Hvilken tredemølle er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Her får du svar på alt…
Featured image for “Romaskin – Guide og anbefalinger”

Romaskin – Guide og anbefalinger

Hvilken romaskin er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Denne guiden gir deg svar på alt…
Featured image for “Test: Blue Ice Yagi 35l”

Test: Blue Ice Yagi 35l

Blue Ice Yagi 35l er resultatet av en kompisgjeng med klatrere, skikjørere og alpinister, som gikk sammen for å lage produktene…
Featured image for “Test: Osprey Talon 11”

Test: Osprey Talon 11

Osprey Talon 11 står frem som en juvel blant jungelen av lette og praktisk tur- og løpesekker. Dette sekken leverer…
Featured image for “Test: Silva Free 1200 S”

Test: Silva Free 1200 S

Silva Free 1200 S imponerer med et innovativt design, smarte funksjoner, kraftig lys, god batteritid, og uendelige muligheter for å…
Featured image for “Test: Silva Trail Runner Free 2 Hybrid”

Test: Silva Trail Runner Free 2 Hybrid

Silva Trail Runner Free 2 er hodelykten for deg som ønsker en lett og kompakt hodelykt med kraftig lys uten…
Featured image for “Test: Salomon Adv Skin og Sense Pro”

Test: Salomon Adv Skin og Sense Pro

Salomon Sense Pro og Adv Skin lar deg ta med både drikke, næring, telefon, m.m. uten å begrense frihetsfølelsen som…
Featured image for “Test: Osprey UNLTD Hike AntiGravity 32”

Test: Osprey UNLTD Hike AntiGravity 32

Leter du etter en av de råeste, mest fullspekkede og kanskje mest justerbare og komfortable dagstursekkene på markedet? Hils på…
Featured image for “Test: Osprey Atmos AG LT 65”

Test: Osprey Atmos AG LT 65

Jakter du den «ultimate» lettvekts sekken for lange turer der komfort er like viktig som god plass? Osprey Atmos AG…
Featured image for “Test: Zeiss SFL 10×40”

Test: Zeiss SFL 10×40

Zeiss SFL 10×40 leverer topp kvalitet i en innpakning så liten og lett at det er vanskelig å tro. Ikke…
Featured image for “Test: Osprey Exos Pro 55”

Test: Osprey Exos Pro 55

Lett, solid og smart. Osprey Exos Pro 55 og Osprey Eja Pro 55 er for deg som jakter lettest mulig…
Featured image for “Test: Osprey Ultralight Stuff Pack”

Test: Osprey Ultralight Stuff Pack

Osprey Ultralight Stuff Pack er så liten, lett og praktisk, at det er en sekk du tar med deg overalt…
Featured image for “Test: Salomon Trailblazer 20 / Trailblazer 30”

Test: Salomon Trailblazer 20 / Trailblazer 30

Salomon Trailblazer 20 og Trailblazer 30 imponerer med god bærekomfort og smarte løsninger, og ikke minst lav vekt og pakkbarhet.…
Featured image for “Test: Osprey Farpoint 55”

Test: Osprey Farpoint 55

Osprey Farpoint 55 leverer en størrelse og et design som gir deg det beste fra to verdener, og som gjør…
Featured image for “Test: Julbo AEROSPACE og Julbo QUICKSHIFT REACTIV skibriller”

Test: Julbo AEROSPACE og Julbo QUICKSHIFT REACTIV skibriller

Julbo AEROSPACE REACTIV og Julbo QUICKSHIFT REACTIV er ikke goggles/skibriller kun for dagene i skibakken. Disse er like gode til…
Featured image for “Test: Blue Ice Chiru 32l”

Test: Blue Ice Chiru 32l

Blue Ice Chiru 32l stripper bort alt unødvendig og sørger for å være god på de områdene som kreves av…
Featured image for “Test: Blue Ice Firecrest 28l”

Test: Blue Ice Firecrest 28l

Lett, solid, komfortabel og bærekraftig. Blue Ice Firecrest 28l er er en god allround dagstursekk for aktivitet friluftsliv året rundt.…
Featured image for “Test: PowerVision S1”

Test: PowerVision S1

PowerVision S1 er ikke bare verdens minste 3-akset gimbal, men også en trådløs lader og en tripod, og kan tillegg…
Featured image for “Test: Julbo Ultimate REACTIV”

Test: Julbo Ultimate REACTIV

Mørkt eller lyst? – Du bestemmer. Julbo Ultimate REACTIV tilpasser seg lysforholdene automatisk slik at alt du trenger å tenke…
Featured image for “Test: Osprey Farpoint 40”

Test: Osprey Farpoint 40

Verdens beste reisesekk som kvalifiserer som håndbagasje? Hvis du ikke var glad i å reise lett fra før, så kan Osprey…