Test: Silva Smini & Silva Smini Fly

1. oktober, 2024 (oppdatert 1. oktober 2024)

Featured image for “Test: Silva Smini & Silva Smini Fly”

Ultraliten og ultralett, og i tillegg laget for å spille på lag med naturen. Silva Smini og Silva Smini Fly er hodelyktene du kan ta med deg overalt.

Utviklet i samarbeid med ultraløperen og Silva-atleten Philipp Ausserhofer, Silva Smini og Silva Smini Fly er hodelyktene som er så små og lette at du ikke merker om du tar de med deg, og som alltid kan fungere som en backup og sikkerhet ute på tur.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Forskjellen mellom Silva Smini og Silva Smini Fly

Silva Smini og Silva Smini Fly er i utgangspunktet den samme lykten, og den eneste forskjellen ligger i hodebåndet.

Silva Smini Fly er den letteste modellen med en vekt på kun 38,5 gram, mens Silva Smini veier 53 gram. Smini Fly har et smalt, minimalistisk 3 mm hodebånd bestående av en tynn elastisk strikk som er tredd dobbelt i den fremste delen av lykten, og kan strammes i bakkant.

Silva Smini kommer med et utskiftbart 15 mm hodebånd for bedre støtte og minner i større grad om en tradisjonell hodelykt. Sistnevnte leveres i tillegg med en avtakbart rødt baklys som fungerer som ekstra sikkerhet.


Design

Selve lyktehodet er lite og lett; ca. 5 cm langt, og 3 cm tykt, med enkel polstring på innsiden. På toppen sitter en stor på/av knapp, mens den fremste tredjedelen kan tiltes fremover i fire nivåer for å justere lysretningen. Lyktehuset består av to semi-kraftige LED-dioder, samt en rød LED-diode i midten.

Silva Smini Fly er tynet til det ytterste for å gjøre lykten så liten og lett som mulig, og er perfekt for deg som ønsker en lett reserve-lykt, eller ikke har behov for mer enn enkel belysning når du går/løper langs vei eller sti. Hodebåndet kan enkelt byttes ut fra 3 mm det samme 15 mm brede hodebåndet som kommer med Silva Smini. Sistnevnte har en 5 mm bred silikonkant på innsiden av båndet for ekstra friksjon og en sikrere passform.

Under test har begge båndene sittet trygt og godt, men det er ikke overraskende Silva Smini sitt noe bredere bånd som gir mest støtte og komfort- spesielt dersom du benytter lykten uten lue og over lengre tid. Den tynne strikken på Smini Fly kan etterhvert føles noe stram, og avhengig av hårmanke så har den lettere for å skli/bevege seg.

Uansett hvilken lykt du velger, så er de begge i klasse «ultrakompakt», og så små og lette at du kan ta de i lommen uten å tenke over at de er der.


Batteritid

Silva Smini og Smini Fly har et innebygd 700 mAh oppladbart batteri med en fire-trinns batteriindikator som angir batterinivået. Det er tre lysstyrker:

  • Max: 250 lm – 1,5 timer
  • Medium: 100 lm – 2,5 timer
  • Min: 10 lm – 20 timer

Når det er kun 10% batteritid igjen, går lykten inn i reservemodus (10 lm) som skal holde i ca. 2 timer. Både lykten og baklykten lades via USB-C, og en fullading tar ca. 3 timer.

Når lampen slås PÅ eller AV, vil LED-indikatorene på toppen av lampen vise gjeldende batteristatus i 5 sekunder. For å sjekke batteristatus under bruk, må lampen slås AV. LED-indikatorene viser følgende:

  • 4 grønne LED-lys = Fulladet
  • 3 grønne LED-lys = 75 % batteri igjen
  • 2 grønne LED-lys = 50 % batteri igjen
  • 1 rødt LED-lys = 25 % batteri igjen

Betjening

Betjeningen gjøres utelukkende via «av/på»-knappen i front. Trykk kort en gang for lavest styrke, to ganger for medium styrke, og tre ganger for maks styrke. Ett langt trykk aktiverer rødt lys, mens baklyset (følger med på Smini) lyser kontinuerlig rødt ved ett trykk, og blinker raskt ved to trykk.

For å hindre utilsiktete trykk på frontlykten, kan du holde inne «på»-knappen i 3 sekunder i det du slår på lykta. Dette aktiverer først det røde lyset, mens et lite LED-lys på høyre side av knappen blinker rødt, før det går over til stabilt rødt og indikerer at lykten er låst. Det er ikke mulig å låse lyset på ulike lysstyrker- kun i avslått tilstand. Dette er for å unngå at lykten slåes på når du oppbevarer den i en sekk/lomme. Låsefunksjonen deaktiveres ved å holde inne i 3 nye sekunder.

Justering av hodebåndet gjøres via en enkel knapp på baksiden av Smini Fly, og en spenne på Smini. Begge to er enkle å operere i fart, og spesielt Smini Fly kan enkelt justeres selv med et par tynne hansker.


Lyskvalitet

Jeg hadde i utgangspunktet innstilt meg på at Silva Smini og Silva Smini Fly kun ville fungere som reservelykter på tur, og aldri som en primærlykt, men det var inntil jeg fikk testet de i praksis.

For deg som ikke har tenkt å bevege deg i ekstremt høy hastighet, som sykling, ski, eller å beinfly ned en bratt fjellside, så er 250 lumen mer enn nok. Det er også viktig å huske på at de forskjellige produsentene måler lumen på ulike måter, og Silva oppgir «True lumen», og du får med andre ord det lyset du skal ha.

Til tross for den beskjedne størrelsen har Silva utstyrt lyktene med Intelligent Light-teknologi som kombinerer to lysbilder i én lykt: et langt, smalt lys for å lyse opp avstanden, og et bredt, nært lys for å lyse opp terrenget rundt deg. Dette gir deg god sikt både nært og på avstand.

På den første bildeserien er det tidlig på morgenen og klar himmel, og det fremstår lysere enn i virkeligheten. Her lyser jeg rett frem, og skoen som står på den lille trappen midt i bildet er ca. 20 meter unna.


Her er det lyst ned mot bakken for å illustrere bredden på lyskjeglen.


Her er det stummende mørke, regn og overskyet seint på kveld.

Det røde lyset er svakt, og kun ment og brukes for å ikke miste nattsynet når du for eksempel skal fikse noen småting i campen, eller ikke har behov for å lyse opp området rundt deg.


Dersom du ønsker noe kraftigere, men fremdeles i et lite og lett design, så anbefales Silva Trail Runner Free 2 Hybrid (testet her). Her får du opptil 550 lumen i en hodelykt som veier kun 113 gram.

Ønsker du noe enda kraftigere, og en lykt der du faktisk kan bytte både lyktehode og batteri etter behov, så bør du sjekke Silva Free 1200 S (testet her). Denne lykten tilbyr 1200 lumen, men du kan eventuelt kjøpe et kraftigere lyktehode med hele 300 lumen. Det samme gjelder batteriet som kan strekke seg fra 14,4Wh til 72 Wh.


Miljøvennlig design

Silva Smini og Smini Fly har også et lite ess i ermet som fortjener omtale. Lykten er nemlig fullstendig modulær og kan taes fra hverandre når den har nådd slutten av sin levetid. Når du vipper frem lyktehodet har den en QR-kode som gir enkel tilgang til produktinformasjon. Både lampehodet og pannebåndet er laget av resirkulerte materialer.


Konklusjon

Sammenligningstabell

FunksjonSilva SminiSilva Smini Fly
Vekt53 gram38,5 gram
Lysstyrke (max, med, min)250 lm, 100 lm, 10 lm250 lm, 100 lm, 10 lm
Lysdistanse (max, med, min)80 m, 50 m, 17 m80 m, 50 m, 17 m
Hodebånd15 mm bånd med silikonrand, utskiftbar3 mm nylonstrikk, utskiftbar
BatteriInnebygd (700 mAh)
USB-C-lading
Innebygd (700 mAh)
USB-C-lading
BatteriindikatorFire-trinns LED-indikatorFire-trinns LED-indikator
Brenntid (max, med, min)1,5t, 2,5t, 20t – 2 t reservemodus1,5t, 2,5t, 20t – 2 t reservemodus
VannbestandighetIPX5IPX5
Tilgjengelige fargerSort, rosa, mintgrønnSort, rosa, mintgrønn
Ekstra funksjonerSilva Intelligent Light.
Bakre sikkerhetslys (Inkludert).
Silva Intelligent Light.
Bakre sikkerhetslys (kan kjøpes i tillegg).
Anbefalt brukLøping, trening, turerLøping, trening, turer


Silva Smini Fly
Silva Smini

Product Name: Silva Smini / Smini Fly

Brand: Silva

Offer price: fra 499

Currency: NOK

Konklusjon

Silva Smini og Silva Smini Fly leverer to smarte og sterke hodelykter som fungerer både som en reservelykt og hovedlykt gitt at de brukes under riktige forutsetninger.

Lyktene er ikke bare latterlig lett og kompakt, men sitter også godt på hodet og er enkle å betjene. Med tre ulike lysstyrker, god lysspredning, mulighet for et ekstra sikkerhetslys bak, og helt grei batteritid, så er dette en lykt det er lett å anbefale for deg som liker og fredes lettest mulig, og som vet verdien av å ha en hodelykt i sekken/lomma på lange turer ute.

Overall
90%
90%

Pros

  • Ekstremt liten og lett.
  • Enkelt betjening.
  • Kraftig lys til å være «kun» 250 lm.
  • Hel grei batteritid.
  • Ekstra baklys for økt sikkerhet.
  • 3 lysnivåer. 4 tilt-nivåer på lyktehodet.
  • Mulighet til å låse lykten i «AV»-modus.
  • Utskiftbare hodebånd. Enkel justering.
  • Produsert i store deler resirkulert materiale.

Cons

  • Noe lang ladetid.


Del gjerne:

Featured image for “Test: Silva Smini & Silva Smini Fly”
1. oktober 2024 | Friluftsutstyr

Test: Silva Smini & Silva Smini Fly

Ultraliten og ultralett, og i tillegg laget for å spille på lag med naturen. Silva Smini og Silva Smini Fly er hodelyktene du kan ta med deg overalt.
Les mer
Featured image for “Test: Silva Trail Runner Free 2 Hybrid”
12. september 2024 | Friluftsutstyr

Test: Silva Trail Runner Free 2 Hybrid

Silva Trail Runner Free 2 er hodelykten for deg som ønsker en lett og kompakt hodelykt med kraftig lys uten å måtte tenke på ledninger.
Les mer
Featured image for “Test: Zeeksack The Zeeker”
13. juli 2024 | Friluftsutstyr

Test: Zeeksack The Zeeker

Zeeksack The Zeeker kombinerer form og funksjon, og sørger sammen med høy bærekomfort for å være en imponerende god allround tur-, hverdags- og reisesekk.
Les mer
Featured image for “Test: Osprey Exos Pro 55”
5. juli 2024 | Friluftsutstyr

Test: Osprey Exos Pro 55

Lett, solid og smart. Osprey Exos Pro 55 og Osprey Eja Pro 55 er for deg som jakter lettest mulig sekk uansett hvor du ferdes, uten å gi avkall på kvalitet.
Les mer
Featured image for “Test: Rab Aeon 27”
26. mai 2024 | Friluftsutstyr

Test: Rab Aeon 27

Rab Aeon 27 leverer strålende kvalitet i en lett, praktisk, gjennomtenkt og solid ryggsekk som fungerer til en rekke aktiviteter året rundt.
Les mer
Featured image for “Test: Zeeksack – The Organizer”
23. april 2024 | Friluftsutstyr

Test: Zeeksack – The Organizer

Zeeksack The Organizer er så genial og velbygget at den vil få deg til å tenke helt nytt om ryggsekker og organisering, og det blir bare moro å pakke.
Les mer
Featured image for “Test: Blue Ice Yagi 35l (2024-modell)”
9. april 2024 | Friluftsutstyr

Test: Blue Ice Yagi 35l (2024-modell)

Blue Ice Yagi 35l tar det beste fra sin suksessrike forgjenger, justerer og forbedrer der det trengs, og leverer en skisekk som virkelig byr på høy kvalitet.
Les mer
Featured image for “Test: Osprey Talon 22 / Osprey Talon Earth 22”
25. mars 2024 | Friluftsutstyr

Test: Osprey Talon 22 / Osprey Talon Earth 22

Osprey Talon 22 er kongen av dagstursekker og «løpe- sykle til jobbsekker». Talon 22 er komfortabel, lett, solid, og rommer langt mer enn du tror.
Les mer
Featured image for “Test: Zeiss Victory Pocket 10×25”
24. mars 2024 | Friluftsutstyr

Test: Zeiss Victory Pocket 10×25

Zeiss Victory Pocket 10×25 tar lommekikkerten til et nytt nivå der både kvalitet og design gjør den langt mer attraktiv enn kompaktkikkerter flest.
Les mer
Featured image for “Test: Julbo Ultimate REACTIV”
23. mars 2024 | Friluftsutstyr

Test: Julbo Ultimate REACTIV

Mørkt eller lyst? – Du bestemmer. Julbo Ultimate REACTIV tilpasser seg lysforholdene automatisk slik at alt du trenger å tenke på er å ha det moro.
Les mer
Featured image for “Test: Blue Ice Yagi 35l”
25. februar 2024 | Friluftsutstyr

Test: Blue Ice Yagi 35l

Blue Ice Yagi 35l er resultatet av en kompisgjeng med klatrere, skikjørere og alpinister, som gikk sammen for å lage produktene som erfarne brukere leter etter.
Les mer
Featured image for “Test: Osprey Talon 11”
22. januar 2024 | Friluftsutstyr

Test: Osprey Talon 11

Osprey Talon 11 står frem som en juvel blant jungelen av lette og praktisk tur- og løpesekker. Dette sekken leverer på det meste, og kan brukes til nesten alt.
Les mer