Test: Silva Trail Runner Free 2 Hybrid

30. oktober, 2023 (oppdatert 2. desember 2023)
Featured image for “Test: Silva Trail Runner Free 2 Hybrid”

Silva Trail Runner Free 2 Hybrid er hodelykten for deg som ønsker en lett og kompakt hodelykt med kraftig lys uten å måtte tenke på ledninger.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Spesifikasjoner:

 • Lysstyrke: 550 / 200 / 50 lumen
 • Rekkevidde: 80 m / 50 m / 27 m
 • Batterilevetid (maks/med/min): 1.5-3 t / 4.5-8 t / 7.5-12.5 t
 • Vekt: 113 gram inkl. oppladbart batteri / 60 gram eks. batteri
 • Værbestandig: IPX5- vann- og støvtett


Silva Trail Runner Free-serien var et friskt pust i markedet for hodelykter da den ble lansert høsten 2020. Ikke bare var lyktene lette, kompakte og leverte ganske så bra lys, men de var også helt fri for ledninger takket være Silvas unike Free Technology der ledningene er sydd inn i hodebåndet slik at det ikke er noen irriterende kabler som henger og slenger.

Lyktene i den nye Silva Trail Runner Free 2-serien bygger på det samme prinsippet som sin forgjenger, men har fått noen viktig forbedringer. Her er de viktigste forskjellene:

 • Økt lysstyrke.
 • Forbedret kjøling for økt batteritid.
 • Nytt design.
 • Økt lysstyrke.

Silva Trail Runner Free 2 -familien

Kort oppsummert; er du ute etter en liten og lett hodelykt som lar deg slippe alt av ledninger, som nesten ikke merkes på hodet, eller når du oppbevarer den i lommen, og fremdeles leverer nok lys til å føle deg trygg når du beinflyr gjennom skogen på mørklagte stier? I så fall krysser Silva Trail Runner Free 2 Hybrid av på alle punktene.

Silva Trail Runner Free var god, Silva Trail Runner Free 2 Hybrid er bedre – og prisen er forholdsvis lav. Trail Runner Free 2-serien kommer i tre modeller der alle deler de samme egenskapene, men batteripakken er det som skiller.

Alle de tre modellene deler den samme kompakte lyktekroppen, det samme ledningsfrie og lettjusterte hodebåndet og den samme justerbare og smarte lysteknologien. De er også IPX5-sertifisert og tåler og brukes i regn og fuktig vær.

Prisene er henholdsvis 799 kr, 999 kr og 1199 kr. Sammenlignet med den tidligere Silva Trail Runner Free Hybrid har prisen faktisk blitt redusert med 200 kr fra 1199 kr.


Liten, lett og smart

Til tross for den kompakte størrelsen har Silva klart å presse inn to LED-dioder og benytter Silva Intelligent Light-teknologi som består av et langtlysende spotlys og et bredt flomlys. Når disse kombineres får du en kraftig lysstråle som lyser både langt og bredt.

Vekten er kun 113 gram inkludert batteriet, og det brede silikonbelagte hodebåndet gjør at lykten holder seg på plass selv om du skulle headbange til Iron Maidens «Run to the hills» mens du løper i skauen.


Kraftig lys – helt ok batteritid

Lyset på 1.generasjon var bra og personlig opplevde jeg aldri mangel på lys som noen begrensning, men den «vanlige» Trail Runner Free 2 Hybrid øker dette fra 400 lumen til 550 lumen dersom du benytter hybridbatteriet Med vanlig AAA-batterier er lysstyrken 500 lumen.

Den økte lysstyrken skyldes en ny og mer effektiv LED-lampe som gir økt lysstyrke og bedre synsforhold i mørket. Du kan veksle mellom maks/medium/minimum lysstyrke ved å trykke på knappen på siden av lyktehodet, og lykten gir et kort blink for å indikere når du veksler mellom de.

Silva har også forbedret kjølesystemet som skal bidra til noe økt batteritid. Dette er ikke spesielt merkbart, og med det oppladbare batteriet ligger levetiden på rundt 1,5-2 timer på full styrke, og mellom 7,5-12,5 timer med redusert lysstyrke. Ønsker du enda mer batteri, kan du velge Ultra-modellen eller kjøpe en ekstra batteripakke løst å benytte den medfølgende forlengningskabelen. Ladetiden er ca. 3 timer.

Bilder under viser batteritid for ulike lysstyrker og for både det oppladbare batteriet og 3 x AAA batterier. Merk at tallene for maks lysstyrke er feil, og det skal være henholdsvis 550 lumen og 500 lumen.

Silva Trail Runner Free 2 Hybrid

En smart detalj som videreføres fra 1.gen er muligheten for å skru på et rødt sikkerhetslys på baksiden av batterikassetten, samt en batteriindikator som viser grønt når batterikapasiteten er over 60%, og rødt når den er under. Det røde sikkerhetslyset har to moduser; kontinuerlys lys, eller blinkende lys.


Opplevelse og bruk

Silva Trail Runner Free ble «go-to» hodelykten min etter at jeg testet den første gang i 2020. Til tross for at jeg har flere langt kraftigere hodelykter liggende, ble denne valgt gang på gang. Silva Trail Runner Free 2 har nå tatt over denne rollen.

Etter tre år med mye bruk av forgjengeren er det egentlig lite å utsette på lykten. Det brede silikonbelagte hodebåndet sitter trygt på hodet både med og uten lue, og selve lykten er enkel å manøvrere selv med hansker/votter. Akkurat dette er et svært viktig punkt som er vanskelig å tenke over før du står i en situasjon der du faktisk behøver å endre lysstyrke og det blåser frisk samtidig som kuldegradene banker på. Petzl Swift RL er en annen kompakt hodelykt i samme klasse som Trail Runner Free 2 Hybrid – og den er absolutt god – men knappen som brukes til å betjene lykten er håpløs å betjene med hansker.

Lysstyrken er også meget god, og Silva Trail Runner Free 2 Hybrid leverer hakket kraftigere og varmere lys enn tidligere. Batteritiden er omtrent den samme, men samtidig kan det kalles en forbedring ettersom lyset er kraftigere. På 90% av turene mine har jeg brukt lykten på middels styrke – noe som gir mer enn nok lys til å løpe raskt i terrenget – og bonusen er at batteritiden varer lengre.

Noe av det beste med Silva Trail Runner Free 2 Hybrid er at den er så liten og lett at du alltid kan ha den med deg – enten i lommen, eller en liten sekk. Lett å ta på, lett å ta av.

Lys på lang avstand.

Lys på kort avstand.

Forbedringspunkter

Silva har riktignok et punkt de kan forbedre; måten du aktiverer sikkerhetslyset bak på lykten. Du må først åpne lokket til batteridekselet, for så å vippe over en liten bryter. Fantastisk enkelt når du er hjemme, men like fantastisk tungvint når du er ute i mørket og regn. Bytt den bryteren til en knapp utenpå!

I tillegg hadde det vært ønskelig med en egen modus for rødt lys. Dette gjør lykten mye mer behagelig å bruke i forbindelse med navigering i mørke når du skal lese kart, eller når du ønsker å bevare nattsynet. Foruten om dette, så er det kudos hele veien hjem.


Silva Trail Runner Free 2 Hybrid vs. Silva Trail Runner Free Hybrid

EgenskaperSilva Trail Runner Free 2 HybridSilva Trail Runner Free 2
Lysstyrke (lumen)550 / 200 / 50 lm lumen med hybridbatteri550 / 200 / 50 lm lumen med AAA-batteri
Lysdistanse
(maks/med/min)
80 m / 50 m / 27 m75 m / 50 m / 27 m
Batterilevetid
(maks/med/min)
1.5-3 t / 4.5-8 t / 7.5-12.5 t1,5-2 t / 4-5 t / 15,5-18,5 t
Vekt113 g122 g
VanntetthetIPX5IPX5
LysmønsterIntelligent LightIntelligent Light
BatteritypeHybridbatteri / 3 x AAA-batterier3 x AAA-batterier

Ønsker du en hodelykt med enda kraftigere lys, bør du vurdere en annen nyhet – Silva Free 1200. Her får du en meget kraftig og allsidig hodelykt med opptil 1200 lumen og dobbel rekkevidde. Batteritiden er også langt bedre takket være et større batteri, samt at de mange festene gjør den kompatibel med ski-/sykkelhjelm, m.m.. Free-serien er også modulær slik at du kan bytte både lyktehoder og batterier avhengig av ønske og behov.

Og ikke minst lykten som er testet under:


Konklusjon


Silva Trail Runner Free 2 Hybrid
Silva Trail Runner Free 2

Product Name: Silva Trail Runner Free 2 Hybrid

Brand: Silva

Offer price: 999

Currency: NOK

Konklusjon

Silva Trail Runner Free 2 Hybrid er en fin forbedring sammenlignet med forgjengeren. Den har økt lysstyrke, forbedret kjøling for bedre batteritid, og et nytt design som gjør at den sitter bedre og mer komfortabelt på hodet. Prisen har også gått ned fra 1199 kr til 999 kr – tross forbedringer og en krone som har svekket seg voldsomt.

Lyset er mer enn kraftig nok til løping både i skogen og på fjellet, og batteritiden burde holde for de fleste turer. Den kompakte formen og lave vekten gjør at du alltid kan ha den med deg uten å merke den, og lykten betjenes så enkelt at du slipper å tenke.

Med andre ord, Silva Trail Runner Free 2 Hybrid er et godt valg for alle som er på utkikk etter en komfortabel, lett og brukervennlig hodelykt med god lysstyrke.

Overall
90%
90%

Pros

 • Lett og kompakt.
 • Hodebånd som sitter trygt og behagelig.
 • Intelligent Light med justerbar lysstyrke.
 • Kraftig lys til å være så liten.
 • Mulighet til å benytte både vanlig og oppladbart batteri.
 • Mulig å hytte mellom oppladbart og vanlige batteri.
 • God pris.

Cons

 • Tungvint å aktivere sikkerhetslyset.
 • Savner en modus for rødt lys.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Silva Free 1200 S”

Test: Silva Free 1200 S

Silva Free 1200 S imponerer med et innovativt design, smarte funksjoner, kraftig lys, god batteritid, og uendelige muligheter for å…
Featured image for “Test: Silva Trail Runner Free 2 Hybrid”

Test: Silva Trail Runner Free 2 Hybrid

Silva Trail Runner Free 2 er hodelykten for deg som ønsker en lett og kompakt hodelykt med kraftig lys uten…
Featured image for “Test: Salomon Adv Skin og Sense Pro”

Test: Salomon Adv Skin og Sense Pro

Salomon Sense Pro og Adv Skin lar deg ta med både drikke, næring, telefon, m.m. uten å begrense frihetsfølelsen som…
Featured image for “Test: Osprey UNLTD Hike AntiGravity 32”

Test: Osprey UNLTD Hike AntiGravity 32

Leter du etter en av de råeste, mest fullspekkede og kanskje mest justerbare og komfortable dagstursekkene på markedet? Hils på…
Featured image for “Test: Osprey Atmos AG LT 65”

Test: Osprey Atmos AG LT 65

Jakter du den «ultimate» lettvekts sekken for lange turer der komfort er like viktig som god plass? Osprey Atmos AG…
Featured image for “Test: Zeiss SFL 10×40”

Test: Zeiss SFL 10×40

Zeiss SFL 10×40 leverer topp kvalitet i en innpakning så liten og lett at det er vanskelig å tro. Ikke…
Featured image for “Test: Osprey Exos Pro 55”

Test: Osprey Exos Pro 55

Lett, solid og smart. Osprey Exos Pro 55 og Osprey Eja Pro 55 er for deg som jakter lettest mulig…
Featured image for “Test: Osprey Ultralight Stuff Pack”

Test: Osprey Ultralight Stuff Pack

Osprey Ultralight Stuff Pack er så liten, lett og praktisk, at det er en sekk du tar med deg overalt…
Featured image for “Test: Salomon Trailblazer 20 / Trailblazer 30”

Test: Salomon Trailblazer 20 / Trailblazer 30

Salomon Trailblazer 20 og Trailblazer 30 imponerer med god bærekomfort og smarte løsninger, og ikke minst lav vekt og pakkbarhet.…
Featured image for “Test: Osprey Farpoint 55”

Test: Osprey Farpoint 55

Osprey Farpoint 55 leverer en størrelse og et design som gir deg det beste fra to verdener, og som gjør…
Featured image for “Test: Julbo AEROSPACE og Julbo QUICKSHIFT REACTIV skibriller”

Test: Julbo AEROSPACE og Julbo QUICKSHIFT REACTIV skibriller

Julbo AEROSPACE REACTIV og Julbo QUICKSHIFT REACTIV er ikke goggles/skibriller kun for dagene i skibakken. Disse er like gode til…
Featured image for “Test: Blue Ice Chiru 32l”

Test: Blue Ice Chiru 32l

Blue Ice Chiru 32l stripper bort alt unødvendig og sørger for å være god på de områdene som kreves av…
Featured image for “Test: Blue Ice Firecrest 28l”

Test: Blue Ice Firecrest 28l

Lett, solid, komfortabel og bærekraftig. Blue Ice Firecrest 28l er er en god allround dagstursekk for aktivitet friluftsliv året rundt.…
Featured image for “Test: Blue Ice Yagi 35l”

Test: Blue Ice Yagi 35l

Hva blir resultatet når en gjeng klatrere, skikjørere og alpinister, går sammen om å lage de ultimate friluftsproduktene? Et av svarene…
Featured image for “Test: PowerVision S1”

Test: PowerVision S1

PowerVision S1 er ikke bare verdens minste 3-akset gimbal, men også en trådløs lader og en tripod, og kan tillegg…
Featured image for “Test: Julbo Ultimate REACTIV”

Test: Julbo Ultimate REACTIV

Mørkt eller lyst? – Du bestemmer. Julbo Ultimate REACTIV tilpasser seg lysforholdene automatisk slik at alt du trenger å tenke…
Featured image for “Test: Osprey Farpoint 40”

Test: Osprey Farpoint 40

Verdens beste reisesekk som kvalifiserer som håndbagasje? Hvis du ikke var glad i å reise lett fra før, så kan Osprey…
Featured image for “Test: Salomon XA 15”

Test: Salomon XA 15

Salomon XA 15 tilbyr funksjoner og egenskaper som gjør den til en ypperlig løepsekk og dagstursekk for deg som er…