Test: Shokz OpenSwim Pro

22. juli, 2024 (oppdatert 22. juli 2024)

Featured image for “Test: Shokz OpenSwim Pro”

Shokz OpenSwim Pro leverer en kraftig oppgradering fra sin forgjenger og er et glimrende alternativ til deg som ønsker å lytte til musikk både over og i vann.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Viktigste fakta

  • Type: «Open-ear» med 8. gen. benledningsteknologi.
  • Tilkobling: Bluetooth 5.3 med Multipoint
  • Lydkodek: SBC
  • Batteritid: 9 timer, 5 min hurtiglading gir 1,5 time lytting
  • Lagring: 32 GB (rundt 8000 sanger)
  • Vanntetthet: IP68 (Opptil 2 meter i 2 timer).
  • Vekt: 29 g per propp.
  • Farger: Grå/Svart, Oransje/Blå
  • Pris: 2 499,-

Shokz OpenSwim Pro

Det finnes en haug av trådløse ørepropper for de som ferdes over vann, men det finnes ikke mange alternativer for de som ønsker å lytte til musikk i vann.

I 2019 introduserte Shokz en spesialmodell under navnet Xtrainerz- et open-ear hodesett med benledningsteknologi, IP68-sertifisering og 4 GB intern lagring tilpasset å kunne brukes i vann. Senere ble Xtrainerz omdøpt til OpenSwim- et navn som i større grad reflekterte bruksområdet til hodesettet.

OpenSwim fikk mye skryt av svømmere som jaktet på nettopp denne typen produkt, men det hadde sine begrensninger i form av lite lagring, og først og fremst mangelen på Bluetooth.

Nå har Shokz lansert Shokz OpenSwim Pro- et langt mer moderne hodesett med avansert benledningsteknologi, forbedret batterilevetid, 8x mer lagring bedre lydkvalitet, og ikke minst støtte for Bluetooth 5.3 med Multipoint. Sistnevnte gjør hodetelefonene til langt mer anvendelig til annet enn kun svømming, og Shokz sikter seg inn på å være et allround-hodesett som like gjerne fungerer til løping og sykling som til svømming.

Sammenligning av Shokz OpenSwim Pro og Shokz OpenSwim

FunksjonShokz OpenSwim ProShokz OpenSwim
Bluetooth-versjonBluetooth 5.3Ikke tilgjengelig
Lagringskapasitet32GB4GB
VanntetthetsgradIP68IP68
BatteritidOpptil 9 timerOpptil 8 timer
RammeTitanlegeringTitanlegering
Bone Conduction-teknologi8. generasjon med PremiumPitch 2.0 PlusTidligere generasjon
Dual-mode-funksjonalitetBluetooth & MP3MP3
MikrofonJa, støtter taleanropNei
AnvendelsesområdeSvømming, løping, daglig treningPrimært svømming
HurtigladingJa, 1,5 timer med 5 minutters ladingNei
LanseringCES 20242019

I korte trekk;
Shokz OpenSwim Pro er et vanntett benledningshodesett designet spesielt for svømmere. Teknologien med benledning betyr at lyd vibrerer gjennom kinnbeina i skallen i stedet for gjennom luften i ørekanalen. Dette er en fordel under vann, der tradisjonelle hodetelefoner ofte faller kort ettersom Bluetooth har rekkevidde på kun noen få centimeter.

Over vann er fordelen at du kan lytte til musikk uten å blokkere øregangene slik at du får en mer komfortabel og trygg lytteopplevelse når du i større grad kan være oppmerksom på omgivelsene dine. En annen fordel er at denne teknologien er mindre skadelig for hørselen sammenlignet med tradisjonelle in-ear ørepropper ettersom de ikke direkte sender lyden direkte inn i øregangen.

På innsiden drives OpenSvim Pro av 8. generasjons Shokz TurboPitch™-teknologi som gir skarpere og klarere lyder, samt CoreCushion- to ekstra basshøyttalere (CoreCushion) plassert inni transduserne for å tilføre en dypere og kraftigere bass for et fyldigere og mer realistisk lydbilde. Selv om du ikke oppnår den samme bassen som med tradisjonelle ørepropper som sitter i øret, så merker du godt vibrasjonen i kinnbeina når du kjører på med volum.


Design

For deg som er kjent med den kjente Shokz OpenRun Pro (testet her), så ser Shokz OpenSwim Pro nesten identisk ut. OpenSwim Pro benytter den samme lette titanrammen som sitter rundt nakken med to «ørepadder» i front som rommer høyttalerne og driverne. Bak disse er det to kroker som hektes over ørene, slik at paddene kommer i forkant av øregangen og ligger over kinnbeinet. På denne måten fortsetter øregangen å være fri slik at du kan være bevisst omgivelsene, samtidig som du lytter til musikk. Bak øret er det to mindre padder som huser batteri, knapper og ladekontakt.

Selve ørepaddene er laget av myk silikon slik at de hviler komfortabelt mot huden, mens selve rammen er fleksibel slik at du kan vri og vende på den. Både titanrammen og paddene er langt mykere enn på OpenRun Pro, og er også mer fleksibel.

I motsetning til Shokz OpenRun Pro som er tilgjengelig i en standard modell og en mini modell, så tilbyr OpenSwim Pro kun i en størrelse.

Passformen tar litt tid å vende seg til ettersom det er en ramme som hviler på nakken, men du glemmer den allerede etter et par minutter. Ulempen er at rammen ikke passer like godt til alle hodestørrelser, og dersom den blir for stor, så kan de sitte litt løst og lett komme i konflikt med en kraftig jakkekrage, eller når du trener styrke og ligger på rygg på en treningsbenk.

Det medfølger et praktisk oppbevaringsetui (ikke et ladeetui), men dette er for stort til å ta med på løpetur. Selve hodesettet er heldigvis såpass lite, lett og fleksibelt at du fint kan oppbevare det i en jakkelomme. Etuiet er for øvrig mykt og har dreneringshull slik at eventuelt vann renner ut.


Betjening

Betjeningen gjøres via to knapper på høyre padd (den som sitter bak øret). Volum opp knappen fungerer som en av/på knapp ved å holde den inne, mens et kort trykk på volum opp/ned regulerer volumet. Ved å holde inne begge knappene samtidig kan du veksle mellom Bluetooth-funksjon og mp3-funksjon.

Betjeningen fungerer bra, selv om de små volumknappene kan være vanskelig å treffe under aktivitet. Kanskje ville det vært bedre å plassere de på utsiden av ørepadden, men da er det også en risiko for at du ender opp med å få et ubehagelig press mot øret.


Batteritid og tilkobling

Shokz OpenSwim Pro har en batterilevetid på opptil 9 timer og støtter hurtiglading som gir 1,5 timer ekstra spilletid etter kun 5 minutters lading. Etuiet har som nevnt ingen form for lademuligheter, og det er ingen trådløs lading. Ladingen gjøres ved hjelp av en proprietær ladekabel der ladekontakten er magnetisk og sitter like bak volumknappene. Her hadde det vært mye bedre med en USB-C kontakt.

OpenSwim Pro har endelig fått Bluetooth 5.3 med en oppgitt rekkevidde på 10 meter, og støtter i tillegg Multipoint slik at øreproppene kan være tilkoblet to enheter samtidig og sømløst veksle mellom de. Ettersom Bluetooth ikke fungerer under vann så må musikk legges inn på «gamlemåten» som mp3-filer til enhetens interne lagring. Dette gjøres enkelt ved å koble hodesettet til en PC, for så å flytte over musikkfilene du ønsker til enhetens interne minne når den dukker opp på skjermen.

OpenSwim Pro er oppgradert til solide 32 GB intern lagring (forgjengeren hadde 4 GB), og har nå plass til rundt 8000 sanger. For å veksle mellom intern lagring og Bluetooth trenger du kun å holde inne volum opp/ned knappene samtidig i et drøyt sekund. Av lydkodeker støttes SBC.


Lydkvalitet og bruk

Shokz OpenSwim Pro tilbyr ingen equalizer i Shokz-appen, men du kan velge blant to ulike lydmoduser ved bruk av Bluetooth og svømming. For Bluetooth kan du velge mellom Standard og Vocal, mens for Svømming kan du velge mellom Standard og Swimming. Standard bringer mer liv og fyldighet til musikken, mens Vocal i større grad fremhever stemmer til bruk for podcast og lydbøker. Swimming sier seg selv, og er justert slik at lydbildet skal bli best mulig under vann.

Å vurdere lyden på åpent-øre design ørepropper er alltid vanskelig, for det er umulig å oppnå den samme kvaliteten som tradisjonelle ørepropper som sitter i øret. Der et lukket design sørger for å konsentrere lyden direkte inn i øregangen og samtidig klarer å stenge ute omgivelsene, så er nettopp poenget med åpent-øre design å unngå akkurat dette. Det fører til at lyden blir mindre kraftig og fyldig, samtidig som du hele tiden er bevisst på lydene i omgivelsene rundt deg.

Ved «vanlig» bruk over vann, så er lyden helt grei, og blant de beste i klassen til denne typen hodetelefoner å være. DU bør derimot ikke forvente all verden, og dersom du ikke planlegger å bruke OpenSwim Pro i vann, så anbefales det heller å se på alternativer som for eksempel Shokz OpenFit Air som leverer langt bedre lyd.

Der OpenSwim Pro virkelig imponerer, er under vann. Så snart du dukker hodet under vann, så forsterkes både lyden og bassen kraftig, og hele lydbildet oppleves langt mer balansert og fyldig. Lyden går rett og slett fra å være spinkel, til å bli meget god, og det er lett å motiveres til å svømme noen lengder og meter ekstra.

OpenSwim Pro er designet for og brukes i et helt annet element enn «vanlige» hodesett, og i utganspunktet bør man nesten være fornøyd over å få muligheten til å lytte til musikk mens man svømmer.

Shokz OpenSwim Pro tilbyr ingen støydemping, men er i likhet med OpenRun Pro oppgradert med to mikrofoner som sitter på utsiden og sammen med Ai sørger for å filtrere ut støy under samtaler. Samtalekvaliteten er dog så som så, så dette er først og fremst hodetelefoner laget for å lytte til musikk eller podcaster.

Til gjengjeld fungerer Shokz OpenSwim Pro meget godt under vindfulle forhold. Der mange ørepropper har utfordringer med irriterende vindsus i øregangen, så slipper du dette fullstendig takket være det åpne designet. Det åpne designet gjør også at du slipper trinnstøy når du løper, altså at du hører den klassiske dunkelyden hver gang du lander på foten.

Det du også må være klar over, er at det åpne øre-designet fører til en del lydlekkasje slik at andre hører lyden du lytter til dersom du spiller musikk på høyt volum. Det er ikke et problem dersom du trener, men hvis du skulle sitte i ro med folk i rundt deg.


Det er ingen «finn øreproppene» funksjon, og det mangler auto-pause når du fjerner hodesettet, så musikken vil fortsette å spille til du enten stopper musikken selv, eller slår de av. Begge disse funksjonene burde vært på plass.


Konklusjon


Shokz OpenSwim Pro
Shokz OpenSwim Pro

Product Name: Shokz OpenSwim Pro

Brand: Shokz

Offer price: 2499

Currency: NOK

Konklusjon

Om du driver med triatlon, duatlon, svømming, eller en annen aktivitet som innebærer mye vann, og du ønsker å kunne lytte til musikk underveis, da er Shokz OpenSwim Pro et solid alternativ, om ikke det beste.

Shokz har i lang tid vist at de er gode på beinledningsteknologi, og denne gangen lager de et sett hodetelefoner som leverer varene både i vann og på land. Passformen gjør at de sitter trygt, mens den lange batteritiden lar deg trene i timesvis uten å måtte tenke på å lade.

Det er ytterst få lignende produkter på markedet, og selv om du ikke får den beste lydkvaliteten under tørre elementer, så leverer de desto bedre under vann, og det er heldigvis enkelt å bytte mellom de ulike modusene slik at du kan bruke de akkurat der du måtte ønske.

Shokz OpenSwim Pro gikk raskt fra å være «helt ok», til «meget imponerende», så om du ønsker å lytte til musikk til svømmingen fremover, så er dette en soleklar anbefaling.

Overall
90%
90%

Pros

  • Svært lav vekt.
  • Fleksibel og komfortabel ramme.
  • Lang batteritid. Hurtiglading.
  • Vanntette.
  • Gir svært god bevissthet til omgivelsene.
  • God lyd til å benytte beinledningsteknologi.
  • Meget god lyd under vann.
  • Multipoint støtte.
  • Bluetooth- og mp3 modus.
  • Fungerer like godt i vann som på land.

Cons

  • Åpent-øre designet fører til noe lydlekkasje.
  • Proprietær ladekontakt.
  • Litt tam lyd over vann.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Huawei Watch GT 5”
19. september 2024 | Tester

Test: Huawei Watch GT 5

Huawei Watch GT 5 og Huawei Watch GT 5 Pro introduserer en ny og avansert pulssensor, forbedret GPS, en abonnementstjeneste med nye funksjoner, og for første gang kart!
Les mer
Featured image for “Test: Helly Hansen Roamfree HT Hiking Boots”
16. september 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: Helly Hansen Roamfree HT Hiking Boots

Helly Hansen Roamfree Helly Tech Hiking Boots er en lett og allsidig tursko som passer like godt til korte turer i marka som til lengre turer i fjellet.
Les mer
Featured image for “Test: Silva Trail Runner Free 2 Hybrid”
12. september 2024 | Friluftsutstyr

Test: Silva Trail Runner Free 2 Hybrid

Silva Trail Runner Free 2 er hodelykten for deg som ønsker en lett og kompakt hodelykt med kraftig lys uten å måtte tenke på ledninger.
Les mer
Featured image for “Test: Google Pixel Watch 3”
9. september 2024 | Andre merker

Test: Google Pixel Watch 3

Google Pixel Watch 3 er endelig tilgjengelig i to størrelser. Og de byr på flere spennende oppgraderinger og funksjoner, både for helsemåling og trening.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Fenix 8 AMOLED”
2. september 2024 | Anbefalte artikler

Test: Garmin Fenix 8 AMOLED

Garmin Fenix 8 lever videre, epix forsvinner, og Fenix har blitt oppdatert både på inn- og utsiden. Fenix 8 leverer enormt mye, men til en (altfor) høy pris.
Les mer
Featured image for “Test: Google Pixel 9 Pro”
2. september 2024 | Mobiltelefoner

Test: Google Pixel 9 Pro

Google Pixel 9 Pro briljerer med slående god bildekvalitet, et «perfekt» design, en imponerende skjerm, lang batteritid, og flere nyttige AI-funksjoner.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Mach X 2”
31. august 2024 | Løpesko

Test: HOKA Mach X 2

HOKA Mach X 2 tar egenskaper fra flaggskipet Cielo X1, tryggheten fra Mach 6, og lokker med en rask og komfortabel supersko som kan brukes til både hverdag og konkurranse.
Les mer
Featured image for “Test: Bowers & Wilkins Pi8”
31. august 2024 | Tester

Test: Bowers & Wilkins Pi8

Bowers & Wilkins Pi8 er totalt bygget opp fra grunnen og serverer premium finish og trådløs lyd på sitt beste. Men, det kommer med en høy pris.
Les mer
Featured image for “Test: Samsung Galaxy Z Flip 6”
27. august 2024 | Mobiltelefoner

Test: Samsung Galaxy Z Flip 6

Samsung Galaxy Z Flip 6 viser at flip-telefoner endelig fortjener en plass i mobiluniverset. Her får du en fullverdig telefon med imponerende egenskaper.
Les mer
Featured image for “Test: Helly Hansen Odin 9 Worlds 3.0 Shell Jacket”
26. august 2024 | Bekledning

Test: Helly Hansen Odin 9 Worlds 3.0 Shell Jacket

Helly Hansen Odin 9 Worlds 3.0 Shell Jacket byr på mengder av beskyttelse, og er et plagg som tåler mye bruk og juling. Men for noen blir det kanskje for mye.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Superblast 2”
25. august 2024 | Løpesko

Test: ASICS Superblast 2

ASICS Superblast 2 tar egenskaper fra toppmodellene og pakker det inn i en lett, responsiv og utrolig komfortabel og allsidig løpesko.
Les mer
Featured image for “Test: JBL Go 4”
17. august 2024 | Bluetooth høyttalere

Test: JBL Go 4

JBL Go 4 leverer enda bedre lyd, lengre batteritid, et freshere design, og støtte for Bluetooth LE og Auracast i en liten, lett, robust og vanntett høyttaler.
Les mer