Test: Shokz OpenRun Pro

14. mai, 2024 (oppdatert 5. september 2024)

Featured image for “Test: Shokz OpenRun Pro”

Shokz leverer som alltid kvalitet, og Shokz OpenRun Pro er med stor sannsynlighet de beste beinledende hodetelefonene du får kjøpt.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Viktigste fakta

  • Type: «Open-ear» med beinledningsteknologi.
  • Tilkobling: Bluetooth 5.1
  • Lydkodek: SBC
  • Batteritid: 10 timer. 5 min hurtiglading gir 1,5 time.
  • Vanntetthet: IP55 (svette- og sprutsikre).
  • Vekt: 29 g
  • Farger: Grå, Rød
  • Pris: 1 999,-

Shokz – Kongen av åpent-øre design?

Shokz har etablert seg som en kjent aktør på markedet for hodetelefoner/ørepropper, og er mest kjent for å lage hodesett som benytter «åpent-øre design» med beinledningsteknologi.

Åpent-øre-design lar deg lytte til musikk uten å blokkere øregangene slik at du får en mer komfortabel og trygg lytteopplevelse ettersom du i større grad kan være oppmerksom på omgivelsene dine, enten du løper på gaten eller sykler på stier. En annen fordel er at denne teknologien er mindre skadelig for hørselen sammenlignet med tradisjonelle in-ear ørepropper ettersom de ikke direkte sender lyden direkte inn i øregangen

Den åpne øregangen er et resultat av at OpenRun Pro benytter såkalt beinledningsteknologi. Beinledningsteknologi sender lyd gjennom kinnbeina dine og direkte inn i det indre øret. På denne måten forblir øregangene åpne, slik at du kan være bedre bevisst om omgivelsene dine og dermed øker sikkerheten under trening.

Sammenlignet med forrige modell (OpenRun), leverer Shokz OpenRun Pro forbedret lydkvalitet og oppgraderes blant annet med større drivere, større og bedre knapper, lengre batteritid (10t vs. 8t), hurtigere lading (60 min vs. 90 min), samt en ny ladeport som dropper micro-USB til fordel for en ny proprietær lader.

På innsiden drives OpenRun Pro av 9. generasjons Shokz TurboPitch™-teknologi som gir skarpere og klarere lyder, samt CoreCushion- to ekstra basshøyttalere (CoreCushion) plassert inni transduserne for å tilføre en dypere og kraftigere bass for et fyldigere og mer realistisk lydbilde.


Design

Shokz OpenRun Pro skiller seg kraftig ut fra tradisjonelle ørepropper, og har et litt «elsk eller hat» utseende. Til tross for at størrelsen er redusert 20% sammenlignet med tidligere, så gjør de fremdeles mye ut av seg selv om vekten er imponerende lav (kun 29 gram).

OpenRun Pro består av en lett titanramme som sitter rundt nakken med to «ørepadder» i front som rommer høyttalerne og driverne. Bak disse er det to kroker som hektes over ørene, slik at paddene kommer i forkant av øregangen og ligger over kinnbeinet. På denne måten fortsetter øregangen å være fri slik at du kan være bevisst omgivelsene, samtidig som du lytter til musikk. Bak øret er det to mindre padder som huser batteri, knapper og ladekontakt.

Selve ørepaddene er laget av myk silikon slik at de hviler komfortabelt mot huden, mens selve rammen er fleksibel slik at du kan vri og vende på den.

Merk at Shokz OpenRun Pro er tilgjengelig i en standard modell og en mini modell. Den eneste forskjellen er størrelsen på rammen der «mini» åpenbart er noe mindre. Det lønner seg å ta mål før du eventuelt bestiller for å sikre at hodesettet sikker riktig. Dersom de blir for store, noe undertegnedes eksemplar var, så vil de ikke sitte like godt ettersom de ikke hviler mot bakhodet/nakken.

OpenRun Pro er IP55-klassifisert og tåler svette og regn, men er ikke fullstendig vanntette og bør ikke skylles eller senkes i vann.

Det medfølger et praktisk oppbevaringsetui (ikke et ladeetui), men dette er for stort til å ta med på løpetur. Selve hodesettet er heldigvis såpass lite, lett og fleksibelt at du fint kan oppbevare det i en jakkelomme.


Betjening

Betjeningen gjøres via to knapper på høyre padd (den som sitter bak øret), samt en multifunksjonsknapp på venstre ørepadd. På høyre side regulerer du volumet opp/ned, i tillegg til at volum-opp knappen fungerer som av/på knapp.

Multifunksjonsknappen har flere funksjoner, og det er ikke mulig å endre på noen av disse. Ett klikk starter/pauser musikken. To klikk skifter sang fremover. Tre klikk skifter til forrige sang. Trykk-og-hold aktiverer telefonens innebygde taleassistent.

I tillegg er det egne kommandoer for å besvare, avise samtaler.

Betjeningen fungerer greit, men den er langt i fra god. De små volumknappene er vanskelig å treffe under aktivitet, og det hadde vært mye bedre å plassere de på utsiden av ørepadden slik som multifunksjonsknappen.


Batteritid og tilkobling

Shokz OpenRun Pro har en batterilevetid på opptil 10 timer og støtter hurtiglading som gir 1,5 timer ekstra spilletid etter kun 5 minutters lading. Etuiet har som nevnt ingen form for lademuligheter, og det er ingen trådløs lading. Ladingen gjøres ved hjelp av en proprietær ladekabel der ladekontaktene er magnetiske og sitter like bak volumknappene. Her hadde det vært mye bedre med en USB-C kontakt.

OpenRun benytter Bluetooth 5.1 med en oppgitt rekkevidde på 10 meter. Appen lar deg også aktivere multipoint slik at øreproppene kan være tilkoblet to enheter samtidig og sømløst veksle mellom de, samt styre musikken som spilles av. Av lydkodeker støttes SBC.


Lydkvalitet og bruk

Der Shokz for OpenFit øreproppene tilbyr en equalizer i Shokz-appen, så er det ingen støtte for dette hos OpenRun Pro. Det eneste du kan gjøre er å velge blant to forhåndsinnstilte lydbilder; Standard og Vocal. Standard bringer mer liv og fyldighet til musikken, mens Vocal i større grad fremhever stemmer til bruk for podcast og lydbøker.

Å vurdere lyden på Shokz OpenRun Pro er utfordrende på grunn av av en enkel grunn; det er umulig for åpent-øre design ørepropper og levere samme kvalitet som tradisjonelle ørepropper som sitter i øret. Der et lukket design sørger for å konsentrere lyden direkte inn i øregangen og samtidig klarer å stenge ute omgivelsene, så er nettopp poenget med åpent-øre design å unngå akkurat dette. Det fører til at lyden blir mindre kraftig og fyldig, samtidig som du hele tiden er bevisst på lydene i omgivelsene rundt deg.

Lyden i Shokz OpenRun Pro er «så god som den får blitt», for Shokz imponerer med tanke på standarden som råder for beinledende hodesett. På generell basis så er lyden kun helt grei. Lyden er klar og tydelig, selv om den til tider kan høres litt tam og spinkel ut. Bassresponsen er forbedret sammenlignet med forrige modeller, og dundrer så mye at du kjenner det vibrerer mot kinnbeina, men den kan fortsatt ikke konkurrere med in-ear ørepropper. Selv om du kjører volumet opp mot maks, så er det enkelt å høre det som foregår rundt deg.

Passformen sørger samtidig for at de sitter stabilt, og at du headbange så mye du bare vil. Det er likevel greit å være klar over at bøylen kan komme i konflikt med en høy jakkekrage, eller at den ikke alltid er venn med sykkelhjelmen. Her avhenger det helt av hvilken type hjelm du bruker. Trener du styrke så kan bøylen også komme i konflikt med en treningsbenk.

Shokz OpenRun Pro tilbyr ingen støydemping under aktiv bruk, men inkluderer to mikrofoner som sitter på utsiden og sammen med Ai sørger for å filtrere ut støy under samtaler. Denne funksjonen bør du ikke legge for mye vekt på, for kort oppsummert leverer ikke Shokz OpenRun Pro spesielt god samtalekvalitet. De fungerer til helt korte samtaler, men styr unna lange romantiske samtaler med kjæresten, eller mer alvorlige jobbintervjuer.

Til gjengjeld fungerer Shokz OpenRun Pro meget godt under vindfulle forhold. Der mange ørepropper har utfordringer med irriterende vindsus i øregangen, så slipper du dette fullstendig takket være det åpne designet. Det åpne designet gjør også at du slipper trinnstøy når du løper, altså at du hører den klassiske dunkelyden hver gang du lander på foten.

Det du også må være klar over, er at det åpne øre-designet fører til en del lydlekkasje slik at andre hører lyden du lytter til dersom du spiller musikk på høyt volum. Det er ikke et problem dersom du trener, men hvis du skulle sitte i ro med folk i rundt deg.


Det er ingen «finn øreproppene» funksjon, og det mangler auto-pause når du fjerner hodesettet, så musikken vil fortsette å spille til du enten stopper musikken selv, eller slår de av. Begge disse funksjonene burde vært på plass.


Konklusjon


Shokz OpenRun Pro
trådløse ørepropper test

Product Name: Shokz OpenRun Pro

Brand: Shokz

Offer price: 1999

Currency: NOK

Konklusjon

Shokz OpenRun Pro skiller seg fra tradisjonelle ørepropper med sin åpne konstruksjon og beinledende teknologi. Dette gjør at Shokz OpenRun Pro spesielt godt egnet for utendørsaktiviteter som løping, sykling, ski og andre situasjoner der du har ekstra behov for å bevisst det som foregår på utsiden, samtidig som du kan lytte til musikk.

Shokz OpenRun Pro tilbyr lang batteriti og er IP55-klassifisert for å tåle støv og svette, og er enkelt og greit som skapt for å lytte til musikk under trening.

Ulempen med denne typen hodesett er at du ikke vil få den samme «lukkede boblen» og fyldige lyden som tradisjonelle ørepropper med støydemping har evnen til å skape, og du vil delvis kunne forstyrres av lyder fra omgivelsene. Plasseringen av knappene gir også en utfordring med betjening på farten, og fraværet av auto-pause er et savn.

Likevel, om du er på utkikk etter et alternativ til ørepropper som sitter i øregangen og ønsker noe av det beste du finner på markedet i dag, så bør Shokz OpenRun Pro være en het kandidat.

Overall
80%
80%

Pros

  • Komfortabel passform.
  • Svært lav vekt.
  • Lang batteritid. Hurtiglading.
  • Vann- og svetteresistente.
  • Gir svært god bevissthet til omgivelsene.
  • God lyd til å benytte beinledningsteknologi.
  • Multipoint støtte.

Cons

  • Åpent-øre designet fører til noe lydlekkasje.
  • Proprietær ladekontakt.
  • En del vibrasjon mot kinnbeina.
  • Knotete betjening.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Google Pixel Watch 3”
9. september 2024 | Tester

Test: Google Pixel Watch 3

Google Pixel Watch 3 er endelig tilgjengelig i to størrelser. Og de byr på flere spennende oppgraderinger og funksjoner, både for helsemåling og trening.
Les mer
Featured image for “Test: Google Pixel 9 Pro”
2. september 2024 | Mobiltelefoner

Test: Google Pixel 9 Pro

Google Pixel 9 Pro briljerer med slående god bildekvalitet, et «perfekt» design, en imponerende skjerm, lang batteritid, og flere nyttige AI-funksjoner.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Mach X 2”
31. august 2024 | Løpesko

Test: HOKA Mach X 2

HOKA Mach X 2 tar egenskaper fra flaggskipet Cielo X1, tryggheten fra Mach 6, og lokker med en rask og komfortabel supersko som kan brukes til både hverdag og konkurranse.
Les mer
Featured image for “Test: Bowers & Wilkins Pi8”
31. august 2024 | Tester

Test: Bowers & Wilkins Pi8

Bowers & Wilkins Pi8 er totalt bygget opp fra grunnen og serverer premium finish og trådløs lyd på sitt beste. Men, det kommer med en høy pris.
Les mer
Featured image for “Test: Samsung Galaxy Z Flip 6”
27. august 2024 | Mobiltelefoner

Test: Samsung Galaxy Z Flip 6

Samsung Galaxy Z Flip 6 viser at flip-telefoner endelig fortjener en plass i mobiluniverset. Her får du en fullverdig telefon med imponerende egenskaper.
Les mer
Featured image for “Test: Helly Hansen Odin 9 Worlds 3.0 Shell Jacket”
26. august 2024 | Bekledning

Test: Helly Hansen Odin 9 Worlds 3.0 Shell Jacket

Helly Hansen Odin 9 Worlds 3.0 Shell Jacket byr på mengder av beskyttelse, og er et plagg som tåler mye bruk og juling. Men for noen blir det kanskje for mye.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Superblast 2”
25. august 2024 | Løpesko

Test: ASICS Superblast 2

ASICS Superblast 2 tar egenskaper fra toppmodellene og pakker det inn i en lett, responsiv og utrolig komfortabel og allsidig løpesko.
Les mer
Featured image for “Test: JBL Go 4”
17. august 2024 | Bluetooth høyttalere

Test: JBL Go 4

JBL Go 4 leverer enda bedre lyd, lengre batteritid, et freshere design, og støtte for Bluetooth LE og Auracast i en liten, lett, robust og vanntett høyttaler.
Les mer
Featured image for “Test: New Balance Propel FuelCell V4”
12. august 2024 | Løpesko

Test: New Balance Propel FuelCell V4

New Balance FuelCell Propel V4 kombinerer et mykt og responsivt skum med en fleksibel og stabiliserende TPU-plate i markedets kanskje rimeligste platesko.
Les mer
Featured image for “Test: Suunto Race S”
7. august 2024 | Pulsklokker

Test: Suunto Race S

Suunto Race S er ikke bare en av de rimeligste AMOLED-klokkene på markedet. Den er også en av beste og mest nøyaktige. Er dette årets beste budsjett kjøp?
Les mer
Featured image for “Test: JBL Live Buds 3”
6. august 2024 | Tester

Test: JBL Live Buds 3

JBL Live Buds 3 lar deg gjøre alle nødvendige innstillinger raskt og enkelt direkte fra ladeetuiet. I tillegg låter de bra og byr på flere praktiske funksjoner.
Les mer
Featured image for “Test: VJ IRock +”
3. august 2024 | Sko

Test: VJ IRock +

VJ IRock + tar det gode grepet og de gode egenskapene fra Irock 4 og pakker det inn i en bredere sko med en mer komfortabel og allsidig passform.
Les mer