Test: Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX

3. juli, 2022 (oppdatert 28. mai 2023)
Featured image for “Test: Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX”

Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX er ute i sin fjerde utgave og bedre enn noen gang. Denne lettvekteren har egenskaper som gjør den til en glimrende lettvekts tursko for variert turliv både høyt og lavt.

Salomon har tursko i alle høyder og fasonger, men ingen av fjellskoene er mer allsidig enn Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX. Undertegnede har hatt alle utgavene av denne skoen, og satt til og med på et nytt par Salomon X Ultra 3 Mid GORE-TEX da 4-ern dukket opp. Og her har Salomon truffet blink. Visuelt er det lett å se at det har skjedd store endringer, men det merkes også raskt på innsiden.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Kjøp Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX hos Outnorth.no

Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX – Rask som en løpesko

Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX er først og fremst rask. Vekten på kun 425 gram i herremodell (370 gram i damemodell) gjør at skoen nesten ikke merkes på foten. Kombinert med den gode fleksen i overdelen, oppfører Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX seg nesten som en kraftig terrengløpesko.

Overdelen er totalfornyet, og det syntetiske stoffet er kledd med GORE-TEX membran og impregnert med vannavstøtende middel for å sikre at føttene dine holder seg tørre underveis på turen. Rundt hele skoen sitter en ny ADV-C konstruksjon bestående av to «vingeformete» stropper som strekker seg over vristen. Disse bidrar til å støtte opp skoen og foten, og gjør at Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX føles trygg selv i teknisk krevende terreng.

I front beskyttes tærne av en kraftig tåkappe som strekker seg langs siden og bakover, og både innside og utside beskyttes av partier med kunstig lær. Tungen er delvis sydd inn i sidene for å hindre at den krøller seg, samtidig som den holder rusk ute. Lissene strekker seg langt frem slik at det er enkelt å tilpasse skoen til foten, og det er to sett egne lissehull forsterket med metall.

Mellomsålen i Salomon sitt EnergyCell sørger for overraskende mye demping, og gjør det til en komfortabel opplevelse å måtte tilbakelegge lange partier selv på hardt underlag som asfalt. Kombinert med den formstøpte Ortholite-sålen og SensiFit-konstruksjonen som nærmest omslutter foten som en sokk, er Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX enkelt og greit svært komfortabel i bruk selv etter mange lange timer utendørs. Det er også romslig med plass i front, en betydelig endring fra forrige utgave, slik at skoen vil nok passe en større gruppe brukere. Skulle modellen bli for trang, finnes det også en egen «Wide»-modell som er 12 mm bredere over hele skoen.

Yttersåle og grep

Yttersålen består av Salomon All Terrain Contagrip, en gummiblanding laget for å fungere på variert underlag. Knastene er mellomhøye og jevnt fordelt utover sålen. For å sikre grep både i motbakke og nedoverbakke er knastene vinklet slik at de står i ulike retninger. På denne måten skal de kunne stå i mot kraften som oppstår nedover når du må bremse, samt bite fra seg oppover i klatringer.

Og Salomon har truffet godt med sine lovord. Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX er en super sko for sleipe Vestlandsfjell med berg og røtter jevnt fordelt som små feller utover i naturen. Samtidig er knastene jevnt nok fordelt til at skoene fungerer strålende på hardt underlag som grusvei og sti. Undertegnede som har brukt Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX i ett år og i skrivende stund er på det andre paret, har enda til gode å møte terreng der sålen må gi tapt. Gummiblandingen er også langt mer slitesterk enn den myke gummien vi finner på for eksempel Salomon Speedcross-serien. Selv etter et års bruk, er ikke sålen nevneverdig slitt.

Tilgjengelighet

Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX er tilgjengelig i både herre- og damemodell i henholdsvis seks og fem ulike farger. Det finnes også en «Wide»-utgave dersom standardmodellen blir for smal.

Skoene er relativt romslig, og enkle å tilpasse selv smale føtter takket være den lange snøringen frem mot tærne, og de støttenede «vingene» på siden.

Fakta:
Hæl/forfot: 31,5 mm/ 20,5 mm
Dropp: 11 mm
Vekt: 425 gram / 370 gram

Konklusjon

Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX
Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX

Product Name: Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX

Brand: Salomon

Offer price: 1800

Currency: NOK

Konklusjon

Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX gjør alt en god hikingsko skal gjøre. Den omfavner føttene dine mykt og komfortabelt, støtter opp slik at du kan føle deg trygg i all slags terreng, stenger vannet ute takket være GORE-TEX-membranen, sikrer godt grep på nært sagt alle underlag med sin overbevisende Contagrip-såle, og er lett og rask som en terrengsko.

X Ultra 4 Mid GORE-TEX ser kanskje for kraftig ut for en søndagstur i skogen, men denne skoen egner seg like godt på en kort tur i nærmarka som en 14-dagers tur gjennom Jotunheimen.

Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX imponerer, og føttene dine vil sannsynligvis takke deg dersom du tar sjansen på de.

Overall
90%
90%

Pros

  • Meget komfortabel.
  • Lett og fleksibel.
  • God demping.
  • Vanntett og hindrer møkk å feste seg.
  • Godt grep på nesten alle typer underlag.
  • Slitesterk.
  • Allsidig bruksområde.

Cons


Kjøp Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX hos Outnorth.no

Del gjerne: