Test: Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX

3. juli, 2022 (oppdatert 5. april 2024)

Featured image for “Test: Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX”

Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX er ute i sin fjerde utgave og bedre enn noen gang. Denne lettvekteren har egenskaper som gjør den til en velegnet tursko for variert turliv både høyt og lavt.

Salomon har tursko i alle høyder og fasonger, men Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX må være en av de mest allsidige undertegnede har hatt alle utgavene av denne skoen, og satt til og med på et nytt par Salomon X Ultra 3 Mid GORE-TEX da 4-ern dukket opp. Og her har Salomon truffet blink. Visuelt er det lett å se at det har skjedd store endringer, men det merkes også raskt på innsiden.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX – Rask som en løpesko

Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX er først og fremst rask. Den lave vekten på 425 gram i herremodell (370 gram i damemodell), kombinert med den gode fleksen i overdelen, gjør at gjør at Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX nesten ikke merkes på foten, og i langt større grad minner om en kraftig terrengsko.

Overdelen er helt fornyet og det syntetiske stoffet er kledd med GORE-TEX membran og impregnert med vannavstøtende middel for å sikre at føttene dine holder seg tørre underveis på turen. Rundt hele skoen sitter en ny ADV-C konstruksjon bestående av to «vingeformete» stropper som strekker seg over vristen. Disse bidrar til å støtte opp skoen og foten, og gjør at Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX føles trygg selv i teknisk krevende terreng.

I front beskyttes tærne av en kraftig tåkappe som strekker seg langs siden og bakover, og både innside og utside beskyttes av partier med kunstig lær. Tungen er delvis sydd inn i sidene for å hindre at den krøller seg, samtidig som den holder rusk ute. Lissene strekker seg langt frem slik at det er enkelt å tilpasse skoen til foten, og det er to sett egne lissehull forsterket med metall.

Mellomsålen i Salomon sitt EnergyCell sørger for overraskende god demping og sørger for at selv lange partier hardt underlag som asfalt oppleves uproblematisk. Kombinert med den formstøpte Ortholite-sålen og SensiFit-konstruksjonen som nærmest omslutter foten som en sokk, er Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX enkelt og greit svært komfortabel i bruk selv etter mange lange timer utendørs.

Skoen har også romslig i front – en betydelig endring fra forrige utgave – slik at skoen sannsynligvis vil passe en større gruppe brukere. Skulle skoen bli for trang så finnes det en egen «Wide»-modell som er 12 mm bredere over hele skoen.


Yttersåle og grep

Yttersålen består av Salomon All Terrain Contagrip, en gummiblanding laget for å fungere på variert underlag. Knastene er mellomhøye og jevnt fordelt utover sålen. For å sikre grep både i motbakke og nedoverbakke er knastene vinklet slik at de står i ulike retninger. På denne måten skal de kunne stå i mot kraften som oppstår nedover når du må bremse, samt bite fra seg oppover i klatringer.

Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX er en god sko for variert underlag med innslag av alt fra tørre og våte stier med røtter jevnt fordelt som små feller utover i naturen, til fjellterreng med både tørr og våt stein. Knastene er også jevnt nok fordelt til at skoene fungerer godt på hardt underlag som grusvei og sti.

Undertegnede som har brukt Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX i ett år og i skrivende stund er på det andre paret, har enda til gode å møte terreng der sålen må gi tapt. Gummiblandingen er også langt mer slitesterk enn den myke gummien vi finner på for eksempel Salomon Speedcross-serien. Selv etter et års bruk er ikke sålen nevneverdig slitt, men derimot slites dessverre overdelen raskt, og Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX kan ikke sammenlignes med tradisjonelle og kraftige lærsko. For å holde skoene vanntett lengst mulig, anbefales det å impregnere skoene med jevne mellomrom, for den syntetiske membranen holder ikke veldig godt i våte forhold.


Tilgjengelighet

Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX er tilgjengelig i både herre- og damemodell i henholdsvis seks og fem ulike farger. Det finnes også en «Wide»-utgave dersom standardmodellen blir for smal.

Skoene er relativt romslig, og enkle å tilpasse selv smale føtter takket være den lange snøringen frem mot tærne, og de støttenede «vingene» på siden.

Ønsker du et alternativ til X Ultra 4 GORE-TEX, så kan du finne en oversikt over alle tester av fjellsko/tursko her.


Fakta:
Hæl/forfot: 31,5 mm/ 20,5 mm
Dropp: 11 mm
Vekt: 425 gram / 370 gram

Konklusjon


Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX
Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX

Product Name: Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX

Brand: Salomon

Offer price: 1800

Currency: NOK

Konklusjon

Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX gjør egentlig en god hikingsko skal gjøre, bortsett fra en ting. På den positive siden omfavner de føttene dine mykt og komfortabelt, støtter opp slik at du kan føle deg trygg i all slags terreng, og sikrer godt grep på nært sagt alle underlag med sin overbevisende Contagrip-såle, og er lett og rask som en terrengsko. Det kjedeligste med Salomon X Ultra 4 Mid GORE-TEX er at den har begrenset vanntetthet, og selv om den stenger vannet ute i starten, holder de på langt nær like lenge som en sko i denne prisklassen burde gjøre. Foruten om vanntettheten er en veldig god tursko, og den kan like gjerne brukes på en søndagstur i skogen som en 14-dagers tur gjennom Jotunheimen.

Overall
85%
85%

Pros

  • Meget komfortabel.
  • Lett og fleksibel.
  • God demping.
  • Vanntett og hindrer møkk å feste seg.
  • Godt grep på nesten alle typer underlag.
  • Allsidig bruksområde.

Cons

  • Begrenset slitestyrke.

Del gjerne: