Test: Salomon Elixir GORE-TEX

13. oktober, 2023 (oppdatert 8. april 2024)

Featured image for “Test: Salomon Elixir GORE-TEX”

Salomon Elixir GORE-TEX byr på høy komfort, god beskyttelse, topp stabilitet og trygghet, i en rask og leken sko. En god allrounder som trives overalt.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Salomon Elixir GORE-TEX

Salomon har i år utvidet produktlinjen med en ny «Elixir»-kolleksjon som blander egenskaper fra både terreng-, hiking- og streetwear kolleksjonen i en herlig miks. Salomon Elixir-skoene kommer i to utgaver; Salomon Elixir GORE-TEX (lav) og Salomon Elixir Mid GORE-TEX (halvhøy).

De to modellene bygger på den samme gode plattformen, der kun høyden på skaftet skiller de. Salomon Elixir GORE-TEX minner i størst grad om en terrengsko, mens Salomon Elixir Mid GORE-TEX i større grad ligner en fjellsko. Begge er lette og raske og byr på god stabilitet og sikkert grep


Overdel og design

Salomon Elixir GORE-TEX er en lav tursko med en overdel bestående av vanntett membran i GORE-TEX og ekstra TPU-forsterkninger på utsatte steder for økt beskyttelse.

For best mulig egenskaper tar Salomon Elixir i bruk «Active Chassis»-teknologien som bidrar til økt støtte og stabilitet fra sidene i vanskelig terreng, mens SensiFit sørger for en tett, behagelig og presis passform der skoen omfavner foten jevnt fra mellomfoten til hælen.

Salomon Active Chassis er en teknologi som primært brukes i Salomon sine terrengløpesko og fjellsko. Den er utformet for å gi ekstra støtte, demping og beskyttelse under variert terreng for å forbedre løpeeffektiviteten.

Active Chassis består av en mellomsålekonstruksjon som kombinerer ulike materialer for å tilby en balanse mellom stabilitet og støtdemping. Dette kan være spesielt nyttig i ujevnt terreng og gir god respons og beskyttelse mot røtter, steiner og andre hindringer.

SensiFit er en teknologi som er utviklet av Salomon for å gi en tett, behagelig og presis passform rundt foten. Sensifit omfavner foten jevnt fra mellomfoten til hælen, noe som gir en sikker og stabil følelse.

SensiFit bruker elastiske materialer og justerbare bånd for å tilpasse seg individuelle fotformer og å gi bedre kontroll og respons i skoen. SensiFit bidrar til å forhindre sklisikre og bølgete bevegelser inne i skoen, noe som kan redusere risikoen for gnagsår og ubehag under aktivitet.

Både tungen og hælkappen er godt polstret og bidrar til høy komfort, mens en kraftig tåkappe sørger for god beskyttelse for tær og fot.

I likhet med sin «storebror Salomon Elixir Mid GORE-TEX, vil designet på Salomon Elixir GORE-TEX utvilsomt vekke oppsikt. Formen er utradisjonell, og ett ellet annet får skoene til å se ut som en rekvisitt fra en «science fiction» film. De som har sett turskoene HOKA Kaha 2 Low GTX vil dra kjensel umiddelbart, og Salomon har nok hentet noe av inspirasjonen herfra.

Det eneste punktet Salomon Elixir GORE-TEX feiler på, er hvordan lissene er festet på de to øverste hullene. Istedenfor å benytte egne løkker, eller metallringer til lissen slik at det blir minimal friksjon når du skal stramme de, så går de rett gjennom TPU-forsterkningene som gjør at de nesten sitter bom fast når du skal både stramme og slakke de. Det fører til mye ekstra lirking, kot og frustrasjon.


Mellomsåle – God demping og høy energiretur

En av Salomon Elixir GORE-TEX sine største fordeler er den gode dempingen og høye energireturen. Den tykke mellomsålen består utelukkende av Salomon Energy Foam – et dempemateriale bestående av en kombinasjon av EVA og olefinblokkopolymerer (OBC). Energy Form har lavere vekt, høyere energiretur, bedre vibrasjonsdemping og en mykere følelse enn tradisjonelt EVA-skum. Skummet brukes mye i Salomon sine beste løpesko, og passer perfekt inn i Salomon Elixir GORE-TEX.

Mellomsålen og yttersålen er begge relativt brede og danner en stabil plattform som bidrar til trygghet og høy komfort når du begynner å bli sliten og trenger litt ekstra hjelp.

Dempingen og komforten er rett og slett helt rå, og du kan like gjerne tilbakelegge en maratondistanse på asfalt om en lengre tur i terrenget. Til tross for dempingen er skoen også veldig stabil og gir god støtte. Mye skyldes den brede plattformen, men også at dempingen er såpass fast at du unngår å synke ned i skoen, men «flyter» oppå.


Yttersåle og grep

Yttersålen på Salomon Elixir GORE-TEX består av Salomon All-Terrain Contagrip med 5 mm dype knaster vinklet i ulike retninger for å sikre godt grep både under klatring og nedoverbakker. Salomon har lenge vært gode på grep, og Elixir GORE-TEX sitter gode på det meste av underlag så lenge det ikke blir for gjørmete, eller på sleipe røtter og steiner. Skoen trives aller best på typisk fjellterreng og skogsterreng, og de store og brede knastene gjør at det er komfortabelt å gå på hard og kompakt underlag som stein/berg, harde grusveier og asfalt. Slitestyrken er god og har ikke synlig slitasje etter testperioden.

I likhet med flere av Salomon sine løpesko har Elixir GORE-TEX tatt i bruk inspirasjon fra skiavdelingen til Salomon og benyttet en Reverse Camber geometri på yttersålen. Reverse Camber betyr at skoen er avrundet både i front og bakkant, noe som bidrar en jevnere overgang og enklere stegavvikling.

Jo større avrunding, desto mer fremtredende blir effekten. Salomon Elixir GORE-TEX har den største avrundingen på noen Salomon sko til nå, og effekten er merkbar fra første tråkk. På kompakt underlag gir det følelsen av å fly bortover terrenget og stegene går nesten av seg selv når du får litt fart på beina. I teknisk krevende terreng blir skoene derimot litt mer ustabil ettersom en mindre del av sålen er i kontakt med underlaget, men det er likevel ikke noe stort problem. Fordelene er helt klart større enn ulempene, men det er greit å være klar over.


Tilgjengelighet og passform

Salomon Elixir GORE-TEX er tilgjengelig i herre- og damemodell i flere farger (tre for herre to for dame) og et stort utvalg størrelser. Det finnes som nevnt en halvhøy utgave dersom du ønsker en enda lettere og mer terrengsko-inspirert modell.

Skoene er normale i størrelsen og middels bred over hele lesten og i tåboksen. Både innsiden og området rundt ankelen er godt polstret og sørger for høy komfort.


Ønsker du en lettere sko som fungerer til både hverdags og enkle turer? Sjekk ut HOKA Tranport (testet her). Dette er en sko alle burde ha i garderoben.


Fakta

 • Hæl/forfot (herre/dame): 22 mm / 16 mm
 • Dropp (herre/dame): 6 mm
 • Vekt (herre/dame): 385 g / 336 g
 • Dybde knaster: 5 mm

Konklusjon


Salomon Elixir GORE-TEX
Salomon Elixir GORE-TEX

Product Name: Salomon Elixir GORE-TEX

Brand: Salomon

Offer price: 2100

Currency: NOK

Konklusjon

Salomon Elixir GORE-TEX fremstår kanskje overdrevent store, men det heftige konstruksjonen er også det som gir den mye av den høye komforten, gode beskyttelsen og stabiliteten. Den litt «merkelige» såleformen og lave vekten er med på å gjøre skoen raskere enn de fremstår, og ikke minst biter de 5 mm høye All-Terrain Contagrip knastene godt fra seg.

Er du minimalist er ikke Salomon Elixir GORE-TEX noe for deg, men ønsker du en solid, komfortabel og lett tursko som kan brukes både høyt og lavt, i marka eller på fjellet over flere dager, så er Salomon Elixir GORE-TEX et godt valg.

Overall
90%
90%

Pros

 • Høy komfort fra første tråkk.
 • Meget god demping.
 • Stabil plattform med god støtte.
 • Rask og leken.
 • Godt grep.
 • God beskyttelse 360 grader.

Cons

 • Litt ustabil i teknisk krevende terreng.
 • Frustrerende stammeløsning på lissene.

Del gjerne: