Test: Bowers & Wilkins Pi8

31. august, 2024 (oppdatert 2. september 2024)

Featured image for “Test: Bowers & Wilkins Pi8”

Bowers & Wilkins Pi8 er totalt bygget opp fra grunnen og leverer kvalitet i hvert eneste ledd. Dette er trådløs lyd på sitt beste, men det kommer med en høy pris.

Bowers & Wilkins (B&W) har lenge vært kjent for sin kompromissløse lydkvalitet, og med lanseringen av Pi6 og Pi8 True Wireless-ørepropper tar de et stort skritt videre fra forgjengerne Pi5 Si2 og Pi7 Si2. I følge Bowers & Wilkins er både Pi6 og Pi8 bygget opp helt fra grunnen med fokus på både komfort, lydkvalitet, støydemping og brukervennlighet, og henter inspirasjon fra toppmodellene i hodetelefon-serien.

Prisen er nesten farlig høy, men begge modellene lover å være en verdig oppgradering fra forgjengerne. Jeg testet aldri hverken B&W Pi5 Si2 eller Pi7 Si2, men kan i det minste bekrefte at de nykommerne leverer høy kvalitet over hele linja.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Dette er nytt fra forrige generasjon – Kort oppsummert

Bowers & Wilkins Pi6 og Pi8 har gjennomgått et fullstendig redesign for å forbedre komfort og lydkvalitet, og er utviklet av de samme design- og ingeniørteamene som står bak de nærmest luksuriøse Px7 S2e- og Px8-hodetelefonene.

Felles for begge modellene er:

  • IP54-sertifisering (vanntett og støvtett).
  • Forbedret berøringskontroll for enklere betjening.
  • Mindre og lettere ladeetui (6,5 x 5,2 x 2,9 cm)
  • Bluetooth 5.4 med støtte for Multipoint.
  • Aktiv støydemping (ANC) og forbedrede algoritmer.
  • aptX Adaptive lydkodek.

Oppgraderinger eksklusivt for B&W Pi8:

  • Smart ladeetui med støtte for trådløs lading og mulighet for å strømme lyd fra analoge lydkilder via USB-C eller 3.5 mm kontakt.
  • 2 x 12 mm Carbon Cone-drivere (samme som på toppmodellen Px8).
  • aptX Lossless (tilsvarende CD-kvalitet).
  • DSP, DAC og forsterkningsteknologi for best mulig ytelse.
  • 5-bånds equalizer.

Oppgraderinger eksklusivt for B&W Pi6:

  • 2 x 12 mm Bio-cellulose-drivere (samme som på Px7 S2e hodetelefonene).
  • aptx Adaptive.
  • Bass- og diskantjustering i appen.

Hva skiller B&W Pi6 fra Pi8?

Selv om både Pi6 og Pi8 støtter aptX Adaptive, skiller de seg fra hverandre ved at Pi8 også støtter aptX Lossless som gir trådløs lyd med CD-kvalitet, mens Pi6 «kun» støtter aptX Adaptive.

Pi8 bruker en 12 mm Carbon Cone-driver, samt en dedikert DSP, DAC og forsterkningsteknologi for best mulig ytelse. Pi6 er utstyrt med en 12 mm bio-cellulose-driver. Førstnevnte tilbyr også en 5-bånds equalizer, mens sistnevnte tilbyr enklere bass- og diskantjustering i appen.

B&W Pi8 er også alene om å tilby et smart ladeetui med støtte for trådløs lading og mulighet for å strømme lyd fra analoge lydkilder via USB-C eller 3.5 mm kontakt.

Prisene reflekterer også forskjellene i funksjonalitet; Pi8 er den dyreste modellen med en veiledende pris på 4498 kr, mens Pi6 er rimeligere med en veiledende pris på 2848 kr.

Tabellen under viser de viktigste egenskapene for Bowers & Wilkins Pi6 og Pi8.

FunksjonB&W Pi6B&W Pi8
Pris2848,-4498,-
Batteritid (ørepropper)8 timer6.5 timer
Tilleggseffektivitet16 timer (etuiet)13.5 timer (etuiet)
Total batteritid24 timer20 timer
Lydteknologi2×12 mm Bio-cellulose driver2×12 mm Carbon Cone driver
LydkodekeraptX Adaptive,
aptX Classic
AAC
SBC
aptX Lossless +, aptx Adaptive,
aptX Classic,
AAC,
SBC
TilkoblingBluetooth 5.4Bluetooth 5.4
StøydempingAktiv støydemping (ANC)Aktiv støydemping (adaptiv)
Trådløs ladingNeiJa

Design og passform

Bowers & Wilkins har brukt omfattende forskning på ørets anatomi for å designe Pi6 og Pi8, noe som har resultert i bedre passform enn tidligere generasjoner. Begge modellene inkluderer fire forskjellige størrelser av øretupper (XS, S, M, L) for å kunne tilby en sikker og behagelig passform for de fleste øreformer, og redesignet bidrar også til bedre passiv støydemping. Det er dog ingen passform-test for å hjelpe deg til å finne den beste størrelsen på proppene.

Bowers & Wilkins Pi6 og Pi8 er svært like utseendemessig, og er relativt store sammenlignet med flertallet av trådløse ørepropper. Passformen er likevel god, og det er lett å kunne bruke de i timesvis uten å bli sliten i ørene. Ladeetuiet er slankere og lettere enn for forrige generasjon, de har ikke lenger en paringsknapp (pares automatisk når de holdes opp mot den aktuelle enheten), mens et LED-lys i front viser paringsstatus og batterinivå.

Begge modellene er IP54-klassifisert og er dermed beskyttet mot både vann, svette og støv. Bedre passform til tross, så er ikke dette de beste øreproppene for trening ettersom de ikke sitter supergodt når du headbanger som en gal under ulike aktiviteter.

B&W Pi8 fås i fargene Anthracite Black, Dove White, Jade Green og Midnight Blue, mens B&W Pi6 er tilgjengelig i fargene Storm Grey, Cloud Grey, Forest Green og Glacier Blue.

I tillegg til de ekstra silikonproppene medfølger en USB-C til 3.5 mm kabel og en USB-C til USB-C kabel.


Batteritid og tilkobling

Bowers & Wilkins Pi6 tilbyr opptil 8 timers spilletid med ANC aktivert (tidligere 5 timer med ANC deaktivert) og ytterligere 16 timer fra etuiet, slik at du har totalt 24 timer før enheten må lades. Bowers & Wilkins Pi8 gir 6,5 timer med ANC på (tidligere 5 timer med ANC deaktivert), ytterligere 13,5 timer fra etuiet, og totalt 20 timers spilletid.

Begge modellene støtter Bluetooth 5.4 og har multipoint-teknologi som gjør det mulig å koble til to enheter samtidig. Rekkevidden er om lag 10 meter, og stabiliteten skal ha blitt bedre fra forrige generasjon. Bowers and Wilkins har også fått på plass Google Fast Pair for sømløs integrasjon med Android-enheter, samt Made for iPhone (MFi) støtte for like enkel tilkobling til iOS-enheter.

Tilkobling til nye enheter gjøres ved å åpne lokket å holde de inntil den nye enheten som automatisk skal oppdage øreproppene. Dersom de ikke kobles til, kan du holde inne berøringsknappene i tre sekunder for å sette de i paringsmodus

Bowers & Wilkins Pi8 leveres med et smart ladeetui som støtter både trådløs lading og muligheten for å benytte ladeetuiet som en lyd-transmitter via USB-C eller en 3,5mm kabel for å koble til enheter som ikke støtter trådløs avspilling.

En fullading tar om lag 60 minutter, og begge modellene støtter hurtiglading der 15 minutter gir nok til 2 timers bruk.


Støydemping og Pass Through Mode

Begge modellene er utstyrt med aktiv støydemping (ANC), men B&W Pi8 bruker en proprietær ANC-algoritme for å filtrere ut støy mer effektivt uten å redusere musikkens lydkvalitet. Der B&W Pi6 bygger på den samme teknologien som finnes i Pi7 S2, så er B&W Pi8 oppgradert med den samme teknologien som finnes i flaggskip hodetelefonene Px8.

Kvaliteten er god, men langt i fra best i klassen. Det blir ikke helt stille, og du får ikke den samme lukkede boblen som du kan få fra blant annet toppmodellene til Apple, Samsung, Google, Huawei, Jabra, mfl..

B&W Pi8 støtter også Pass Through Mode (også kalt Ambient Sound) som lar deg høre hva som skjer rundt deg uten å måtte ta ut øreproppene, men heller ikke denne er på nivå med de nevne modellene over.

Det er lett å skifte mellom modusene ved å trykke lett på en av øreproppene, eller bytte i appen. Det er derimot ingen mulighet for å justere graden av hverken støydemping eller lydinnslipp, så her er det enten «av eller på».


Lydkvalitet, lydkodeker, tilpasning av lyd

Bowers & Wilkins Pi6 og Pi8 tar i bruk Qualcomm sin siste generasjon trådløse brikker med støtte for Bluetooth 5.4, mens Pi8 i tillegg benytter en separat DAC/DSP som prioriterer å ta seg av de mest krevende oppgavene slik at Qualcomm-brikken kan forbeholdes å levere best mulig lydkvalitet og støydemping.

Pi8 bruker en 12 mm Carbon Cone-driver (oppgradert fra 9,2 mm dynamisk driver), mens Pi6 er utstyrt med en 12 mm bio-cellulose-driver (oppgradert fra 9,2 mm dynamisk driver). Karbonets ekstreme stivhet sørger for at membranen i Carbon Cone-driverne holder seg stiv uansett frekvens, og skal bidra til å redusere forvrengning å gi en mer presis respons på raske endringer i lyden, spesielt i de høyere frekvensene.

Begge modeller har støtte for aptX Adaptive ved 24-bit/96kHz, mens Pi8 også støtter aptX Lossless som muliggjør trådløs lyd i CD-kvalitet. Bowers & Wilkins Music-appen gir deg mulighet til å tilpasse equalizer-innstillinger, der Pi8 tilbyr en 5-bånds EQ mens Pi6 gir mulighet for justering av bass og diskant. Ved å aktivere TrueSound deaktiveres EQ fullstendig slik at du kan lytte til musikken i sin reneste form.

I tillegg til equalizeren kan du koble til ulike musikktjenester som blant annet Tidal, SoundCloud, qobuz, TuneIn, Deezer, mfl., slik at du enkelt får tilgang til musikken i Bowers & Wilkins Music-appen.

Som forventet leverer Bowers & Wilkins Pi8 enestående god lyd med rike detaljer, dyp bass og klar diskant. Takket være de store driverne (de samme som sitter i de lovpriste Px8 hodetelefonene) og støtten for aptX Adaptive, får du en svært presis lydgjengivelse som vil tilfredsstille de mest kresne.

For å forsøke og sette ord på det:
Hvis du noen gang har kjent på følelsen av å gå ut av et konsertlokale, og du føler at hele kroppen er «fylt av musikk». Det er den samme følelsen du får av å lytte til Bowers & Wilkins Pi8. Det er nesten skummelt hvor vanskelig de er å legge fra seg.

Undertegnede er ingen audiofil med mulighet til å skille ørsmå detaljer i lydbildet, men selv jeg klarer å høre forskjell på lyden i Bowers & Wilkins Pi8 og andre ørepropper – til og med de allerede meget gode Sennheiser Momentum True Wireless 4. Det er nesten slik at esken som Bowers & Wilkins Pi8 leveres i burde hatt varselstrekant med «fare om avhengighet» på utsiden.


Samtalekvalitet

Begge modellene benytter totalt 6 mikrofoner (tre mikrofoner per ørepropp) som bidrar til klarere samtalekvalitet ved å redusere uønsket ytre støy under samtaler. Pi8 benytter den samme støyreduksjons-teknologien som er brukt i B&W sine flaggskips hodetelefoner Px8, mens Pi6 bygger på denne samme teknologien som Px7 S2e-hodetelefonene.

Både mikrofonene og sensorene har fått en ny plassering for å ikke blokkeres under bruk, noe som skal bidra til både bedre støydemping og samtalekvalitet.

Samtalekvaliteten er god, men ikke best. Ettersom disse øreproppene ikke har ekstra stammer slik som AirPods, Galaxy Buds Pro 3, etc., er det heller ikke å forvente at samtalekvaliteten skal være den samme, men du kan uansett fint gjennomføre en lengr samtale uten å kvie deg.


Betjening og tilpasningsmuligheter i appen

Bowers & Wilkins Pi6 og Pi8 betjenes via berøringsflater på hver ørepropp, og lar deg spille av/pause musikk (ett trykk), hoppe mellom spor (to trykk for neste, tre trykk for forrige), justere volumet (holde inne høyre/venstre), å besvare samtaler med enkle trykk. Du kan også aktivere taleassistenten (Amazon Alexa, Google Assistant, Siri) å veksle mellom støydemping og ANC/Pass Through Mode direkte fra øreproppene.

Gjennom Bowers & Wilkins-appen kan du tilpasse kontrollene, men du er dessverre ganske begrenset, og må enten velge «volum kontroll» eller «lydmodus og taleassistent» uten muligheten for å i bruk begge samtidig.

Auto pause sørger for at musikken settes automatisk på pause i det du fjerner en ørepropp fra øret, og starter igjen når du setter den på plass. Dette fungerer helt supert.

Det er derimot ingen «finn øreproppene» funksjon.


Konkurrenter

Bowers & Wilkins Pi8 møter sterk konkurranse fra andre high-end trådløse-ørepropper som Sony WF-1000XM5, Apple AirPods Pro 2, Samsung Galaxy Buds 3 Pro, Sennheiser Momentum True Wireless 4, med flere.

Sony WF-1000XM5 tilbyr lignende lydkvalitet og støydemping, men Pi8 kan skilte med bedre materialkvalitet og en mer raffinert lyd. Apple AirPods Pro 2 (testet her) har bedre integrasjon med iOS, mens Samsung Galaxy Buds 3 Pro (testet her) gir den beste opplevelsen med Samsung, og begge modellene byr på bedre støydemping og samtalekvalitet, men kommer til kort når det gjelder lydkvalitet sammenlignet med Pi8. Sennheiser Momentum True Wireless 4 (testet her) gir hard konkurranse på lydfronten, men Bowers & Wilkins tar lyden enda et steg videre, i tillegg til bedre støydemping.

Hvilke som er best kommer helt ann på behov og bruksområde, og jeg ville for eksempel valgt Jabra Elite 8 Active Gen 2 (testet her) hver dag hele uken dersom bruken var til trening. Derimot er lydkvaliteten på Bowers & Wilkins Pi8 så, nesten irriterende god, at de er vanskelig å legge fra seg.


Konklusjon



Bowers & Wilkins Pi8
Bowers & Wilkins Pi8

Product Name: Bowers & Wilkins Pi8

Brand: Bowers & Wilkins

Offer price: 4498

Currency: NOK

Konklusjon

Bowers & Wilkins sine nye Pi6 og Pi8 er en betydelig oppgradering fra tidligere generasjoner, og serverer forbedret komfort, større lyddrivere, mer avanserte funksjoner som aptX Lossless i Pi8, enda bedre støydemping, og ikke minst mye bedre samtalekvalitet.

Der Pi6 gir en god balanse mellom pris og ytelse, setter Pi8 en ny standard for lydkvalitet for trådløse ørepropper ved å tilby topp egenskaper over hele fjøla, og en premium finish som får de mest kresne til å kaste et ekstra blikk i beundring. Lydkvalitet, støydemping, passform, batteritid, premium følelse – alt er krysset av.

Prisen er dessverre skremmende høy, og du finner meget gode trådløse ørepropper til halvparten av prisen for Pi8, men du får ikke den samme ekstreme lydkvaliteten og kvalitetsfølelsen. Det som er viktig er at du finner ut hva som er viktig for deg; Lyd? Eller best mulig allround egenskaper for pengene?

Dersom det første punktet er viktigst for deg, så er det i hvert fall så godt som umulig å velge feil med Bowers & Wilkins Pi8.

Overall
90%
90%

Pros

  • Premium finish og design.
  • Komfortabel passform selv etter flere timers bruk.
  • Fantastisk lydkvalitet.
  • Meget detaljert lydbilde.
  • Støtte for aptX Lossless.
  • Jevnt over god støydemping.
  • Ok samtalekvalitet.
  • Smart ladeetui lar deg strømme lyd fra analoge enheter.
  • God respons fra kontrollene.
  • Vanntett og støvtett.

 

Cons

  • Ingen justering av ANC eller Transparency Mode.
  • Litt store til trening.
  • Middels batteritid.
  • Høy pris.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Silva Trail Runner Free 2 Hybrid”
12. september 2024 | Friluftsutstyr

Test: Silva Trail Runner Free 2 Hybrid

Silva Trail Runner Free 2 er hodelykten for deg som ønsker en lett og kompakt hodelykt med kraftig lys uten å måtte tenke på ledninger.
Les mer
Featured image for “Test: Google Pixel Watch 3”
9. september 2024 | Tester

Test: Google Pixel Watch 3

Google Pixel Watch 3 er endelig tilgjengelig i to størrelser. Og de byr på flere spennende oppgraderinger og funksjoner, både for helsemåling og trening.
Les mer
Featured image for “Test: Google Pixel 9 Pro”
2. september 2024 | Mobiltelefoner

Test: Google Pixel 9 Pro

Google Pixel 9 Pro briljerer med slående god bildekvalitet, et «perfekt» design, en imponerende skjerm, lang batteritid, og flere nyttige AI-funksjoner.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Mach X 2”
31. august 2024 | Løpesko

Test: HOKA Mach X 2

HOKA Mach X 2 tar egenskaper fra flaggskipet Cielo X1, tryggheten fra Mach 6, og lokker med en rask og komfortabel supersko som kan brukes til både hverdag og konkurranse.
Les mer
Featured image for “Test: Bowers & Wilkins Pi8”
31. august 2024 | Tester

Test: Bowers & Wilkins Pi8

Bowers & Wilkins Pi8 er totalt bygget opp fra grunnen og serverer premium finish og trådløs lyd på sitt beste. Men, det kommer med en høy pris.
Les mer
Featured image for “Test: Samsung Galaxy Z Flip 6”
27. august 2024 | Mobiltelefoner

Test: Samsung Galaxy Z Flip 6

Samsung Galaxy Z Flip 6 viser at flip-telefoner endelig fortjener en plass i mobiluniverset. Her får du en fullverdig telefon med imponerende egenskaper.
Les mer
Featured image for “Test: Helly Hansen Odin 9 Worlds 3.0 Shell Jacket”
26. august 2024 | Bekledning

Test: Helly Hansen Odin 9 Worlds 3.0 Shell Jacket

Helly Hansen Odin 9 Worlds 3.0 Shell Jacket byr på mengder av beskyttelse, og er et plagg som tåler mye bruk og juling. Men for noen blir det kanskje for mye.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Superblast 2”
25. august 2024 | Løpesko

Test: ASICS Superblast 2

ASICS Superblast 2 tar egenskaper fra toppmodellene og pakker det inn i en lett, responsiv og utrolig komfortabel og allsidig løpesko.
Les mer
Featured image for “Test: JBL Go 4”
17. august 2024 | Bluetooth høyttalere

Test: JBL Go 4

JBL Go 4 leverer enda bedre lyd, lengre batteritid, et freshere design, og støtte for Bluetooth LE og Auracast i en liten, lett, robust og vanntett høyttaler.
Les mer
Featured image for “Test: New Balance Propel FuelCell V4”
12. august 2024 | Løpesko

Test: New Balance Propel FuelCell V4

New Balance FuelCell Propel V4 kombinerer et mykt og responsivt skum med en fleksibel og stabiliserende TPU-plate i markedets kanskje rimeligste platesko.
Les mer
Featured image for “Test: Suunto Race S”
7. august 2024 | Pulsklokker

Test: Suunto Race S

Suunto Race S er ikke bare en av de rimeligste AMOLED-klokkene på markedet. Den er også en av beste og mest nøyaktige. Er dette årets beste budsjett kjøp?
Les mer
Featured image for “Test: JBL Live Buds 3”
6. august 2024 | Tester

Test: JBL Live Buds 3

JBL Live Buds 3 lar deg gjøre alle nødvendige innstillinger raskt og enkelt direkte fra ladeetuiet. I tillegg låter de bra og byr på flere praktiske funksjoner.
Les mer