Test: Hanwag Makra Pro Low GTX

31. oktober, 2023 (oppdatert 8. april 2024)

Featured image for “Test: Hanwag Makra Pro Low GTX”

Hanwag Makra Pro Low GTX byr på høy komfort, god passform, en stødig og sikker oppbygning, og godt grep. Prisen er høy, men skoen vil vare lenge.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Hanwag – En kort historie

De er kanskje ikke like kjent som Salomon, Scarpa, La Sportiva eller andre merker som bruker store summer på markedsføring, men Hanwag er en solid etablert merkevare.

Hanwag er et tysk selskap som har produsert fottøy siden 1921, og er kjent for sine kvalitetsprodukter og tradisjonelle produksjonsmetoder. Hanwag-sko er laget av nøye utvalg skinn og materialer, og er designet for å vare i mange år. Selskapet tilbyr alt fra lette terrengsko til mellomkraftige approachsko og solide ekspedisjonsstøvler.

En liten fun-fact er at Hanwag produserer alle skoene sine i Europa for å garantere kortere transportvei og kvalitetssikrede arbeidsvilkår for samarbeidspartnerne. Noe å tenke på hvis du synes prisen er noen hundrelapper «for» høy…


Hanwag Makra Pro Low GTX

Hanwag Makra Pro Low GTX er en lett og robust fjellsko til turer i krevende og variert terreng. Overdelen består av Perwanger skinn som er kjent for høy kvalitet og god holdbarhet. Materialet er utformet for å tåle røff behandling over tid, og gir en god balanse mellom holdbarhet og pusteevne. Kombinert med GORE-TEX-membranen snakker vi om en sko byr på suveren vanntetthet selv når du har trasket mange timer i regn og fuktig vær, eller har trampet gjennom tunge myrer.

Til tross for sin høye slitestyrke og holdbarhet veier ikke skoene mer enn 780 gram per par (størrelse 42 EU). For en såpass kraftig approachsko kan det klassifiseres som lett, selv om det begynner å bli tungt når du sammenligner med lette GORE-TEX terrengsko.

Passformen på Makra Pro Low GTX er i en egen klasse. Hanwag har gjort sjakktrekket med å sy tungen inn i selve overdelen på den ene siden av skoen (innsiden), slik at tungen legger seg tett inntil vristen og byr på en komfort som er sjelden på denne typen sko. Det anatomisk designet er utformet for å maksimere komforten å redusere belastningen på føttene, men bidrar også til å hindre rusk i å trenge inn i skoen. Dette er en sko du kan ta på deg rett ut av esken og som ikke behøver og gåes inn.

Skoen har en passform som føles tett og sikker, samtidig som den gir rom nok for tærne til å bevege seg. Den justerbare Ghilly-snøringen som strekker seg helt frem til tærne bidrar til at du enkelt får justert passformen slik at skoen sitter optimalt, og reduserer risikoen for gnagsår og ubehag som kan oppstå under lange turer.

En annen fordel er at lissene går gjennom egne forsterkningsløkker slik at de glir fritt uten friksjon når du skal stramme/løsne lissene. Skoen er også utstyrt med en beskyttende tåkappe og en forsterket hæl som øker holdbarheten og stabiliteten.


Mellomsåle og demping

Mellomsålen på Hanwag Makra Pro Low GTX er designet for å være holdbar og består av en blanding av PU og EVA i ulike deler av skoen for å sikre høyest mulig komfort, stabilitet og fleksibilitet i variert terreng.

PU er et slitesterkt materiale som kan tåle mye belastning, mens EVA er et fleksibelt materiale som kan absorbere støt. Ved hælen brukes PU for optimal demping og holdbarhet, mens ved forfoten brukes EVA for bedre demping og presisjon. Mellomsålen er også forsterket med en PU-skumkile ved hælen som hindrer foten i å falle innover.

Alt i alt oppleves dempingen og stabiliteten på Hanwag Makra Pro Low GTX som god. Selv etter mange kilometer på ren asfalt kjennes skoene myke og behagelige. Mellomsålen er også tilstrekkelig fast slik at den gir god stabilitet i krevende terreng, og du blir ikke tråkkende på ustødig «pute» som vingler til siden når du legger vekten over på den ene siden.

Skal man trekke Makra Pro Low GTX for noe, så må det være at sålen er veldig stiv. Veier du under 60 kg som undertegnede og går uten oppakning, så vil du merke at du bruker betydelig mer krefter enn når du går med en lett terrengsko med mykere såle. Tyngre personer vil nok kunne sette pris på dette i langt større grad, og spesielt dersom du går med en tung sekk i steinete terreng. Det er likevel viktig å være klar over.


Yttersåle og grep

Hanwag Makra Pro Low GTX benytter en Vibram Makra-såle som er utviklet i samarbeid med Vibram for å lage en såle som kombinerer godt grep på vått og tørt underlag samtidig som den bevarer høy slitestyrke. Mønsteret er relativt aggressivt med 6 mm høye knaster vinklet i ulike retninger, og gjør en god jobb på variert underlag. Knastene er dype nok til å sitte på løst på gjørmete underlag, og de tett nok til å gi høy komfort på hardt og kompakt underlag.

Derimot er de ikke like sikre på våte steiner og sleipe berg og sva. Det er nesten merkelig ettersom Hanwag markedsfører dette som en anmarsjsko, og da innebærer det som regel mye vandring i steinete terreng.

Når det er sagt gjør den seg absolutt ikke bort, men du får ikke det råe grepet på våte steiner som du gjør med skoene fra VJ, eller en del av Salomon sine fjellsko/tursko.


Målgruppe

Makra Pro Low GTX er et godt valg for alle som ønsker et lettere alternativ til en kraftig fjellsko, men fremdeles krever høy komfort, god stabilitet og særdeles god slitestyrke. Hanwag Makra Pro Low GTX er tyngre enn en tradisjonell terrengsko som ofte kan gjøre en bedre jobb på korte og mindre krevende turer, men viser sine beste egenskaper når du skal vandre langt og lenge i krevende terreng, og kanskje med en tung sekk på ryggen.

Du bytter ikke ut de lette terrengskoene med Hanwag Makra Pro Low GTX om du skal på en lett søndagstur i marka, men du ville ikke vært spesielt høy i hatten om du brukte de samme lette løpeskoene på en ukes tur i Jotunheimen i varierende vær og krevende terreng. Her vil Hanwag Makra Pro Low GTX virkelig komme til sin rett.


PS: Hvis du har lagt merke til at det finnes en versjon under navnet «Hanwag Makra Low GTX», så er det i stor grad samme sko, men en overdel i syntetisk materiale istedenfor skinn.

Ønsker du en lettere sko som fungerer til både hverdags og enkle turer? Sjekk ut HOKA Tranport (testet her). Dette er en sko alle burde ha i garderoben.


Konklusjon


Hanwag Makra Pro Low GTX
Hanwag Makra Pro Low GTX

Product Name: Hanwag Makra Pro Low GTX

Brand: Hanwag

Offer price: 2999

Currency: NOK

Konklusjon

Hanwag Makra Pro Low GTX er en god anmarsjsko som er designet for krevende terreng. Skoen er komfortabel å gå med på lange turer, men den har også nok støtte til å håndtere krevende terreng.

Den stive sålen gjør at skoen oppleves en god del tyngre i bruk enn en tradisjonell terrengsko, men kommer til nytte når du skal gå lenge i krevende terreng, og gjerne med tyngre oppakning.

Hanwag Makra Pro Low GTX er et godt valg for alle som ønsker en solid og lettgått sko som et alternativ til fjellstøvelen, og ikke minst klatrere som ønsker en god approachsko. Skoen er slitesterk, vanntett og pustende, og en sko du sannsynligvis vil kunne ha lenge.

Overall
80%
80%

Pros

  • Overlegen komfort.
  • Robust og slitesterk.
  • God balanse mellom komfort og stabilitet.
  • Full-lengde snøring gjør det enkelt å tilpasse skoen.
  • Vanntett og pustende.
  • God demping.
  • Godt grep på de fleste underlag.

Cons

  • Kan være litt tung for noen.
  • Litt for stiv såle?
  • Prisen er litt høy.

Del gjerne: