Polar starter å lisensiere ut algoritmene for trening og analyse

4. februar, 2023 (oppdatert 23. mai 2023)

Featured image for “Polar starter å lisensiere ut algoritmene for trening og analyse”

Polar har lansert en ny plattform der de åpner muligheten for å lisensiere sine algoritmer til andre selskaper. Polars innovative algoritmer innen trening, restitusjon og aktivitet, vil fremover kunne integreres i produkter fra en flere sports- og treningsselskaper som en del av den nye satsingen.

Det er ikke første gang vi ser dette typen lisensieringsmodell – spesielt ikke for finske selskaper. Firstbeat har tidligere levert lignende tjenester til en rekke bærbare produsenter, men ble kjøpt opp av Garmin i 2020.

Polar regnes som en pioner innen helse- og treningssporing og har eksistert i mer enn fire tiår. Selskapet ble grunnlagt i 1977, men den første trådløse pulsmåleren, Sport Tester PE 2000, først fem år senere i 1982. Siden den gang har Polar blitt regnet som et av verdens mest pålitelige navn på dette feltet. Polar produserer i hovesak pulsklokker, men også sykkelcomputere og pulssensorer.

Gjør algoritmene tilgjengelig

Polar for tiden 25 algoritmer tilgjengelig hvorav samtlige er fordelt på seks kategorier:

  • Aktivitet
  • Trening
  • Ytelse
  • Søvn
  • Restitusjon
  • Velvære

Verdifull innsikt på tvers av enheter

Disse algoritmene er bidragsytende og avgjørende for å gi brukerne verdifull innsikt, og gjør alt fra å spore bevegelsesmønstre, registrere søvn, skritt og kaloriforbruk, til å veilede optimal restitusjon.

Polar har opprettet en egen «hub», eller «nettside» (Polar Research Centre) med mer info om hvordan algoritmene fungerer, samt studiene som ligger til grunnlag for disse. Dette er en ressurs som inneholder både interne og eksterne studier som gir rikelig validering og støtte for deres algoritmer og er åpen for både selskaper og privatpersoner.

Det er som nevnt ikke første gang denne typen lisensiering skjer, og blant annet Valencell og LifeQ er store navn innen algoritmelisensiering. Begge disse fokuserer derimot på å tilby en medfølgende sensor- og algoritmepakker, slik de for eksempel har gjort med flere Suunto-klokker de siste årene.

Polars tilnærming er noe annerledes, og ligner i større grad Firstbeat sin strategi der selskapet tilbyr frittstående algoritmer. Dette åpner for ta selskaper som foretrekker å utvikle sin egen maskinvare, eller har et eksisterende maskinvaretilbud, kan benytte Polar sine avanserte og velpolerte algoritmer, i håp om å levere et enda bedre totalprodukt.

Et smart trekk?

Polars nye plattform virker som en fornuftig tilnærming i et konkurransepreget market der Garmin og Firstbeat er den største aktøren. Interessen for trening og helse er økende, og derfor er det også interessant med bedre og mer tilgjengelige algoritmer innen sport og trening. Polar har også gjort seg sterkt bemerket i markedet, og representerer høy kvalitet i hvert eneste ledd. Det er ikke «hvem som helst» som nå velger å åpne opp dørene.

Selkapet har en lang historie innen forskningsvalidering og en solid algoritmeportefølje. Ved å gjøre lisensieringsmodellen frittstående kan det åpne for en ny inntjeningsmodell ved at andre selskaper tar i bruk algoritmene i produktene sine.

Det blir uansett spennende å se hvordan dette utvikler seg videre. Kommer Firstbeat og Polar etterhvert til å selge abonnementer for å  gi tilgang til nye funksjoner? Eller forblir de gratis slik vi er bortskjemt med i dag? Fitbit har holdt sine premium-funksjoner bak en betalingsmur i mange år. Det er ikke utenkelig at de to finske selskapene Polar og Suunto kan finne frem til et slags samarbeid, noe som virkelig kunne vært spennende. Men i bunn og grunn, nå kan hvem som helst «kjøpe» seg tilgang.

Så til slutt; kanskje noen burde sende Apple en mail å be de utnytte muligheten. Det er bare å følge med i tiden fremover. Sannsynligvis kommer det oss forbrukere til gode med enda større konkurranse.


Del gjerne:

Featured image for “COROS gjør det tryggere å trene alene med ny stor oppdatering”
21. juni 2024 | Blogg

COROS gjør det tryggere å trene alene med ny stor oppdatering

COROS lanserer en rekke nye funksjoner for sine pulsklokker, inkludert sikkerhetsvarsling, gruppesporing og en enklere FTP test for sykkel.
Les mer
Featured image for “Shokz inngår samarbeid med maratonstjernen Eliud Kipchoge”
19. juni 2024 | Blogg

Shokz inngår samarbeid med maratonstjernen Eliud Kipchoge

Shokz, kjent for sine avanserte open ear-hodetelefoner, har annonsert et storstilt samarbeid med den dobbelte olympiske maratonvinneren, Eliud Kipchoge.
Les mer
Featured image for “Nyhet: Suunto Ocean – Kombinert pulsklokke og dykkercomputer”
18. juni 2024 | Blogg

Nyhet: Suunto Ocean – Kombinert pulsklokke og dykkercomputer

Suunto Ocean kombinerer funksjonaliteten til en dykkecomputer med egenskapene til en pulsklokke og gjør den til et ideelt verktøy til både dykking og trening.
Les mer
Featured image for “COROS lanserer sin første sykkelcomputer – COROS DURA”
17. juni 2024 | Blogg

COROS lanserer sin første sykkelcomputer – COROS DURA

COROS lanserer sin første sykkelcomputer – COROS DURA – med ekstrem batteritid, solcellelading, smart navigering og avanserte analysefunksjoner.
Les mer
Featured image for “Samsung lanserer budsjettklokken Samsung Galaxy Watch FE”
13. juni 2024 | Blogg

Samsung lanserer budsjettklokken Samsung Galaxy Watch FE

Samsung Galaxy Watch FE tar det beste fra smartklokken Galaxy Watch 6 og pakker det inn i en rimelig og elegant innpakning tilgjengelig for enda flere brukere.
Les mer
Featured image for “YouTube Music nå tilgjengelig på utvalgte Garmin-klokker”
12. juni 2024 | Blogg

YouTube Music nå tilgjengelig på utvalgte Garmin-klokker

YouTube Music føyer seg til rekken av Spotify, Deezer og Amazon Music, og er nå tilgjengelig på Garmin-klokker gjennom Garmin Connect.
Les mer
Featured image for “watchOS 11 gjør endelig Apple Watch til en mer komplett treningsklokke!”
11. juni 2024 | Blogg

watchOS 11 gjør endelig Apple Watch til en mer komplett treningsklokke!

Med watchOS 11 legger Apple til rette for at Apple Watch virkelig kan blande seg inn i eliten av treningsklokker. Her er alt du må vite om årets nyheter.
Les mer
Featured image for “Garmin gjør det enklere å sende meldinger fra klokken!”
6. juni 2024 | Blogg

Garmin gjør det enklere å sende meldinger fra klokken!

Garmin har annonsert appen Garmin Messenger som gjør det enda enklere å sende meldinger direkte fra utvalgte klokker og sykkelcomputere.
Les mer
Featured image for “Shokz lanserer ultralette og komfortable OpenFit Air hodetelefoner”
5. juni 2024 | Blogg

Shokz lanserer ultralette og komfortable OpenFit Air hodetelefoner

Shokz introduserer sine nyeste og ultralette OpenFit Air-hodetelefoner med patentert open-ear-teknologi, spesielt rettet mot trening og en aktiv livsstil.
Les mer
Featured image for “Shokz lanserer trådløse hodetelefoner for bruk i vann”
5. juni 2024 | Blogg

Shokz lanserer trådløse hodetelefoner for bruk i vann

Shokz lanserer nå Shokz OpenSwim Pro – et sett dedikerte sportshodetelefoner som kombinerer Bluetooth og MP3 i et fullstendig vanntett design.
Les mer
Featured image for “Nyhet: Fitbit Ace LTE”
31. mai 2024 | Blogg

Nyhet: Fitbit Ace LTE

Fitbit har lansert Fitbit Ace LTE – en smartklokke for barn med innebygd LTE-tilkobling og sporing, og som belønner aktivitet gjennom dagen.
Les mer
Featured image for “Samsung Galaxy Watch får superkrefter med AI”
30. mai 2024 | Blogg

Samsung Galaxy Watch får superkrefter med AI

Samsung tar i bruk avansert AI-teknologi for å tilby enda mer motiverende og personlige tilpassede helsetjenester når den nye Galaxy Watch lanseres senere i år.
Les mer