...

Test: Jabra Elite 10

Oppdatert: juni 19, 2024
, Oppdatert: juni 19, 2024
 / Oppdatert: juni 19, 2024
Jabra Elite 10

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Jabra Elite 10 er toppmodellen i Elite-serien og leverer den beste samtalekvaliteten, lydkvaliteten og støydempingen fra Jabra noen gang.

Jabra har igjen lansert nye trådløse ørepropper, og denne gangen er det snakk om to modeller: Jabra Elite 10 er utviklet for deg som ønsker avanserte funksjoner og best mulig lydopplevelse og støydemping, mens Jabra Elite 8 Active er er spesielt egnet for brukere med en aktiv livsstil og som ønsker ørepropper med ekstrem holdbarhet og allsidighet.



Jabra Elite 10
Jabra Elite 10

Product Name: Jabra Elite 10

Brand: Jabra

Offer price: 2999

Currency: NOK

Konklusjon

Jabra Elite 10 kommer med en høyere pris, men også langt bedre støydemping, lydkvalitet og passform. Jabra har jobbet med godt med oppdateringen av fjorårets Elite 7 Pro, og byr på en helt annen kvalitet enn forgjengeren.

Med støtte for Spatial Sound og Head Tracking, Bluetooth Multipoint, effektiv støydemping og Hear Through-funksjon, samt mye, mye mer, så er Elite 10 i år et godt kjøp for deg som ønsker et sett solide allround ørepropper uten å gå for mye på kompromiss med noe som helst.

Jabra har gjort en god jobb, og enten du foretrekker Android eller iOS – Jabra Elite 10 leverer en like god opplevelse uansett.

Overall
90%
90%
  • Byggekvalitet - 90%
    90%
  • Batteritid - 90%
    90%
  • Lydkvalitet - 90%
    90%
  • Støydemping - 90%
    90%
  • Verdi for pengene - 90%
    90%

Pros

  • Kompakt og lett – både ørepropper og ladeetuiet.
  • God batteritid. Hurtiglading + trådløs lading
  • Sikker passform. Vannavstøtende ørepropper.
  • Innholdsrik app med god equalizer.
  • Dolby Atmos med Spatial Sound gir en ekstra dimensjon til lydbildet.
  • Multi Point – Mulighet for å være tilkoblet to enheter samtidig.
  • God støydemping og HearThrough-funksjon.
  • God samtalekvalitet.
  • Automatisk pause/start når proppene settes i/taes ut av øret.

Cons

  • Kan falle ut av øret under aktivitet og mye bevegelse.

Nøkkelspesifikasjoner for Jabra Elite 10:

  • Optimalisert for Dolby Atmos med Dolby Head Tracking, som gir en mer fordypende Dolby Atmos-opplevelse.
  • Jabra ComfortFit-teknologi og et semi-åpent design som som gir en naturlig passform og redusert øretrykk.
  • 6-mikrofons samtaleteknologi med avanserte algoritmer for bedre samtaleklarhet i alle omgivelser.
  • Jabra Advanced ANC blokkerer ut 2x mer støy enn Jabras standard ANC.
  • HearThrough-teknologi med vindstøy reduksjon.
  • 10 mm store høyttalere.
  • 6 timer batteritid (27 timer med etui) med ANC på, inkludert lommevennlig ladeetui som er optimalisert for trådløs lading.
  • IP57-klassifisering.
  • Bluetooth Multipoint-tilkobling.
  • Google Assistant (Android), Siri (iOS), Fast Pair, Swift Pair & Spotify Tap playback.
  • Klargjort for å støtte Bluetooth Low Energy (LE) & LC3, LC3plus codec gjennom fremtidige firmware-oppdateringer.
  • Tilgjengelig i fargene krem, kakao, titansort, matt sort og glanset sort.

NB: Jabra Elite 10 har også kommet i en oppdatert utgave – Jabra Elite 10 Gen 2 (testet her).


Jabra Elite 10 – Toppmodell for god lyd og støydemping

Jabras Elite 10 er selskapets nye toppmodell og skal gi den beste «kombinasjonen av komfort, lyd og samtaler for både jobb og fritid». Øreproppene bygger på de tidligere Elite 85t og fjorårets Elite 7 Pro (testet her), men tar nå store steg å flere områder.

Sammenlignet med Jabra Elite 7 Pro kan Elite 10 by på følgende:

  • Forbedret passform.
  • Økt battertid.
  • Bedre lydkvalitet (Dolby Atmos med Dolby Head Tracking) og samtalekvalitet.
  • Forbedret støydemping.

Jabra Elite 10 bevarer den samme kompakte designet og den lave vekten fra tidligere modeller, men tar i bruk en ny «ComfortFit-teknologi» som kombinerer et semi-åpent ørepluggdesign og selskapets ovale EarGel for å avlaste trykket i øregangen. Alle overflater som er i kontakt med øret har myk silikon for økt komfort, og det medfølger silikonpropper i fire ulike størrelser for at proppene skal passe flest mulig.

Sammenlignet med tidligere er selve proppene nå mer ovale slik at de skal lage mindre trykk i øregangen. For noen vil nok dette føre til at de sitter løsere enn «vanlige» runde propper ville gjort, mens for andre har det ingen betydning. Personlig sitter Elite 10 langt bedre enn fjorårets Elite 7 Pro som aldri ville sitte i mine ører.

Uansett hvordan du vrir og vender på det så kan Jabra Elite 10 by på høy komfort til tross for fraværet av det «klebrige» ShakeGrip-belegget som er forbeholdt Active-modellene. Her har Elite 8 Active en liten fordel, og skal du bruke øreproppene mye til trening og aktivitet, vil nok det være et bedre valg. Til hverdags sitter Elite 10 mer enn godt nok.


Ny og bedre støydemping

Jabra Elite 10 tar i bruk en helt ny Jabra Advanced ANC-teknologi for selskapets beste støydemping til nå. Sammenlignet med standard ANC i Elite 4/Elite 4 skal den nye Adaptive Hybrid ANC løsningen være 2 ganger mer effektiv takket være forbedrede algoritmer og større høyttalere.

Den nye støydempingen er merkbart bedre enn på Elite 7 Pro og eliminerer bakgrunnsstøy ved å justere seg automatisk basert på omgivelsene rundt deg. Dette skjer gjennom infrasoniske lydbølger som måler ørekanalen og algoritmer som oppdager lydlekkasje og vindforhold, og i fra dette vil øreproppene automatisk bytte til høyeste ANC-nivå i støyrike omgivelser, og til laveste nivå der støyen er lav.

Det er ingen mulighet for å justere støydempingen manuelt, noe Jabra med fordel kunne kostet på, seg, men heldigvis er kvaliteten på støydempingen meget god. Der Elite 7 Pro var direkte skuffende, så leverer Elite 10 i den helt motsatte enden av skalaen. Den Adaptive støydempingen klarer å blokkere ute både lavfrekvente og høyfrekvente lyder godt, og bidrar til å skape din egen lille «boble». Sammen med Dolby Atmos og «romlyd» – funksjonen klarer Jabra Elite 10 å lage et lite mini-univers der du virkelig kan stenge omverdenen ute å la deg begeistre av god musikk.

Jabra Elite 7 Pro fokuserte i stor grad på god samtalekvaltiet, og Elite 10 forbedrer denne. Det 6-mikrofons oppsettet er det samme, men Jabra har forbedret algoritmene for økt samtaleklarhet og vindfiltrering. Med tanke på Elite 10 sitt kompakte design uten den karakteristiske «stammen» som bringer mikrofonen nærmere munnen, så er samtalekvaliteten over snittet god. Øreproppene klarer effektivt å filtrere ut støy som vind og elvebrus, mens noen heller bråkete sauebjeller bare ble oppfattet som en fjern bakgrunnslyd for mottaker.

Jabra Elite 10 byr som ventet på HearThrough-teknologi (mulighet til å slipp inn lyd fra omgivelsene samtidig som du lytter til musikk) – denne gangen i form av en ny Wind Neutralizing HearThrough-teknologi som demper vindstøy uten å blokkere ut trafikklyder og stemmer.

HearThrough funksjonen er nesten nødvendig for å kunne bruke trådløse ørepropper trygt i bybildet, og er også en fordel når du ønsker å høre samtaler og annet som foregår rundt deg. Det er ikke enorm forskjell på den nye vindnøytraliserende teknologien og den tidligere «vanlige» HearThrough funksjonen, og det vil fremdeles oppstå susing dersom du bruker støydempingen mens du løper/sykler og det blåser utendørs.

Det beste resultatet får du ved å deaktivere støydempingen mens du bruker HearThrough, samtidig som du justerer HearThrough til middels nivå. Den passive støydempingen fra øreproppene er likevel så god at den skjermen en del av bakgrunnsstøyen.


Bedre lydopplevelse med Dolby Atmos og Spatial Sound

I følge Jabra skal Jabra Elite 10 by på selskapets beste lydopplevelse noen gang takket være støtten for Dolby Atmos og Dolby Head Tracking. Og de har for så vidt helt rett. Ved å aktivere Spatial Sound og Head Tracking er det merkbart mer engasjerende lyd, og det gir en ekstra dimensjon til lydbildet – selv når ikke innholdet er spesielt tilpasset Dolby Atmos. Den eneste situasjonen der det ikke er videre suksess, er hvis du lytter til en podcast eller eller en enkel YouTube-video der hovedsaklig stemmene er i fokus. Her blir lyden litt «boksete» og skarp, og det blir bare slitsomt.

Jabra Elite 10 lar deg velge mellom to uke innstillinger for Spatial Sound; Head Tracking off og Head Tracking on.

Når Head Tracking er aktivert, bruker systemet sensorer som gyroskop og akselerometer til å oppdage hodets bevegelser, og deretter justeres det «virtuelle lydrommet» seg i henhold til disse bevegelsene. Dette resulterer i at lydkilder som skulle ha kommet fra en bestemt retning, faktisk vil endre seg når du beveger hodet. For eksempel, dersom en lydkilde er plassert foran deg og du snur hodet til høyre, vil lyden virke som om den kommer fra venstre siden av scenen. Effekten er spesielt merkbar for filmer, spill og musikk med et bredt lydbilde og som er optimalisert for surroundlyd, og du får en mye mer naturlig og engasjerende lydopplevelse.

Når Head Tracking er deaktivert, betyr det at lyden ikke vil tilpasse seg hodets bevegelser. Dette kan gjør at lyden kan virke mer statisk, uavhengig av hvor du beveger deg. For eksempel, hvis du har en lydkilde plassert foran deg, vil lyden forbli i samme posisjon selv om du snur hodet til siden eller oppover/nedover.

Spatial Sound, eller «romlyd», er ikke unikt for Jabra og ble først introdusert med Apple AirPods for noen år siden, mens flere selskaper har tatt etter i senere tid. Merk at for at Dolby Head Tracking skal fungere så krever det at innholdet du strømmer/lytter til, støtter dette. Så lenge det gjør det, vil du kunne nyte lydkvaliteten på sitt beste.

Av lydkodeker støtter Jabra Elite 10 AAC og SBC, og de er klargjort for de høyoppløselige LC3 og LC3 Plus.

Til slutt er det verdt å nevnte at Jabra har inkludert en egen seksjon med «Relaxing Sounds» i Sound+ appen. Her kan du velge blant en rekke avslappende bakgrunnslyder som havbølger, regn, fuglesang, elvebrus, etc… Det kan være et fint alternativ om du ønsker å koble ut fra virkeligheten å fokusere på arbeid eller dine egne tanker.


Lang batteritid og enkel tilkobling

Jabra Elite 10 kan by på opptil 6 timer med ANC, og opptil 8 timer med ANC deaktivert. Med ladeetuiet utvides tallene til henholdsvis 27 timer og 36 timer. Øreproppene lades enkelt via trådløs lading (Qi-standarden) eller USB-C, og en fullading tar ca. 3 timer. Hurtiglading sørger for at 5 minutter lading gir nok batteri til 1 time lytting, og Mono Mode gir deg mulighet til å bruke kun en ørepropp om gangen.

Øreproppene støtter Bluetooth Multipoint for tilkobling til to enheter samtidig (totalt 10 ulike enheter), samt Fast Pair og Swift Pair for sømløs tilkobling. I tillegg er det støtte for stemmessistentene Google Assistant (Android) og Siri (iOS). Android-brukere får også glede av Spotify Tap som lar deg starte avspilling av musikk fra Spotify spillelister ved et trykk på den ene øreproppen.

Av andre smarte funksjoner er det «auto pause/start» når du fjerner/setter på plass en ørepropp, samt at proppene går automatisk i dvale etter 15 minutter uten bruk. Er du uheldig å miste/rote bort en ørepropp eller ladeetuiet, kan du bruke «Find My Jabra»-funksjonen til å lokalisere øreproppene på et kart i appen.


Enkel betjening

Jabra fortsetter å levere brukervennlighet i toppklassen, og hver ørepropp kan brukes uavhengig av hverandre. De store panelene på utsiden av hver propp betjenes med et lett trykk og støtter både ett, to og tre trykk. Du kan både pause/starte, hoppe frem/tilbake, veksle mellom ANC/HearThrough/ANC av, justere volum ved å holde inne venstre/høyre ørepropp (volumjustering krever at du benytter begge proppene samtidig), samt aktivere stemmeassistenten. Du kan også endre handlingen for de ulike trykkresponsene.

Benytter du Elite 10 sammen med en Android-enhet vil du kunne aktivere Google Assistant ved å trykke og holde inne høyre ørepropp samtidig som du prater.


Tilgjengelighet og pris

Jabra Elite 10 er tilgjengelig i fargene krem, kakao, titansort, matt sort og glanset sort, og har en anbefalt utsalgspris på 2999 kr. Det er 800 kr mer enn forgjengeren Elite 7 Pro som ble lansert for et år siden, men til gjengjeld er Elite 10 en betydelig oppgradering.

Noen alternativer i samme klasse er Google Pixel Buds Pro, Samsung Galaxy Buds Pro 2 og Huawei FreeBuds Pro 3, og ikke minst Apple AirPods Pro (Gen 2) dersom du bruker iPhone. Et godt alternativ for deg som ønsker trådløse ørepropper med god støydemping som er enda bedre egnet til trening, er Jabra Elite 8 Active Gen 2 (testet her), mens Sennheiser MOMENTUM True Wireless 4 sannsynligvis hører til øreproppene med best lydkvalitet.

Og så klart, den nyeste versjonen av Jabra Elite 10 – Jabra Elite 10 Gen 2 (testet her).

Jabra byr for øvrig på 2 års garanti mot feil fra støv og vann ved registrering i appen Jabra Sound+.

Se også tester av aktuelle produkter her


Konklusjon



Jabra Elite 10
Jabra Elite 10

Product Name: Jabra Elite 10

Brand: Jabra

Offer price: 2999

Currency: NOK

Konklusjon

Jabra Elite 10 kommer med en høyere pris, men også langt bedre støydemping, lydkvalitet og passform. Jabra har jobbet med godt med oppdateringen av fjorårets Elite 7 Pro, og byr på en helt annen kvalitet enn forgjengeren.

Med støtte for Spatial Sound og Head Tracking, Bluetooth Multipoint, effektiv støydemping og Hear Through-funksjon, samt mye, mye mer, så er Elite 10 i år et godt kjøp for deg som ønsker et sett solide allround ørepropper uten å gå for mye på kompromiss med noe som helst.

Jabra har gjort en god jobb, og enten du foretrekker Android eller iOS – Jabra Elite 10 leverer en like god opplevelse uansett.

Overall
90%
90%
  • Byggekvalitet - 90%
    90%
  • Batteritid - 90%
    90%
  • Lydkvalitet - 90%
    90%
  • Støydemping - 90%
    90%
  • Verdi for pengene - 90%
    90%

Pros

  • Kompakt og lett – både ørepropper og ladeetuiet.
  • God batteritid. Hurtiglading + trådløs lading
  • Sikker passform. Vannavstøtende ørepropper.
  • Innholdsrik app med god equalizer.
  • Dolby Atmos med Spatial Sound gir en ekstra dimensjon til lydbildet.
  • Multi Point – Mulighet for å være tilkoblet to enheter samtidig.
  • God støydemping og HearThrough-funksjon.
  • God samtalekvalitet.
  • Automatisk pause/start når proppene settes i/taes ut av øret.

Cons

  • Kan falle ut av øret under aktivitet og mye bevegelse.

Foreslåtte artikler

VJ Sarva Polar 2 og VJ Sarva Artix 2 senker terskelen for å gå ut i snøen og på glatta takket være suveren komfort, god varme og godt grep.
WalkingPad X23 leverer mye kraft i en liten innpakning, og er en allsidig og god treningsmaskin for deg som trenger en kompakt og enkel tredemølle.
Zeeksack The Daypacker tar det geniale konseptet fra storebrødrene, pakker det inn i et mindre format, og leverer en allsidig sekk til hverdag og tur.
Salomon Mountain Flex Jacket er varm og komfortabel, og har gode pusteegenskaper. Bruksområdet er stort, men prisen er høy.
Fjällräven Expedition Fleece Hoodie leverer en varm og komfortabel fleecejakke med god passform, høy slitestyrke, og stort fokus på bærekraft.