Huawei Watch 4 Pro pakker inn mye i en svært forseggjort og kvalitetsfokusert smartklokke med en batteritid som overgår det meste.
Huawei har de siste årene lansert smartklokker på rekke og rad, og de nyeste tilskuddene Huawei Watch 4 og Huawei Watch 4 Pro er uten tvil de de best utstyrte og peneste klokkene til nå. Men de har fremdeles noen klare mangler.
Huawei Watch 4 Pro
Product Name: Huawei Watch 4 Pro
Brand: Huawei
Offer price: 6299
Currency: NOK
Konklusjon
Huawei Watch 4 Pro er utvilsomt en lekker og kraftig smartklokke, og varter opp med en av de flotteste skjermene på markedet kombinert med en uslåelig batteritid.
Huawei tilbyr omfattende aktivitets- og helsesporing, rikelig med treningsfunksjoner og ikke minst Trenings- og restitusjonsanalyse, men er ikke en like god treningsklokke som dedikerte pulsklokker fra merker som Garmin, Polar, COROS, Suunto, etc.. Derimot har ingen av disse støtte for LTE og mulighet for å motta meldinger/samtaler uten å være tilkoblet telefonen.
Huawei Watch 4 Pro sine fremste egenskaper er først og fremst den enorme batteritiden som løper i sirkel rundt konkurrenter som Apple og Samsung, samt muligheten for å bruke klokken uavhengig av operativsystem (Android-brukere har likevel et fortrinn), men selve «smartklokke-opplevelsen» er dog noe begrenset med mangel på både kontaktløs betaling, musikkstreaming og tilgangen på apper.
Totalopplevelsen av Huawei Watch 4 Pro er jevnt over god, og det er nok en god klokke for deg som først og fremst ønsker en allsidig hybridklokke med langt batteritid, mulighet for e-sim (LTE) og ikke minst relativt god sporing av hverdagsaktivitet, helsemålinger og trening. Er du derimot primært ute etter en treningsklokke, så finnes det bedre alternativer til en lavere pris. For selv Huawei Watch begynner å koste relativt mye…
Overall
Pros
- Eksklusivt og flott design.
- Nydelig skjerm.
- Lang batteritid og rask lading.
- Lynrask respons og enkel betjening til hverdags.
- Omfattende helse- og aktivitetssporing.
- Godkjent for EKG-måling.
- Plenty av treningsprofiler med omfattende dataregistrering.
- Flere nyttige treningsfunksjoner (intervaller, Smart følgesvenn, varsler for puls- og hastighetssoner).
- Avansert Trenings- og restitusjonsanalyse.
- Flotte treningsprogram med individuell tilpasning.
- Støtter eksterne Bluetooth-sensorer.
- Huawei Health appen er oversiktlig og fin.
- Mulighet for LTE-tilkobling.
- Mikrofon og høyttaler lar deg prate via klokken, eller lytte til musikk.
Cons
- Kun en størrelse (og den er veldig stor).
- Ingen støtte fra streaming av musikk.
- Mangler trådløs betaling.
- Få nyttige apper.
- GPS-en kunne vært mer nøyaktig.
- Så som så pulsmåling…
- Skjermen er vanskelig å lese under trening.
- Mangler innebygde kart og mulighet for ruteimport.
- Begrensninger for iOS-brukere.
Oversikt
- Huawei Watch – De ulike modellene
- Design – Byggekvalitet og skjerm
- Brukergrensesnitt
- Batteritid
- Optisk pulsmåling
- Aktivitetsmåling
- Trening
- Outdoor-funksjoner
- Smartklokke
- Huawei Health app
- Alternativer
- Konklusjon
Huawei deler produktlinjen for klokker i tre segmenter:
- Huawei Watch GT-series: Hybridklokker med stort fokus på helse/trening.
- Huawei Watch-series: Smartklokker med støtte for LTE. Har ellers alt Watch GT har, men et noe mer moderne menysystem.
- Huawei Watch Runner: En dedikert sportsklokke/treningsklokke med fokus på lav vekt og optimalisert passform og funksjonalitet for løpere.
Noe av det som gjør Huawei så attraktiv er muligheten for å bruke klokken med både Android og iOS, og ikke minst den lange batteritiden som Huawei har blitt så kjent for. Mye av dette skyldes det enkle operativsystemet HarmonyOS som er svært energieffektivt, samtidig som klokkene er utstyrt med kraftige prosessorer.
Huawei Watch 4 og Huawei Watch 4 Pro er i utgangspunktet samme klokke der størrelsen og og den medfølgende reimen er den største forskjellen. Tabellen under viser en komplett oversikt:
Design: Byggekvalitet og skjerm
Huawei Watch 4 og Huawei Watch 4 Pro er to svært lekre klokker og er definitivt et blikkfang i mylderet av nymotens smartklokker. Begge klokkene er bygget i førsteklasses materialer og fronter den samme gigantiske og fargerike 1,5″ AMOLED LTPO-sfærisk alltid-på-skjermen. Huawei har ikke sagt noe om lysstyrken, men det merkes at den ikke er i nærheten av flaggskipmodellen Huawei Watch Ultimate sine 1000 nits når du er utendørs i skarpt sollys.
Den sfæriske skjermen på Watch4 er laget i 3D glass, mens skjermen på Huawei Watch 4 Pro er produsert i ripesikkert safirglass. Det er ingen bezel som hever seg over glasset, og skjermen er derfor mer utsatt for slag og riper enn mer dedikerte sportsklokker.
NB:
Huawei har også lansert Huawei Watch 4 Pro Space Edition med et nytt eksklusivt design inspirert av «de innovative og estetiske prestasjonene i menneskehetens søken etter verdensrommet». Watch 4 Pro Space Edition er også oppgradert med Huawei sin siste og beste pulssensor – TruSeenTM 5.5+, funksjonen «Health Overview 2.0» – en forbedret helserapportfunksjon som gjør nye helsedata tilgjengelig, samt en ny helsetrendanalyse-funksjon som lar deg teste flere grunnleggende helseindikatorer på 60 sekunder.
Til tross for den store størrelsen måler ikke Watch 4 mer enn 46 mm i diameter, mens Watch 4 Pro måler 48 mm, noe som blant annet skyldes svært tynne rammer (16,5% mindre enn Watch 3) og et økt skjerm-til-kropp forhold (5,3%). Til sammenligning måler Garmin epix Pro (Gen 2) og Garmin Fenix 7X Pro med 1,4″ stor skjerm hele 51 mm i diameter.
På undertegnedes tynne håndledd (16,5 mm diameter) oppleves Huawei Watch 4 Pro komfortabel og er overraskende lite merkbar, noe som antageligvis skyldes den lave vekten på 65 gram (48 gram for Watch 4) og den glatte og kurvede undersiden. Opplevelsen av en klokke er uansett svært individuell, og det er ikke til å komme bort ifra at dette er store klokker. Derimot er klokken så stor at det er blir dårlig kontakt med pulssensoren og huden.
Huawei Watch 4 kommer med en fluorelastomerrem som er enkel å tilpasse hånden, mens Watch 4 Pro er tilgjengelig med en mørk lærreim eller titanreim. For deg som ønsker å bruke klokken til trening er reimen på Huawei Watch 4 absolutt å foretrekke. Disse kan enkelt byttes ut med en hvilken som helst standard 22 mm hurtigreim, så du bør ikke la reimen styre valget. Testklokken min kom med lærreim, og den oppleves myk og komfortabel, men den er ikke spesielt godt egnet til trening og er vanskelig å få tilpasset håndleddet slik at den sitter tight.
Når det er sagt burde kunne Huawei med fordel lagt ved en silikonreim når du kjøper Pro-modellen. Dette gjør for eksempel både Garmin og Suunto for sine toppmodeller som kan kjøpes med lær- og titanlenke.
Huawei Watch 4 og Huawei Watch 4 Pro er så klart vanntett (IP68-sertifisert) og kan brukes til svømming og fridykking ned til 30 meter.
Flotte urskiver
Huawei har latt seg inspirere av universet og de tilpassede urskivene er temaer rundt månen og planetene der du kan velge blant syv ulike planter, eller velge å få en ny planet/urskive hver dag. Du kan også snurre rundt p de ulike plantene, og for jordkloden kan du for eksempel dreie rundt på kloden for å se hvor det er natt/dag her og nå. Totalt er det over 20 000 urskiver tilgjengelig i App Gallery som er Huawei sin egen «app butikk».
Som standard benytter klokken en «hev-for-å-vekke-skjerm», men du kan aktivere «alltid-på-skjerm» i ulike intervaller (5, 10, 15, 20 min) mot redusert batteritid. For flere av urskivene er det mulig å se hvor mye batteri de bruker før du aktiverer de.
Brukergrensesnitt
Huawei Watch 4 Pro kjører operativsystemet HarmonyOS 3.1 og betjenes enkelt ved en kombinasjon av touch + en knapp og en dreibar krone som også kan trykkes inn. Den dreibare kronen er i stor grad hjernen og brukes til alt fra å ta deg til app-oversikten, bla tilbake, bla gjennom apper og aktivitetsprofiler, starte/stoppe en treningsøkt, m.m..
Knappen nede til høyre har fått en ny snarvei funksjon som tar deg til en liste på tre widgeter som du selv kan bestemme. Brukergrensesnittet er superenkelt og oversiktlig, alle apper og menyer åpnes lynraskt, og touchskjermen fungerer glimrende uten noen tegn til forsinkelser.
Ved å sveipe til høyre får du tilgang til en «assistent» som viser de mest aktuelle widgetene basert på tid og bruksmønster, og sveip til venstre gir tilgang til widgeter som treningsstatus, værmelding, søvn, musikk kontroll, sol- og månefase, m.m… og trykker du på en å en av widgetene vil du få mer info. Du kan selv legge til/fjerne ulike widgeter.
Et sveip ned på skjermen henter frem hurtigmenyen med innstillinger, alarmer, ikke-forstyrr, alltid-på-skjerm, etc.., og et sveip opp henter frem smartvarslene som speiles fra mobilen.
Best for Android-brukere
Huawei sine smartklokker fungerer som nevnt med både Android og iOS, men det er ingen tvil om du får mest ut av klokken dersom du har en Android-enhet. Apple-brukerne mister nemlig muligheten til å opprette forhåndsskrevne meldinger i Huawei Health appen, samt å installere apper fra Huawei Health-appen (kan fremdeles gjøre det direkte på klokken. Eple-folket får heller ingen kart under navigeringen, og må nøye seg med enkel brødsmuleruting.
En annen betydelig begrensning er at klokken ikke kan dra nytte av apper som krever internett-tilgang når den er paret med en iPhone, med mindre du har et eget e-sim til klokken eller er tilkoblet WiFi. Parer du Watch 4 Pro med en Android-telefon vil den derimot bruke internett-tilkoblingen gjennom telefonen selv om du ikke har et eget e-sim i klokka. Det er heller ingen mulighet til benytte delt WiFi fra en iPhone for å opprette en «kunstig» nettverkskobling.
Til Huawei sitt forsvar er det vel stort sett Apple som setter begrensninger til nesten alle andre klokker enn deres egen Apple Watch, så det er vanskelig å klandre Huawei for differensieringen.
Imponerende batteritid
Lang batteritid har lenge vært Huawei sin fremste kort, og Huawei Watch 4/4 Pro fortsetter å imponere. Watch 4 skal holde opptil 3 dager ved vanlig bruk, og opptil 8 dager i ultra-lang modus. For Pro-utgaven utvides tallene til henholdsvis 4,5 dager og 12 dager. Batteritiden kan utvides ytterligere til henholdsvis 21 og 24 dager under «spesielle forhold», men da er i praksis det meste av funksjoner slått av, og de færreste vil nok bruke det. I estimatet for «typisk bruk» inkluderer Huawei relativt mye bruk og mange varsler.
Typisk bruk i standardmodus: fabrikkinnstillinger, 2 timer LTE-tilkoblinger per dag, 22 timers Bluetooth-tilkobling med telefon per dag, pulsovervåking aktivert, HUAWEI TruSleep™ aktivert, EKG-måling to ganger/dag, 60 minutter med app bruk per uke, 30 minutter med Bluetooth-anrop per uke, 30 minutter med Bluetooth-musikkavspilling per uke, 90 minutter med trening per uke (GPS-aktivert), meldingsvarsler aktivert (50 SMS-meldinger, 6 anrop og 3 alarmer per dag) , og skjermen slås på 200 ganger per dag.
Når AOD er aktivert i standardmodus, kan HUAWEI WATCH 4 Pro vare i opptil tre dager, og HUAWEI WATCH 4 kan vare i opptil to dager.
Når eSIM er aktivert i standardmodus, kan HUAWEI WATCH 4 Pro vare i to dager, og HUAWEI WATCH 4 kan vare i en og en halv dag.
Typisk bruk under Ultra-long Battery Life-modus: fabrikkinnstillinger, Ultra-long Battery Life-modus aktivert, 30 minutter med Bluetooth-anrop per uke, 30-minutters musikkavspilling per uke, pulsmåling aktivert, HUAWEI TruSleep™ aktivert, stressdeteksjon aktivert, automatisk SpO2-måling aktivert, 180 minutters trening per uke (GPS aktivert), meldingsvarsler aktivert (50 SMS-meldinger, 6 anrop og 3 alarmer per dag), og 30-minutters skjerm-på per dag.
Når AOD er aktivert i Ultra-long Battery Life-modus, kan HUAWEI WATCH 4 Pro vare i opptil seks dager, og HUAWEI WATCH 4 kan vare i opptil fire dager.
Klokkene støtter «trådløs superlading» – en fancy ord for hurtiglading der 15 minutter lading gir nok batteri til en dags bruk. Huawei Watch 4 / 4 Pro lader også svært raskt dersom du ønsker å toppe batteritiden, og går fra null til 100 % på 60 minutter, og fra 0 til 25 % på bare 10 minutter.
Pulsmåling og sensorer
Huawei Watch 4 Pro er proppfull av ulike sensorer for å måle/registrere alt du foretar deg, og kommer med siste generasjon Huawei TrueSeen 5.0+ pulssensor (også brukt i Watch GT 3 Pro, Watch GT 3 SE og Watch GT Runner), SpO2-sensor for måling av oksygenmetning i blodet (kan utføre manuelle, eller automatisk måling), en EKG-sensor, dybdesensor, akselerometer, gyroskop, kompass, barometer, temperatursensor og lyssensor.
Huawei har etterhvert fått dreisen på pulsmålingen, og den siste generasjonen TruSeen-sensor benytter hele åtte LED-dioder for gjennomlysning i huden. For de nevnte tre modellene som allerede benytter TruSeen 5.0+, har pulsmålingene vært ganske gode, men størrelsen på Watch 4 Pro taler i mot den. Sammen med en lærreim som er vanskelig å tilpasse, gjør størrelsen at undertegnede ikke har sjanse i havet til å få gode pulsmålinger.
Det er likevel viktig å huske at optisk pulsmåling er svært individuelt, og for andre kan klokken være langt mer nøyaktig enn jeg opplever, men det er ikke til å komme bort i fra at størrelse spiller inn. Heldigvis er målingene om natten og når du er i ro meget gode, så du vil fremdeles kunne dra nytte av de ulike helsemålingene som Huawei tilbyr.
Det positive er at du fint kan pare Huawei Watch 4/4 Pro med en ekstern pulssensor via Bluetooth dersom du ønsker mer nøyaktige pulsmålinger.
Omfattende helse- og aktivitetsmåling
Huawei har de siste årene rettet et stort fokus mot trening og helse, og med Huawei Watch 4 ønsker selskapet og fronte dette ytterligere. Kort oppsummert er nok faktisk helsefunksjonene sammen med batteritiden som er Huawei Watch 4 Pro sin store styrke.
Huawei Watch 4 Pro er i likhet med sin forgjenger fylt til randen av sensorer for overvåkning av ulike parameter, og benytter som nevnt selskapets nyeste TruSeen 5.0+ sensor for å overvåke puls, oksygenmetning i blodet, arteriell stivhet, samt utføre EKG (godkjent sertifisering i Norge). Oppsummert måler klokkene følgende:
- Hjertefrekvens: Måler pulsen din. Inkludert hvilepuls og trender over tid.
- Blodoksygenmetning (SpO2): Måler oksygenmetning i blodet.
- Stressmåling: Måler stressnivå.
- Respirasjonssjekk: En rask sjekk av lungehelse.
- Måling av Hudtemperatur: Måler overflatetemperaturen i huden.
- Arteriell stivhet: Måler potensiell stivhet i blodårene som kan være en indikator for økt risiko for hjertesykdom
- EKG (elektrokardiogram): Scanner hjertet for Afib (hjerterytmeforstyrrelser) i løpet av 30 sekunder.
Og slapp av, du kan selv velge hva klokken skal ha tillatelse til å registrere og ikke.
Huawei benytter det karakteristiske aktivitetshjulet bestående av tre ringer som gradvis fylles når du har innfridd dagens mål for aktivitetsminutter, skritt og timer stående. Alle disse parametrene måles med relativt god nøyaktighet.
En ny og praktisk funksjon lar deg utføre en Ett-Trykks Helsesjekk som måler samtlige parameter i løpet av 60 sekunder. Dette ligner funksjonen Health Snapshot som Garmin har tilbudt i flere år og gjør det mulig å få raskt innsikt i viktige helseindikatorer. Resultatene er tilgjengelig både på klokka og i Huawei Health appen der du kan printe ut an PDF med samtlige målinger.
Det som derimot nesten er utrolig, er at klokken ikke gir deg noen form for HRV (hjertevariabilitet) måling – noe som virkelig er i vinden for tiden og som faktisk er et parameter som har noe for seg. Forhåpentligvis vil dette kunne komme gjennom en senere oppdatering. Mer om HRV kan du lese i artikkelen under.
Huawei har også inkludert en funksjon for å måle lungefunksjon, noe som krever at du puster dypt inn og hoster et par ganger i flere runder, før klokken gir en tilbakemelding om lungenes tilstand. Hvor mye du kan stole på dette er diskuterbart, men det er liten tvil om at klokken kan måle mye.
En annen nyttig funksjon er støtten for falldeteksjon. Klokken vil sende en SOS-forespørsel (SMS + ringe nødkontaktene dine) dersom den registrer at du fallerer, eller du kan aktivere det selv ved å trykke på ned-knappen fem ganger på rad. Den eneste ulempen er at falldeteksjon ikke fungerer med iOS.
Huawei har alltid vært gode på Søvnmåling og gjennom TruSleep 3.0 funksjonen registrerer klokkene total søvntid, tid i ulike søvnfaser, samt såkalte «naps», eller kortere søvnperioder i løpet av dagen.
De ulike søvnfasene deles opp i Dyp søvn, Lett søvn og REM søvn, og hver morgen får du presentert en søvnscore mellom 0 og 100, der 100 indikerer «best søvn». Klokken vil også fortelle deg om du har sovet for lite/tilstrekkelig, og samtidig gi deg tips til hvordan du kan forbedre søvnen. Søvnmålingen virker meget nøyaktig, selv om dette er vanskelig å måle 100%.
Til slutt er det verdt å nevne at Watch 4 Pro kan overvåke hjerterytmen din 24/7, samt gi beskjed/varsel ved både for høye/lave pulsverdier og SpO2-nivåer.
Trenings og aktivitetfunksjoner
Både Huawei Watch 4 og Huawei Watch 4 Pro er kraftige og gode treningsklokker, selv om mangelen på flere knapper gjør betjeningen noe mer tungvint, og skjermen er noe å vanskelig å lese til tross for at den kan settes til «alltid på» under trening.
For å bla deg mellom de ulike visningene må du enten sveipe opp/ned på skjermen, eller dreie kronen. Sveiper du til sidene blar du mellom musikk kontroller, widget for soloppgang/solnedgang, og ruten på kartet. Et trykk på nederste knapp registrerer en manuell runde, og et trykk på kronen lar deg pause/avslutte økten, mens et dobbelt-trykk lar deg gå gå ut av økten og tilbake til vanlig urskive under en aktivitet.
Huawei Watch 4 Pro tilbyr alt fra omfattende treningssporing, trenings- og restitusjonsanalyse, til treningsplanlegging og personlige treningsplaner. De personlige treningsplanene lages i følge Huawei ved hjelp av AI (kunstig intelligens), men i realiteten er det ikke annet enn at du må besvare noen spørsmål om ditt eget utgangsnivå og ambisjonsnivå, og appen oppretter planen for deg – likt som for eksempel Garmin og Polar. Deretter synkroniserer du treningsplanen til klokka, og du vil få påminnelser om når du skal trene, og klokka guider deg gjennom økta. Merk at treningsplanene i støtt grad retter seg mot utrente og middels trente, og ikke er beregnet for allerede godt trente utøvere.
Watch 4-serien er utstyrt med Multibånd-GNSS som gjør at klokken kan ta i bruk frekvenser fra et stort antall satellitter for å minimere risikoen for feilmålinger i vanskelige terreng og utfordrende miljøer. Dette gjør klokken svært nøyaktig, og ikke minst raskt til å finne satellittene.
Det er ingen mulighet til å velge GNSS-system, så klokken vil automatisk velge det beste satellittsystemet for å optimalisere nøyaktigheten, og tilsvarene bruke mer batteri enn om du kunne valgt f.eks. «kun GPS» slik det er vanlig for Garmin, Suunto, COROS, med flere. Det aller kjedeligste er at Huawei Watch 4 Pro ikke er på nivå med konkurrentene fra de nevnte merkene når det gjelder nøyaktighet, og klokka bruker betydelig lengre tid på å finne GPS-signalet når du skal starte en økt.
Resultatene er ikke direkte dårlig, men GPS-en tar gjerne 20 sekunder å søke opp i motsetning til 5 sek på en Garmin/COROS-klokke med tilsvarende GNSS-innstilling, og sporlinjen er aldri konsekvent rett, men vingler sporadisk sideveis fra utgangspunktet.
Mengder av aktivitetsprofiler
Huawei Watch 4 og Watch 4 Pro inkluderer over 100 ulike treningsmoduser, fra løping, sykling og triatlon, til yoga, golf og fridykking. 17 av av disse er såkalt «profesjonelle» og vil registrere mer data enn de generelle.
For eksempel vil Løping registrere Avansert løpsdynamikk inkludert sanntidsvurdering av løpeteknikk, Ski registrerer hastighet, vertikal hastighet, total distanse motbakke/unnabakke, stigningsprosent, m.m., og Golf vil blant annet registrere svinghastighet, samt holde oversikt over antall slag i løpet av en runde.
Hver profil kan enkelt tilpasses med ulike opptil 4 skjermer, med henholdsvis 4, 3, 2 og 1 datafelt per skjerm. I tillegg er det en egen skjerm for Intensitet (Puls), Smart følgesvenn, Metronom og Ruteveiledning. Feltene kan også endres underveis i en økt ved at du holder inne på feltet du ønsker å endre til du får opp de ulike valgene.
For de fleste aktivitetsprofilene kan du opprette ulike varsler for tid/distanse/puls, kalorier, stille inn intervaller, ta i bruk en metronom-funksjon, aktivere «Smart følgesvenn» som lar deg konkurrere mot en virtuell løpepartner med innstilte hastighetsmål og pacing. Watch 4 Pro er også i stand til å oppdage trening automatisk slik at du får en påminnelse om du glemmer å starte/stoppe klokken, selv om den ikke er like nøyaktig som for eksempel Apple Watch, og gjerne bommer med flere hundre meter på den faktiske distansen.
En egen fridykking-modus gjør Watch 4 Pro i stand til å registrere dykkedata som dykkevarighet, dybdekurve, dykkehastighet, maks dybde og nåværende dybde. I tillegg er det en egen apnétreningsmodus som registrer hjertefrekvensen, pustens varighet og starttidspunkt for sammentrekning av membranen.
Ellers støtter Huawei Watch 4 Pro tilkobling til ekstern pulssensor dersom du ønsker enda mer nøyaktig pulsmåling under trening, automatisk opplasting til Strava og Apple Health via HelseKit i Huawei Health-appen og individuell tilpasning av pulssoner/hastighetssoner.
Omfattende trenings- og restitusjonsanalyse
Huawei tilbyr også omfattende trenings- og restitusjonsanalyse gjennom sin egen «Huawei Labs». Dette er svært likt Garmin sin Training Load-funksjon der du får en vurdering av treningseffekten etter hver økt (Aerob- og Anaerob effekt gjengitt på en skala fra 0-6), samt en estimert Training Index, Fitness Index og Fatigue Index (benytter de samme verdiene fra 0-6), estimert restitusjonstid og VO2-maks nivå.
Klokka vil også gi deg en løpsindeks (RAI) som estimerer hvor raskt og effektivt du løper og beregner sluttiden på ulike løpsdistanser.
For at disse verdiene skal ha noe for seg er det en forutsetning at klokken mates med riktig data, og da må pulsmålingen under trening være relativt nøyaktig. TruSeen 5.0+ sensoren er god, men personlig ville jeg ikke stolt på analysen Huawei gir deg på bakgrunn av denne, for så god er den ikke. Her er Garmin og Apple langt bedre, selv om sistnevnte krever at du tar i bruk tredjeparts apper for tilsvarende analysefunksjoner.
PS: Til eget forsvar er ikke verdiene på bildene under representative ettersom klokka krever langt mer grunnlag enn da bildene ble tatt…
Outdoor-funksjoner og verktøy
Huawei har mange gode trenings- og helsefunksjoner, men har fremdeles en god vei å gå når det gjelder outdoor- og navigering. Det er ingen kart på Huawei Watch 4, men du kan starte navigeringen via Petal Maps på mobilen, legge telefonen i lomma (la appen kjøre i bakgrunnen), og deretter la Petal Maps-appen på klokka ta over. Klokken vil da vise retningspiler samt distanse til neste kursendring.
I mangelen på kart benytter klokkene såkalt «brødsmuleruting» der ruten du tilbakelegger avtegnes som et spor på skjermen. Klokken viser en blå tegning av ruten du har foran deg og markerer i hvitt ruten du har tilbakelagt. Navigering er ganske basic, og Watch 4-serien mangler muligheten for å importere ruter via GPX-filer slik som Huawei Watch GT Runner, Huawei Watch GT 3 SE og Huawei Watch GT 3 Pro. Mer om dette kan du lese her.
Klokken har derimot en «Tilbake til start»-funksjon som lar klokken guide deg tilbake til utgangspunktet – enten ved å følge ruten du har tilbakelagt, eller korteste vei i luftlinje. Ved å aktivere «Tilbake til start» skal klokken i teorien veilede deg hele veien tilbake til startpunktet å gi beskjed når du er utenfor ruten. Skal jeg være snill, så kan jeg si at det fungerer «ok», men i realiteten er det ren bingo.
Der de mer etablerte merkene gir deg tilsvarende funksjon med detaljert veiledning og varsler så snart du er 5-10 meter utenfor løypen, kan det fort gå 50-100 meter før Huawei Watch 4 Pro gir beskjed, og klokken har heller ingen funksjon for å rekalkulere en ny rute dersom du går/sykler feil. Huawei har gjort mye bra med klokkene sine, men utrolig nok enda ikke klart å forbedre dette…
Ellers har klokken egne widgeter for Kompass, Barometer og Sol- og månefaser med soloppgang/solnedgang. Barometeret sørger samtidig for å gi deg stormvarsler ved plutselige trykkendringer som indikerer værskifte.
Smartklokkefunksjoner
Takket være støtten for LTE er Huawei Watch 4 Pro i aller høyeste grad Huawei sin smarteste klokke, og til tross for utestengingen fra Google, får du tilgang til en rekke apper og urskiver (både gratis og betalte) gjennom Huawei sin egen App Gallery butikk – selv om kun et fåtall av appene faktisk er nyttig.
Merk at det er kun Android-brukere som får tilgang til App Gallery på telefonen, mens iOS-brukere må finne apper via App Gallery appen på klokka.
Huawei Watch 4 Pro støtter smartvarsler, og har du en Android-telefon vil du kunne besvare meldingene via forhåndsskrevne meldinger (Raske svar) du opprettet i Huawei Health, eller bruke et mini-tastatur på klokken til å skrive nye meldinger. En innebygd høyttaler og mikrofon gjør det mulig å utføre samtaler direkte fra håndleddet, mens støtten for e-sim lar deg motta meldinger og telefonsamtaler uavhengig om du er tilkoblet telefonen (husk at langt i fra alle operatører støtter e-sim for Huawei Watch 4 Pro). Lydkvaliteten fra den innebygde høyttaleren og mikrofonen overraskende god, og høyttalere kan også brukes til å spille av musikk.
Det er ingen støtte for streaming av musikk via Spotify/Deezer/YouTube, etc., men du kan bruke klokken til å styre musikken på telefonen, lytte til radio, eller lagre inntil 500 sanger (4 GB) på klokkens internminne. Android-brukere kan importere musikk via Huawei Health appen, men iOS-brukere må gjøre dette via en datamaskin.
Huawei har i utgangspunktet sin egen musikktjeneste – Huawei Music – som skal gjøre det mulig å streame og laste ned musikk rett på klokken, men det krever et Premium-abonnement, noe som ikke er mulig å tegne for nye kunder… Dette er både synd og merkelig, for musikkappen er ganske bra, og lar deg oppdage nye topplister, få daglige anbefalinger, markere favoritter, med mer, direkte fra klokken.
Eier du en Huawei-telefon med nyere programvare vil du kunne bruke Huawei som fjernutløser for kamera, og du kan enkelt dele bilder rett fra mobilen til klokken slik at du kan ta det i bruk som urskive.
Til tross for integrert NFC-chip er det fremdeles ikke mulig å benytte kontaktløs betaling, men Huawei Wallet-appen lar deg legge til ulike bonuskort, reisekort, etc..
Og ikke minst, du kan aktivere en lommelykt funksjon der skjermen lyser opp til maks styrke, du kan velge farge på lyset, og ulike blinke-frekvenser. Lykten er naturligvis ikke på langt nær like kraftig som den innebygde LED-lykten på en del av Garmin sine pulsklokker, men lyset er i det minste kraftig nok til å kunne lyse opp noen meter foran deg og til god hjelp om det er bekmørke natta.
Huawei Health app
Huawei Health app samler alle informasjonen klokka registrer om deg i løpet av dagen og gir deg oversikt over historikk og trender over tid. Appen er tilgjengelig på både iOS og Android, men for sistnevnte er den ikke må du scanne en egen QR-kode for å laste ned appen utenfor Google Play-butikken.
I Huawei Health kan du melde deg på ulike treningsprogrammer, starte en treningsøkt direkte i appen, velge favorittkontakter som du får raskt tilgang til via «kontakter» på telefonen, laste ned urskiver og apper, opprette forhåndsskrevne meldinger (apper og forhåndsskrevne meldinger gjelder kun for Android), bestemme hvilke varsler du ønsker å motta, justere pulssoner, aktivere/deaktivere ulike helsefunksjoner, og ikke minst oppdatere klokken.
Huawei Health er enkel og oversiktlig og gir deg akkurat passe bra med info. Fremsiden vil vise deg grunnleggende data som daglig distanse, skritt, høydemeter, kalorier, samt prestasjonshistorikk og ulike helsemålinger, og trykker du på en av flisene vil du får mer detaljert info og historikk.
Alternativer
Huawei har som nevnt et stort utvalgt smartklokker og hybridklokker, og noen av de er så gode at de fremstår som sterke konkurrenter til Huawei sine egne Watch 4 og Watch 4 Pro. Huawei Watch 3 Pro er fremdeles en meget god klokke med de aller fleste funksjonene fra Watch 4-serien, mens de mer treningsfokuserte modellene Watch GT 3 Pro og Watch GT 4 gir deg de samme gode treningsfunksjonene, det meste av aktivitetsfunksjoner, samt mulighet for ruteimport, i et mer kompakt format og til en mye lavere pris. Velger du de nyeste Huawei Watch GT 5 eller Watch GT 5 Pro får du i tillegg kart!
Dog tilbyr ingen av disse modellene LTE-tilkobling, noe som for mange vil være avgjørende for å velge nettopp en av Huawei Watch-modellene.
- Test av alle Huawei-klokker finner du her: Test av alle Huawei klokker
Og så klart, for Samsung-eiere vil Samsung Galaxy Watch 7 og Samsung Galaxy Watch Ultra være svært gode alternativ, og ikke minst Google Pixel Watch 2 som tilbyr omfattende helse- og aktivitetssporing. Apple-brukere bør vurdere Apple Watch. Test av disse finner du her:
- Test: Samsung Galaxy Watch Ultra / Samsung Galaxy Watch 7
- Test: Samsung Galaxy Watch 6 / Watch 6 Classic
- Test: Samsung Galaxy Watch 5 Pro
- Test: Google Pixel Watch 3
- Test: Apple Watch Ultra 2 / Apple Watch Series 9
- Test: Apple Watch Series 10
- Test: Xiaomi Watch 2
Et godt alternativ for deg som ønsker et hybridklokke som fungerer godt med både Android og iOS er Garmin Venu 3 og Venu 2 Plus. Det er ingen støtte for LTE, men det er en langt bedre treningsklokke, og den registrerer mengder av aktivitets- og helsedata som den presenterer på en lettfattelig måte. Venu 2 Plus kan også varte opp med god batteritid og en nydelig AMOLED-skjerm i et format som er mer overkommelig enn den store Watch 4 Pro.
Hvis ingen av de nevnte modellene frister, kan du sjekke ut den store oversikten over de beste pulsklokkene og smartklokkene på markedet akkurat nå.
Konklusjon
Huawei Watch 4 Pro
Product Name: Huawei Watch 4 Pro
Brand: Huawei
Offer price: 6299
Currency: NOK
Konklusjon
Huawei Watch 4 Pro er utvilsomt en lekker og kraftig smartklokke, og varter opp med en av de flotteste skjermene på markedet kombinert med en uslåelig batteritid.
Huawei tilbyr omfattende aktivitets- og helsesporing, rikelig med treningsfunksjoner og ikke minst trenings- og restitusjonsanalyse, men er ikke en like god treningsklokke som dedikerte pulsklokker fra merker som Garmin, Polar, COROS, Suunto, etc.. Derimot har ingen av disse støtte for LTE og mulighet for å motta meldinger/samtaler uten å være tilkoblet telefonen.
Huawei Watch 4 Pro sine fremste egenskaper er først og fremst den enorme batteritiden som løper i sirkel rundt konkurrenter som Apple og Samsung, samt muligheten for å bruke klokken uavhengig av operativsystem (Android-brukere har likevel et fortrinn), men selve «smartklokke-opplevelsen» er dog noe begrenset med mangel på både kontaktløs betaling, musikkstreaming og tilgangen på apper.
Totalopplevelsen av Huawei Watch 4 Pro er jevnt over god, og det er nok en god klokke for deg som først og fremst ønsker en allsidig hybridklokke med langt batteritid, mulighet for e-sim (LTE) og ikke minst relativt god sporing av hverdagsaktivitet, helsemålinger og trening. Er du derimot primært ute etter en treningsklokke, så finnes det bedre alternativer til en lavere pris. For selv Huawei Watch begynner å koste relativt mye…
Overall
Pros
- Eksklusivt og flott design.
- Nydelig skjerm.
- Lang batteritid og rask lading.
- Lynrask respons og enkel betjening til hverdags.
- Omfattende helse- og aktivitetssporing.
- Godkjent for EKG-måling.
- Plenty av treningsprofiler med omfattende dataregistrering.
- Flere nyttige treningsfunksjoner (intervaller, Smart følgesvenn, varsler for puls- og hastighetssoner).
- Avansert trenings- og restitusjonsanalyse.
- Flotte treningsprogram med individuell tilpasning.
- Støtter eksterne Bluetooth-sensorer.
- Huawei Health appen er oversiktlig og fin.
- Mulighet for LTE-tilkobling.
- Mikrofon og høyttaler lar deg prate via klokken, eller lytte til musikk.
Cons
- Kun en størrelse (og den er veldig stor).
- Ingen støtte fra streaming av musikk.
- Mangler trådløs betaling.
- Få nyttige apper.
- GPS-en kunne vært mer nøyaktig.
- Så som så pulsmåling…
- Skjermen er vanskelig å lese under trening.
- Mangler innebygde kart og mulighet for ruteimport.
- Begrensninger for iOS-brukere.